olahmiki1959 2015 ápr. 04. - 08:18:10
(57/137)
Én mindent pontosan értettem, csak arra voltam kíváncsi, hogy te mit mondasz.
A magyarázat kicsit sovánka, (direkt írtam így), némileg erõltetettnek is tûnik, de mondjuk, egy hol burkoltan, hogy nyíltabban cigányozó embertõl nem is nagyon vártam mást.:D
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 03. - 22:18:42 1/10 Előzmény tombenko
(56/137)
Tom Benkõ, ne fárassz. Itt van a törvény (1530, Egyptian Act)

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Romani_people

http://en.wikipedia.org/wiki/Antiziganism

Ha igazán érdekelne a sorsuk, már rég megtaláltad volna ezeket a forrásokat.
olahmiki1959 2015 ápr. 03. - 22:15:39
(55/137)
SAJNOS, nem vagyok cigány, és még csak beütés sincs bennem.
Tudod, miért sajnálom?
Mert akkor még annál is jobb zenész lennék, mint amilyen most vagyok.

Egyébként a mûvészvilágban ismerek nem egy, Oláh vezetéknevû zsidót is.
Úgyhogy ezúttal mintha árnyékra vetõdtél volna...
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 03. - 22:06:40 1/10
(54/137)
http://www.boon.hu/a-ciganyvajda-kiall-pasztor-albert-mellett/news-20090131-10320362 Miskolc

Ajánlom figyelembe a forrásokat innen:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1nyb%C5%B1n%C3%B6z%C3%A9s

Az eddig megjelent statisztikákat mind vissza kellett vonni, hivatalosan nem közölhetõek...

Biztos vagyok benne, hogy a cia tudja, mi megy nálunk.
Náluk is hasonló a probléma a színesbõrûekkel, és ott van is hivatalos
statisztika. A Demokrata c. hetilapban olvastam errõl, már nagyon régen.
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 03. - 21:59:38
(53/137)
Penge :D
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 03. - 21:57:23
(52/137)
Gondolom az Oláh vezetéknévre céloz.
olahmiki1959 2015 ápr. 03. - 21:56:23
(51/137)
"Vicces mindezt Olah Miki tollából olvasni:)"

Ezt hogy érted?
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 03. - 21:50:53 1/10 Előzmény tombenko
(50/137)
Hát ez az. A miskolci rendõrfõnök közzétette a statisztikát, ki is csinálták érte. Likvidálták a közéletbõl.
De majd igyekszem megkeresni neked országos szinten is.
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 03. - 21:50:41
(49/137)
Sajnos csodák nincsenek...
offtopic
Roah 2015 ápr. 03. - 21:39:31
(48/137)
Vagy itt van ez is, nézd csak. :)))

http://www.hir24.hu/belfold/2013/09/11/csoda-tortent-cserdiben/

Szóval, lehetne itt változtatni, ha lassan is, ha nehezen is.

Ahol egynek sikerült, ott többnek is fog. ;)
offtopic
Roah 2015 ápr. 03. - 21:34:14
(47/137)
Amirõl beszélnek, az a kezdet, az, hogy hozzá, vagyis vissza kell szoktatni õket a munkára, munkába.

Nem jut eszembe egy régebbi cikk neve, ahol olvastam, de van egy falu, valahol az országban, ahol bizony együtt-mûködve meg is valósítottak már azokból dolgokból néhányat, amit lentebb felsoroltak.
És bevált.
Miért ne lehetne apránként megvalósítani? Azok a romák, akik már ott nõnek fel, egy egészséges környezetben, elemi normák között, és a szüleiket dolgozni látják, már nem tanárra lesznek bízva, meg ilyesmire, noha jó pár generációnak fel kell nõnie ahhoz, hogy a helyzet normalizálódjon.

Én is azt látom, hogy egyes érdekeknek megéri éles helyzeteket teremteni, és hagyni, hogy addig fajuljon az ellentét, ameddig csak lehet.
offtopic
Roah 2015 ápr. 03. - 21:07:09
(46/137)
Én is hallottam ilyesmiket, még ennél hajmeresztõbbeket is, nem csak tanárról, munkáltatótól is. Egyet a saját fülemmel - kolléga -, a másikat szájról-szájra, vagyis a "mondták", de nem voltam ott. (A fiatalokat - huszonévesek, nagyjából mind -, nem érdekli már. Megszokták. Akik dolgoznak, napról-napról, azok nemhogy nem balhéznak, de õk érzik csak igazán, hogy mi is történt/történik éppen, azt hiszem, beletörõdtek ezekbe a megnyilvánulásokba, sõt, miután belekerültek a mindennapi gépezetbe, valóban becsületesen, meg is értik ezt. Valahol el kell kezdeni, de tény, hogy azoknak, akik ki akarnak törni, õrült nehéz dolguk van, és szerintem lesz is.)
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 03. - 20:55:57
(45/137)
Látod ez tipikus esete annak,ha valaki a másik oldalon elfogult.
Hogy alapvetõen nem rosszabbak vagy butábbak azt elhiszem, DE hogy nem hajlandóak nekik jobbat adni 3asnál, pláne,hogy egy tanár kifejtette nekik,hogy gázkamrába kéne zárni õket,na azt nem!
Ez tipikusan a "szomszéd mesélte,hogy a bátyja látta azt akitõl valaki hallotta,hogy neki mesélték" esete.
Ma? Mikor azért megvernek egy tanárt,mert hangosan szólt a diákra? :D
Mikor ennek feléért úgy rúgnák kis páros lábbal, hogy a lába nem érné a földet?
Biztosan vannak,akik az elõítéletek miatt szenvednek.
Nem bíznak a cigányokban, tartanak is tõlük, ezért nem alkalmazzák õket!
Tudok ellenpéldát a környezetembõl, egy közeli barátomnak volt két cigány alkalmazottja is (kis cég, 8-10 fõ)
Legyen elég annyi,hogy rá fél évre azt hallgattam,hogy a büdös életben többet nem vesz fel cigányokat...
Sajnos a többség miatt biztosan sok igazságtalanság éri a normális, szorgalmas cigányokat.
Az bírósági példád is sántít.
Ezer és egy példa van rá,hogy nem az kapja a büntetést, aki igazságérzetünk szerint megérdemelné, ezt ennyire leegyszerûsíteni egyszerûen ostobaság.
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 03. - 20:45:48
(44/137)
Aranyos tervek,de ezek és blacknet ötletei a valóságban sosem mûködnének.
Hogy lehetne õket szankcionálni, fallal körbevenni? :)
Milyen jogi passzus alapján?
Mennyire lenne ez emberséges?
Hogy építenének házat? Mekk mester módjára? Ahhoz azért nem árt érteni is az építkezéshez :)
Ráadásul mibõl?
Ha megépülne mi változna? Ugyanott, ugyan úgy munka nélkül...
Mi értelme lenne ennek?
Nem, ide-oda telepítgetni sem lehet õket kényszerbõl! Ez nem így mûködik.
Szakmákat , iparágakat feléleszteni,ugyan...
Azok pont azért szûntek meg,mert nincs rájuk kereslet, mirefel élesztenék fel õket és kik és mibõl?
A gyerekeket nevelni...
Ki? A tanár ?
Mert ha állati szinten élõ emberekrõl beszélünk,akkor maximum a tanár nevelhetné,de annak se sok foganatja lenne,ha egyszer otthon épp az ellenkezõjét látják az iskolában tanultaknak.
Egy szó mint száz, ezek mind jól hangzó ötletek,de borzasztóan leegyszerûsítitek a dolgokat, a valóságban nem lehetne õket végrehajtani.
olahmiki1959 2015 ápr. 03. - 20:37:41
(43/137)
"A másikban a történelemtanár kifejtette a bemutatkozó órán, hogy szerinte Hitler csinálta jól, gázkamrába a cigányokkal."

Ha nem lenne komoly a téma, azt írnám, hogy - "Na, ne röhögtessél, mert cserepes a szám!"

A jó szándékodat nem vonom kétségbe, a logikus gondolkodásodat annál inkább.
El tudod te azt képzelni a mai Magyarországon, hogy egy történelemtanár ilyet mondjon?
Amikor ma már mindenrõl egy pillanat alatt értesül mindenki, minden szó, cselekedet, elhibázott mondat 5 perc múlva már fenn van a neten?
Másnap az illetõ már nem dolgozna ott, az összes híradóban szerepelnének ezek a mondatok, a Klubrádió és az ATV kerekasztal beszélgetést szervezne a témáról, parlamenti felszólalások is foglalkoznának - nagyon helyesen - ezzel a megengedhetetlen megnyilatkozással, az ürge meg nyugodtan elbujdoshatna, mert hogy ezek után egyetlen magyar iskola sem alkalmazná, az holtbiztos.
Azért minden orbitális baromságot, amit valahol valakitõl hallasz, nem kellene ide írnod a fórumra!

Még akkor sem, ha segíteni akarsz az "ügyön", mert egy ilyen ostobasággal sokkal többet ártasz neki, mint használsz.
Üdvözöllek.
offtopic
Roah 2015 ápr. 03. - 20:20:23
(42/137)
Magam is foglalkoztam velük, és ugyanezt tapasztaltam, és azt is, hogy van bennük ambíció, nem akarnak nyomorban élni, nem akarnak ostobák lenni. Az egyik srác albérletet keresett, és ahogy meglátták az ingatlan-tulajdonosok, abban a pillanatban elutasították, "tárgytalan", "kiadtuk", a huszonéves meg sem lepõdött. Minden nap ment-ment-ment lakást nézni, munka után, hétvégéken, de sehol nem sikerült még a megtekintésig sem jutnia. Tudta, miért, és...még csak ügyet sem csinált belõle. Azt javasoltam neki egyszer, hogy menjen melós-ruhában, abban, amin a munkáltatójának logója is fel van tüntetve. Így se sikerült, összesen másfél évig talpalt, kitartóan, mire lakást tudott bérelni a barátnõjével. Nem kérdezett semmit, nem panaszkodott, csak boldog volt, és éli az életét, dolgozik, és ha minden igaz, munkáltatón belül lehetõsége nyílt továbbképzésekre is.
olahmiki1959 2015 ápr. 03. - 19:57:50
(41/137)
Nekem az a véleményem, hogy az Orbán kormány ezzel a "közmunka programmal" legalább elindított valamit.
Tudom, a dolog rengeteg sebbõl vérzik, ügyesebben, hatékonyabban, elõremutatóbban kellene csinálni, de legalább ez is több, mint a semmi.
Sok "értelmiségi" okostóni azt szokta mondani, hogy ez semmi, mert inkább valódi munkát kéne adni ezeknek az embereknek, vagy olyan képzést, hogy késõbb, a valódi munkaerõ piacon is el tudjanak helyezkedni.
Ez igaz.
Csak én meg azt kérdezem: egy iskolázatlan, fél-vagy teljesen analfabéta, (azt nem írom, hogy primitív, pedig valószínûleg nem járnék messze az igazságtól), a világon semmihez sem értõ, évek, évtizedek óta nem dolgozó emberrel, - akinek a wc használat utáni kézmosást és a késsel-villával való evést is meg kell tanítani - mit lehet kezdeni a valódi munkaerõ piacon?
Szerintem semmit.
Ki tud-e tölteni egy jelentkezési lapot? El tud-e beszélgetni egy személyzeti vezetõvel, aki munkát ajánlana neki?
El tudja-e hitetni a munkaadójával, hogy ha kap egy munkaruhát, nem fogja 5 perc múlva eladni, és az érte kapott összeget azonnal elinni, és másnap is meg fog-e jelenni a munkahelyén az elõírt idõpontban?

Ehhez képest - szerintem - a közmunka nagyon jó arra, hogy ezek az emberek ELSÕ LÉPÉSKÉNT hozzászokjanak ahhoz, hogy mindennap munkába kell menni. Amitõl évtizedek óta el voltak szokva.
Nem lehet mindent, azonnal megoldani, de az úton valahogy - kissé ügyetlenül, sután, döcögve, - el lehet, el kell indulni.

Lakáskérdés.
Megint csak a saját véleményemet mondom.
Csak úgy, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül lakást ADNI nem lehet, sõt, nem is szabad.
Amikor megtörténik, az eredményt látjuk.
Eladják, lelakják, tönkreteszik...
Be kell vonni õket a lakások felépítésébe, minden cigánycsalád saját kezûleg, segítsen be a házának a felépítésébe, hordja a téglát, keverje a maltert, meszelje a ház oldalát - persze szakemberek irányításával.

HA AZ Õ MUNKÁJA IS BENNE LESZ, AKKOR RÖGTÖN A SAJÁTJÁNAK FOGJA ÉREZNI, ÉS SOKKAL JOBBAN MEG FOGJA BECSÜLNI, VIGYÁZNI FOG RÁ, MINT HA CSAK EGYSZERÛEN MEGKAPNÁ!

Akármilyen egyszerû lelkületû egy ember, amiért megdolgozik, arra vigyáz, azt nem herdálja el - lásd, a segélyt, ami "csak úgy" jön, bárki nyugodt lelkiismerettel bedobálja a játékgépekbe, a saját keresetét biztosan nem!

És a taníttatás!
Nagyon fontos, talán a legfontosabb!
A gyerekeket egészen kis kortól arra nevelni, hogy mossanak kezet wc után, és étkezés elõtt, hogy tiszteljék a tanárukat, - mondjuk ne köpjék le, és ne verjék meg - hogy ne beszéljenek csúnyán, hogy ne vegyék el a kisebb gyerekektõl az iskolában, ami nem az övék, és millió más, egyéb, megoldandó probléma.

És, persze, országosan megoldani a sokkal nagyobb léptékû munkahelyteremtés problémáját, - ami már a nagypolitika égetõen fontos feladata lenne - olyan iparágakat, szakmákat feléleszteni, amik megszûntek a rendszerváltáskor, és amelyek képesek lennének felszívni a képzetlen, több tíz-vagy százezerre tehetõ munkaerõt, akár segéd, akár betanított munkások formájában.

Nem groteszk, hogy mi, itt a fórumon, mennyire jól látjuk ezeket a dolgokat - pedig valószínûleg nem vagyunk szakemberek, szociológusok, politológusok, közgazdászok, csak segíteni szeretnénk, - és azok, akiknek ez lenne a feladata, láthatólag egy helyben toporognak, hosszú évek, talán évtizedek óta?...
offtopic
tombenko 2015 ápr. 03. - 19:18:47
(40/137)
Úgy cuzammen, nem emelek ki senkit. Nos, én abban a helyzetben vagyok, hogy tanítom õket.
Alapvetõen semmivel sem rosszabbak vagy butábbak, mint a többségi társadalom gyerekei. Egyetlen súlyos és leküzdhetetlen hátrányuk van - cigánynak születtek. Csak felvillantásképpen néhány apróság, amin el lehet gondolkodni. Az egyik iskolában például ne3m hajlandóak hármasnál jobbat adni nekik, ami azért érdekes. A másikban a történelemtanár kifejtette a bemutatkozó órán, hogy szerinte Hitler csinálta jól, gázkamrába a cigányokkal. Egy volt tanítványom végzett bölcsõdei dada, de most jobb híján takarítónõ, ugyanakkor folyamatosan hirdetnek dada állásokat. Kérdeztem, miért nem jelentkezik. Hát jelentkezett, de az egyik helyen a vezetõ közölte, hogy cigányokat nem alkalmaz, a másik helyen a szülõk, amikor megtudták, hogy beadta a jelentkezést, közölték, hogy ha felveszik, akkor kiveszik a gyerekeket. A másik édesanyám tanítványa, szakvizsgás kõmûves. Õ jelenleg szerzõdéses katona. Kõmûvesnek helyette felvettek egy hatvan év körüli alkoholistát, õ nem kellett.
Egy vállalkozó ismerõsöm mondta, hogy õ utálja a cigányokat, mert mind csak lopja a napot, egy se akar dolgozni. Kérdeztem, hogy alkalmazna-e egyet, ha jelentkezik - természetesen nem. Innentõl nem tudom, mirõl beszélünk.
Az iskolában a tanítványaim nagy többsége cigány. Gimnáziumba gyakorlatilag egyáltalán nincsen lehetõségük kerülni, szakközépiskolába csak-csak, leginkább a szakiskola marad. Nem, nem a képességeik hiánya miatt. Érdekes módon itt már hirtelen kiugróan jól teljesítenek. Az egyetlen probléma, hogy a munkához jutás esélye pont ennél a végzettségnél eléggé kicsi. Innentõl beindul a gerjesztett mókuskerék.
Mondjuk az is, hogy ha valaki a környezetének nem tetszõ módon viselkedik, arra gyorsan rásütik, hogy cigány, még ha valójában nem is az. Így könnyû bûnbakot csinálni. Az meg még könnyebb, hogy egyesek számára ez politikai elõnyt is jelent - van egy ellenségkép, amire rá lehet kenni minden problémánkat, és még számon sem kérhetnek, mert az ilyen formában kezelt probléma soha nem is lesz megoldva. Mondjuk alapvetõen szánalmas, ha valaki a problémáit nem megoldja, hanem kivetíti és másokat okol miattuk.
Rájön egy másik tanulságos eset: Albert és Béla rablásba keveredtek. Albert volt az aktív bûnös, Béla csak bûnsegéd. Albert kapott öt évet, Béla nyolcat. Albert minden tekintetben megfelelt a "magyar" leírásnak, Béla inkább a cigánynak. Hát, gratulálok.
A helyzet megoldásához pedig nem pénz kell, sõt, az kell a legkevésbé, mert mindig lesznek, akik ezt lenyúlják. Addig azonban a helyzet még csak nem is stagnálni fog, hanem romlani, amíg el nem kezdjük a problémák kezelését a gyökerüknél fogva. Ez pedig egy nagyon-nagyon nehéz folyamat lesz, mivel, mint lejjebb is látható, egyesek egyszerûen nem hajlandóak megszabadulni a sztereotípiáiktól. Márpedig az elõítéletek miatt a cigányság egyre nagyobb rétegei fognak a perifériára sodródni, a kiszabadulás reménye nélkül, így válnak az elõítéletek önbeteljesítõkké.
offtopic
-csengõzoli-- 2015 ápr. 03. - 16:09:16
(39/137)
Elõször az írod,hogy a "sehogy" rossz válasz, aztán levezeted,hogy jelen körülmények közt sehogy sem lehet rajtuk segíteni :D
Se pénz, se politikai akarat, se a cigányok részérõl nincs meg a változáshoz szükséges tenni akarás.
Akkor hogy?
Könnyû azt mondani,hogy állítsunk fel bizonyos követelményeket,majd zárjuk ki azokat,akik ennek nem felelnek meg,de el tudod képzelni micsoda össznépi felháborodás lenne, ha tényleg falak mögé zárnánk õket?
Ráadásul sajnos valószínûleg a nagy részük nem tudna, (mert nem is akar) megfelelni az elvárásoknak.
Azonkívül hogy magyarázod el nekik finoman,hogy ne szülj 5 gyereket,ha összesen 100 000 forint a család bevétele?
Iskolázatlan, orrukig sem látó embereknek hiába kezdesz logikusan magyarázni, nem fogják megérteni.
Puzsér szerintem elég õszintén áll a dologhoz:

https://www.youtube.com/watch?v=tfx2xDMjLbI

https://www.youtube.com/watch?v=Ci6fAevf_hk
offtopic
Roah 2015 ápr. 03. - 16:04:11
(38/137)
Testközelbõl figyeltem, ahogyan néhány fiatal ki akar törni. Minden erõvel. Tehát igény volna erre a változásra, nagyon is. Egyszerûen belefáradtak abba a világba, amibe születtek; tízbõl nyolcnak sikerült is.
A srácok családi háttere sajnos klasszikus volt, és némelyiküknek, komolyan mondom, nem tudom miként volt akkora ereje, hogy hátat fordítson a nyomornak, tudatlanságnak, egészen más elképzeléseik voltak az életrõl, a saját jövõjükrõl; nem tudták pontosan, hogy mit akarnak, de azt igen, mit nem. Ismertem olyat is, aki majd' belerokkant abba, hogy húzták vissza, foggal-körömmel a "mocsokba", szó szerint csatázott.
Vagy volt olyan fiatal is, akiket, noha egy elv szerint, tisztességgel nevelt fel az édesanyja, a lánytestvérei rendre terhesen jártak haza. A srác gyakran vitázott velük is, mondván, hogy egyszerû, olcsó védekezésre miért nem kérsz pénzt, most meg már...? És jön a baba. (Ez a srác egyedüliként dolgozott, és tartotta el úgy a családját, harmadszülött fiúként, ahogyan csak bírta. Megmondom õszintén, csodáltam az erejét.)

Szóval igény szerintem volna erre a változásra; ahogyan az általad említett globálisra is.

A problémákkal, amiket lentebb felsoroltatok, vastagon egyetértek.

Néha olyan érzés, hogy csak a szerencsén, idõzítésen múlott, hogy voltak családok, akik három generációval elõbb még ki tudtak törni, alkalmazkodni, asszimilálódni. Akiknek a nagyszülei, esetleg dédszülei, még vidéki TSZ-ben, keménygalléros gépészmérnökként dolgoztak, vagy a zenészek, akiket lentebb is irtatok.