Az aktuális rész ismertetője:
Miután a paradicsom Amerikából Európába érkezett, megkezdte világhódító útját. A kezdetben ördögi gyümölcsnek tartott paradicsom hamar elterjedt az öreg kontinensen, és a legtöbb európai ország konyhaművészetének fontos alkotóelemévé vált. A színvonalas ismeretterjesztő film kultúrtörténeti és gasztronómiai szempontból mutatja be a főzés nélkülözhetetlen piros hozzávalóját, a paradicsomot.
A 15. század végén a pomodori, azaz a paradicsom még mit sem sejt arról, hogyan fogják majd hívni, még nem jutott el választott hazájába, Dél-Európába. Az óvilág még nem is álmodik a piros csodanövényről. Ecuadorban, Bolíviában, sőt, Mexikóban is, már jóval a spanyolok megérkezése előtt is ismerték ezt a gyümölcsöt, melyet később ?pomme d?amour?-nak, a szerelem almájának is neveztek. Külleme alapján az aztékok nevezték el először ?tomatl?-nak, ami annyit tesz, hogy: duzzadt. Minden piacon megtalálható, ott van minden ládában, számtalan alakban uralja a konyhánkat és minden nyelven beszél. Pomodori, Tomaten, paradicsom - a természet évszázadok óta félreismert ajándéka.
A műsor ismertetése: Az embert kezdetek óta érdekli az idő, az idő múlása. A Nap és a Hold égi vándorútja a természet órája. A Nap jelentette az emberek számára is az első időmérő eszközt. Őseink felfedezték, hogy a Nap mindig állandó pályán halad az égen, az idő múlását tehát az árnyékok segítségével is lehet mérni, mindaddig, míg süt a nap. Mechanikus eszközökkel még pontosabban lehet mérni az időt. Ráadásul sem a Nap, sem a Hold nem kell hozzá. Ezek az eszközök viszont olyan érzést keltenek bennünk, mintha az idő meghatározott ütemben telne, ahogy az óra jár. Az idő azonban csalóka dolog.
Hozzászólások