10/10
bezsuzska 2017 jún. 14. - 23:20:47 10/10
(1175/1535)
Most nem értek veled egyet Kerim anyjának öngyilkosságában. Lehet, úgy gondolta, hogy õ akarata ellenére kitartott, még a szeretett férfi halála után is. És bár nem tudta megszeretni a férjét, mégis vele és a fiával maradt. Az lehetett sok, hogy ezek után a férje mégis elhagyta. És mivel tudjuk, hogy a Fatmagüllel történtek után miként viszonyult a lányhoz a falu (a lányt okolták a történtekért, folyton a család körül kíváncsiskodtak) el lehet képzelni, hogy 19 évvel korábban minek tették volna ki a gyerekével magára hagyott asszonyt. És bár az öngyilkossággal nem értek egyet, el tudom képzelni, hogy azt már nem tudta, és nem akarta átélni.
Kerimmel kapcsolatban pedig én nem önsajnálatot érzek, hanem inkább "megvilágosodást". Hiszen az õ fejében most csak az jár, hogy mennyire hasonlít az õ életük a szüleiéhez. Mert a közös múltjukra történõ visszaemlékezések mind negatív történések. Egyetlen pozitív dologra sem gondol, pedig azért azok is voltak. Közös vacsora a munkatársaival és Kristennel, ami miatt Fatmagül még féltékeny is volt, ( bár nem ismerte be, de azért az volt), a városnézés, a börtönben tett látogatása (nekem az egyik kedvenc jelenetem a sorozatban, ahogy a szemeikkel kommunikálnak), vagy mikor kiengedték a börtönbõl és még sorolhatnám. Ezek mind a jelentõségüket vesztették Kerim számára, annyira befészkelte a fejébe magát az anyja levele. És hogy õ ennyire elbizonytalanodott, annak bizony Fatmagül volt az oka, mert nem adott neki szóban semmilyen visszajelzést. Nem mondta, hogy már nem gyûlöli, hogy talán bízik benne. Kerimnek talán ennyi is elég lett volna, hogy ne fontolgassa a válást. Mert õ most is csak a lány boldogságát nézi, és eljutott oda, hogy szerinte nélküle az könnyebb lenne.
10/10
baba24 2017 jún. 14. - 21:00:14 10/10
(1174/1535)
Igen úgy jobb lett volna,ha akkor adja oda!Viszont szerintem Meryem így is úgy is félt oda adni,mert hogy Kerimet nem akarta el veszíteni.
Nem hozta meg a legjobb döntést ez is tény,de õ mindig próbálta támogatni,hogy Kerim beszéljen az apjával!
De kiakaszt ez a vagdosás pont a jelenet közepén és már a szinkron is idegesít!
5/10
napraforgó 2017 jún. 14. - 19:41:06 5/10
(1173/1535)
Ebben igazad van, tényleg akkor kellett volna odaadni azt a levelet. Mert amikor az apja megérkezett, akkor Kerim már börtönben volt, és az valószínûleg nem lett volna megfelelõ alkalom.
Amúgy Kerim anyjának öngyilkosságát nem értem, nem volt az idõszerû. A szívszerelme már évekkel korábban meghalt, a gyerek születésekor, az eltelt jó pár év már elég kellett volna legyen, hogy túltegye magát rajta. Persze ettõl még nyilván nem tudott volna beleszeretni a férjébe, na de ha már 11 évig kibirta, hát miért nem birta még tovább a gyerek kedvéért. (vagy miért nem ölte meg magát rögtön a kedvese halála után?)

A mai részben azért sokallottam Kerim önsajnálatát, meg azt a sok visszaemlékezést, hogy õ mennyire szereti Fatmagült. Azt az eszével már rég felfoghatta volna, hogy a szerelmet nem lehet sem megrendelni, sem kikényszeríteni, az vagy jön magától, vagy sem. Attól, hogy õ sokat mondogatja, a másik még nem fogja hirtelen megszeretni.
10/10
bezsuzska 2017 jún. 14. - 18:32:35 10/10
(1172/1535)
Nézem elejétõl újra a sorozatot, és pont pár nappal ezelõtt voltam a 34.bölümnél. Akkor jött meg Ausztráliából a levél Mukaddesnek (TV2 70. rész, és a 71. rész szól errõl). Én azért vagyok most mérges Meryemre, mert ott és akkor oda kellett volna adni az anyja levelét Kerimnek. A Mukaddesnek írt levélben Kerim apja írta, hogy készül Isztambulba, tehát Meryemnek tudnia kellett, hogy itt az idõ a levél átadására. Ami miatt az ott nem történt meg az 1. a forgatókönyvírók akartak még egy csavart a történetbe; 2. nem vot még kész a 2. évad forgatókönyve.
10/10
bezsuzska 2017 jún. 14. - 18:01:24 10/10
(1171/1535)
Jelenet közepén!
10/10
baba24 2017 jún. 14. - 17:49:26 10/10
(1170/1535)
Igen egyetértek veled!Én is azt gondolom,hogy hiba volt el venni,de a hagyományok miatt meg tette és bele is bukott,mert a nõ szerelmét nem tudta el nyerni!
És Meryemrõl is ugyan azt gondolom,nem a gyerek tehetett róla és nem is õt kellett büntetni,én se adtam volna oda neki a levelet!!Kerim most egy elég mély ponton van,és már õ is elengedné inkább Fatmagült csak hogy ne bántsa tovább!
Viszont én látom Kerimnél a jellem fejlõdést,mint ahogy a többi szereplõnél is!Lehet nem annyira meghatározó mint Fatmagül esetében de ott is látszik!
Mukaddes mindig is vipera volt és az is marad,õ szeretne mindet tudni és ez még csak rosszabb lesz!Az õ esetében ennél még durvább dolgok is fognak történni!

Viszont a mai részben nekem Perihan nagyon tetszett,szépen sarokba szorította a férjét,és már nem akar benne lenni semmiben se!
De a Yasaran család férfi tagjai meg hozzák a formájukat!
Mukaddesnek ma is voltak húzásai,ez a hallgatózás amit õ csinál már nagyon durva,de tõle nem lehet mást várni!Kell a sorozatnak és iszonyú jól hozza ezt a szerepet azt viszont el kell ismerni!
És Fatmagült meg rázta amit Kerim mondott hogy válni akar!(Viszont Kerim nem nagyon emlékezett,arra amit részegen mondott,vagy csak nem akarta el mondani még vagy nem így szeret-e volna)
És pont a legjobbkor van vége neki mint mindig!!!
10/10
bezsuzska 2017 jún. 14. - 12:00:19 10/10
(1169/1535)
A feliratost nyilván "könnyebb" fordítani, mert ahogy írtad, a szájmozgásra nem kell odafigyelni. Az utóbbi fél évig én sem nagyon néztem feliratos filmeket, megbíztam a szinkronban. Évtizedeken keresztül így kaptuk a filmeket, sorozatokat, ezt szoktuk meg. Még büszkék is voltunk, hogy világszerte elismerik a magyar szinkront. De már pár éve hallani lehetett róla, hogy a szinkronszakma is felhigult. És ez a minõség rovására ment. Már a sorozat kezdetekor, amikor a megszólításokról beszéltünk ezen az oldalon, akkor sem voltak következetesek. Ez sajnos még mindig elõfordul, mint ahogy az is, hogy ugyanazon szereplõpáros az egyik jelenetben tegezõdik, a másikban pedig magázódik.És ez már nem feltétlenül a csatorna hibája, hanem az általuk megbízott szinkronstúdióé, ahol azért illene alkalmazni egy lektort, vagy legalább a szinkronrendezõnek illene odafigyelnie. Arról nem beszélve, hogy még mindig az elsõ évad fõcímével kezdenek, pedig már bõven benne vagyunk a második évadban. Bugra Gülsoy (Vural) már rég nem szerepel a sorozatban, de megjelennek új szereplõk pl.: Serdar Gökhan ( Fahrettin Ilgaz) vagy Gözde Kocaoglu ( Deniz Ilgaz). És tudom, hogy ezek a sorozat szempontjából lényegtelen dolgok, de engem bosszant. Én ugyanis szeretek minõségi munkát kiadni a kezembõl, és ha valaki nem ezt teszi több százezer emberrel, az engem irritál.
5/10
napraforgó 2017 jún. 14. - 08:20:16 5/10
(1168/1535)
A felírat is egyfajta "szinkron", végül is, már ott is lehetnek eltérések, félrefordítások.... Csak itt nem kell figyelni a szájmozgásra....

Néha egy-egy szólásnál, közmondásnál érzékelem, hogy olyan ostobaságokat fordítanak, hogy csak na.

Egyik kedvencem, ami még nem is olyan súlyos : If I were in your shoes - nálunk ezt úgy mondják, hogy "én a te helyedben".... , vagy "ha én a helyedben lennék". Ehelyett örökké az idétlen cipõket hallom.... De vannak ilyenek, hogy nem értjük a helyi utalást, csak hallgatjuk a hülye fordításokat... Pedig lehet, hogy lenne hasonló értelmû magyar is, csak hát a fordító nem ismeri.
5/10
napraforgó 2017 jún. 14. - 07:52:58 5/10
(1167/1535)
Bizony, ilyen is van, de mit csináljunk, ha nem tudunk törökül, koreaiul, hindi, meg akár zulu nyelveken, marad az angol közvetítõ nyelvként, és kapjuk, ahogy kapjuk. No, azért a lényeget azért így is meg tudjuk érteni. Hja, esetleg kis árnyalatok elsikkadnak, no erre van az arcmimika, meg a testbeszéd....
5/10
napraforgó 2017 jún. 14. - 06:23:00 5/10
(1166/1535)
Bizony elég furcsa, hogy Kerim nem bocsátott meg az apjának, miután megtudta róla az igazat. Mert nem egy szívtelen gazember volt, aki magára hagyta a feleségét és a gyerekét, hanem egy megkeseredett ember, aki belefáradt abba, hogy megpróbálja elnyerni a felesége szerelmét. És igen, hibázott, de nem akkor, amikor elment, hanem akkor, amikor elvette azt a nõt, akirõl tudta, hogy mást szeret. És itt jönnek be a török hagyományok, ahol nem egy férfi és egy nõ egyezik meg a házasságról, hanem két család, de legalábbis a kérõ a lány apjával. Ez a férfi is a hagyományokat követte, nem sokat törõdött a menyasszonya érzéseivel. Még azt is lehet mondani, hogy megérdemli a sorsát, hisz maga választotta.
És még Meryemet (meg az anyját) is megértem, hisz õk nem akarták lerombolni egy kisfiúnak az anyjáról alkotott véleményét.

Most kb. a történet közepén tartunk és Kerim jellemfejlõdése (na meg a többieké sem) ért még véget, de én egyelõre Kerimen olyan fene nagy változásokat nem veszek észre, szemben Fatmagüllel, aki a sógornõje árnyékából már rég kilépett és minden vonatkozásban önállóbb, határozottabb lett. Mukaddes az, aki semmit nem változik, ugyanaz az intrikáló perszóna, mint az elején volt.
5/10
napraforgó 2017 jún. 14. - 05:22:27 5/10
(1165/1535)
Igazad van, a szinkronbeli ferdítések megváltoztathatják az eredeti alkotói szándékot. Bár én nagyon is jól "levettem", hogy Kerim nem mást okolt a jelen helyzetért, hanem pont arra döbbent rá, hogy õ is ugyanazt csinálta Fatmagüllel, mint amit Fahrettin az anyjával, vagyis belekényszerítette egy olyan házasságba, amit az nem kívánt. És Kerim most éppannyira küzd és szenved Fatmagül szerelméért, mint amennyire az apja kûzdött az anyjáért, 11 évig, ahogy mondta. És itt is, ott is volt egy másik férfi a képben...
Amúgy meg én az ilyen fordítási változtatásokat azért annyira nem veszem tragikusan, hisz, amennyire tudom, eleve nem törökbõl fordítanak (!!!), hanem angolból, és már az angol nyelvre is kerülhet hibásan fordított szöveg!

Amúgy meg engem kevéssé érdekel, hogy Kerim miért, milyen indíttatásból verekszik - hogy megvédje Fatmagült, mert nagyon is jó ürügy neki a nõ arra, hogy indõnként elszabadítsa az indulatait. Musztafa nevének említésésre már ugrik is, holott az a férfi mostanában egyáltalán nem akarja Fatmagült bántani, sõt segíti õt. És alig-alig számít az is, hogy maga Fatmagül csitítgatja õt, mert ha balhézni akar, akkor fog is.
10/10
bezsuzska 2017 jún. 13. - 20:09:37 10/10
(1164/1535)
Kerim valóban lobbanékony, de az egész sorozat alatt egyetlenegyszer sem fordult elõ, hogy saját maga miatt esett volna neki valakinek. Ez a harag mindig csak akkor tör ki rajta, ha Fatmagült akarja védelmezni. Az, hogy most nem beszél vele, az azt mutatja, hogy az anyja levele miatt kicsúszott a lába alól a talaj. Teljesen elbizonytalanodott saját magában, és a lányhoz fûzõdõ viszonyában is. Hiszen a levél kapcsán csak a hasonlóságot látja az õ és az apja életében. És itt megint elõjön az, hogy azért haragszik saját magára, mert belegondol, hogy a lányt milyen helyzetbe kényszerítette. Most értette meg, hogy amit õ jónak gondolt, (hogy elvette a lányt) az annak milyen érzés lehetett. Itt jegyzem meg, és fontos, hogy Kerim soha nem mondana olyat Fatmagülnek, hogy "mert ti csak gyötörni tudtok", ehelyett az eredeti szöveg: "csak hülyét csinálok magmból". (94. rész, mikor hazafelé tartanak a levél elolvasása után). A beszélgetés végén Fatmagül nem azt mondja:" Ezt látod bennem, ilyennek látsz?" hanem " amit látsz az az igazság, és az is ahogy érzel". Nagyon nem mindegy kettejük kapcsolatának szempontjából ez a párbeszéd. Az általad látott szinkronos változat szerint Kerim vádolja a lányt, az eredeti szerint önmagát okolja. Tudom akik csak a szinkronost nézik, azok csak azt tudják, amit kapnak, látnak, és ez a csatorna hibája. Nyilván, arról tudsz véleményt mondani amit láttál. Csak ilyen apró csúsztatások miatt, elõtted nem ugyanaz a jellem rajzolódik ki, mint amit a film készítõi eredetileg a nézõknek szántak. Mert ugye nem mindegy egy adott szituációban, hogy valaki mást vádol, vagy önmagát okolja.
10/10
baba24 2017 jún. 13. - 17:18:02 10/10
(1163/1535)
Igen Kerim hirtelen haragú ember,de szerintem sok ilyen ember van a világán!
Igen sokszor késõbb gondolkodik de soha se bántaná Fatmagült annyira szereti hogy nem bántaná!
Az hogy féltékeny is volt meg ittas is,de majd látni fogod,hogy igen is gondolkodik mert meghoz majd egy döntést!
Az hogy az apjának nem bocsájtott meg én még meg is értem,õ kis korától kezdve mást gondolt a dolgokról,azt hitte végleg el hagyta az apja õt is és az anyát is!
Eközben meg kiderült,hogy az anyja nem szeretete az apját és mást szeretett!
Az is kiderült hogy egyszer se írta le az anyja a levélben hogy õt szerette e valaha!
És igen most egy kicsit szét esett a Kerim!
Mukaddest csak a pletyka tartja életben és mozgásban,meg az hogy mindenrõl és mindenkirõl tudjon mindent!
5/10
napraforgó 2017 jún. 13. - 05:35:49 5/10
(1162/1535)
Kerim nagyon sokszor viselkedik ostobán. Nagyon hirtelen elszabadulnak az indulatai, amikor az ún. "barátaival" összeszólalkozik. Elõbb üt, és csak aztán gondolkodik. Szerencsére nõket nem ver, de a problémák megbeszélése helyett meg számtalanszor elmenekült, eltrappolt otthonról. De az apjával sem volt hajlandó fölvenni a kapcsolatot, akármennyire is akarta azt a férfi. Most meg Fatmagüllel nem beszél meg semmit, pedig kellene. Az egy dolog, hogy nem talál munkát, de ha mindig mindent egyedül akar megoldani, akkor semmire sem fog menni.
Szerintem nincs igazán jó természete. Ez az indulatoskodás csak visszaüt majd.

Mukaddest Meryem próbálja rávenni, hogy menjen be az éttermükbe, de a nõ inkább szimatolgatni akar..... Nagyon kímélteti magát, jól jött neki ez a baleset...
10/10
baba24 2017 jún. 13. - 00:30:58 10/10
(1161/1535)
Kerimnek ez inkább egy rossz lépése volt amit Fatmagül ellen tett!
Fahrettin felességét meg majd jóval késõbb,lehet majd látni!
5/10
napraforgó 2017 jún. 12. - 18:08:45 5/10
(1160/1535)
Kerim fölfedezi a hasonlóságot a szülei helyzete és az õ házasságuk között. Bár az apja szerette az anyját, és õ is szereti Fatmagült, de ez az érzés a nõk részérõl nem volt kölcsönös - hisz Fatmagül sem mondta még ki egyszer sem, hogy szeretné Kerimet. Talán vonzódik hozzá, és biztosan megbízik benne, de a szerelem az más, az több ennél. Ennek ellenére részegen mégis megpróbál erõszakoskodni Fatmagüllel, aki sírógörcsöt kap.
Nagyon érdekes, hogy egy olyan elmaradott gondolkodású világban, ahol a házasság jobbára még mindig a szülõk dolga, márhogy õ egyeznek meg, egy férfi rádöbben, hogy nem elég, ha neki tetszik egy nõ.
Azért megnézném Fahrettin ausztrál feleségét is, azt nyilván nem úgy vette el, mint a török asszonyt....
malvinkicska 2017 jún. 09. - 17:47:30
(1159/1535)
Elnézéseteket de bele szólok a indhalálig azért bukott mert elõtte volt egy feldolgozás utána egy tök ilyen sztori és nem érdekelte a törököket, meg a fõszereplõk között aza sokat emlegetett, kémia hiányzott, nem Engin a hibás ,mert az úgy alakit, , szerintem nagyon hiteles, jó az arc mimikája kifejezés módja egy kicsit hirtelen, éppen amennyit kell. Engin nem beszél így találgatnak. Õ nem burak a csapból is õ folyik már biztosan sok helyen, amit én enyhén túlzásnak tartok, mert nagyon sok jó színész van a törököknél.
5/10
napraforgó 2017 jún. 09. - 05:10:28 5/10
(1158/1535)
Nos, az én intelmeim semmit sem használnak, Mukaddes továbbra is szimatol, leskelõdik, hallgatózik, és senki nem teszi helyre.
Kerimet megrázta az anyja levele, most tudta meg, hogy az õ anyját is úgy adták férjhez egy nemszeretem férfihoz. Ez most ráerõsített Fatmagül kezdeti ellenszenvére, nem kell megerõszakolni egy nõt, hogy belemenjen egy olyan házasságba, mint õ. Bár szerintem egy olyan kierõszakolt, nemszeretem házasság majdnem ugyanolyan (!!!), mint Fatmagül helyzete.
Én nem látom, hogy Kerim olyan nagyon neheztelne Meryemre, mint ahogy a nõ hiszi, bár lehet, hogy ez még majd alakul. És Fahrettin miért pont most akar vissazutazni Ausztráliába. mikor a dolgok alakulnak????

Turanert sem értem, mert a Yasaranok ugyan már tönkretették a politikai karrierjét, most meg az erkölcsi renoméját, de azért egy házasságtörés, egy félrelépés, miért olyan borzasztó és elviselhetetlen bûn, hogy öngyilkos lett miatta??? Bár a felesége el akart válni tõle, de hát anélkül nem tudott volna élni?
És miért pont egy Musztafában bízott meg annyira, hogy rá akarta bíznia lánya védelmét? Hisz alig ismerte! És ugye Musztafa anno a saját szerelmét, menyasszonyát sem védte meg, most miért egy futó viszonyt, egy Meltemet védene???? Na és hol a hatalma hozzá??? A zsaroláson kívül....
No, számomra vannak itt logikai érthetetlenségek..

Ja, és az egész család állandóan távol van Rózya Konyhától, hát hogy is mûködik ez az étterem? Soha nincs nyitva, ha meg mégis, akkor is alig személyzettel, hát milyen konyha ez??? Bár állítólag ebbõl élnének....
5/10
napraforgó 2017 jún. 07. - 04:31:42 5/10
(1157/1535)
Hát, ha Mukaddesen múlna....
Már látom is, ahogy föltett lábbal dirigálja az egész háznépet, hozatná az ételeket, italokat, mindent megkritizálna, hogy nem elég édes, nem elég sós, nem elég meleg, vagy hideg, stb., és mindeni szaladgálna körülötte, hogy jó lesz-e így. Esetleg pálmaággal is legyezgethetné valaki közben...
--------
Na viccen kívül, én Kadír úr helyében elkapnám a nõt, négyszemközt beszélnék vele és megmondanám neki kerek-perec, hogy csak Fatmagülre való tekintettel van velük Rahmi, csak Rahmira való tekintettel maradhat õ is ott, (Pláne a kétszeri hûtlen elhagyás után...), hát húzza meg magát és ne ugráljon, fõleg ne szimatoljon, mert ha megint rajtakapják, hát repül az egész családjával. És én biztos megkövetelném, hogy vezessen saját háztartást és csak külön meghívásra tegye be a lábát a nagy házba. Hát micsoda dolog az, hogy csak úgy jön-megy, benyit mindenhová, föl az emeletre, belép Kadír dolgozószobájába, meg célzásokat tesz neki. Na szóval túl sokat enged meg magának. Állandóan nyafog, közben meg erõs, mint a bivaly, hát nyugodtan lássa el a saját családját, ahogy azt millió más asszony teszi.
10/10
bezsuzska 2017 jún. 06. - 17:52:42 10/10
(1156/1535)
Nem is értem, miért nem Kadir úr költözik ki a vendégházba a saját házából, hogy Mukaddes minél kényelmesebben érezze magát.