offtopic
blacknet 2015 ápr. 03. - 15:38:57
(37/137)
Az egy rossz válasz, hogy sehogy. Miután itt élnek õk is, valamit kezdeni kell velük, keresni kell a megoldást. Olyan nincs, hogy nem veszel róla tudomást, miközben számtalan érintkezési pontjuk van a többségi társadalommal, és egyfajta anarchiát, de szélsõséges, kiélezett helyzetben akár konkrét éhséglázadást, polgárháborús viszonyokat jelent ez a feszültség.

Nemcsak adni nekik, pont nem errõl beszéltem, hanem egy több évtizedes átfogó programról, életmenedzselésrõl. Ennyi idõ alatt országokat lehet háború után újjáépíteni, de ennyi idõ kell is, míg azt az elvárt szociokulturális mentalitást beléjük lehet nevelni. Egy több szinten minõségellenõrzött rendszerre kell gondolni, amelynek folyamatosan meg kell felelniük, kezdve a szoba közepén otthagyott kutyaszartól, kés-villától egészen a becsületes munkavégzésig, a megfelelõ tudásszint, a minimális életrevalóság elsajátításáig. Szankciókkal, büntetésekkel, és nem is csak a direkt felelõsségrevonsára gondolok, hanem aki nem képes a fokozatosan, lépésrõl lépésre felépített integrációban részt venni, azt tényleg társadalmon kívül kell rekeszteni, sorsára hagyni, elméletben és valóságosan is falak mögé zárni (ez misztikusan hangzik, de arra gondolok, hogy politikai, társadalmi, rendvédelmi eszközökkel ténylegesen el lehet embereket rekeszteni, vágni a külvilágtól, és ennek nemcsak a börtön az eszköze).

Azt is említettem, hogy nem szûkíteném le egy adott etnikumra, ezt az egészet egy átfogó, minden mélyszegényt, leszakadottat elérõ szociális programként kezelném. A legnagyobb akadály talán nem is a hozzávaló anyagiak elõteremtése lenne (pedig ez is hatalmas feladat, iszonyú nagy forrásigány, már csak a gazdasági környezet kialakítása is, tehát nem csak az életmenedzselés, hanem a felvevõpiac is - legyen hol dolgozniuk, normális pénzért produktív munkát végezhessenek, legyenek kilátásaik), hanem sokkal inkább a politikai szándék kikényszerítése, a mindenkori hatalom felismerése, hogy ekkora ballaszttal soha az életben nem leszünk európai ország. Évszázadokon keresztül éhbérért agyondolgoztatni sok millió embert ugyanis marhára nem eu-konform hozzáállás, vagyis azt gondolom, hogy ha már belekezdenénk egy komoly társadalmi probléma felszámolásába, akkor tágítva a horizontot kezeljük a nagyobb kérdést, aminek ez is a része.
Miután felelõsségteljes, és az ország érdekeit szem elõtt tartó politikai elitet már jó pár generáció óta nem láttunk idehaza, és a maiak meg egyenesen emberi selejtek, nyilván az egész elméletem merõen utópisztikusan hat, így nem is jutunk el odáig, hogy a putrikultúrából, egy de facto állati normákkal mûködtetett életközösségbõl és gondolkodásból ki lehet-e fürdetni a cigányokat?

(Még egy zárójeles: már korábban írtam, vannak téveszmék is bõven, ebbõl az egyik ez a "segélyért gyereket" biznisz, ennek oka elsõsorban az általad is írt szexuális tájékozatlanság, a fogamzásgátló eszközöktõl való idegenkedés, azok ára (gumi is pénzbe kerül), illetve az egész családkultúrájuk, a nagy család, korai szexuális aktivitás, stb. Hogy aztán a szociális rendszerben ennek az elõnyeit is megtalálják, és kihasználják, ezért nem õket kellene kiátkozni, hanem a szociális rendszerünket átalakítani. Egy mozdulat lenne, csak ugye az egyik oldal nálunk a liberális szellem miatt idegenkedett ettõl, a másik meg a nagycsaládos keresztényi álomképbe van belezúgva, mint politikai termék, legalábbis egész biztosan. A gyakorlati politika ezt persze megsínyli, mondjuk abban se vagyok biztos, hogy ezeken a rossz ideológiai dogmákon túllendülve megtörténne a felismerés, akkora intellektuális deficit, közjó iránti érzéketlenség, leszaromság van a parlamenti, önkormányzati fejekben).
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 03. - 13:23:23
(36/137)
Én nem tudom,hogy erre az egészre létezik-e egyáltalán megoldás.
A "kihozni õket a putriból" dolog jól hangzik,de a gyakorlatban teljesen megvalósíthatatlan.
Bár átvitt értelemben használtad, de azt gondolom ezt akárhogy is nézzük,azt jelenti,hogy lakást/házat adni nekik.
Ma, mikor a többségi társadalom két generációja a Lipóton köt ki, mire kifizeti a 40nm-es újépítésû lakását, szerintem borzasztó igazságtalan lenne lakásokat adni segélyen élõ láblógatóknak.
Arról nem is beszélve,hogy ez még önmagában kevés,hisz azt fenn is kell tartani.
Mibõl,hogyan?
Ingyen szakképzést és munkát is adunk nekik?
És ez még mindig semmi.
Pár éve az RTL kilátogatott olyan családokhoz,akik lakást kaptak és konkrétan a szoba közepén díszelgett a kutyaszar,senkit sem zavart.
Magyarán ezek a családok sec perc alatt lelaknak mindent,mert kb. állati szinten élnek.
Azt sem engedik,hogy "gyámkodjanak" felettük (a te szóhasználatoddal élve).
Nemrég volt téma,hogy jó megoldás lenne bentlakásos iskolákba küldeni a szegény roma gyerekeket.
Itt kapnának ételt, élhetõ körülmények közt lennének.
Na erre óriási felháborodás tört ki,hogy el akarják szakítani a cigány gyerekeket a családjuktól!
Mert mint tudjuk õk baromi büszkék rá,hogy mennyire szeretik a nagy családot...
(Ami persze hazugság, azért szülik évente a gyerekeket,hogy több legyen a segély, illetve mert a fogamzásgátlásról fogalmuk sincs. A valóságban szerintem sokszor iszonyú agresszíven bánnak a gyerekekkel.)
Aztán ott van még a kulturális különbség,hogy sokuk már az általános iskola végén teherbe esik és megtartja, a következményekkel mit sem törõdve, egyszerûen leszrják,hogy késõbb 8 általánossal sehová sem fognak tudni elhelyezkedni.
Ilyen hozzáállással mit lehet kezdeni? Ilyen embereken,hogy lehet segíteni?
Meggyõzõdésem,hogy sehogy.
offtopic
blacknet 2015 ápr. 02. - 23:53:29
(35/137)
A pénz önmagában nem elég. Megfelelõ szemlélettel kitalált, és végigvitt program kellene, egy teljes életmenedzselés, és több generáción keresztül. Kihozni õket a putriból, letakarítani õket a piszoktól (átvitt értelemben, természetesen), és nem engedni õket vissza abba a destruktív, visszahúzó környezetbe, amiben létezve állandó fertõzöttségben élnek. Valójában gyámkodni felettük, ha hagyják, aki meg nem él az eséllyel, elengedni a kezét, de onnantól már nincs finomkodás. Nem tudom, mennyire vagyok naiv, amikor hiszek benne, túlnyomó részük belekapaszkodna a lehetõségbe.
Viszont felmerül, mint minden pozitív diszkrimináció esetében, hogyha a nem cigányokat, de ugyanolyan szegényeket nem emelünk be ilyen programba, az mennyire lenne igazságos? Egyáltalán nem, vagyis itt nem is csak a cigányságról, hanem en bloc szociális programról kellene beszélnünk. Ez egy hatalmas forrásokat igénylõ, jóléti beavatkozás lenne, amire az ország jelen állapotában nyilvánvalóan nem képes (bár ha nem olimpiát akarnánk rendezni, meg nem létezõ focihoz stadionokat barkácsolni, meg összeszednénk még néhány ilyen ablakon kidobott hülyeséget...), úgyhogy könnyedén dobálózok én itt az elképzeléseimmel, nem fáj semmibe, nem lesz megmérve sohasem. Ami egyben szomorú is, mert így a megoldásig sem jutunk, de még csak el sem indulunk sohasem.

De amit te is mondasz, meg az én saját tapasztalataim is ezt erõsítik meg: zenész ismerõseid, vagy az én cigány származású barátaim (akikben soha, egy pillanatig sem kételkedtem, nem is kellett, nem is csalódtam bennük) beilleszkedtek, teljesen elfogadott életet élnek, becsületesek, tisztességesek. Sajnos, az ostor rajtuk is csattan, amikor az elõítéletekkel nekik is meg kell küzdeniük, miközben okot erre soha nem adtak. De, õk nem is azok a putris cigányok, akik viszont arányukat tekintve sokkal többen vannak, és akik aztán bõven tesznek azért, hogy a többségi társadalom kitermelje a maga jogos elõítéleteit.
Ezért is hangsúlyozom, hogy minden beavatkozásnak erre kellene irányulnia, egy olyan társadalmi környezet létrehozására, amelyikben sokkal egészségesebb gondolkodásmód fejlõdhetne ki bennük is, és egy érezhetõ változás után a többségi társadalom elfogadása is javulna.
Ami eddig kampányszerûen zajlott, ami pénz odáig eljutott, az csak tüneti kezelés, vagy inkább maszatolás, mert valós, hosszútávú perspektívát csak nagyon keveseknek tudott nyújtani, a többségnek pillanatnyi heccen túl semmi értéket nem hordozott. Ez úgy néz ki mondjuk, hogy 3-4 hónapig Lakatos Józsi eljár valamilyen képzésre, teszem azt, burkoló mellé segédmunkásnak tanítják ki, meg még hétvégékre szerveznek neki valamilyen kulturális programot, közös filmnézést, vagy gödöllõi kastélylátogatást. Letelik a 3-4 hónap, megkapja a papirost, meg a biztatást, hogy keressen munkát, de egyébként magára hagyják. Ha véletlenül talál (de inkább nem), annyi zsetonból a sárból nem lehet kimászni, a nagyszavakkal teli ígéretek helyett továbbra is csak a kávéfoltos falak veszik körül, tüzelõt még mindig a közeli erdõbõl kell összecsórni, aztán rá lehet menni már a rézkábelre is persze, kultúrprogramnak meg ott vannak a kocsmai duhajkodások. Az a durva, hogy most még a legjobb esetet vázoltam, ennél csak sokkal rosszabb forgatókönyvek vannak.
Szét kell verni a putiközeget, azt a begettósodott életkörnyezetet, amiben csak kilátástalanság meg nyomor vár rájuk. Perspektíva kell számukra, mostanában úgyis divatos ez a kifejezés, hogy életpályamodell, mert mindenfajta értelmetlen, alulfinanszírozott és lenézett közmunkával senkit nem lehet ambícionálni, és amikor nem nyílik lehetõsége belátható idõn belül egy életminõség-ugrásra, hát õ is leszarja saját magát.

Úgyhogy TGM mondhat bármit (tényleg nagy koponya egyébként, csak hajlamos túlzásokba esni saját meggyõzõdéseivel kapcsolatban, meg õ is beleszerelmesedett a liberális eszmeiség naiv ideáiba), nem a pénz hiányzik, hanem egy több évtizedes koncepcióban történõ gondolkodásmód. Meg az õszinte, tabumentes diskurzus, ami egyébként pont a volt miskolci rendõrkapitány polgármesterjelöltsége kapcsán sejlett fel elõször a baloldalon, bele is hasonlottak rendesen, csak aztán az áttörés elmaradt.
Eközben meg folyamatos rengések a föld alatt, nem kevés kárral. Az elõzõ hozzászólásomban említett három saját személyes történetet már az elküldés után bõvíthettem volna tovább, mert pillanatok alatt jutott eszembe még kettõ eset. Ezek egyike sem piszlicsáré, súlytalan dolog, kettõ belõle komoly érzelmi traumával, egy pedig nem kicsi anyagi veszteséggel járt együtt. Az érzelmi traumáról most nem is szót ejtve, de az anyagit számszerûsítem, olyan másfél-két millió, és akkor még lehet, alulbecsültem, hát hogyne lenne ezek után elõítéletekkel teli az ember?
Persze magas labda lenne a Farkas Flórián-féle, jelenkori botrányt is emlegetni, hogy ilyenek ezek a cigányok, hát persze, még ezt a pénzt is lenyúlják, csak hát végignézve a rendszerváltás utáni két és fél évtizeden, meg még tovább is visszagyalogolva, nem a cigányok ilyenek, hanem Magyarország ilyen.

Szóval valahol ott kellene elkezdeni, amit te is említesz, hogy a liberális értelmiség végre rántsa ki a fejét a homokból, vegye le a szemellenzõt, és dobálja el az eszmeiségébõl érkezõ, de nagyon egyszerûen, áttételek nélkül és bután alkalmazott toleranciaküszöbjeit. Beszéljen a valóságról, keresse azokra a megoldást, végezzen valódi szellemi munkát, mert értem én, hogy sokkal könnyebb az elvekrõl elvontan filozofálgatni, és ezeknek a szellemében bûnvádakat megfogalmazni, viszont ehhez problémamegoldó-képesség, valódi agytevékenység nem különösebben szükséges, de akkor meg miért hívjuk õket értelmiségnek?
olahmiki1959 2015 ápr. 02. - 19:02:52
(34/137)
Tudod, nekem mindig az jut eszembe az ún. "cigánykérdés" szóba kerülésekor, hogy hogy létezik az, hogy a rendszerváltás óta eltelt jó 25 év alatt egy jottányit sem javult a helyzet, egy lépést sem haladtunk elõre.
És hogy az értelmiségünk - itt fõleg a liberális értelmiséget értem a fogalom alatt - miért nem gondolkodik el azon, hogy az általa hangoztatott elvek, nagyon szép, íróasztal mellett kigondolt elméletek, a cigányság felzárkóztatására tett erõfeszítései miért nem vezettek még az égvilágon semmilyen eredményre?

Nem kellene valami mást, újat, eddig még ki nem próbált dolgot csinálni?
Az összegre nem emlékszem pontosan, de nagyjából eddig 130-150 milliárd forintot költöttek különbözõ felzárkóztatási programokra, mindenféle látható eredmény nélkül.
Tamás Gáspár Miklós egy nagyon ellentmondásos, sokak számára megosztó egyéniség, azonban abban megegyezhetünk, hogy az okosságát, intelligenciáját senki nem kérdõjelezheti meg.
A múltkor azonban - szerintem - mégis mondott egy nagy csacsiságot.
- A cigányságnak még több pénzt, az eddigieknél sokkal több pénzt kell adni! - mondta.

Én meg azt kérdezem:
- Mi a fenének? A cigányságnak adott pénz eddig úgy tûnt el nyomtalanul a különbözõ, láthatatlan csatornákon, mindenféle ellenõrzés, konroll, számonkérés nélkül, mint amikor a sivatag homokjába egy pohár vizet öntünk. Egy másodperc múlva nyoma nincs, úgy tûnik el, mintha soha nem lett volna ott.
Ez nem valamiféle hatásvadász túlzás a részemrõl, nem képzelgés, egyszerûen, ez a tapasztalat, ami az elmúlt 25 évre visszatekintve, ma már egyértelmûen megmutatkozik.

A liberális értelmiség elvei, módszerei, gondolkodása, amivel ezt az egész, nagyon is valós problémát kezeli, egyértelmûen csõdöt mondott, használhatatlan, eredménytelen.

A cigányságot egyébként két, jól elkülönített részre lehet osztani.

Én zenész vagyok - tudom, tudom, ne emlegessem annyit... - ez csak azért érdekes, mert a gitár és basszusgitár tanáraim egytõl-egyig cigányok voltak, elképesztõen virtuóz, csodálatos tehetségû emberek.
Ha mondjuk Amerikában, és nem a Mátyás téren, meg a nyóckerben születnek és nõnek fel, ma jó eséllyel a világ is ismerné õket.
Jártam a lakásukon tanulni, olyan tisztaság volt, hogy a földrõl enni lehetett, a gyerekeiket nagyon tisztán járatták iskolába, és tisztelettudásra nevelték, egy hangos, vagy durva szó el nem hangzott, barátságos, vendégszeretõ emberek voltak, és ami a lényeg, és már általánosságban igaz:

A ZENÉSZ CIGÁNYOK SOHA EGY GYUFASZÁLAT SEM VESZNEK EL SENKITÕL!

Nagyon-nagyon kevés kivétel persze itt is lehetséges, de a döntõ többségre a fenti megállapítás maximálisan igaz.

És sajnos, van a másik, nagyon nagy létszámú csoportja ennek az etnikumnak, akikrõl naponta hallunk a bûnügyi hírek között, és akiknek a taníttatása, felzárkóztatása, munkához juttatása talán az egyik legnagyobb, megoldatlan problémája ennek az országnak.
Ha itt nem történik valami gyökeres változás, javulás, mégpedig lehetõleg belátható idõn belül, akkor a probléma össze fog csapni a fejünk felett, azt pedig nem kellene megvárnunk...
offtopic
blacknet 2015 ápr. 02. - 16:24:54 Előzmény tombenko
(33/137)
A két halmaznak meglehetõsen nagy közös metszete van, épp ez adja az általánosítás alapjait.
Azt az állításodat pedig vizsgáld felül, hogy "kb. ugyanolyan szociális összetétellel, mint bármelyik másik etnikum", mert ez nyilvánvalóan marhaság. Már kezdettõl fogva azok is elismerik, akik nem kifejezetten etnikai, hanem szociális problémaként közelítenek a kérdés felé, hogy a mélyszegénység, a leszakadás hatványozottan jelenik meg náluk, ezek statisztikai adatok, ha nem elég neked az, hogy körbenézel. A probléma ilyen szintû tagadása nagyon nem elõrefelé visz, egyenesen káros, tényleg azt kérdezi az ember ilyenkor, hogy te hol élsz, vagy a látásod milyen balesetben sérült meg, hogy válhattál ennyire vakká?
Nyilván vannak kevesen, akár te is köztük lehetsz, akiknek semmilyen negatív tapasztalatuk nincs a cigányokkal kapcsolatban. Ám a többség nem is csak a média által feldobott ügyekkel, hanem nem is egy, hanem jó néhány saját, személyes élménnyel megrakodva kapja meg ezeket a plusz impulzusokat. Körbekérdezhetnénk itt topik látogatóit, én is tudnék mesélni akár hármat is azonnal, és ezzel még tovább feketedne a lajstrom. Csak hát...lenne értelme? Nem hiszem, mert önmagában a panaszláda kiborítása csak az indulatokat szabadítja el, a megoldáshoz közelebb nem vinne. Az viszont egyenesen hátráltatja, ha folyamatos tagadásban tudomást sem veszel a panaszláda meglétérõl, a padló alá söpörve a problémát. Nem szeretem én sem a "cigánybûnözés" szót, de legitimmé válása csak reakció erre a tagadásra, az általam toposzként használt mohácsiviktóriára, arra az ostoba értelmiségi attitûdre, amely görcsösen egyoldalúan, saját eszmei mivoltának akoljában fetreng, és vagy túl lusta, vagy túl hülye hozzá, hogy kitekintve felfogja a valóságot.
oktondi pocok 2015 ápr. 02. - 15:08:07
(32/137)
A sorozat 2. részébõl a cserdi polgármestert (tipikus fehér holló) lehet kiemelni pozitív példaként, talán ez lehetne a járható út a többség számára, semmint a zenei karrier.
oktondi pocok 2015 ápr. 02. - 14:52:43
(31/137)
Manapság statisztikákat valóban nehéz lenne találni, ugyanis „valakik” (persze ez olyan összeesküvés elmélet szagú már megint) megtiltották, hogy nyilvántartást lehessen vezetni a bûnelkövetõk származásáról (és ami nincs, az nem is létezik ugye). Ki van ez találva „okosban”.
oktondi pocok 2015 ápr. 02. - 14:41:05
(30/137)
A pdf. dokumentum valóban 91 oldalas, de akinél egy könyv elolvasása (vagy csak végiglapozása) nem merül ki az elõlap megbámulásában, az láthatja, hogy valójában 181 oldalas.
Elavult vagy sem (jó lenne összehasonlítani, azóta milyen lényeges változások történtek), mindenesetre egy dokumentum egy olyan korból, amikor még büntetlenül nevén lehetett nevezni a dolgokat. Autentikus forrás olyan szakemberektõl, akik annak idején hivatásukból fakadóan, napi szinten kerültek kapcsolatba/konfliktusba ezzel a népséggel, és nem egy távoli, biztonságos elefántcsonttoronyban gyártogatták (nem enyhén elfogult) irreális elméleteiket.
-csengõzoli-- 2015 ápr. 02. - 14:36:54
(29/137)
Szerintem te is összekevered a dolgokat.
Nincs kétféle csoport, a cigányokat nem azért utálják szinte mindenhol,mert beleilleszthetõek egy sztereotípiába és jó ellenségképek.
Azért nem szeretik õket,mert eszük ágában sincs alkalmazkodni a többségi társadalomhoz, emiatt mindenhol azt érzik kilógnak a sorból,élõsködnek azokon,akik viszont "normális életet élnek" és emiatt kénytelenek alkalmazkodni.
Nézzük más országok válaszait a cigány kérdésre:
Franciaországból hazatoloncolták a magyar, illetve bulgár cigányokat.
Kanadában megváltoztatták a bevándorlási törvényt a magyar cigányok miatt és hazaküldik õket, illetve Borsodban plakátokon hirdetik,hogy ne utazzanak Kanadába!
Mindenhol igyekeznek megszabadulni tõlük és nem, nem a bõrszínük,hanem a viselkedésük miatt.
Az elõítéletrõl pedig annyit,hogy magával az elõítélettel ne legyen problémád, az élet természetes velejárója, ha nem lenne rég kihaltunk volna.
Teljesen természetes dolog,hogy a nyúlnak elõítéletei vannak a farkassal szemben,anélkül,hogy egyszer is találkoztak volna.
Nekem is van némi elõítéletem a 3-as metróval szemben, így sosem probálom meg puszta kézzel megállítani.
A magyar társadalomnak sajnos elég sok rossz tapasztalata van velük, nem is volnánk normálisak,ha ezek után nem lennénk elõítéletesek.
De látod , ha valaki rászolgál a tiszteletre pl. Karamel, Oláh Ibolya, Oláh Gergõ stb. , akkor senkit sem érdekel a bõrszíne.
Ez lenne az egyetlen járható út a cigányság számára is.
Úgy viselkedni,hogy ne utáljuk õket. Letenni valamit az asztalra és nem csak azt hajtogatni,hogy nekik mihez van joguk,meg el vannak nyomva.
Amíg rengeteg köztük az analfabéta, akinek esze ágában sincs dolgozni, addig lehetnek itt akármilyen cigány programok, semmi sem fog változni, ugyanúgy utálni fogja õket a magyarok 99%a.
tombenko 2015 ápr. 02. - 14:12:55
(28/137)
A cigánykérdésre nem is.
tombenko 2015 ápr. 02. - 14:11:21
(27/137)
XIX. sz. magyar történelem. Mondjuk a 48-49-es szabadságharcban a magyar seregekkel tartó cigányok... Érdekes, õket valahogy sehol nem szokás emlegetni, de ha véletlenül valami bolhafingnyi eseménybõl kihagyunk egy arra kódorgó magyart, akkor a turbómagyarok már bégetnek, hogy kisebbítik a magyarság erényeit. Ez nekem kicsit kettõs mércének tûnik.
Miskolc polgármestere. Ok, linkelj róla bármit is. Bár azt a Kúrcsány nevût nem ismerem, nem tudom, hogy menthette fel.
Brit történelem. Mondtam már, nem érdekelnek a népirtások, azok kb, ötezer éve folyamatosak. Hutu-tuszi ellentét, amriaki indiánok a spanyolok, hittérítõk, franciák és angolok részérõl, Pol Pot, hogy csak néhányat említsek. Konkrétan a hivatkozott törvényt idézd, miszerint cigányok a lakott területekre nem léphetnek halálbüntetés terhe mellett!
tombenko 2015 ápr. 02. - 14:03:48
(26/137)
Nem. Te hivatkoztál arra, hogy menjen a 8. kerületbe... Csak hogy világos legyen: van egy népcsoport, akik cigányoknak nevezik magukat. Õk teljesen normális, hétköznapi emberek, kb. ugyanolyan szociális összetétellel, mint bármelyik másik etnikum. Van egy társadalmi csoport is, akiket a többi csoportok neveznek cigánynak, mert a kialakult sztereotípiákba beleilleszthetõek. A kettõ természetesen nem diszjunkt halmaz, nem is lehet, de a kettõt azonosítani sem. Sõt, még csak az sem igaz, hogy bármelyik is a másiknak részhalmaza lenne.
Az viszont sajnos igaz, hogy egyesek az elõítéleteik miatt, közvetve vagy közvetlenül, de keményen dolgoznak a kettõ integrálásáért, ami kifejezetten szerencsétlen dolog. Erre sajnos közvetlen környezetembõl tudok példákat hozni, bár ezek inkább anekdotikus, mint statisztikailag hasznosítható adatok. Ennek ellenére nagyon jól rávilágít, hogy hogyan teljesíti be önmagát a sztereotip és diszkrminatív elõítéletesség.
tombenko 2015 ápr. 02. - 13:54:19
(25/137)
Per pillanat a parasztot nem ebben az értelemben használtam. Amúgy meglepõdnél, hogyan gondolkodik valójában a cigányság nagy része errõl a témáról, de egyelõre legyen elég annyi, hogy tévedsz.
tombenko 2015 ápr. 02. - 13:52:16
(24/137)
Per pillanat nem ez a téma. Népirtás amúgy kb. az egész történelemben volt, tehát ebben semmi újdonság nincsen. Én konkrétan a "cigánybûnözésre" kértem statisztikát.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 01. - 22:32:54 1/10
(23/137)
TOMBENKÖ:

http://newbritishempire.site11.com/british-genocides.html

A brit birodalom népirtásai.

AMúgy nehéz linket küldenem, mert én régi könyvekbõl olvastam, nem mindenhez van gyorstalpaló netlink.
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 01. - 22:27:41
(22/137)
Szépen összefoglaltad.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 01. - 22:14:53 1/10
(21/137)
A cigánykérdésre a topicban nem lehet választ/ megoldást találni.
Nem is ehhez szóltam.
A NIck Thorp hiányos, nem objektív bemutatási módjával van a problémám.
Ráadásul ismerem eddigi munkásságát is. Hozza a formáját.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 01. - 22:10:50 1/10 Előzmény tombenko
(20/137)
1. Legfrissebb: Miskolci polármester-jelöltet (volt rendõrfõnök) kérdezd, akit Kúrcsány visszaléptetett. Börtönök.
2. XIX. századi magyar történelem.
3. Britek: Afrikai országok, India-Pakisztán, Palesztina stb.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 01. - 22:04:11 1/10
(19/137)
Nick Thorpe felkapott egy érzékeny témát. Szenzáció kell neki, mert jelentéktelennek érzi magát.
Figyelmet akar magának. Kb. mint Frei TOmi, aki a zorbán-utálatot lovagolta meg parizeres szergejjel (bértyilkos).

Ami a magyar cigányzenét illeti:

Kevesen gondolkodnak el azon, hogy miért olyan különbözõ a magyar, orosz, bolgár, spanyol, egyéb cigányzene.

Azért, mert alapul a nemzeti folklórt veszi, csicsásítva eladja saját zenéjeként.
blacknet 2015 ápr. 01. - 20:52:12
(18/137)
Az utóbbi egy-két évtized nemcsak kvalitásait illetõen, de ebbõl következõen tevékenységében is rossz magyar értelmiségi attitûdje elérte, hogy a cigányság problémáját ne komplexitásában, hanem kétpólusos leegyszerûsítéssel kezeljük. A megítélés mennyiségi mutatói egy irányba dõlnek, túlnyomórészt negatívan viszonyulunk ehhez a népcsoporthoz, erre pedig meg is van minden okunk, hiszen a cigányság általános szociokulturális helyzete, az ebbõl fakadó viselkedésnormáik nem teszik lehetõvé társadalmi integrációjukat. Az elõítéletek valóságos tapasztalatokon, tényeken alapulnak, és megakadályozzák a putriból menekülõk, kitörni vágyók érvényesülését. Miután az arányok sem nekik segítenek, számszerûsíthetõen is a putris közegbe beleragadtak vannak súlyos többségben, így a folyton megerõsítést nyerõ elõítéletek teljesen természetesen alakulnak ki a többségi társadalomban, emiatt bûntudatot gerjeszteni, ezzel vádaskodni komoly ostobaság. Ráadásul kontraproduktív, mert csak dacot szül, amikor egy nyilvánvalóan nem valóságalapú megközelítéssel, egy hamis életképpel indulnak neki mindenféle Mohácsi Viktóriák a kényszeres hittérítésnek.
Ugyanakkor lángszóróval a bungalók ellen felvonulni is erõs tévedés, az ostoba sztereotipiákat is el kellene felejteni végérvényesen. A családi pótlékra termelt utódok, a népességarányok felborulásától való páni félelem, és hasonló összeesküvés-elméletek terjesztése komolytalanná teszi a problémajelzést, miközben ez a kérdés minden valószínûség szerint legnehezebb jelenkori társadalmi konfliktusunk.