khajni87 2017 máj. 16. - 13:48:22
(995/1535)
Ez most spoiler ,lesz , elnézést........nem egészen Salih vet véget ennek a baromságnak hanem Mukaddes............ pár rész és kiderül az igazi lényeg még nektek is akik csak a tv-ben nézitek........ezzel remélem még nem sértettem meg senkit
5/10
napraforgó 2017 máj. 16. - 12:57:55 5/10
(994/1535)
Bezsuka találóan megfogalmazta: forgatókönyv - kontra realitás "szindrómában" szenvedek. Nem nagyon szeretem, ha olyan mértékben eltértnek a valóságtól, hogy az már nem hihetõ, legalábbis számomra nem.Engem zavar. Mert akármennyire kitalált a történet, azért mégis szeretem, ha akár igaz is lehetne, vagyis ne rugaszkodjanak el a valóságtól. De hasonló a helyzet a fordítási pontatlanságokkal is. Van, akit meg a tegezés-magázás csereberélése zavar.
Ha lehet valamit jól csinálni, akkor miért is ne?
5/10
napraforgó 2017 máj. 16. - 12:48:02 5/10
(993/1535)
Nem tudom, hogy csak nálam, vagy másnál is eltûnik idõnként a Fatmagül fórum? Lehet, hogy más topikok is. Mikor frissítek, akkor sem találom.
andrealovasz 2017 máj. 16. - 07:14:37
(992/1535)
Most megnéztem fordítóban az "adliye" törvényszéket jelent amúgy.
andrealovasz 2017 máj. 16. - 07:11:50
(991/1535)
Ja nem olyan értelemben értettem, a Mustafával való találkozást, hogy elszökjön vele vagy ilyesmi. Kerim nem ettõl tart. Hanem attól, hogy pl Fatmagül azért ment el az étterembõl titokban mert találkozni akar Mustafával, hogy megmondja neki ne hivogassa õket, de Mustafa esetleg visszaél a helyzettel, bántani fogja mint Ildirben. Azt sejti, hogy Mustafával kapcsolatos a dolog vagy legalábbis az volt az elsõ gondolata mikor rákérdezett a hivatal elõtt Fatmagülre, hogy miért jött ide. Akkor õ azt feltételezte, hogy telefonon beszélt vele. De utána kiderûlt, hogy Kadírral beszélt.
andrealovasz 2017 máj. 16. - 06:58:36
(990/1535)
Jaj napraforgó ezt én is tudom, de azért köszi a hosszas magyarázatot. Dolgoztam ügyvédi irodában, jártam már bíróságon, szóval tisztában vagyok a dolgokkal. Csupán azt írtam le ahogy a sorozatban mutatták, hogy az volt kiírva az épületre "Adliye" ha jól emlékszem, amit bíróságnak fordítottak de közben a vissza emlékezésbõl meg tudtuk, hogy Kadír ügyvéd azt mondta menjen az ügyészségre panaszt tenni. Aztán innentõl kezdve hogy hogy mûködik ez a valóságban, egy épületben van a bírósággal vagy sem szerintem már részletkérdés. Gondolom annyi volt a lényeg, hogy lássa a nézõ, hogy mennek vmi hivatalba panaszt tenni. Nyílván nem volt cél ebben a pár perces jelenetben a török jog rendszer bemutatása, a bíróság és az ügyészség mûködése stb. Megint túlságosan is ragaszkodsz a valósághoz :)
5/10
napraforgó 2017 máj. 16. - 04:10:25 5/10
(989/1535)
Ja, amúgy meg az ügyészség nem a bíróságon BELÜL mûködik, hanem AMELLETT, sokszor azonos épületben. Így van ez nálunk is, Magyarországon, de ez a két szervezet egymástól teljesen független!!! Az ügyészség egy hierarhikus szervezet, szigorú utasításos rendszerrel, a bíróságok pedig mindentõl és mindenkitõl FÜGGETLENÜL mûködnek, konkrét ügyek elbírálásában senki utasítását nem fogadhatják el. (Ha mégis, akkor nagyon nagy baj van! korrupció, befolyással üzérkedés, stb. igen hamar a bíró menesztésével, a pályától való eltiltással jár).
Maradjunk annyiban, hogy az épület volt azonos, a szervezet meg nem. Eléggé megtévesztõ volt akkor a kiírás....
5/10
napraforgó 2017 máj. 16. - 03:59:32 5/10
(988/1535)
Nem figyelem meredten a képernyõt, így nem láttam a kiírást, hogy Fatma a bíróságra/ügyészségre ment feljelentést tenni. Amúgy meg nevetséges azt hinni, hogy a bíróság/vagy az ügyészség foglalkozni fog pár olyan telefonhívással, amikor a hívó fél nem szól bele. Na igen, ha Fatmagül átadta volna a cédulát és megnevezte volna Musztafát, hogy õ személyesen és telefonon is zaklatja õt, akkor talán lenne belõle valami. De így. Pff.... Azt meg ugye nem merte, mert Kerim is ott volt. Kerimnek meg nem akar szólni, mert nem akar újabb cirkuszt.
Kerim meg túlságosan forrófejû, most már lassan egy éve ismerik egymást, tudhatná, hogy Fatmagül nem olyan, mit Mukaddes, aki elsõ szóra megint elszökött a volt szeretõjéhez. Mert, ha menni akart volna, akkor már többször is lett volna alkalma visszamenni Musztafához, de õ mindig visszautasítootta a férfit.
Mukaddest viszont megint páros lábbal fogja kirúgni Szálih, ha letelik a hét, amit ígért Münírnek a pénzért, meg a szerzõdésért cserébe. Nem is értem azokat a nõket, akik olyan férfi után veszkõdnek, aki kicsit sem becsüli meg õket. Jó, persze, a szerelem vak, na de ennyire?
andrealovasz 2017 máj. 15. - 22:01:29
(987/1535)
Szerintem is elfogadható ebben az esetben a leselkedés, féltette Fatmagült, hogy baja esik, azért követte. Gondolom azt hitte Mustafával fog találkozni vagy hasonló Mustafával kapcsolatos dologról van szó.
andrealovasz 2017 máj. 15. - 21:57:08
(986/1535)
Amúgy a bíróságra ment, ki volt írva alul a fordítás. Azon belül az ügyészségen nyújtottak be panaszt.
andrealovasz 2017 máj. 15. - 21:55:13
(985/1535)
Igen a mai részbe már "nem fért bele", hogy elmondja. Nem is értem mi alapján írták hétfõre ezt a részt mikor szét szabdalják a sorozatot. Ha az egész bölümöt leadták volna akkor valóban ma mondta volna el, de így csak holnap.
10/10
bezsuzska 2017 máj. 15. - 21:42:55 10/10
(984/1535)
Én meg azt mondom, hogy valóban nem helyes a másik után leselkedni, de Kerim pontosan érezte, hogy Fatmagül nem mond el neki valami fontosat. És tudni akarta mi az, nagyjából sejti is, hogy Musztafával kapcsolatos. Arra meg különösen ugrik. Féltékeny? Vagy reálisabban látja, hogy Musztafának nincs szándékában Fatmagült békén hagyni, és fél, hogy bántani fogja. Nem egyszer megkérdezte, hogy mi a baj, a lány pedig nem mondott neki semmit.
10/10
bezsuzska 2017 máj. 15. - 21:35:25 10/10
(983/1535)
Szerinted normális dolog egy jelenetet így félbevágni? Nem tudhattuk, hogy a TV2-nél hogy jön ki a 40perces mûsoridõ.
5/10
napraforgó 2017 máj. 15. - 20:16:52 5/10
(982/1535)
Figyeltem, de Fatma bizony ma sem mondta el Musztafát Kerimnek. Viszont stikában a rendõrségre ment. Amit viszont nem tudok díjazni, hogy Kerim titokban követte, vagyis lesekszik utána.
andrealovasz 2017 máj. 14. - 07:04:15
(981/1535)
Kis SPOILER következik!

Igen elmondja Fatmagül Kerimnek, hogy ott járt Mustafa, de nem önszántából, hanem mert a körülmények úgy alakulnak majd, hogy muszáj lesz elmondania.

Tehát valószínû, hogy azért nem akar Kerimmel kettesben maradni, mert titkolja elõle a Mustafa dolgot (ami már önmagában megviseli Fatmagült, hogy ott járt Mustafa, de fél a következmènyektõl, mi lesz ha Kerim megtudja, milyen õrültséget fog csinálni, összeverekednek, megölik egymást stb és Fatmagül ezt akarja elkerülni mert tudja, hogy Mustafa meg a Yasaranok provokálni akarják Kerimet a tárgyalás elõtt, hogy vmi olyat tegyen ami felhasználható ellenük a perben a bíróságon.) és fél hogy ha Kerim kèrdezgetni kezdi akkor kikotyogja, vagy látja rajta, hogy vmi baj van. Ha ott lenne az egész család könnyebben terelhetné a témát, ha rákérdez, vagy nem lenne úgy alkalmuk nyugodtan kettesben beszélni, mint most mikor tényleg csak ketten vannak a házban. De mint láttuk, Kerim észrevette, hogy Fatmagül furcsán viselkedik, úgyhogy hétfõn még izgalmasabb részek jönnek :)
10/10
bezsuzska 2017 máj. 13. - 19:03:12 10/10
(980/1535)
Ez igaz, de majd hétfõn megbeszéljük.
5/10
napraforgó 2017 máj. 13. - 18:16:22 5/10
(979/1535)
Éppenséggel lehetséges, de 10 ezres lélekszámnál még az is elõfordulhat, ha sohasem találkoztak. Néztem a térképen Ildir települést, ez egy hosszan elnyúló tengerparti falu, vagy városka, lényegében három különálló településrésszel. (úgy néz ki, mint 3 magyar falu egymás mellett, pl a Balatonnál, ahol szinte minden település összeér). Sõt, északon van még egy negyedik, kisebb lakott része a településnek. Ha ez a két fiú a település két különbözõ végében élt, akkor akár el is kerülhették egymást. A foglalkozásuk eltérõ, így még az sem hozhatta össze õket. Halat, meg sajtot nyilván gyakran vesznek az emberek, de kovácsra ritkán van szükség, tehát lehetséges, hogy nem ismerték egymást korábban.
Amúgy, ha úgy gondolod, Fatmagül azért húzódozott a kettesben léttõl, hogy ne kelljen Musztafáról beszámolni, akkor nem értem a hétfõre jelzett tartalomismertetõt, mert ott meg kifejezetten azt írja a holdpont és a port is, hogy elmondja Kerimnek.
10/10
bezsuzska 2017 máj. 13. - 14:52:10 10/10
(978/1535)
Kedves Napraforgó! Úgy látom, szeretsz a forgatókönyv kontra realitás vonalon agyalni. Nekem eszembe jutott valami már hetekkel ezelõtt, most eljutottam oda, hogy megosztom veled. Mondjuk engem konkrétan nem zavar, mert így is imádom a sorozatot. Bár azért a dátumok nekem is fel vannak írva. Azokat nem osztom meg veled, mert sokra csak késõbb kerül sor. De. Szerinted mekkora az esély arra, hogy a két fiú nem ismerte egymást korábban? Próbáltam Ildirrõl népességi adatokat vadászni, de sehol nem találtam. Ettõl függetlenül szezonon kívül nem hiszem hogy 10 000 fõnél több lakna ott. Na most, tudjuk, hogy mindhárman ott születtek. A két fiú (Kerim és Musztafa) közel egyidõsek. Azt tudjuk, hogy Musztafa és Fatmagül egy iskolába jártak. Na és Kerim? Õ vajon hol tanult? Na jó, van még egy iskola. Felnõttek. Kerim a helyi kovács mûhelyében dolgozik. Nem hiszem, hogy ekkora település több ilyen mûhelyt eltartana. Ja, és a nevelõanyja a helyi gyógyító (füvesasszony), mindenki Nine mamája. Fatmagüléknek meg sajtüzemük van. Biztos árulnak a helyieknek is. Musztafa ugyan halász, nem nagyon forog a faluban( máskor város (((:szinkron), de az életkoruk hasonlósága, egyezése miatt csak kell legyen közös ismerõsük. Na, mit szólsz?
10/10
bezsuzska 2017 máj. 13. - 14:29:18 10/10
(977/1535)
Nem is a fizikai közelségtõl félt, hiszen ahogy megtalálta Musztafa üzenetét, azonnal kérte, hogy aludjon bent. Amúgy ilyen már elõfordult, hogy bent aludt Kerim, mikor Erdogánék megtámadták õket. Akkor is ketten voltak. Inkább attól félt Fatmagül,hogy esetleg beszélgetni kell és akár kényes témák is szóba jöhetnek vagy elszólja magát Musztafáról. Ebbõl a szempontból a mozi mint lehetõség kiváló. Megy az idõ, beszélgetni nem lehet. Az meg hogy elaludt, a fáradtságnak tudható be.
5/10
napraforgó 2017 máj. 13. - 12:52:39 5/10 Előzmény bezsuzska
(976/1535)
Köszi, értem. Én egyik figurát sem jegyeztem meg Christine vacsoráján, sõt õt sem ismerném fel, ha újra látnám.
Nem igazán értem, miért félt a lány egyedül maradni Kerimmel, azért annyira már ismerheti, hogy tudja, õ nem fogja rávetni magát. Végül mégiscsak õ kérte meg a fiút, hogy aludjon a házban, Nine mama szobájában. Úgy tûnik, Musztafától még jobban félt, mint Kerimtõl.