Az aktuális rész ismertetője: A dokumentumfilm betekintést nyújt a sörfőzés történetébe, mely több ezer évre tekint vissza. Megismerkedhetünk a hagyományos sörfőzéssel, a sörfajtákkal és a legújabb sörfőzési trendekkel is, továbbá megtudhatjuk, hol és hogyan tértek vissza a rég elfeledett sörféléklhez, valamint azt is, hogyan ötvözhető a múlt szaktudása a modern kor adta technológiai lehetőségekkel. Európában évente 400 millió hektoliter sört állítanak elő. A sörfőző iparágban 100.000 ember dolgozik, összesen 4600 helyszínen. Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy visszatérnek azok a régi sörfajták, amelyek eredetileg az angolszász térségből kerültek át Amerikába, az IPA, a pale ale, és hasonlók, melyek most nagy sikerrel tértek vissza Európába. A szakemberek nagy jövőt jósolnak a kreatív söröknek, Magyarországon kézműves söröknek nevezik. Ragyogó, áttetsző arany, mély, átláthatatlan fekete, rézvörös, borostyánsárga, gesztenyebarna… A természet minden színe megtalálható a sörben, ebben az egyedi és sokféle italban, melyet gazdag mítoszok és történetek, kultusz és kultúra leng körül.
A műsor ismertetése: Az embert kezdetek óta érdekli az idő, az idő múlása. A Nap és a Hold égi vándorútja a természet órája. A Nap jelentette az emberek számára is az első időmérő eszközt. Őseink felfedezték, hogy a Nap mindig állandó pályán halad az égen, az idő múlását tehát az árnyékok segítségével is lehet mérni, mindaddig, míg süt a nap. Mechanikus eszközökkel még pontosabban lehet mérni az időt. Ráadásul sem a Nap, sem a Hold nem kell hozzá. Ezek az eszközök viszont olyan érzést keltenek bennünk, mintha az idő meghatározott ütemben telne, ahogy az óra jár. Az idő azonban csalóka dolog.
Hozzászólások