offtopic
kõmacska 2012 febr. 15. - 00:39:51 Előzmény menorca
(24/284)
Ha ez a film egy pszichopata személyiségzavarral született gyerekrõl szól (amit lehet biológiai okkal magyarázni, a homloklebeny és a parietális lebenyek mûködészavarával, azért tehát nem "anyuci" a felelõs) - akkor legalább annyi fáradságot vettek volna az alkotók, hogy wikipédia szinten tájékozódtak volna a dologról, idézem:

"- Az átlagos bûnözõk saját magukat mentik és inkább másokat bántanak, holott a pszichopata, bár fájdalmat okoz másoknak, általában magát szokta szégyenteljes helyzetbe keverni. A legkomolyabb kár amit a pszichopata okozhat, az õ iránti aggodalom mások részérõl és a rajta való eredménytelen segítség.
- A tipikus pszichopata (Cleckley megfigyelése alapján) KERÜLI A GYILKOSSÁGOT. A pszichopata antiszociális viselkedése úgy értelmezhetõ, mint ha csak úgy lett volna megalkotva, hogy SAJÁT MAGÁNAK ÁRTSON. Cleckley azt is hozzáteszi, hogy a komoly és erõszakos bûncselekményeket elkövetõ emberek NEM MUTATJÁK a pszichopátia jellemzõit."

Még öngyilkosságot is ritkán követnek el, a típus jellemzõinek felsorolásánál ez az egyik:
"- Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg"
http://hu.wikipedia.org/wiki/Antiszoci%C3%A1lis_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar

Ha viszont nem agysérüléssel született a gyerek, vagy a születése után nem sérült meg súlyosan az agya, akkor a viselkedéséért a szülõ a felelõs és kész. Egy sorozatgyilkos kamasz esetén "anyucinak" semmilyen mentsége nincs. Méghogy Rosemary's baby, menjenek a búsba. Sokkal inkább ez igaz: "Meglássátok, hogy eme kicsinyek közül egyet is meg ne utáljatok; mert mondom néktek, hogy az õ angyalaik a mennyekben mindenkor látják az én mennyei Atyám orczáját." - nincs olyan kiegészítés, hogy "Kivéve a sátánfajzatnak született gyerekeket, azokat természetesen utálhatjátok, mert nekik úgyis csak ördögeik meg démonaik vannak."
eIemes 2012 febr. 13. - 21:40:21
(23/284)
engem érdekel, hol van ez a recenzió?
eIemes 2012 febr. 13. - 21:38:10
(22/284)
nekem úgy tûnik, hogy a film igyekszik megmutatni a gyerek életét addig a pontig, ahol a történet tragédiába torkollik. igazából az a kérdés van bennem, hogy az üzenet a gyerek felmentése: ILYEN családban ezzé válhatott? vagy az anya felmentése: ILYEN gyerek bárhol, bármikor ezzé vált volna? a kérdések bennem is itt vannak, a nature or nursure nem is "kizáró vagy"-ként, de mondjuk arányaiban mennyire határozza meg a sorsunkat? Pálferi egyik elõadásában idézett erre vonatkozó kutatásokat, amely szerint, bizonyos viselkedésjegyekben 50/50 lehet az arány... másokban más... no mindegy, nem vagyok nyugodt, és nem Kevin miatt, hanem saját magam és a gyerekeim miatt.
menorca 2012 febr. 13. - 15:20:57 Előzmény eIemes
(21/284)
Nem kutatja a hátteret, ezt több helyen leírják a filmrõl, nem arról a fejlõdéstörténetrõl ad számot, hogyan lesz valakibõl elrettentõ példa. Csak ábrázol, és inkább kérdéseket ad, nem válaszokat. Mitõl lesz valaki - **SPOILER** - érzés nélküli tömeggyilkossá? Mi volt elõbb, a tyúk vagy tojás? Az anya szeretni képtelensége, vagy a fiú eredendõ ilyen rosszul "huzalozottsága" amit az anya kezdetektõl érzett és nem tudott vele mit kezdeni? Miért lett ilyen a fiú, ha elvileg volt egy õt elfogadó, szeretõ apja is? (A pszichológia jelen állása szerint nem feltétlenül szeretõ anya kell, hanem egy szeretõ akárki, aki stabilan jelen van, erre jó az apa, egy nagyszülõ is.)
Ha csak az anya okozná ezt, tele lenne a világ pszichopata õrültekkel...
StephenJFry 2012 febr. 13. - 12:26:14
(20/284)
Hátborzongató mozi, ami a megnézése után is az emberrel marad.
Jó ideig...

http://prizmafolyoirat.com/2012/02/13/megyeri-daniel-az-ellipszis-gyermekei-lynne-ramsay-beszelnunk-kell-kevinrol/
dodo1994 2012 febr. 12. - 13:17:06
(19/284)
sziasztok,angolul néztem,nem értettem pár dolgot.
***SPOILER*****
Mit válaszolt az anyjának miért csinálta az egészet?Miért lõtte le az apját,és a hugát is?Mi történt a hörcsöggel,és a kislány szemével?
****SPOILER VÉGE****
10/10
Második Mancika 2012 febr. 12. - 12:24:55 10/10 Előzmény Scarecrow
(18/284)
A könyv elolvasása nélkül csak felszínesen lehet ezt a kérdést megközelíteni. Lionel Shriver könyve botránykönyv. Olyan õszintén ír az anyaságról, amit csak nagyon kevesen tudnak megemészteni. Azt hiszem a libriben lehet kapni, akit érdekel, az olvassa el. Szerintem ne menjünk el ebbe az irányba ezen a fórumon; maradjunk meg a filmnél, a rendezésnél, a színészeknél, a zenénél stb.
10/10
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 11. - 12:50:32 10/10
(17/284)
És most már érted?

Az offtopic szó jelentése: témán kívül esõ, a fõ témától eltérõ.
Ha egy felhasználó egyetlen üzenet, azon belül is egy-két mondat erejéig szándékosan eltér a fórum témájától, azt a hozzászólás offtopic megjelölésével jelezheti.
10/10
Scarecrow 2012 febr. 11. - 11:32:07 10/10 Előzmény brrrrrrrrr
(16/284)
Én nem értem ezt a kommentet. Nem tudom, hogy miért kell úgy véleményt nyilvánítani egy filmrõl, és leírni, úgy, hogy nem is látta az ember, de tudja, hogy mirõl szól. Ez vajmi kevés. A Beszélnünk kell Kevinrõl címû film története nagyon egyszerû, de nagyon mély is. Szó sincs arról, hogy Kevin drogozott volna. Azt a nyugtalanító kérdést boncolja, hogy vajon mitõl válik valaki azzá, ami: a környezet, vagy a gének által.
Szerintem a filmben mindkettõ benne van: részint Éva az, aki önmagának sötétebb énét látja saját fiában, és ez megrémiszti, mint aki rossz hangulatában a saját tükörképére tekint, és részben õ felelõs fia ámokfutásáért, de emellett õ maga is áldozat, akit sajnálni lehet. A film ugyan utal egy pillanatra arra, hogy a társadalom is hibás Kevin szörnyû tette miatt, mikor a fiú megjegyzi, hogy az emberek a tv-ben olyan személyeket néznek, akik olyanok, mint õ, de a hangsúly leginkább az anya-fiú diszharmónián, elbeszéléseken, türelmetlenségen van.
Nem csak kisgyermekkorban, de már csecsemõként is nagyon fontos az odaadó törõdés, mert a gyermek megérzi, ha nem kívánatos személy. Éva itt rontotta el az egészet: jópár jelenet szól arról, hogy nem tud mit kezdeni a kis Kevinnel, akivel nem alakul ki a megfelelõ anya-gyerek viszony, ami támadási felületre ad okot: próbál mosolyogni a babának, örülni neki, mert tudja, hogy örülnie kellene, de az arcán lévõ érzések hamisak, nem törõdik a síró csecsemõvel, és annyira idegesíti az üvöltése, hogy amikor utcán tolja a babakocsival, inkább odamegy vele egy útépítkezésre, hogy a zajtól addig se hallja a gyerekét. A gyerekkorban kapott történések, traumák meghatároznak bennünket. A szakemberek bölcs mondása: a gyerek nem hülye, csak kicsi. A kisgyerek is tudja, érzi, hogy mi zajlik körülötte. Emellett nagyon rosszul beidegzõdött közkeletû tévedés úgy hozzáállni egy síró csecsemõhöz, hogy majd abba hagyja a hisztit, meg hogy nem lesz sosem önálló, ha mindig fel kell hozzá az anya. Ez tévedés. A csecsemõnek igenis ki kell szolgálni a szükségleteit, legyenek azok fiziológiaiak, vagy emóciósak, mert ez az egészséges.
rockjano 2012 febr. 11. - 02:51:56
(15/284)
Elképesztõ film.

Döbbenetes, gyönyörû, fájdalmas, egy percig nem unalmas.

Elképesztõ a kameramunka is, Tilda Swinton egy zseni de a fiút játszó szinészgyerekek is mind.

Maradandó, de nehéz falat, megüli az ember gyomrát, mondom ezt mint két gyermek apja.
10/10
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 11. - 02:17:39 10/10
(14/284)
- Add tovább Kevinnek!
- Add tovább Kevinnek!
- Add tovább Kevinnek!
- A cuccod Kevin.
:OOOOO
- Nincs itt Kevin.
- Nincs itt Kevin.
- Keviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin!

:D
10/10
brrrrrrrrr 2012 febr. 11. - 02:09:32 10/10
(13/284)
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10/10
Második Mancika 2012 febr. 10. - 22:04:34 10/10
(12/284)
A revizor és a kultúra kritikájának sikerült rátapintania a lényegre.
Bazsarózsa23 2012 febr. 09. - 22:54:49
(11/284)
A kritikák és a tartalom alapján látatlanban is nyomasztó lehet.
6/10
efes 2012 febr. 09. - 19:09:37 6/10
(10/284)
Hát igen. Pont ebben vannak komoly hiányosságok...
eIemes 2012 febr. 09. - 10:50:52 Előzmény lippije
(9/284)
mielõtt rászánom magam és megnézem, szeretném tudni, VALÓBAN kutatja-e a hátteret -- hogy miként, miért lett a gyerek azzá, amivé?
esterházy 2012 febr. 05. - 20:56:31
(8/284)
valaki nem tud hozzá angol vagy magyar feliratot?
10/10
Második Mancika 2012 jan. 29. - 11:08:57 10/10
(7/284)
Lebilincselõ. Nekem többszörnézõs.

Kajával a kezemben álltam neki, de megállt a falat a számban, minden idegszálammal odaszegezõdtem a képernyõre. Kevés a párbeszéd; a lényeg a színészek játékában van. Ezra Millernek nehéz lesz kibújni a gonosz szerepébõl, annyira jól játszotta (bár ha megnéztek vele akármilyen közelmúltban készített interjút, a filmbeli karaktert lehet felfedezni.)

A könyv is ugyanilyen lebilincselõ, bár az talán ennyire nem ugrál az idõben. Akinek tetszik a film, az mindenképpen olvassa el a könyvet.

Nekem 10/10 és egyáltalán nem tartom deprimálónak, inkább érdekesnek.
lippije 2012 jan. 12. - 11:10:18
(6/284)
Huh, tényleg nem egyszerû film. Nekem semmi bajom nem volt a hosszával, Tilda Swinton meg egyszerûen zseniális benne. Rövid kritikám : http://www.filmkocka.hu/2012/01/beszelnunk-kell-kevinrol/
Charles Foster Kane 2011 nov. 02. - 12:12:05
(5/284)
Es a kisgyerek az psycho!!! Horrorfilmbe vele, azonnal!!