1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 12. - 00:11:15 1/10 Előzmény tombenko
(97/137)
Azt mondtad, tanítják a kézírást a tengerentúlon?

http://www.todaysparent.com/family/education/cursive-writing-in-schools/
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 11. - 23:01:17 1/10
(96/137)
Örülök, hogy 4 mellett ráérsz, de ez nekem nem elég konkrét.

Newton lehetõségei korlátozottak voltak, de pl.Szókratész örök. A gondolkodás képessége és a tanítás mûvészete.

Amit mondasz, nagy körvonalakban a reál tantárgyakra vonatkoztatható, de humán területen értelmezhetetlen.

Sosem felejtem el egy fiz-mat egyetemi osztályelsõ barátnõm esetét, aki nem értette a filmet, amin mi fetrengtünk.

Ráadásként: amerikai egyetemista visszakérdez: "Mi az a "kõhajításnyira"? Ezt errefelé nem használjuk".

Lab-created intelligence, NASA- ösztöndíjjal. Az apja se tudja pontosan, milyen szakon is tanul (asztro-fizikus).
offtopic
tombenko 2015 ápr. 11. - 16:18:04
(95/137)
Privát közlöm, nekem meg négy...
A modern oktatási módszerekrõl kérdezel? Próba és hiba, fordított oktatás, csoportmunka, projektfeladatok, interdiszciplináris oktatás, egyéni haladási rendszer. Nem kell hozzájuk digitális tábla, gombnyomogatás (na jó, az egyéni haladási rendet kicsit nehéz úgy megoldani), meg semmi sátáni eredménye a modern idõknek.
1/10
offtopic
DUNAWÖLD 2015 ápr. 11. - 00:15:01 1/10 Előzmény tombenko
(94/137)
Van, aki nem ismer fel egy költõi kérdést? És benne az iróniát...

Privát közlöm: 2 diplomám van, az egyik- magyar-történelem, 2 felsõfokú nyelvvizsga, és 20 évet éltem 3 nyelvterületen.
A magyar média nagy "alakjai" angol nyelvvizsgával DUNAVÖRD-nek mondják a Duna World-öt. Néhányan még mindig...
Már attól féltem, hogy a MODERN oktatási módszert a digitális táblához (és a kakaóbiztos desktopokhoz) kötöd :-)))

Tudnál KONKRÉT indoklással elõállni? Milyen a megfelelõ, modern oktatási módszer? Nagyon érdekelne! Oszd meg, légy szíves!
Attól nem okosabb az egyén, hogy gyorsabban tud gombot nyomogatni. Mikor megszületünk, egyenlõek vagyunk
(mondják), de ezen akadémikusok vitatkoznak (Nature or Nurture?). Ráadásul, ez pont TÉMÁBA VÁG (Romanisztán!)

Tudod, hogyan lehet megbolondítani egy komputert? Annyira felgyorsítják az inputot, hogy kiakad.
Ugyanúgy, mint az ember. Van egy ritmus, amelyen még fel tudja dolgozni az információt, azon túl összeomlik a "rendszer".
offtopic
tombenko 2015 ápr. 10. - 13:13:35
(93/137)
Errõl van szó.
offtopic
tombenko 2015 ápr. 10. - 13:13:18
(92/137)
Oktatási módszer: ahogyan az ismeretek átadását a fiatalabb korosztálynak végezzük
Elavult: Az adottnál korábbi kor szemléletének megfelelõ, de a pillanatnyi jelenben már alkalmatlan.
Az elavult oktatási módszer tehát olyan ismeretátadási eljárások összessége, amiket korábbi idõszakokban találtak alkalmasnak, azonban a jelen technikai és tudományos szintjének, színvonalának és sebességének már nem megfelelõek. Ilyen például a Magyarországon jelenleg is erõltetett "a tanár kiáll, kijelöli a könyvbõl a kötelezõ passzust, magyarázatot fûz hozzá, a diák meghallgatja, majd típusfeladatokban alkalmazza õket, amire jegyet kap" stílus, ami már messze nem felel meg a mai kor elvárásainak.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 10. - 01:17:59 1/10
(91/137)
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 09. - 23:51:05 1/10
(90/137)
"Elavult oktatási módszerek". Az mi?
offtopic
tombenko 2015 ápr. 09. - 21:46:25
(89/137)
Csak egyet ne felejts el - õk a maguk korában lángésznek számítottak, az átlagember a saját falujából sem mozdult ki, híreket a kereskedõktõl szerezhetett be.

Azt, remélem, tudod, hogy a tengerentúlon még mindig tanulnak kézzel írni, már csak a finommotoros mozgás fejlesztése miatt is. A funkcionális analfabétizmus is inkább errefelé jellemzõ, ahol elavult oktatási módszerek alapján próbálnak a tanárok dolgozni.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 09. - 18:18:26 1/10 Előzmény tombenko
(88/137)
"Az adott idõszak szellemi színvonala" - szerinted...

Én nagyon örülnék egy Michelangelo, Leonardo, vagy Kopernikusz-féle szellemi színvonalnak...

Mi változott azóta? A népek nem akasztást bámulni járnak el, hanem vévénézõk lettek.Tisztelet a kivételnek!
Eléjük öntik a szellemi moslékot, azok meg gondolkodás nélkül mindent bekajolnak.

Igaz, a tömeg úgy-ahogy megtanul olvasni- de mire megy vele? Funkcionális analfabetizmus.
Önálló gondolkodási képesség? Gondolom, arról is hallottál, hogy a tengerentúlon már nem tanítanak
kézzel írni, csak gombokat nyomogatni. Ott ráírják a fogkrémes tubusra a használati utasítást.
Egy Fantás flakonon jót derült egy vedégem (UK gyártmány, felfedezte, hogy rá volt rajzolva a nyíl,
hogy merre kell csavarni a kupakot).
tombenko 2015 ápr. 08. - 14:23:44
(87/137)
Én vitatkozni azért szoktam, hogy a látókörömet tágítsam. Emiatt egyébként sokban el is tudom fogadni, amit mondasz, különösen azt a részt, amit az egyoldalú kötelezettségekrõl mondasz.
tombenko 2015 ápr. 08. - 14:21:37
(86/137)
De szépen megfogalmaztad!
tombenko 2015 ápr. 08. - 14:19:57
(85/137)
Igen, ezt hívják elsietett általánosításnak. Mint ilyen, valójában logikai hiba, de adott idõszak szellemi nívóján érthetõ.
offtopic
blacknet 2015 ápr. 08. - 00:46:35
(84/137)
Egy-két kivételtõl eltekintve nem sokra lehet becsülni az elmúlt évtizedek magyar szellemi holdudvarát, és lassan azok is eltávoznak, akiknek a szavára lehetett adni (legutóbb Hankiss). A következõ generációk meg beleszületnek ebbe a bal-jobb közötti ellenségeskedésbe, és még ha van is önálló gondolatuk, vagy szándékosan, vagy észrevétlenül, de beletördelik végül az elfogadott keretek közé, onnantól pedig halott az ügy.
A független értelmiségi karakter valóságosan is létezhetõ szerep, ugyanakkor a körülmények elfojtják ezeket az artikulációkat. Mindenkinek élni kell valamibõl, tehát legyen kutató, újságíró, közíró, vagy szépíró, közönséghez és jövedelemhez csak úgy jut, ha csatlakozik, ami nálunk, nem tudom milyen indíttatásból, de szinte egyet jelent a teljes elfogadással.

A cigánykérdés különösen tabuizált terület. A baloldalon egészen a közelmúltig zéró tolerancia volt életbe léptetve, és csak az a szélsõségesen liberális, a tolerancia abnormális elvi szintjének gyakorlati megvalósulását kikövetelõ nézete volt politikailag korrekt, ami folyamatosan kudarcot vallott (egyébként többek között ez a csökönyös elviség vezetett el a holokauszttagadás büntetéséig is, miközben a bolondokat kinevetni szokás, és nem megbüntetni). A volt miskolci rendõrfõkapitány jelölése kapcsán aztán felfeslett, hogy egyáltalán nincs egység a dogma mögött, a valósággal érintkezve elég könnyen megdõlnek ezek az alaptételnek kikiáltott ideák, de ahogy az önkormányzati választások lezajlottak, el is dobták a témát rögtön, persze, sütötte a kezüket rendesen. Nyilván még egyszer-kétszer meg kell hasonulniuk a jövõben, hogy az a diskurzus, ami akkor elkezdõdött, teret nyerjen, és egy õszintébb hangvétel felé terelõdjenek, addig meg persze a píszi ebben a kontextusban megdönthetetlen.
A jobboldal valamivel könnyebb helyzetben van, mert le lehetett adni a téma kényesebb részét a radikálisoknak, és a vállalhatóbb, a társadalom felé kommunikálhatóbb kinövésekkel meg foglalkozni (pl.: Marian Cosma halála, Kálomista filmje, a veszprémi kézilabdacsapatban betöltött szerepe). Ez a hoztam is, meg nem is hintapolitikája, ami annyira nem is idegen a gyakorlatuktól. Idõnként Bayer ír egy-egy botrányos publicisztikát, az durran egyet, még a felület is megfelelõ ennek, mert a Magyar Hírlap a két jobboldali párt perifériájának játszik (ezért is nincs nagy olvasótábora), és ezzel le is van rendezve a kérdés számukra, a gõzt kieresztették, de azért mégsem vádolhatók rasszizmussal, mindenki elégedett, minden a helyére került, kivéve persze a beilleszkedni képtelen cigányság.
Ez utóbbi a pragmatizmus, szemben a baloldalnak meg épp a naiv eszmekövetõ magatartásformájából fakadó tehetetlenségével (bár az is lehet, hogy amögött is csak sanda politikai gyakorlat alakult ki, és mesterségesen tartják lefojtva az egészet). Egy a lényeg, hogy elõrébb egy centit sem mentünk, és amikor egy ország anyagi helyzete, ebbõl fakadóan szociális ellátórendszere katasztrófaközeli-állapotokat mutat, valójában megengedhetetlen ez a szemlekötött színjáték.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 07. - 22:52:50 1/10
(83/137)
A törvény MINDEN cigányra vonatkozott, a rablások MIATT.
1/10
DUNAWÖLD 2015 ápr. 07. - 22:37:19 1/10
(82/137)
Pardon! Benkó.

Nem figyeltél! A törvény nagyon szemérmesen van tálalva. Észre sem vetted, hogy 1554-ben lecserélték?
Betarthatatlan? Akkor szigorúbbra...
És akkor már a halálbüntetést Svájc és más országokkal említik, a szövegbe rejtve, közvetett utalással!
olahmiki1959 2015 ápr. 07. - 22:29:38
(81/137)
Én csak arra lennék kíváncsi, hogy azok, akiknek nagyjából az lenne a dolguk, mint amit mi csinálunk itt a fórumon, - helyzetelemzés, problémák ÕSZINTE, KENDÕZETLEN FELTÁRÁSA, KIMONDÁSA, megoldások keresése, - azok vajon mit csinálnak?

Lehet, hogy hihetetlen intenzitású, komoly munka folyik bizonyos, erre kijelölt hivatalokban, vért izzadnak az illetékesek, hogy megoldják ezeket az évtizedeken átívelõ problémákat, csakhogy mi, a hétköznapi emberek - ha egyáltalán létezik ilyen fogalom, - nem látunk semmi kézzelfoghatót, helyesebben, csak azt látjuk, hogy tökölõdés, tehetetlenkedés, egy helyben toporgás folyik, az égvilágon semmi nem történik, csak a szájtépés megy ezerrel, de a legtöbbször már az sem.
Mintha mindenki beletörõdött volna abba, hogy ez van, megoldás nincs, az idõ megy, aztán "majd csak lesz valami"...:)
A probléma pedig növekszik, - ha beszélünk róla, ha nem, - és a körmünkre fog égni hamarosan.
offtopic
blacknet 2015 ápr. 07. - 19:47:12
(80/137)
Nem fogjuk egymást meggyõzni, egészen biztos nagyon eltérõ környezetbõl merítjük a tapasztalatainkat. Miközben egyébként én sem a legvadabb gettó szomszédságából írok.
A törekvésünk megnyugtatóan ugyanaz, csak egészen más eszközökben látjuk a megoldást. Én úgy látom, hogy a csak többségi társadalom lelkiismeretére ható, és csak nekik feladatokat elõíró, az elfogadást kényszeresen erõltetõ ultraliberális módszerek megbuktak (nem mintha valaha is hittem volna bennük), és azok további használata már csak ront a helyzeten, kárt okoz. Nagyon egyszerû képet rajzolnak azon az oldalon, miközben itt a már nem tudom hány kommenten keresztüli helyzetelemzésünk is önmagában sokkal komplexebb szituációra utalnak, és akkor mi még messze nem fejtettük fel az összes lehetséges aspektusát.
tombenko 2015 ápr. 07. - 18:37:14 Előzmény blacknet
(79/137)
Tévedsz. Tudom, hogy vannak köztük is bûnözõk. Ugyanúgy, mint bármelyik másik népcsoportban. Még az arányuk sem tér el jelentõsen. Az elõítéletek az "elsietett általánosítás" nevû érvelési hibának és az evolúciósan belénk kódolódott idegengyûlöletnek a közös hatásaként jelentkeznek, és, mint ilyet, elvetendõnek tartok.
offtopic
tombenko 2015 ápr. 07. - 18:32:37 Előzmény DUNAWÖLD
(78/137)
Egyébként ó betûvel írom a nevem, a sorsuk pedig pontosan annyira érdekel, amennyire bármelyik másik emberé.