HáziSárki 2012 jan. 13. - 07:31:29 Előzmény napraforgó
(59/119)
Igen, én is meglepõdtem. :))
Szerintem is remek színésznõ - bár én csak ebbõl a sorozatból ismerem, másban sajnos nem láttam (vagy nem emléxem). (Azért is néztem utána, honnan olyan ismerõs a neve. Mivel Donald Sutherland a kedvenc színészem, a róla szóló cikkekben szerepelt a neve, hisz a felesége volt. Igaz, csak négy évig.)

Hú, de zavaró, hogy majdnem minden szinkronhangot lecseréltek! May karakteréhez kifejezetten nem illik az új (talán Szabó Éva? - akinek egyébként nagyon kellemes hangja van).
10/10
napraforgó 2012 jan. 12. - 09:58:00 10/10 Előzmény HáziSárki
(58/119)
Huh, ezt nem tudtam, hogy õ Kiefer Sutherland mamája! Nagyon jó színésznõ!
10/10
napraforgó 2012 jan. 12. - 09:56:07 10/10 Előzmény HáziSárki
(57/119)
Huh, ezt nem tudtam, hogy õ Kiefer Sutherland mamája! Nagyon jó színésznõ!
HáziSárki 2012 jan. 10. - 13:59:39
(56/119)
Kellemes kikapcsolódás a sorozat, olyan lélekmelengetõ a hangulata. (Bár nehéz korszakot mutat be, sok nyomorúsággal.)
Amikor elõször vetítették, tizenX éve, nagyon szerettem. Ha lehetõségem van rá, most is megnézem, de egy icipicit nekem is vontatott néha. (Na, persze, aki a Gyilkos elmékhez szokott...) :))
Viszont megtudtam egy érdekességet (bocs, ha már valaki leírta): a May Bailey-t játszó színésznõ, Shirley Douglas nem más, mint Kiefer Sutherland mamája. :))
10/10
atticusworld 2012 jan. 03. - 18:21:11 10/10
(55/119)
Tudja valaki, melyik szereplõ szinkronhangja Soproni Ágié?
10/10
napraforgó 2011 dec. 21. - 07:32:55 10/10
(54/119)
Nekem tetszik. Bár mostanában már vannak olyan részek, amelyeknek nem sok közük van a történet fõfolyamához. Pl. Jesse néni a skót dudával, meg a kiltekkel...
10/10
Likenice 2011 dec. 17. - 13:46:35 10/10 Előzmény napraforgó
(53/119)
Valóban más,mint a váratlan utazás,de nagyon értékes,kedves film.
baratfule 2011 dec. 07. - 19:19:51
(52/119)
A Duna tévé leadja a karácsonyi részt december 10. szombaton, 16:15-kor!
ceia 2011 dec. 05. - 18:24:20
(51/119)
Én jobbat vártam, ez nem tetszik. Van még egy sorozat, amiben szerepelnek színészek az Avonlea sorozatból is: Zachary Bennett és Gema Zamprogna. Azt hittem, talán az lesz - már nem emlékeztem a címére. Most utánanéztem, a címe: By way of the stars ( A csillagok útján). Azt megnézném, bár még biztosan várni kell rá pár évet ,(
10/10
napraforgó 2011 dec. 05. - 07:56:50 10/10 Előzmény Pirkko
(50/119)
Szerintem sokkal kevésbé "idilli" ez a sorozat a Váratlan utazásnál.
Persze ott is vannak problémák, a történet épp most tart Cecily tüdõbajánál, ami nyilván minden családnál nagyon súlyos baj lehetett.
De úgy általában olyan habos-babos, jópofa, mulatságos részekbõl áll a sorozat. Legyen az Hetty néni vénlánysága, írói ambíciói, Pettybone úrral folytatott csatározásai, vagy Jasper Dale dadogós udvarlása, lánykérése, Felicity "nagylánykodása", Felix, vagy Sarah mahinációi, stb.
Szóval az sokkal mulattatóbb, ez meg valamivel súlyosabb, fõleg ha az ember ismeri a kort, amelyben játszódik.
10/10
napraforgó 2011 dec. 05. - 07:45:18 10/10 Előzmény Pirkko
(49/119)
Nem derül ki, hogy May Bailey vajon mikor özvegyült meg, mikortól is kellett helytállnia a bányában és a családban is "családfõként".
De hogy erõszakos, "nehéz" asszony volt, arra az is mutat, hogy a legidõsebb gyermeke, Jack, akit a bánya örököseként szánt, már 15 évvel korábban elhagyta.
Jack nyilván akkor vált nagykorúvá (21 év), majd elkövette azt a "hibát", hogy az anyja akarata ellen nõsült, katolikus lányt vett el. Ezért a család alig ismerte a gyerekeiket, Honeyt meg kifejezetten gyûlölték.
May Bailey nem is annyira idõs,mint hisszük, hiszen késõbb, amikor - évekkel késõbb - agyvérzést kap, kiderül hogy csak 65 éves. Vagyis a történet kezdetén kb. 60 éves, ami - talán már tiszteletreméltó kor volt akkoriban - de azért nem olyan élemedett kor, amikor nem képes egy család segítésére.
Végül is, ha csak segíti Honey-t és a gyerekeit, talán jobban járt volna, mint így, hogy "elvette" tõle a gyerekeit. Én kicsit sem csodálkozom, hogy a nagyobbik fiú, Hub ellenszegül, ahol tud.
És azon sem csodálkozom, hogy Honey minden eszközt megragad, hogy újra egyesítse a családját. Ehhez Max Sutton is jó eszköz, ráadásul kedveli is a férfit, tehát nem kell nagyon megerõszakolni magát, ahhoz, hogy elfogadja a házassági ajánlatát.
És milyen érdekes, amikor kiderül, hogy Honey férjhez akar menni Max-hez, May mindent megtesz, hogy Max Sutton a városban maradhasson, elintézi, hogy igazgató-helyettes legyen. Azért van annyi esze az öregasszonynak, hogy belássa, ha elmennek, örökre elveszíti az unokáit - így a bánya lehetséges örököseit, vezetõit is...

Nekem az sem szimpatikus, hogy May, aki oly nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a Szent Jakab Misszióban megsegítse a város szegényeit, a saját családjával - menyével, unokáival szemben - sokkal szigorúbb, elutasítóbb. Mint ahogy teljesen elutasító a máshonnan jövõ nyomorultakkal, a "csavargókkal" szemben is. nem igazán értem, hogy miért alsóbbrendû az, aki máshol vált földönfutóvá.... - fõleg, hogy a legidõsebb fia is közéjük tartozott. Az ember azt hinné, hogy így talán megértõbb, de nem.

A "hölgyek" nyomására kifizeti az ál-lelkész által ellopott komoly pénzösszeget, de a Honey helyett felvett 10 dolláros nyereményt a sütemény-receptre, bizony nem adja vissza. Sõt elviszi a két kisfiút, hogy õk kérjék vissza azt a náluk is nyomorultabbaktól. Na ez nagyon nem tetszett. Én a helyében bizony kifizettem volna a fiúknak, meg az anyjuknak a 10 dollárt, ez nem verte volna földhöz az öregasszonyt. Azt hiszem, a saját pénzével annyit jótékonykodhat, amennyit akar, de a máséval (és az a pénz nem az övé volt), nem teheti ezt meg.
8/10
Pirkko 2011 dec. 02. - 13:34:43 8/10 Előzmény napraforgó
(48/119)
Véleményem szerint ez a sorozat sem kevésbé idillibb a Váratlan utazásnál. Eddig majdnem az összes rész arról szólt, hogy May-jel, a "kegyetlen", tekintélyelvû nagymamával dacol Grace, Honey, a gyerekek, a város, de az epizód végére mindig megenyhül May szíve, és megoldódnak a dolgok. Ezt mintha elfelejtenék a családtagok, és a következõ részben ugyanúgy "harcolnak" vele, hogy a rész végére megint minden jóra forduljon. A film készítõi megpróbálják bemutatni a kor nehézségeit, a hajléktalanokat, munkanélküliséget, de egyrészt a Váratlan utazás 20-30 évvel a nagy gazdasági világválság elõtt játszódik (persze, akkor sem volt könnyû az élet), másrészt a szereplõk egy faluban élnek, ahol az emberek jórészt maguknak termelnek.

Én kedvelem May karakterét, mert egyértelmû, hogy a maga módján jót akar a családnak, mint (jó esetben) minden szülõ/nagyszülõ. Az egyetlen érthetetlen és kegyetlen dolog tõle, hogy Violetet odaadta "idegeneknek", hogy saját gyerekükként neveljék, de a tegnapi rész szerint ezentúl Violet is velük lakhat majd. May nélkül a sorozat unalmas lenne, mert nem volna "negatív" karakter és bonyodalom.

Nagyon sajnáltam, hogy Grace-t olyan csúnyán átverte a võlegénye. Pedig egészen kedves embernek tûnt.

Én most látom elõször ezt a sorozatot, tehát véleményemet csak az eddig látottakra tudom alapozni.
8/10
Pirkko 2011 dec. 02. - 13:03:15 8/10 Előzmény napraforgó
(47/119)
Furcsának találtam, hogy miután Honey beköltözött a Bailey-házba egy teljes rész arról szólt, hogy hogyan akar magának pasit fogni, a következõ részben pedig csak a színdarabbal foglalkozott. Jó lett volna, ha van a beköltözés után van egy olyan epizód, ami Honey és a gyerekei kapcsolatát mutatja be.
10/10
napraforgó 2011 dec. 01. - 08:34:53 10/10
(46/119)
Nagyon szeretem a sorozatot, igazi karakterek a szereplõk.
Nagyon nehéz eldönteni, hogy szeressük, vagy gyûlöljük May Baileyt. A férjéé volt a város melletti ezüstbánya, amely munkát adott a város lakói közül sokaknak.
A halála után az özvegy átveszi az irányítást, tiszteletreméltó módon fölneveli a két fiát és a lányát.
De az idõsebb fiú, Jack, akit a bánya vezetõjének szán, ellenszegül, elhagyja a családot és protestáns létére - uram bocsá' - elvesz egy katolikus lányt. Ezt az anyja sosem bocsátja meg neki és Honey-nak, a feleségnek sem. Kényszerûségbõl Bob, a második fiú lesz a bánya vezetõje, bár õ is utálja.
A legkisebb gyerek, Grace, az anyja szoknyája mellett marad, már 30 éves és "vénlány", mert az anyja megakadályozza minden próbálkozását a kapcsolatteremtésre. Jószerével nem is tud mást mondani, csak az "igen anyám" mondatot. A lázadása kimerül egy-két nõi magazin vásárlásában.
Aztán meghal Jack és a nagymama ráteszi a kezét a két kisfiúra. Az szép, hogy gondoskodik róluk, de az már nem annyira, hogy titokban a bánya leendõ örökösét, vezetõjét akarja nevelni - elsõsorban a nagyobbikból.
Szétszakítja a családot, elõbb "számûzi" Honey-t, és a kis Violetet is odaadja valamiféle távoli, gyermektelen rokonoknak nevelésre. Aztán megint emberi, hogy visszafogadja Honey-t, amikor az súlyos beteg lesz, de szó se lehet Violet visszahozásáról. Ezzel mind Honey-t, mind a gyerekeket ellenállásra készteti, hogy elmeneküljenek onnan, önálló, saját életet éljenek. És a nagymama kénytelen belátni, hogy ha meg akarja tartani az unokáit (a fiúkat), akkor a kislányt is vissza kell adja az anyjának. Így legalább valamennyien a közelében maradnak és némi befolyása még marad az életükre. Ezen túlmenõen õ sem marad teljesen magára. Mert, ha Grace is elhagyja...
Nekem ez a sorozat talán még jobban tetszik a Váratlan utazásnál. Valahogy jobban bemutatja a kor történelmét, a '30-as évek gazdasági válságát, a kisvárosi életet, a családi viszonyokat.
A Váratlan utazás-t is imádom, de az ennél sziruposabb, olyan túlzottan idilli...
10/10
napraforgó 2011 nov. 29. - 12:45:37 10/10 Előzmény Pirkko
(45/119)
Mit értesz "foglalkozáson"? Végül is együtt vannak, a két fiú meg már elég nagy ahhoz, hogy állandóan a szoknyáján üljenek. Ráadásul dolgoznia is kell, biztos nem tartanák el. Épp elég szívesség Maytõl, hogy egyáltalán befogadta. Valószínûleg spórolni is próbál, hogy késõbb önálló életet élhessen a gyerekeivel.
Spoiler
Valószínûleg ez is közrejátszik abban, hogy elfogadja Max Sutton házassági ajánlatát. Így végre kiszabadulhat az anyósa fennhatósága alól.
Azért az elég szemétség Maytõl, hogy a kis Violet nevének megváltoztatásához is hozzájárult. Igazából azt se tudjuk kik a Morrison házaspár, Mathilda és Hugh. Rokonok egyáltalán, vagy csak valami ismerõsök?
8/10
Pirkko 2011 nov. 26. - 13:05:55 8/10
(44/119)
Érdekes, hogy az elsõ 6 rész alatt azon szenvedtek, hoy együtt legyen a család, de most, hogy együtt vannak Honey mindennel foglalkozik, csak a gyerekeivel nem.
Grace és May karakterei jók, de hiányzik belõle az a falusias légkör, ami hozzájárult a 'Váratlan utazás' és az 'Anne' sorozat bájához...
10/10
napraforgó 2011 nov. 18. - 07:58:12 10/10 Előzmény napraforgó
(43/119)
Na most Joe bácsi szövegébõl kiderült, hogy miért Wind at my back a címe.
Valami szólás lehet, vagy versike - ha jól megy a dolgod - az út a lábad alá simul, a szél a hátad mögött fúj...

Szóval egyszerûen csak azt jelenti, hogy épp minden ok, minden rendben van, jól mennek a dolgok.
Dorita 2011 nov. 15. - 09:01:50 Előzmény napraforgó
(42/119)
Elnézést, rosszul fogalmaztam. Valóban az angol címet értettem eredeti alatt.
10/10
napraforgó 2011 nov. 14. - 07:13:34 10/10 Előzmény Dorita
(41/119)
Mit értesz "eredeti cím" alatt?
Nekem ez a wind at my back se egészen azt jelenti, hogy "szelek szárnyán".
Szó szerint "szél a hátamban", esetleg szél a hátam mögött, de én szabadon "hátszéllel"-re fordítanám.
És meg is magyaráznám: a Baíley család valamennyi tagja, a középpontba állított Hub és Dagi is minden megpróbáltatás - gazdasági nehézségek, az apa korai halála, az anyától való idõleges elválás - ellenére mégis csak élvezett egy kis hátszelet a családi ezüstbányának köszönhetõen, a gazdasági válságban is viszonylagos jólétben élhettek a nagyanyjuknál.
Ez érvényes a késõbb fõszereplõvé elõlépett Grace-re (egyébként kíváló színésznõ), vagy akár Toppyra is, aki csak meny, de (a két évad között eltûnt Bob helyett) komolyabb szerepet kapott.

Szórakoztató családsorozat a múlt század 30-as éveibõl, amely egy kanadai kisvárosban játszódik. Tudom ajánlani mindenkinek, fõleg azoknak, akik szerették a Váratlan utazás-t (Road to Avonlea), vagy az Anne c. sorozatot.
Dorita 2011 okt. 05. - 21:17:42
(40/119)
Itt a port.hu -n egyébként már szerepel az eredeti címével a film. Én bejelöltem az értesítõt, sosem lehet tudni.