Téma: Ellenség

magicvoice 2014 aug. 06. - 16:51:28
(2/42)
Elsõsorban azoknak ajánlom, akik az elgondolkodtató filmeket szeretik, mert ezen napokig lehet agyalni. Sõt, az sem biztos, hogy egyáltalán képesek leszünk megfejteni. Pedig a legvégéig azt hihetjük, egy nagyon egyszerû történetet látunk. [SPOILER] Egy nyomorult fickó kis szerencsével megszabadul a megunt barátnõjétõl, és belecsöppen egy hasonmása, az övénél sokkal vonzóbb életébe. Azután jön az utolsó jelenet, és egy pók kizökkent bennünket a lelki nyugalmunkból. Talán mégsem azt láttuk, amit néztünk? Vagyis biztos, hogy nem azt láttuk. De akkor mit? És elkezdünk gondolkodni rajta: Ki is volt ez az Adam, és ki Anthony? Mit jelenthettek a visszatérõ motívumok? Egyáltalán mi volt valós és mi csak a képzelet? Én több nap után is csak találgatni tudok. Ami szerintem biztos, Adam és Anthony egy és ugyanaz a személy, de hogy hogyan, arra három variációm is van:
- Adam kettõs életet él.
- Adam egy skizofrén beteg, és Anthony a képzelt énje.
- Adam baleset utáni amnéziában szenved. A balesetben elveszítette a feleségét, a tragédia miatt a környezete se szeretné, ha emlékezne, de idõvel mégis elõtörnek az emlékek (a film eseményeinek egy része a múltban történt), illetve a nyomozás eredményeképpen rátalál korábbi élete nyomaira.
Sajnos, nem olvastam a regényt (José Saramago - Az embermás), de lehet, hogy az se vinne közelebb a megoldáshoz. A filmben csupán néhány valósnak tûnõ kapaszkodónk van:
1. A kulcs. - A film elején Anthony egy kulcsot vesz elõ, amivel a portással együtt bemennek a zártkörû férfiklubba. Az ügynökség épületében egy új kulcsot kap a pufiborítékban, amit oda csak továbbküldtek, de eredetileg Anthony lakáscímére van címezve. Ebbõl talán az következik, hogy idõközben elköltözhetett a lakásból.
2. A mama telefonüzenete a film elején, amibõl megtudjuk, hogy egy lepukkant lakásba költözött, emiatt a mama aggódik. Egy másik jelenetben a mama kijelenti, hogy Adam az egyetlen gyereke, és hogy zûrös nõügyei voltak.
3. A film elején egy pillanatra feltûnik a terhes feleség, mint valami emlékkép. Majd késõbb megtudjuk, hogy az ügynökségnél legalább 6 hónapja nem látták. Kiderül az is, hogy Anthony felesége 6 hónapos terhes. A film végén Anthony azzal a rögeszmével zaklatja Adamot, hogy lefeküdt a feleségével, ezért õ is lefeküdne a barátnõjével.
4. A fénykép, amin Anthonyt átöleli a felesége. Korábban ugyanezt a fényképet veszi elõ Adam, amikor meglátja a színész honlapján a fotót, de arról a képrõl letépték a másik felét, csupán a lány ölelõ karja látszik.
5. A szállodai szoba. - Ebben a szobában találkozik Adam Anthonyval, illetve ide viszi fel Anthony Adam barátnõjét a tragédia elõtt.
6. Az internet szerint Adam létezõ tanár, Anthony létezõ színész.
7. Anthony lakásában Adam reggel azt hallja a rádióban, hogy egy nagy baleset miatt áll a forgalom.
Van még egy pók motívum, ami jelzésként négyszer is feltûnik a filmben. Elõször egy búra alatt szolgálják fel a férfiklubban, amit egy meztelen szõke eltapos. Másodszor egy meztelen nõ jön szembe a folyosón, akinek pók feje van. Harmadszor egy hatalmas pók lépked a város házai között. Végül a film záróképe, amikor Anthony felesége helyett egy hatalmas pókot látunk a szobában.
Kíváncsi vagyok, össze lehet-e rakni hibátlanul a történetet. Mert nekem mindhárom variációban van valami hiba, egy oda nem illõ jelenet vagy párbeszéd.
magicvoice 2014 aug. 05. - 13:35:31
(1/42)
Ismertetõ: Adam (Jake Gyllenhaal) történelemtanárként dolgozik, rutinszerûen éli egyhangú életét. Egy nap egyik kollégája ajánl neki egy filmet. Este kikölcsönzi, és legnagyobb megdöbbenésére saját magát fedezi fel az egyik mellékszerepben. Nyomozni kezd a hasonmása után, hamarosan rá is akad a színészre, és úgy dönt, felveszi vele a kapcsolatot...