8/10
Irgum76 2015 ápr. 13. - 21:45:16 8/10
(1515/2295)
ez igaz de ez egy terminátor szintû filmnél megbocsájtható se nem tudományos se nem fantasztikum
inkább fantasztikumon alapuló hent és mészár amit azért (ezért) szeretünk
azt azért tegyük hozzá, hogy John Connor az egyik katonáját küldi vissza nem tudja, hogy õ lesz az apja

egyébként közben nézelõdtem angol oldalakon is elég sok helyen elõkerül ez a dilemma mármint hogy, hogy találja meg a NASA-t ha õ küldi a koordinátákat
a legnépszerûbb válasz, hogy az 5D-s tér így mûködik és kész ezt el kell fogadni és nem agyalni rajta
és így 5d-ben nincs paradoxon
(bár nem tudom kik írják ezeket talán a jövõbõl üzenõ multidimenzionális lények)

a másik verzió, hogy volt egy eredeti idõsík is ahol a NASA keresi meg õt és úgy jut el a hiperkockába
ez kevésbé elfogadott
1/10
offtopic
Meklód fia 2015 ápr. 13. - 20:47:15 1/10
(1514/2295)
ezt a hülye logikátlanságot a Terminátorba is belevitték, amikor John Connor az apját küldi vissza a múltba, hogy huncutkodjon egy kicsit az anyjával, mert csak úgy fog megszületni.
offtopic
spekimen 2015 ápr. 13. - 19:58:29
(1513/2295)
"Aki ilyen bunkó stílusban ír, az jogtalanul bitorolja a Paracelsus nevet."
Ennyi!
Nagyon jó meglátás, szerintem sincs köze ahhoz akinek mondja magát, ellentétben velem.
offtopic
spekimen 2015 ápr. 13. - 19:53:24
(1512/2295)
Nem hiszem el, hogy nem tud jobbat írni egy polihisztor sci-fi író. Közmunka az olyan unalmas, elcsépelt szó már, meg az állandó önkielégítés mániád, talán Roah nem adja meg neked a „betevõt”, és ezért gondolsz állandóan az onanizálásra? Mennyien vannak olyanok, akik egymás mellett élnek nagy szeretetben, de a szex már évek-évtizedek óta nincs -te jó ég.
És még én vagyok gyerekes –eh.
Roah eltûnt, csak nem letiltottad? Durva ez a féltékenységi mániád.
proklima 2015 ápr. 13. - 18:25:03
(1511/2295)
Paracelsus híres ember volt.
Te viszont nem vagy az.
""Roah: még mindig kívánlak. - amíg magadat sem tudod felizgatni két óra rejsz alatt, addig ne ácsingózz másokra."
Aki ilyen bunkó stílusban ír, az jogtalanul bitorolja a a Paracelsus nevet.
proklima 2015 ápr. 13. - 05:25:16
(1510/2295)
"Semmi sem állhat ellen az entrópiának.
Még a testünkben található sejtek sem.
Épp emiatt öregszünk, és ezért halunk meg.
De kiderült, hogy van egy kiskapu...."

Morgan Freeman: A féreglyukon át - A fénynél sebesebben (2. évad, 8. rész)
https://www.youtube.com/watch?v=aiFYHX_nRn0

"Olyan szörnyek vannak a kozmoszban, amik csillagokat nyelnek le..."

Morgan Freeman a féreglyukon át- A fekete lyukak rejtélye.
https://www.youtube.com/watch?v=9mRkLKf3B4Y

A legismertebb paradoxon feloldása:
Az ikerparadoxon.
A speciális relativitáselmélet sokszor okozhat látszólag paradox helyzeteket.
Tulajdonképpen az alapja mindegyiknek abban rejlik, hogy a paradoxon kiötlõje elfeledkezik az egyidejûség relativitásáról.

Van egy ikerpárunk.
Ültessük be az egyiket egy ûrhajóba, gyorsítsuk fel fénysebesség közelébe, majd hozzuk vissza. A nagy sebesség miatt a számára lelassul az idõ. Így a visszatérésekor fiatalabb lesz, mint a földön maradt társa.
Viszont a speciális relativitáselméletben az idõlassulás szimmetrikus.
Így nem csak az ûrhajóban ülõ ember számára lassul az idõ, hanem õ is úgy látja, mintha itt a Földön maradt társa számára is lelassulna az idõ, miközben az õ számára normális ütemben halad.
Tehát akkor most kinek is kellene öregebbnek lennie?

A paradoxon megoldása abban rejlik, hogy amíg a Földön maradó ikerrel nem történik semmi, addig az utazó társa induláskor, és félúton, és hazatéréskor mindenképp gyorsul, egyik fénysebesség-közeli állapotból a másikba. A Földön lévõ iker nem érez gyorsulási erõt, viszont az utazó párja már igen. A Földön lévõ iker végig azonos inerciarendszerben van, az utazó párja viszont gyorsításkor inerciarendszert vált. Így már nem is annyira szimmetrikus a helyzet, mint ahogy a kezdetben gondoltuk. Így már nem paradox a helyzet.

Az egyidejûség relativitása miatt a Földön lévõ és az ûrhajós közötti maradandó idõkülönbség akkor keletkezik, amikor az ûrhajó megfordul. A gyorsulás miatt az egy idõben történõ esetmények síkja megváltozik, ekkor történik az idõkülönbség.
gmanarts 2015 ápr. 13. - 03:18:46
(1509/2295)
Jobbat kérdezek, (talán - csak laikus kíváncsi vagyok, nézd el, ha ostobaság): tehát az idõ, elfogadva, hogy végtelen, akkor rekurzív?
gmanarts 2015 ápr. 13. - 02:36:54
(1508/2295)
És mikor beszélhetünk egyértelmû paradoxonról?
gmanarts 2015 ápr. 13. - 01:41:48
(1507/2295)
SPOILER

Ahogy már alább is írták azért nincs paradoxon, mert saját magának adta az infót. Ergo saját maga jött rá mindenre és csak rendezte a tényezõket, ugyanúgy mint, amikor valaki egy egyenlet komponenseit egyszerûsíti az eredmény nem változik és az egyenlõség továbbra is fennáll, vagyis paradoxon kizárva.
8/10
Irgum76 2015 ápr. 13. - 00:14:09 8/10
(1506/2295)
volt már szó errõl korábban is

SPOILER

ha a hiperkockából küldi el magának a NASA koordinátáit, hogy jut el a hiperkockáig, hiszen ha nem tudja a koordinátákat nem indul el és nem jut be a kockába és nem tud üzenetet küldeni magának
paradoxon
gmanarts 2015 ápr. 13. - 00:01:50
(1505/2295)
Pedig a filmben minden van csak paradoxon nincs. Meg is említik az alkotók, hogy a legfontosabb számukra az volt, hogy elkerüljék a paradoxonokat. Ezért a film különös figyelmet is szentel annak, hogy ne essen a klasszikus idõutazós sci-fi hibájába.
Mind Kip Thorne, mind Stephen Hawking, mind Neil deGrasse a tudomány irányából szinte teljesen kifogásolhatatlannak tartja a filmet.
8/10
offtopic
Irgum76 2015 ápr. 12. - 23:13:50 8/10
(1504/2295)
hát nem biztos, hogy segítettem tufa vagyok én már ehhez
lehet csak jobban összekevertem a dolgokat
de biztos lesz valaki aki ért hozzá
8/10
offtopic
Irgum76 2015 ápr. 12. - 23:04:33 8/10
(1503/2295)
Spekimennek címezte nem neked
10/10
offtopic
eIemes 2015 ápr. 12. - 22:51:41 10/10
(1502/2295)
nagy kérés lenne távollétében nem analizálni valakit egy filmrõl szóló fórumon?
8/10
offtopic
Irgum76 2015 ápr. 12. - 22:43:08 8/10
(1501/2295)
moderator2| Válasz
ma 22:02 | 2161/2163
Kedves Fórumozók!

Kérünk Benneteket, tartsátok tiszteletben egymás véleményét és ne személyeskedjetek, különben kénytelenek leszünk a továbbiakban is törölni hozzászólásokat! Amennyiben pedig nem a konkrét filmrõl van véleményetek, azt privát üzenetben küldjétek el! Elõre is köszönjük a megértéseteket!

Üdvözlettel:
PORT.hu
Fórum

úgyhogy csendben csak annyit mondanák én nem változtam max a megítélésem
offtopic
spekimen 2015 ápr. 12. - 22:20:35
(1500/2295)
Tyûúúha, mi történt itt, amíg én tavaszi nyaraláson voltam.(lesz majd nyári-õszi-téli, mert nekem ez jár :D )

Szuperérzékeny:(alias- törölt felhasználó) az igazságot odaát mindannyian tudják, itt a Földön csak egyedül te. Tehát mi következik ebbõl???? :D (nehogy komolyan vegyél, de ezt nem bírtam kihagyni)

Roah: még mindig kívánlak.

A-S-B: te semmit sem változtál mint mindig, és mindig kihagysz, amikor fórum neveket említesz, pedig én is aktív részese vagyok ennek a filmnek, ezt zokon vettem. Megtudhatom minek köszönhetem ezt?

Irgum76: te viszont sokat változtál a filmmel kapcsolatosan és úgy általában is óriási pozitív csalódás vagy számomra

A filmrõl pedig már csak galaktikus-gigantikus mértékben tudok beszélni és gondolkodni, tehát ez a topic már túl kicsi, hogy a kommentjeimet kifejtsem, ezért már nem is próbálkozok :D
8/10
Irgum76 2015 ápr. 12. - 22:10:39 8/10
(1499/2295)
SPOILER

fura mód annak ellenére, hogy még mindig nem vagyok elájulva a filmtõl mégis a pozitív kritika áll hozzám közelebb
pont azok a részek tetszenek benne ahogy a apa-lánya viszonyt bemutatja ebben az abszurd idõeltolódásos szituációban
a negatív meg olyan dolgokat hoz fel, hogy mért nincs növényzet a bolygókon ha esetleg figyelt volna mindkettõrõl kiderült, hogy lakhatatlan
meg hiányolta a látványt hát ez nem a star wars bazz
ami nekem nem tetszik a filmben pl a paradoxon a fekete lyukba bejutás illetve a hiperkocka kérdése azt épphogy csak megemlíti
azt meg, hogy minek volt szükség az egész hercehurcára fel sem veti
offtopic
moderator2 2015 ápr. 12. - 22:02:00
(1498/2295)
Kedves Fórumozók!

Kérünk Benneteket, tartsátok tiszteletben egymás véleményét és ne személyeskedjetek, különben kénytelenek leszünk a továbbiakban is törölni hozzászólásokat! Amennyiben pedig nem a konkrét filmrõl van véleményetek, azt privát üzenetben küldjétek el! Elõre is köszönjük a megértéseteket!

Üdvözlettel:
PORT.hu
Fórum
10/10
offtopic
Roah 2015 ápr. 12. - 21:59:23 10/10
(1497/2295)
Viszont tök jó a cikk! Nem megérte? ;)
10/10
offtopic
Roah 2015 ápr. 12. - 21:58:43 10/10
(1496/2295)
Pont ezt írtam én is: hogy mind emberek. Mindenki az.
Nem csak egy, és nincsen "csak". Ok nélkül pedig, ha lehet, senkit nem szabad bántani. (Ettõl az "ok"tól is futkos a hátamon a hideg, jobb szeretem a leckéztetést, csúzlival.) Nyugodt szívvel néha azoknak is kijár egy kis védelem, akiket minden elõzmény, vagy indok nélkül becsmérelnek - csak mert más. Hát mindenki más! :))) Nem vagyunk olyanok, mint a nyúlbogyó - ezt kell ragozni? :D Mindenki sajátosan gondolkodik, hiszen egy darab agya van, nem a szomszédét használjuk, optimális esetben, a degradálás, mint olyan, pont azért van, pont azért ilyen agresszív, és indulatos - mint amikor valaki üvölt, és azt hiszi, ettõl lesz igaza -, hogy a saját gyengeségét álcázza. Ez az önmagát kajáló kígyó, farkába harapó, aki belerongyol kettõ-nyolcvannal a falba, aztán sír, hogy bibis lett a nyelve.
Bekötöm, sõt, saját fék híján, nyomtam én annak pedálját, aki becsukta a szemét, nem akarta a pedált látni sem: csak ha nem az a cél, hanem más, az ámokfutás, akkor mire mész vele? Semmire. De minden változik! Változhat. :))) És szerintem fog is. :)))
Tolerancia? Ezt elemessel egyszer egy másik film kapcsán már írtuk.

(Nézd! Két féle világ van bennem, kettõ - elég hamar megtanultam, mi az a tolerancia. Ismered a mondást? Nem az a legény, aki a pofont adja, hanem az, aki állja.)

Az egy nagyon jó cikk! Onnan pottyant a fórumba a "megérett a világ a pusztulásra" gondolat is. Ej.

Tetszik a két aspektus, humorral és egyebekkel való tálalása. És azért a film kapcsán ne felejtsük el, hogy civileknek szól, civilül - látod, így sok a fizika :D -, és hát ebbõl, ilyenformán, szerintem nem lehetett volna mást kihozni.