Az aktuális rész ismertetője: Milyen ételekkel ünneplik a húsvétot, Krisztus feltámadását Németországban, az Elba partján, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovéniában vagy Olaszországban? Melyek a legjellegzetesebb sütemények? Mi kerül a húsvéti kosárba, amit vasárnap megáldanak a templomban? Bepillantást nyerhetünk a liturgikus ünnepekbe, a helyi specialitások elkészítésébe, az ünnepi készülődésbe Bernben, Genovában, Spielfeldben vagy akár Stranicében. Sokak számára a tavasz a húsvéttal: virágokkal, napfénnyel és különféle formákban készült húsvéti süteményekkel kezdődik. A kulináris sokszínűséggel és egyedülálló hagyományokkal mindenütt a természet újjáéledését, s vele együtt az élet kezdetét ünneplik. A húsvét, Jézus halálának és feltámadásának ünnepe. Az ünnepkör magába foglal mindent, ami az élet és a halál között, ami tél és nyár között történik. A húsvét ünnepének a naphoz is köze van, a nappalok ekkor már hosszabbak az éjszakáknál.
A műsor ismertetése: Az embert kezdetek óta érdekli az idő, az idő múlása. A Nap és a Hold égi vándorútja a természet órája. A Nap jelentette az emberek számára is az első időmérő eszközt. Őseink felfedezték, hogy a Nap mindig állandó pályán halad az égen, az idő múlását tehát az árnyékok segítségével is lehet mérni, mindaddig, míg süt a nap. Mechanikus eszközökkel még pontosabban lehet mérni az időt. Ráadásul sem a Nap, sem a Hold nem kell hozzá. Ezek az eszközök viszont olyan érzést keltenek bennünk, mintha az idő meghatározott ütemben telne, ahogy az óra jár. Az idő azonban csalóka dolog.
Hozzászólások