reay 2017 márc. 30. - 22:37:33
(735/1535)
Azt hiszem értem amit mondasz. Nekem Kerimrõl ugyanez volna a véleményem- ha nem lenne cinkostárs vagy bûnrészes, ki hogy nevezi. Csak sajnos az. Kerim tisztasága is megkérdõjelezhetõ éppen azért, amit vétett. Mert ha belegondolsz, azért ez nem kis dolog a számláján. Nyilván mindannyian követünk el hibákat, na de ez a hiba, amit Kerim elkövetett súlyos.

Mukkadest én is hasonlóan látom, egyébként számomra nem annyira gonosz meg kíméletlen. Én inkább nagyon önzõnek gondolom és elviselhetetlennek. És akkor az biztos, hogy nem Rahmi gyereke a fiuk? Mert az azért elég durva még tõle is. Kíváncsi vagyok Vural mikor lép el errõl a holtpontról ahol most van. Az az érzésem, hogy valamit fog csinálni, valakivel beszélni fog (Fatmagülre és Mustafara gondolok itt elsõsorban). Amúgy nekem bejön, hogy Musta ott terrorizálja a triumvirátust. :)) És hogy ennyire pofátlan.
kisbalaton 2017 márc. 30. - 21:05:38
(734/1535)
Persze,hogy választhatott volna Kerim! De éppen az a szép a jellemében,hogy nem választott mást,nem ment el,nem hagyott ott csapot-papot,hanem vállalta a felelõsséget - a többiek helyett is! Az,hogy korábban is tetszett neki Fatmagül,-a házasságkötésnél már nem játszott szerepet.
apostol80 2017 márc. 30. - 19:40:43
(733/1535)
Sziasztok!

Köszömöm, hogy reagáltatok.
Számomra Kerim alázata az, ami annyira megkapó, és amirõl Fatmagül még nem tett tanúbizonnyságot... persze lehet majd, ha csillapodik a haragja. A többi szereplõrõl is vannak meglátásaim,mint pl. Musztafa, aki egyre csak csúszik. vagy Aszu. aki kezdettõl elnyerte szimpátiámat annak ellenére is ami a foglalkozása...õ a "szent qrva"karakter, gyakorta használt figura. A mai részben meglepõ volt Kerim engesztelhetetlensége az apjával szemben, ez új szint jelent a karakterben. ..és Mukkades manõvere is, mert most nem volt kiméletlen. Lehet, hogy még fölméri a terepet, milyen hasznot húzhatna a helyzetbõl???,esetleg más célja lenne a régi szerelmessel??, mert õ izig vérig asszony, asszonyi vágyakkal, amint azt már eddig is láthattuk (Kerimmel is szivesen kavart volna, attól függetlenül, hogy a sógora) és valószinû, hogy vágyai nem nyernek kielégülést Rahmi által, nem az a fajta nõ õ, aki nem szerzi meg magának a testi örömöket is akár.Mindenesetre érdekes karakter, jól szinesiti a palettát az anyagiassága, törtetése, kiméletlen érzéketlensége. Õ nem sodródott, hanem az alkalmat ki és fölhasználva lépett, úgy, hogy közben másra háritott, és magukat áldozatnak igyekezett föltüntetni, de õ a legkevésbé sem áldozattipus, inkább aki maga is áldozatot szed, illetve saját oltárán feláldoz bárkit...de majd meglátjuk talán...:)
Lukrécia!
Sajnos nem emlékszem a jelzett jelenetekre, ha segitenél talán eszembe jutna, érdekel mire utalsz.
Reay!
Amint az elõzõekben is irtam, számomra más a nézõpont, ezért lehet , hogy erõs eltérést mutat a véleményünk...a legnagyobb emberi érték az engedelmes és alázatos sziv, ami mindig az adott helyzet elfogadását és a megbocsátásra való törekvést is jelenti, mert ami megtörtént azon semmiképpen semmivel nem lehet változtatni, sem jóvátenni és úgy továbbmenni, hogy ne cipeljük a harag és a gyülölet valamint a bosszú terhét (ami a muszlimoknál, törököknél, olaszoknál valahogy még mindig elfogadott, pedig attól senki lelke nem gyógyul meg, hanem tovább mérgezõdik. Tudjuk, hogy az emberi nem sajnos hajlamos a bûnre, és még a szentek is esendõk..:)

üdvözlettel
5/10
napraforgó 2017 márc. 30. - 18:50:22 5/10
(732/1535)
Ha nagyon akarom, bárkit lehet áldozatnak tekinteni.
Meryem áldozat, mert a húga/nõvére öngyilkos lett és ezzel a nyakába szakadt egy kisgyerek felnevelése. Talán emiatt nem tudott õ maga férjhezmenni és saját gyereket szülni.
Mukaddes is áldozat, mert õt egy férfi házassági ígérettel elcsábította, teherbe ejtette, aztán meg elhagyta. Abortuszra is küldte volna, csak a nõ meggondolta magát.
Rahmi is áldozat, õ kissé együgyû, egy esküvõrõl hazamenet meghaltak a szülei, ottmaradt egy 12 éves húgocskával, azt se tudja, mit tegyen. Nyilván ebben a helyzetben csapott le rá Mukaddes, a nyakába varrta magát a gyerekével együtt. Mivel anyós, após már nem volt már, nem kellett félnie attól se, hogy leleplezik a terhessége körüli visszáságokal sem.
És mi van a Jasaran családdal? Perihán is áldozat. A férje csalja, a fia egy erõszaktevõ, és hiába gazdag, nyilván nem boldog. Mint ahogy Vurál anyja sem. Õ csalja a férjét, de a szeretõje már más után fut, a fia meg leleplezte.
Na és Meltem? Amilyen ostaba, idõrõl idõre elhiszi a hazugságokat, amikkel etetik, de azért néha elõjön a józan ész, mi van, ha mégis igaz a vád...
És persze Kerim. Õ is áldozat, hisz a nyakába varrták a többiek bûnét, õneki kellett elvennie egy nõt, akit a többiek rontottak meg. Csak hát itt azért már a kezdet kezdetén látszott, hogy õneki már akkor tetszett Fatmagül, amikor elõször meglátta a tengerben, a birkával. És persze akkor is, amikor a Jasaran eljegyzésen kisegítõként látta. Szerintem õtõle nem volt az azért olyan nagy áldozat, hogy hagyta magát rábeszélni a házasságra. És még csak nem is a pénz motiválta, hiszen azt úgy kellett rátukmálni, hogy tegye el.
Kerimnek lett volna más választása. Nem is kevés. Följelenthette volna a többieket. Vagy elmehetett volna más városba dolgozni. Akár külföldre is. Vagy csak szmplán vissazutasítja az ajánlatot. Vegye el más a lányt, vagy találjanak más megoldást.
Egy nõnek sohasincsen ekkora szabadsága, különösen nem egy iszlám hagyományokkal erõsen átszõtt országban. Láthattuk, hogy Fatmagül milyen sokkos állapotban volt a erõszak után. A sógornõje még a kórházból is kirángatta, mielõtt egyáltalán kezelni kezdhették volna, mindenki megbélyegezte, Mukades szidta, a bátyja csak sírdogált, Musztafa elutasította, a falu a szájára vette, stb, stb. Õneki nem nagyon volt más menekülõ útvonala.
Persze, lehet, hogy Kerim nagyon jófiú, Meryem annak nevelte, meg tényleg szép nagy lelke van, de ez a sorozat akkor is Fatmagülrõl, meg az õ elvesztett tisztességérõl szól elsõsorban.
Persze mindenki lát amit akar, csak hát nõként én nagyon el szoktam csodálkozni, hogy nõk inkább egy férfi lekével foglalkoznak (no persze jobbára csak akkor, ha elég csinos a pasi), mint egy másik nõ megtört lelkével.
Azért nem hiszem, hogy Kerim lelke bárkit is érdekelne, ha egy alacsony, kopasz öregember lenne....
reay 2017 márc. 30. - 16:45:21
(731/1535)
Szeretem ha valaki ennyire elmélyül egy adott témában. Viszont én nem teljesen értek veled egyet. Kerim pozitívumait már leírtam korábban, nem fogom ismételni. Én is pontosan látom, hogy milyen a lelke igazából, mik az elõnyös tulajdonságai, stb.

Amivel nem értek egyet: "Kerim legalább annyira áldozat, mint a lány" Szerintem a legnagyobb áldozat itt a lány. Aztán esetleg jöhet Kerim, de semmiképp nem érte nagyobb veszteség. Ugyanis akármi is történt vele, nem õt erõszakolták és gyalázták meg, és nem õ került olyan szintre, hogy öngyilkos akar lenni. Ráadásul ha lehet ez a nemi erõszaknak még egy durvább fokozata volt, ha van ilyen egyáltalán. Egy szûz lányt egybõl hárman....

"ha valakit ért veszteség, akkor õ az, aki a legtöbbet veszitette" Itt sem osztom a véleményed, egyértemûen Fatmagült érte a legtöbb veszteség szerintem. Hiszen neki a lelkét is elvették.

"Fatmagül meg sem érdemli, hozzá képest Kerim a magaslatokban van" Hát hát. Miért gondolod így? Fatma ugyanolyan tisztalelkû, ártatlan ember. Teljesen természetes, hogy a megkeseredettség, keserûség, bizalmatlanság most a legfõbb jellemzõje, és ezek elnyomják a pozitív tulajdonságait. De attól még azok ott vannak. Remélem nem gond, hogy nem értünk egyet, én a magam részérõl szeretek kulturáltan vitázni, eszmét cserélni. :)
9/10
kaboca12 2017 márc. 30. - 12:01:22 9/10
(730/1535)
Ugyanezt gondoltam eddig is, csak te jobban kifejtetted. :) Én nem tudom ennyire szavakba önteni a gondolataimat vagy ha igen, akkor nem biztos, hogy ilyen jól. :)
andrealovasz 2017 márc. 30. - 09:40:51
(729/1535)
Szia apostol80!
Igen igazad van, én is úgy gondolom hogy Kerim is áldozat, de azért beszél mindenki csak Fatmagülrõl mint áldozat vagy úgy fogalmaznék fõ áldozat ha lehet ilyen szempontból fokozatokat állítani, mert vele történt meg az erõszak és ez itt a központi téma. Persze mindenki áldozat a maga módján, akik érintettek a történetben, Fatmagül és családja, Kerim és családja. Fatmagullel tortent a nemi eroszak, Kerimre ravertek a balhet, megfosztottak a szabadsagatol szabad dontes jogatol es hazassagra kenyszeritettek a "baratai", simitsa el helyettuk az ugyet, bunhodjon helyettuk. Fatmagul csaladja viseli a szegyent pletykalnak roluk el kellett koltozniuk, akarcsak Nine Mamanak igy ok is aldozatok. De a Mukkadesek es Nine Mama csak sodrodtak a tortentekkel, azert koltoztek el mert a csaladtagjaikkal ez tortent ok csak kovettek oket. A legfobb aldozatok Fatmagul es Kerim.
apostol80 2017 márc. 30. - 08:58:09
(728/1535)
Kedves Mindenki!
"
Nagyon szeretem a török sorozatokat,de ez (Fatmagûl) mindegyiken, amelyet eddig láttam,túltesz. Nem is nevezném igazán szappanoperának, legalábbis az "én olvasatomban". A kapcsolatos fórumot végigolvastam, és éppen ezért ragadtam "virtuális tollat", mert eddig még véletlenül sem irta senki, hogy igazából a Kerim legalább annyira áldozat, mint a lány, csak õ nem a saját vyörû lelkületû fiú fölébredjen eszteségeivel van elfoglalva, pedig ha valakit ért veszteség, akkor õ az, aki a legtöbbet veszitette, de ezzel senki nem foglalkozik igazán,mindenki csak Fatmagüllel elfoglalt, aki pedig a saját veszteségein nem tud és nem is akar fölülemelkedni, és egyáltalán másokat is meglátni. Vagyis a számomra igazából az igazán csúcskarakter (és most csakis a karakterre értem, és nem a szinészi játékra,mert az megint más "tészta", de az is tetszik). A karakterre felfigyeltem már a reptéri jelenetnél - mikor Vurál megérkezett - érdekesen viszonyult egymáshoz Kerim és Vurál , és rámutató volt már akkor, hogy miképpen tekintenek a "gazdagék" a "szegényre", amit Kerim a maga tisztaságában, szeretetteljességében észre sem vett. Mert mindenki magából indul ki, ezért neki ezt igazából lehetetlenség is volt észrevennie mindaddig, amig igen keményen meg nem tapasztalta, hogy mennyire másképpen gondolkodnak mások. Ahhoz, hogy eiz az igazán naiv, de gyönnyörû lelkû fiú fölébredjen, valóban kellett egy ilyen hatalmas dráma. Öszee kellett az egész világának omlania, hogy észrevegye azt, hogy a világ nem olyan, mint amilyennek õ azt eddig gondolta, ám õ fölülemelkedik minden veszteségén és csalódásán fájdalmán,és csak másokkal törödik. Fatmagül meg sem érdemli, hozzá képest Kerim a magaslatokban van, viszont Kerim szeretete, alázata úgy tûnik, nem csak meggyógyitja Fatmagült,- hanem remélem legalábbis- õt is fel fogja emelni, és az egész környezetét is (gondolok itt Mukkadesre is). Ugye végül is róla is kiderült (Mukkades), hogy õ is áldozat, még ha sikerült is neki eddig túllépni, és mások számára elrejteni "szégyenét", cinikussá tette talán az õ csalódása, és érzéketlenné mások csalódásai, veszteségei iránt. Nine mamának is szüksége van arra, hogy az életnek más oldalait is megtapasztalja, és megerõsödjön a "jóban" - mert õ is tisztalelkû, de még nem elég erõs, hisz elég védett környezetben volt eddig (a drámáig) - hisz az anyjától örökölte a presztizst, a megbecsülést a tudást stb. Abból is látszik, hogy szüksége van az erõsödésre, hogy kételkedik Kerimben, pedig az õ nevelése...és nem tartotta vissza kellõképpen Kerimet a nem megfelelõ társaságtól sem, amit pedig Kerim mestere megpróbált.
Nos, mindebbõl amit eddig leirtam remélem látható, hogy egy egészen más szemszögbõl figyelem atörténéseket, és leginkább arra figyelemmel, hogy vajon mit lehet emberileg profitálni , tanulni, és nem a készitõk kritizálásával vagyok elfoglalva...valójában lenyûgözõnek tartom a munkájukat, és a szinkront is úgy fogadom el ahogyan van, mert nyilvánvaló, hogy a legjobbat akarták adni a nézõknek.
Amit ma irt a Kabóca azt hiszem,-hogy a Kerim is áldozat- nagyon örültem, de hamarabb elgondoltam, hogy irok ezekrõl, mint ahogyan olvastam a tegnapi és a mai hsz-eket.
Szóval, mit gondoltok? Vajon le tudtam-e irni a számotokra érthetõen azt amit én gondolok...akkor derül ki, ha irtok, hogy sikerült-e ez nekem, mármint a nyelveteken szólni, vagyis remélem nem fogunk elbeszélni egymás mellett, ami minden fórumon gyakori, és ami miatt veszekedések törnek ki általában - itt is, mert nem mindenki áll egyforma szinten (és ez nem sértegetés akar lenni, hanem tény, amit el kell fogadni, mert mindenki csakis magából képes kiindulni, és a másikat olyannak hiszi, látja, amilyen õ maga, mindaddig amig meg nem tanulja, hogy más személy egy másik világ, más látószögekkel, és ezért jó, ha nem itélkezünk (Jézus tanitása), nem sértõdünk meg, és nem vesszük magunkra azt amit nem kell. Legalábbis magam ez szerint élek és gondolkodom, tehát nem fogok megsértõdni, bármit is irjatok.

üdvözlettel
5/10
napraforgó 2017 márc. 30. - 06:01:44 5/10
(727/1535)
Musztafa egy dög. Tényleg abba a vendéglõbe viszi Ászut, ahol aznap Resaték is vacsoráznak. És fene nagy önbizalommal közli is vele, hogy megmondta elõre, hogy ugyanazt az életet akarja élni, mint õk. Akármennyi pénzt is adnak neki, neki soha nem lesz elég. Én azt hiszem, Resatnak olcsóbb lenne, ha eltenné Musztafát az útból. Persze biztosnak kéne lenniük, hogy nem írkált levelet a rendõrségnek halála esetére ... Így nagyon, nagyon sokba fog kerülni nekik Musztafa. Pláne, hogy közli Resattal, hogy Meltemnek az õ meséjét adta le.
Szegény Ászu, tényleg hogy nézett ki, ordított róla, hogy mi a foglalkozása....
Kerim új szállítóautót vett. Persze ezen elgondolkodtam, hisz az a sárga járgány nem is az övé volt... Ha a laptopot is csak részletre tudta megvenni, akkor egy autó.... Mukaddesrõl meg kiderült, hogy a fia apja nem is Rahmi. Csak talált egy ostobát, aki elvette terhesen.
9/10
kaboca12 2017 márc. 28. - 22:04:27 9/10
(726/1535)
Szia! A személy fórumnál keressétek az Engin Akyürek topicot. Mindjárt küldök priviben linket, ha nem megy.
lilei 2017 márc. 28. - 22:01:17
(725/1535)
Szia kaboca12...melyik az a topic? Átugranék én is. Igaz, hogy nem szólok hozzá a témákhoz nagyon :-)....vagy még itt egyszer sem :-)....de mindíg elolvasom amit írtok. Feliratozva is nézem és már jól belenéztem a törökül lévõ részekbe. Persze ott csak nagyvonalakban tudom az eseményeket...amit látok :-)
10/10
baba24 2017 márc. 28. - 21:31:08 10/10
(724/1535)
Szerintem a kocsiban beszélgetek!De én se láttam még a mait így csak tippelek!
lizbell 2017 márc. 28. - 21:13:54
(723/1535)
én sem nézem már, mert összekutyulja a fejem mint Rahminak :))
de tudod volt az a rész mikor fõnök lett Mustafa és Meltem megkereste, annyira akart valami kapaszkodót és meg is találta szegény (egyelõre) hisz hinni akart benne, hogy Mustafa sem dolgozna Yasaranéknak ha bûnösök lennének!
khajni87 2017 márc. 28. - 20:47:28
(722/1535)
A mai részt így szinkronosan nem láttam de ez most nem jön át hogy ez most melyik rész lehet, pedig láttam már biztos amire gondolsz......Hol beszélgetnek, vagy mi az elõzménye ennek ?
5/10
napraforgó 2017 márc. 28. - 18:01:44 5/10
(721/1535)
Hát ez a Meltem tényleg egy szemellenzõs ostoba liba. Már megint elhisz mindent, most épp Musztafának.
10/10
baba24 2017 márc. 28. - 16:48:21 10/10
(720/1535)
Elküldtem :)
khajni87 2017 márc. 28. - 15:37:03
(719/1535)
Sziasztok.Mi a linkje az oldalnak ? Privátban tudja küldeni valaki ? Köszönöm
lizbell 2017 márc. 28. - 11:18:05
(718/1535)
na próbacseresznye, írtam :))
9/10
kaboca12 2017 márc. 28. - 11:07:01 9/10
(717/1535)
Az Engines topicot próbáljuk meg! Most néztem, hogy 2014-ben volt az utolsó hozzászólás. Nem hiszem, hogy valakit zavarunk a spoilerekkel ott, ha igen, akkor majd szólnak.
Átugorjunk oda? Mit szóltok?

OFF
Nekem is nagy vágyam Törökország! Eleve tetszik az ország maga, az épületek, a táj. Nyilván ott élve más. Ez az örökös háború, terrorizmus nem éppen biztonságos. Itthon, a fotelból valószínûleg más, de azért én reménykedek, hogy nincs minden veszve ott sem. Egyébként én pont ezt írtam már évekkel ezelõtt a Kuzey-Güneynél, hogy engem is a kultúrájuk, a tisztelet és alázatosság a másik felé, a tisztasága fogott meg. Már a sorozatok elõtt is szívem vágya volt, de amikor bepillantást láthattam (még ha filmekkel kapcsolatosan is) a mindennapjaikba, szinte vonz. Elolvasok, megnézek mindent, ami azzal az országgal kapcsolatos. A fodrászomék minden évben oda mennek nyaralni, tõle is falom az információkat. :)
ON
lizbell 2017 márc. 28. - 10:31:02
(716/1535)
OFF
Hogy érdemes e...ez relatív! Én imádom magát a darabot, a zenét, betéve tudom az egészet, és hálistennek az elõadás hozta azt a szintet, amit elvártam! elképesztõen jó volt a díszlet, a koreográfia, a technika is! nem ezzel a szereposztással akartam eredetileg de így is nagyon jó volt, így aztán januárban újra megnézem, mert addig nem lesz.

Új témát úgy indítottam, hogy az adott elõadás illetve tévémûsor alatt én voltam az elsõ hozzászóló! Szerintem másképp nem lehet! az jutott eszembe még, hogy Engin topikjában, ahol évek óta nem történik semmi, ott kezdhetnénk el a kis külön beszélgetésünket, talán nem lenne gond.
amit a megszólításokról, illetve tiszteletrõl írsz, valóban a török mentalitás, hagyomány szerves része és én nagyon szeretem... az egész jellegzetes világukat, kulturájukat mindent, nagyon régóta vágyom Isztambulba is! Remélem hamarosan sikerül!