Kat Bal 2017 ápr. 05. - 18:06:40
(755/1535)
Vontatott, elég gügye sorozat, lehetne pörgõsebb. Fatmagül testvére elég gyenge férfi utánzat,
ezért, gyermeteg, nem valók egymáshoz a feleségével, ezért nyilván nem bír magával, a
forgatókönyv író szerint. Ismétlés helyett folytatódhatna, ha már fizetünk.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 05. - 09:43:52 5/10
(754/1535)
Kedves Apostol!

Nagyon érdekes, amit írsz Mukaddesrõl, hogy õ nem akar áldozat lenni, ezért inkább feláldoz másokat. Önzõ ember, õ senkit nem szeret magánál jobban. A gyerekét sem, mert most majd kiteszi egy ilyen apa-konfliktusnak. Odáig még meg is érteném, hogy nem akarja, hogy mások eltiporják, de hogy a saját önzõ érdekei miatt õ tapos végig másokon....
Korábban is irritált, hogy állandóan Fatmagült ugráltatta: Fõzz kávét, takaríts ki, mosogass el, teregess ki, csinálj vacsorát, stb. Szerencsére most, hogy Fatmagül késõ estig dolgozik, kénytelen lesz õ maga végezni a házimunkát. Talán Rahmit ugráltathatja valamelyest, Nine mama meg nem szokta megvárni, míg dirigálják, ha van ideje, õ maga is nekilát a munkának. Csak Mukaddest látom jönni-menni, telefonálgatni, szervezkedni...., a konyhában is csak minimálisat ténykedik.

Nekem vannak befejezetlen történések. Mi volt akkor, amikor Mukaddes elment Perihánhoz? Nyilvánvaló volt, hogy megint pénzt akart, de én nem láttam, hogy kapott is volna... Kivágnak részeket? Ha meg nem, miért hagyják lezáratlanul ezeket a dolgokat?
Azt sem láttam, hogy Kerim hogy keveredett oda abba a mûhelybe, ahol most dolgozik. Mit csinál? Eddig úgy tudtam, hogy csak alkalmi munkái vannak, de mostanában már eléggé állandónak tûnik.
apostol80 2017 ápr. 05. - 08:49:29
(753/1535)
Kedves Napraforgó!

A Rahmi mindenesetre jól vizsgázott, mert az igazi apa és anya az, aki a gyermeket neveli...az az érzelmi elkötelezett, és Rahminak igy legalább van egy imádott kis eszes fiacskája.(Minden rosszban van valami jó, ahogy minden jóban rossz is...:))

Amikrõl elgondolkodtál, az engem is foglalkoztat. :)
apostol80 2017 ápr. 05. - 08:45:05
(752/1535)
Kedves Reay!

Mint az elõzõekben látod, sajnos a tegnapi elejérõl lemaradtam sajnos, de pótolni fogom. Természetesen semmiképpen nem tudnék úgy cselekedni ahogyan a Mukkades bánik másokkal, de a karakterbõl tényleg ez adódik, mert nem hajlandó aldozat lenni, ezért másokat tesz azzá. Sajnos ilyenek vagyunk egymással, mi emberek, egymást gyötörjük általában, akkor is, amikor semmi okunk sincs arra - na nehogy mán a másik egy kicsit is jól érezhesse magát, na nehogy má jót tegyünk másnak, amikor rosszat is tehetünk...nem??? :(
apostol80 2017 ápr. 05. - 08:34:48
(751/1535)
Ja, elnézést, elfelejtettem leirni,hogy a tv2-t nézem, és csakis azt, nincs idõm , sem kedvem máshol keresgetni....a tegnapit igy sem láttam az elejétõl sajnos.
apostol80 2017 ápr. 05. - 08:30:40
(750/1535)
Kedves Lukrécia!

Értem, hogy az "áldozat" minõsitésen kicsit rugózol, de , ahogyan itt már valaki irta is, mindnyájan áldozatok vagyunk ebben a világban valamilyen szinten, és csakis rajtunk múlik az, hogy mennyire teszünk másokat áldozattá, illetve mennyire magunk szenvedjük el a magunk hibáit, mert mindannyian hozunk helytelen döntéseket is. Azt hiszem éppen ezért tanitja Jézus azt:
"Lk 6,42
Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Atyámfia, hadd vessem ki a szálkát a te szemedbõl, holott te a te szemedben lévõ gerendát nem látod. Te képmutató, vesd ki elõször a gerendát a te szemedbõl és azután gondolj arra, hogy kivesd a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van."
Ezért tetszik Kerim, mert õ belátta, hogy nagy hibát követett el, és vállalja ezért azt, amit kap. Mukkades pedig másokat áldoz fel , azoknak belegyezése nélkül, hogy a saját áldozatiságát enyhitse. Zárójelben mondom, a karaktere szerint aligha lehetett már akkor is becsapni Mukkadest, vagyis kétlem, hogy egy ilyen karakter annyira együgyü lett volna, inkább úgy hiszem, nem tudta megtagadni önmagától az élvezetet, inkább kockáztatott, és rajtavesztett, majd kihasználta Rahmiék helyzetét, hogy saját magát mentse, tehát õ valójában nem másnak áldozata, mint önön élvetegségének. Az viszont, hogy Rahminak igazából ez kicsit nyereség is, az vitathathatatlan, hisz ezen a módon godoskodást nyer a húga is, valamint az apaságot is megismerheti, megélheti, amelyet nem sok esélye lett volna másképp.(Azt, hogy a huga milyen gondoskodást kap, azt most nem firtatjuk.)

"Fatmagülnek meg szerintem "joga" van olyannak lenni a világgal és Kerimmel mint amilyen. Ezt a traumát fel kell dolgoznia. És lassan gyógyul."

E logika szerint Mukkadesnek is joga van ahhoz, amit tesz...nem?

Végül is Fatmagül sem nem halt meg, sem nem szerzett maradandó testi sérülést...ez nem jelenti azt, hogy nem történt hatalmas trauma, ám ezen túl is lehet lépni, és minden adott ahhoz, hogy megbocsásson,és meggyógyuljon. Igen, persze az más kérdés, hogy nem tud, nem akar, mert túlságosan erõsek benne a tradicionális elõitéletek, amelyektõl szintén meg kell majd szabadulnia, azaz tudatosodnia kellene hozzá, hogy felismerje, hogy lehet még abban a társadalomban is akár boldog, elégedett ember.
üdvözlettel
5/10
napraforgó 2017 ápr. 05. - 04:25:43 5/10
(749/1535)
Érdekes volt Mukaddes elbeszélésében az, amikor elmondta, hogy a bátyái mennyire megbüntették volna, ha kiderül a terhessége. Mesélt egy lányról, akit a falu lakossága megvetett, kiközösített, mert odaadta magát egy férfinak. És arról is, hogy olyan is elõfordult, hogy a lányt, aki elvesztette a tisztességét, a családja megölte. Vagyis nagyon muszlim világ ez még, középkori erkölcsökkel.
Legalábbis vidéken még nagyon maradiak lehetnek az erkölcsök, más a helyzet a nagyvárosokban és föleg a gazdagok világában.
Sajnos arról nem szólt a fáma, hogy mit szoktak csinálni a házasságtörõ asszonyokkal..... Mert Mukaddes olyan hálátlan, nem törõdik vele, hogy Rahmi végülis megmentette õt a szégyentõl, a kiközösítéstõl és ha nem is egy észlény, de rá mindig számíthatott. Most ezt azzal akarta meghálálni, hogy fut vissza a rési pasijához, aki pedig eléggé nyilvánvalóvá tette, hogy neki csak szórakozásra kellene.

Elég fura volt valóban, hogy Mukaddes meséjét mindenki sírva hallgattta. Kíváncsi lettem volna, hogy mit akartak csinálni a többiek Mukaddessel, hisz Rahmi háta mögött akarták a felellõsségrevonást megejteni. De most, hogy Rahmi is megtudta, vajon hogyan lesz tovább?
Mert a nõ régi szeretõje mérges volt a telefonban, neki esze ágában sem volt elhagyni a feleségét és a gyerekeit, vagyis õrá nem építhet. Lehet, hogy Mukaddes két szék közül a pad alá esik? Ha Rahmi ép férfi lenne, nyilván el is zavarná, de amilyen jószívû, meg fog bocsátani.

A család anyagi helyzetén is szoktam gondolkodni. Jelenleg csak Kerim dolgozik, illetve most már pár napja Fatmagül is. Nine mama gyártja a gyógynövényeket, de gondolom jobbára csak nyáron, hisz télen nem terem semmi. Talán a szárított gyógynövényekbõl teákat lehet fõzni, bár azt csak frissen lehet fogyasztani, nem lehet befõzni...
De Mukaddes és Rahmi nem dolgozik, igaz nekik a házuk és a sajtüzem eladásából van valamennyi pénzük, bár azt se tudjuk, hogy az pl. Rahmi öröksége volt-e, vagy közös szerzemény? (a nõ még Münírtõl is kapott egy vastag borítékot, de azt rendesen eltitkolta).
De soha nem kerül szóba, hogy ki fizeti a számlákat, ki vásárol, vagyis ki mennyivel járul hozzá a költségekhez.
reay 2017 ápr. 05. - 00:55:00
(748/1535)
Köszi, hogy leírtad. :) Sejtettem, hogy ilyesmi volt. Igen, az a legcsúnyább az egészben, hogy Rahmi ráadásul még nem is teljesen cselekvõképes. De végülis ronda ez, akárhonnan nézzük.
10/10
baba24 2017 ápr. 04. - 23:54:20 10/10
(747/1535)
Erdogan elmagyarázta a Gayenak,hogy bele van esve és hogy Münir gonosz és ezért neki figyelmeztetnie kell!
És kár volt randiznia Münirel kb ennyi volt a lényeg!

Én nagyon sajnálom Rahmit nem ezt érdemelte!
Este még el játssza a nagy szerelmeset a Mukadesz mintha semmi se történt volna!
Másnap reggel meg Rahmi számára kiderül hogy a fia nem is a fia,nagyon sajnáltam õt,fõleg mikor mondta hogy ilyen okos gyerek hogyan is lehetne az õ fia õ nem lehet ilyen szerencsés!
És szerintem nem a Mukadesz sztorijára könnyeztek hanem Rahmit sajnálták!
Bár az ásással egyet értek!Az a történet amit el mondod Mukadesz az se volt semmi az hogy mennyi volt benne az igazság nem tudni,de a nõ jó mese mondó lenne alapból!
9/10
kaboca12 2017 ápr. 04. - 22:12:39 9/10
(746/1535)
Na ezen èn is lestem egy nagyot. Ebben a filmben az egyiknek mindent megbocsájtanak a másiknak meg alig-alig. Ès pont ez a nõ pocskondiázta Fatmagült.
reay 2017 ápr. 04. - 20:26:08
(745/1535)
Most ez komoly, hogy ott könnyeztek Mukkades sztorijára? El kellett volna ásni a nõt a kert végében. :D Mekkora szemétség amit csinált. Vagy ezt szabad? Ha velem kicsesznek, akkor én még jobban egy másik emberrel, és az úgy OK? Kíváncsi vagyok Apostol mit mondana erre. :)

Arról lemaradtam, hogy pszichoErdogan mit mondott a szõke csajnak, amivel Münir ellen fordította, de gondolom szóba jön még a dolog. Sok a kakas a szemétdombon.....
hanguktaekwondoo 2017 ápr. 04. - 14:25:32 Előzmény sorozatkedvelõ
(744/1535)
igen.
Ez így van.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 04. - 07:17:25 5/10
(743/1535)
Nine mama észreveszi, hogy Mukaddes titokban egy férfival találkozik. A nõ rendes, mert csak õt figyelmezteti, nem csinál nyilvános családi balhét. De a hazaérkezõ Fatmagül és Kerim véletlenül meghallja, hogy a nõ a telefonban könyörög egy férfinak, hogy "mentse ki" ebbõl a helyzetbõl és éljenek együtt a közös fiukkal.
Csodálkozom hogy Mukaddes, aki nagyon fifikás, ravasz nõszemély egy második találkozás után már ilyen terveket szövöget egy olyan férfival, aki egyszer már cserbenhagyta és a második randevú után is teljesen nyilvánvaló volt, hogy a férfi csak szórakozni akar, ahogy mondta, "élvezzük az életet". Számomra teljesen tiszta, hogy nem tervez semmit hosszútávra Mukaddesszel, legfeljebb kis etye-petyét a panzió pár órára kivett szobájában.
Még jó, hogy Kerim megállítja Fatmagült, nehogy fájdalmat okozzon a bátyjának.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 03. - 03:45:09 5/10
(742/1535)
Hát persze, ez így van. Mindig azt mondtam, mindenki vállalja fel a véleményét. De azért, mert valaki nem rajong egybõl a sorozat férfi fõszereplõjéért és nem a szép kék/zöld/barna szemét dícséri minduntalan, még lehet értelmes véleménye. Én tudom, látom, hogy ezeket a fórumokot zömmel nõk látogatják, és az is érthetõ és nagyon is rendben van, hogy a hölgyek nem érzéketlenek a férfias báj iránt. Persze, lehet mondani, hogy X férfiszínész jóképû, sármos, helyes, stb., de engem inkább az zavar, amikor ezt a rajongást átviszik a szerepre, és pusztán azért, mert jóképû a színész, már a szereplõért is odavannak.
A másik meg az, hogy a türelmetlenebb nézõk mindig elõreszaladnak, elõre nézik asorozatokat, mindet (!) te még csak a 25. résznél tartasz, õk már a 60.-nál és persze addig sokat fejlõdhet egy-egy karakter. Lehet, hogy addigra az a szereplõ valóban helyesebb lesz, csak hát te még azt látod, hogy de most meg nem.
sorozatkedvelõ 2017 ápr. 02. - 17:10:35
(741/1535)
Miért ne rajonghatna ,kortól függetlenül,bárki ,bármiért vagy bárkiért.Ez mindenkinek saját ügye és ,ha szívesen megosztja hagy tegye! nehogy már elõírja bárki,hogy mi /ki tetsszen vagy ne tetsszen.Attól jó egy fórum,ha sok féle véleménnyel találkozunk.
5/10
napraforgó 2017 ápr. 02. - 11:39:39 5/10
(740/1535)
Én nagyon egyet tudok érteni veled. Mindenben! Itt valóban Fatmagül az áldozat és bizony Kerim sem teljesen bûntelen...
Csak hát engem ezért itt megköveztek, mert én talán nem lelkesedtem rögvest Kerim szép, meg nagy lelkéért....
----
Pedig Kerim tényleg "cuki", csakhát ugye... akárhogy is, de nem ártatlan. Az egy másik dolog, hogy Fatmagül mikortól fogja õt cukinak találni....
----
Most akkor arról nem is beszélek, hogy harmincas nõk, - na meg hatvanasok, akik harmincnak hazudják magukat a profiljukon (!), mert ilyen is van szép számmal!!! mit összerajonganak olyan pasikért, akik akár a fiuk is lehetne.... Vicces... Hát én legalább nem teszek így.
10/10
Melissa1 2017 ápr. 01. - 15:39:32 10/10
(739/1535)
Az egyik korábbi részben nekem úgy tûnt, hogy Kerim már akkor rajtafelejtette a szemét Fatmagülön, mikor még Musztafa menyasszonya volt. Szerintem ez is közrejátszhatott, abban hogy hagyta magát meggyõzni és feleségül vette...
Természetesen semmire sem mentség, de mielõtt elkövették az erõszakot, valami gyógyszerre / kábítószerre ittak alkoholt. Egyénként nagyon zavaró, hogy a filmben kb 15 percnyi reklám van. Ha jól emlékszem a törököknél több, mint 1 1/2 órás egy rész... Irigykedem, mert nagyon tetszik ez a sorozat.
5/10
napraforgó 2017 márc. 31. - 17:22:45 5/10
(738/1535)
Nagyon érdekes volt a mai részben Musztafa és Kerim hazaérkezése. Musztafa egybõl elabriktolta a barátnõjét, minek ment el otthonról, miért ment fodrászhoz, stb. A nõ okos, mert figyelmezteti,hogy ettõl nem lesz jobb neked...
Kerim is elment és leitta magát, na ez se volt túl szép, de mondott valamit, ami tetszett. Hogy ki kell érdemelni a megbocsátást... Na, szóval ezt õ is tudja... Ez szép.
És mennyire megijedt Fatmagül, amikor részegen ott nekiesett a falnak, vagy hát támolygott, tuti, hogy ez megint arra az éjszakára emlékeztette.... Mert az borzasztó hogy el akarod felejteni, de hát nem tudod, pont az ilyen esetek miatt....
5/10
napraforgó 2017 márc. 31. - 04:18:31 5/10
(737/1535)
Kerimrõl nagyon hasonló a véleményem, mint neked, és bár tetszik nekem is, hogy igyekszik jóvátenni a hibáit, de én sem tudom sehogyse ártatlannak tekinteni. Mert azért benne volt õ is a bandában ott és akkor, és nem kell mindenkinek pont ugyanazt elkövetni, ahhoz, hogy meglegyen az a bûnszövetség.

Kerim engesztelhetetlensége az apja irányában szintén érdekes, hisz õ 5-6 éves kisfiú volt, amikor az apja elhagyta. Nem is igazán értettem, hogy az anyja öngyilkossága miatt miért nem az apa vette magához, miért került a nagynénjéhez. Úgy tûnik, hogy egy gyerek sokkal kevésbé tud megbocsátani. (hiszen õt különbözõ módokon, de mindkét szülõje elhagyta....) Az, hogy Fatmagül kiveszi a levél darabkáit a szemétbõl sokkal inkább mutat arra, hogy õ felnõttként inkább képes a megbocsátásra, még ha most mást is mond Kerimnek. Ez biztos változni fog idõvel, de ... Tetszik, hogy Kerim sem tekinti magát bûntelennek, már többször mondta, hogy az apját látja magában. Hiába vágta ki a régi fényképrõl az apja arcát, hogy még csak ne is lássa, ha belenéz a tükörbe... és biztos nem azért emlékezteti õt az arca az apjára, mert külsõleg hasonlít rá, hanem pont azért, mert látja az apja bûnét saját magában. És tetszik nekem is, hogy õneki van lelkiismerete, bûntudata, próbál "megjavulni", és bizony neki sem lehet könnyû túltenni magát a történteken.
------
Fatmagül, meg a kendõ - a korábbiakhoz még annyit tennék hozzá hogy a lány akkor talán a múlttól búcsúzott, és ebben benne van a Musztafához fûzõdõ kapcsolata is és az az ominózus éjszaka is.... Én azt hiszem, hogy a lány akkor valamiféle elhatározásra jutott, hogy elõre fog nézni és nem a múltban szenvedni, múlton merengeni, stb. A munkával megtette az elsõ lépéseket. Ha még az esti iskolába is beiratkozik, akkor lesz egy újabb lépés. És aztán talán átértékelheti a Kerimhez fûzõdõ kapcsolatát is.
5/10
napraforgó 2017 márc. 31. - 03:55:06 5/10
(736/1535)
Én nem nézem elõre a sorozatot, viszont minden héten megnézem a holdpont.hu-n a sorozat heti ismertetõjét. Innen már lehet elõre tudni bizonyos spoilereket. Így pl. azt is, hogy xxx spoiler xxx Mukaddes fia nem Rahmitól van. Ha rákeresel a Wikipédián a címre - én a szereplõk nevei miatt szoltam, mert képtelen vagyok megjegyezni egyszerre a sok furcsa nevet, meg azt, hogy ki kicsoda, kinek a micsodája, így ott is lehet látni, hogy a kisfiú nem Rahmitól van. De Mukaddes visszaemlékezésébõl is erõsen lehet gyanítani, hogy bár bejelentkezett a nõgyógyászatra, nyilván abortuszra, mikor szólították, letagadta, hogy õ lett volna az a nõ, inkább kiment a kertbe sírdogálni. Ott találkozott a gyászoló Rahmival, aki épp elvesztette a szüleit és erõsen gyanítom, hogy bevetette magát, hogy megvígyasztalja a fiatalembert. (ahogy ránézett és meglátta a lehetõséget....) El tudom képzelni, hogy talán nem is Rahmi tett neki házassági ajánlatot, hanem õ ajánlotta föl, hogy majd gondoskodik róla, meg a kishúgáról. De akárhogy is, végül is elég jól sült el a dolog, mert Rahmi nem nagyon tudna egyedül megállni a lábán, õmellette Mukaddes erélyessége, erõszakossága direkt jól jön. A kisfiúval meg Rahmi lapott egy családot, amire neki nagyobb szüksége van, mint egy ép embernek.

Nagyon érdekes Mukaddes óvatos tapogatózása is a régi szeretõjénél. Megtudta, hogy a férfi tehetõs, jól menõ cége van. Az lehet, hogy majd megpróbálja ezt kihasználni. Viszont nõs, két kislánya is van a házasságából, vagyis nem biztos, hogy elhagyná miatta a feleségét. A fiúgyerek viszont elég fontos ütõkártya, úgy látom, a törököknél még mindig fontos a fiúutód, aki továbbviszi a nevet. Én kíváncsian várom, mi fog kisülni ebbõl, illetõleg szintén a holdpont információi alapján már sejtem, hogy nem nagyon lesz sikeres Mukaddes bepróbálkozása a régi pasinál....