10/10
hutizs 2007 aug. 16. - 21:08:47 10/10
(1841/9721)
Látszik, hogy nem láttam a tegnapi részt, meg persze, hogy milyen hülye naív vagyok. Nekem ez a jelenet úgy jött le, hogy Andrew felmondott nála, bejött a városba, hogy itt segítsen, Preston meg most egyszerûen csak figyelmezteti a dokit, hogy szerzõdése van vele, tehát úgy tesz, mintha meg sem történt volna a felmondás. Vagyis én azt hittem, hogy hû de milyen rendes, visszaadja neki a munkáját. Jól melléfogtam. Érthetõ volt, amit írtam? Ha nem, bocs.
Nadera 2007 aug. 16. - 20:54:51
(1840/9721)
Ez a két rész elég izgalmasra sikeredett. Már nagyon kellett valami ilyenfajta pörgõs idõszak. Viszont többetekkel egyet értek abban hogy nem kellett volna ennyi depressziós jelenet. Hihetetlen hogy ezen a héten több fontosabb szereplõt is "eltávolítottak" a fimbõl. Hullottak mint a legyek és ennek egyáltalán nem örültem. A halál nem egy vidám dolog legalább a filmekben ne kéne ennyit látni. Viszont Prestonon nagyot mosolyogtam. Meggyógyult a diftériából és mikor lejött az ágyából csak elõvette azt a tenyérbemászó vigyorát kifizette a doktornõt, kiadta a parancsot Andrewnak éa mintha mi sem történt volna távozott.
10/10
SWENN 2007 aug. 16. - 20:29:06 10/10
(1839/9721)
Nagyon féltem amikor Daniel is beteg lett, nem tudtam mi lesz vele és komoly veszélyt jelentett Sullyra és a gyerekekre is, hiszen õ is odavihette volna a járványt a rejtekhelyre.
Nagyon sajnáltam Michaelát, már-már az ájulás határán volt,
úgy az idegi mint a fizikai fáradtságtól.
Tisztelet minden kivételnek, de szerintetek ezt egy mai orvos végig csinálná így?
Preston megint levizsgázott elõttem! Az ilyen gazdag kölyköknek úgy tudom volt régen magántanáruk, akik tánc- és illemórákat is adtak...Ezt a kedves papa elspórolta!
csokoladefalo 2007 aug. 16. - 19:33:07
(1838/9721)
Nagyon sírós volt ez a mai rész is. Dr. Mike-on látszik, hogy nem nagyon bírja már a gyûrõdést. Tudja vki, hogy Sully mikor megy már haza???
10/10
SWENN 2007 aug. 16. - 17:46:35 10/10
(1837/9721)
Nem gondoltam volna pár hete, hogy ez felmerül bennem: kevesebb több lett volna...
Már Ti is megfogalmaztátok páran, hogy nagyon gyengék ezek a mostani részek./ Talán szerelmem Sully is úgy látta, ideje befejezni az 5. évad után, nincs már mirõl forgatni?
Persze nem tudhatta, hogy mi segítenénk átirni a forgatókönyvet!

Mit szóltok az új fórumhoz? Már nem kell kérni az e-mail cimet, itt is lehet privát üzit küldeni, nekem tetszik,
és gyorsabb is. /Majd még alakulgat biztos.
A számláló is megjött - köszönjük.

A Stinky nem jött még haza?
10/10
Nannyfan 2007 aug. 16. - 17:19:45 10/10
(1836/9721)
Az a kép az egyik filmbõl való. A címe: Forradalmak. Remélhetõleg mindkét filmet leadják a sorozat befejezése után. :)
A 2 könyvet páran olvastuk. Nekem nagyon tetszettek, de volt olyan akinek nem. A könyveket jól kitárgyaltuk még régebben. :) Viszont azt én is aláírom, hogy nézni jobb, mint olvasni volt. Általában fordítva szokott lenni, de Dorothy Laudan-nak nem sikerült nagyot alkotnia a könyvekkel.
10/10
hutizs 2007 aug. 16. - 16:45:31 10/10
(1835/9721)
De, tényleg azt szeretném, hogy ne kapják el, csak úgy tûnik, hogy ez annyira biztos, hogy már nincs is miért izgulni.
Egyébként én hiányolom, hogy Táncoló Felhõ nem szerepel többet, de hát már írtam, nekem Õ a kedvencem. Megnéztem az általatok ajánlott linkeket, oldalakat, meg én is böngészgettem már elõbb a neten, és találtam egy olyan képet, ahol egy kislány van velük, de legalább 5-6 éves. Ez a kép biztosan nem a sorozatból való, esetleg a film játszódik 4-5 év múlva? Vagy a hátralévõ pár epizód ölel fel ennyi évet?
Antikvárium honlapján láttam, hogy könyv alakjában is megjelent, elõjegyeztem rá, de nem sok esélyt látok arra, hogy megkapjam. Van, aki esetleg olvasta már?
10/10
Nannyfan 2007 aug. 16. - 16:05:04 10/10
(1834/9721)
Nem. Nem Andrew halt meg. Becky-t vitte el a betegség. :(
Sully bújkálása tényleg, hogy is mondjam.... nem valami realisztikus. Állítólag õ egy közveszélyes szökevény és gyilkos. Ennek ellenére a hadsereg úgy van vele, hogy majd egyszer csak majd elkapják. Ha eszükbe jut, keresgélik egy kicsit, aztán ráhagyják...
Végülis nekünk az a fontos, hogy ne találják meg, nemigaz? ;)
10/10
Nannyfan 2007 aug. 16. - 15:58:54 10/10
(1833/9721)
Szterke! Csak neked! Csak most! Megkerestem! A hõn áhitott monológ!
4. évad 13-as epizód: Félénk szívek

Michaela monológja a rész végén:
"A sejtes vérszegénységrõl az orvosi irodalomban elõször 1910-ben írtak. Ma már a legtöbb beteg megéri a felnõttkort, de még most sem ismerik a megfelelõ gyógymódot. "

Találtam a betegségrõl egy nagyon jó leírást:

Magyar név:
Sarlósejtes vérszegénység
Orvosi név:
Sarlósejtes anaemia
BNO kód:
D57
A betegség lényege:
A sarlósejtes vérszegénység, egy öröklõdõ, gyermekkorban már tüneteket okozó, betegség, ami a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénységgel jár.
A betegség oka:
A betegség egy öröklõdõ megbetegedés (autoszomális domináns módon öröklõdik). Az ok a génállományon belül kialakult károsodás (un. DNS pontmutáció), aminek következtében a haemoglobin molekula a vörösvértesteken belül károsodik, és a vörösvértestek sarló alakúvá válnak, és ezek a vörösvértestek sérülékenyebbek, a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénységhez vezethetnek.
A betegség tünetei:
A betegség tünetei már gyerekkorban (1 éves kor körül), megejelennek. A legfontosabbak idült vérszegénység (gyengeség, fáradtság), sárgaság, epekõbetegség, lép megnagyobbodás, lábszáron kialakuló nehezen gyógyuló fekély. Idõközönként, fájdalmas epizódok jelentkeznek (ezek órákig, napokig tarthatnak), amiket kiszáradás, oxigén hiány, fertõzés stb. kiválthat. A fájdalmat különbözõ szervekben érezheti a beteg (pl. csontok, mellkas), jelentkezhet agyi esemény (szélütés), vagy fájdalmas hímvesszõ merevedés formájában. Késik a nemi érés, gyakoribbak a fertõzõ megbetegedések, és szem érintettség is jelentkezhet.
Elvégezhetõ vizsgálatok:
Az orvos vérvizsgálatot végeztethet. Gyermek vállalás esetén genetikai vizsgálat elvégzésére van mód.
A betegség várható kezelése:
A betegek egész életen át gondozásra szorunak. Fontos, hogy vérátömlesztést csak alaposan indokolt esetben kaphatnak, mert a vérátömlesztéssel vasat viszünk a szervezetbe, ami amúgy is feleslegben van. A betegek kaphatnak Folsavat, szükség esetén antibiotikumot.
Javaslatok:
A betegek egész életükön keresztül gondozásra szorulnak, ezért fontos, hogy az orvosi utasításokat tartsák be. Vas tartalmú gyógyszereket nem szabad szedniük (a vitamin készítmények többségének is van vastartalma, erre is oda kell figyelni). Bármilyen szerv fájdalma esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.
A betegség várható lefolyása:
A betegség nem gyógyítható, de napjainkban jól karban tartható, így a betegek életminõsége, és életkilátásai javultak. (A várható élettartam 40-50 év.)

Sajnos ez öröklõdik és a mai napig ha úgy vesszük gyógyíthatatlan.

Ez már saját "élmény":
Gimnazista voltam, amikor észrevettem, hogy valami nincs rendben velem. Állandóan fáradt voltam, csomókban hullott a hajam, a körmeim töredezettek voltak, meg még sorolhatnám... Szinte kétnaponta döfködtek az orvosok. Azt hittem, hogy a végén elfogy a vérem. Végülis az lett a vége, hogy súlyos vashiányom, volt ami kihozta a vérszegénységet.
Kaptam gyógyszereket, és vastablettákkal tömtek jódarabig. Majd kikötötték, hogy jódarabig nem adhatok vért, mert a vérem "haszálhatatlan". Tudjátok mi volt a legdühítõbb? Miután ez kiderült, nem sokkal lehetett menni vért adni. Aki adott vért, biológiából 5-öst kapot... Tudom, hogy az egészség a legfontosabb, de akkor nagyon mérges voltam. Elestem egy potya 5-östõl. ;)
10/10
hutizs 2007 aug. 16. - 15:31:13 10/10
(1832/9721)
Most tûnt csak fel! Mi az, hogy Colleen legjobb barátját "megölték" az alkotók? Kit? Csak nem a dokit?
10/10
hutizs 2007 aug. 16. - 15:28:34 10/10
(1831/9721)
Kedves SZTERKE!
Anthony halála valóban jól volt kidolgozva - mármint filmtechnikailag. Én pl. az egész epizódot végig bõgtem. Annyira meg lehet érteni Grace és a férje hozzáállását is, mit miért csinálnak úgy, ahogy csinálják. Én pl. el sem tudom képzelni, hogy egy ilyen esetet hogyan lehet túlélni, átvészelni. Anthony betegségérõl pedig volt ismertetõ. Akkor, amikor a kisfiú megjelent a sorozatban és megtörténtek az elsõ vizsgálatok rajta. Leírták, hogy mi a betegség neve, valamint azt is, hogy még a mai napig sem tudják gyógyítani, igaz, nem mindig halálos, de a kiváltó okot sem tudják. Nem emlékszem pontosan, de olyan benyomásom volt, hogy ez egy viszonylag ritka betegség.
10/10
hutizs 2007 aug. 16. - 15:20:47 10/10
(1830/9721)
Szomorúan olvasom a hozzászólásokat,mert a tegnapi részt nem láttam, sajnos túlóráznom kellett. Jó hír magamnak viszont az, hogy a lányom éppen nyaralni van, és beállította a videót, tehát elméletileg felvette. Csak nem merek hozzányúlni, mert egész hétre elõre beprogramozta és nem akarok valamit elszúrni.
Szóval még több szereplõtõl kell megválnunk? Tulajdonképpen nem csoda, olvastam, hogy járvány van ebben a részben.
Azt egyébként én sem értem, hogy lehet ennyi ideig elrejtõzni viszonylag közel a városhoz.
Bár ilyen rejtõzködõs baki volt két-három résszel ezelõtt, amikor Táncoló Felhõ visszajött és Dorothyval együtt lóháton megjelentek az erdõ szélén és meglátták a katonákat. A felvételt a katonák mellõl készítették, és ha mi nézõk ilyen jól láttuk õket, akkor elméletileg a katonák vakok voltak, ha nem látták õket.
10/10
Veva 2007 aug. 16. - 13:38:48 10/10
(1829/9721)
A Sully-s jelenetek is idegesítenek, mindig attól rettegek, most tör rájuk a katonaság. Hogy lehet így elrejtõzni az erdõben ilyen hosszú ideig? És Táncoló Felhõ mit csinál, ha nem Sully-val van?
10/10
Veva 2007 aug. 16. - 13:36:06 10/10
(1828/9721)
Tényleg sok a tragédia mostanában a filmben, ezek azt hiszik, hogy a középkorú nõket komolyan ez érdekli? Vagy csak kimerültek? Végül nem derült ki, Becky meghalt volna-e akkor is, ha a doktornõ intubálást végez. Én sem értem, miért kell sorban "kinyírni" a szereplõket. Így persze nem csoda, ha véget ér a sorozat, hiszen lassan már nem marad senki. Igaz, a nagy járványok annak idején tényleg ilyen pusztítást végeztek. Preston mellé dr. Cassidy való, az nem hivatásból orvos, csak a hírnév meg a pénz érdekli.
10/10
szterke 2007 aug. 16. - 13:21:56 10/10
(1827/9721)
1937.hsz.

OFF: Szürke bagoly most a "nyomdokaimban" jár, (én is Erdélybõl jöttem meg nemrég). :)

Jó ötlet, Swenn. ezentúl én is próbálom magam számozni a hsz-eket (amíg muszáj és magunknak kell), csak remélem nem felejtem majd el!
10/10
szterke 2007 aug. 16. - 13:17:25 10/10
(1826/9721)
Kedves Nannyfan, Swenn köszönöm a kedves (vissza)fogadtatást! :) Visszanézésben az Anthony búcsúzása is megvolt már, szerintem nagyon szépen megoldották, csak nem tudom, minek kellett mindez (mármint kiszállnia) ráadásul a betegség neve sem derült ki, a végén nem bántam volna, ha "ismeretterjesztenek" kicsit feliratban.. És még az jutott eszembe, nem túl "kedves" ötlet az alkotóktól, hogy Colleen és Brian legkedvesebb barátait egyaránt "megölték", már elnézést...
10/10
SWENN 2007 aug. 16. - 08:13:47 10/10
(1825/9721)
1935. üzi:
Nem tudom, mi akart lenni az a kép amit nem sikerült feltenni a Bagolynak, de már most sajnálom...

E/szterke örülök, hogy újra itt vagy velünk!

M I N D E N K I N E K :
-----------------------
FOLYAMATOSAN LEHET MÉG JELENTKEZNI A TALÁLKOZÓRA!

Szürke Bagoly talált már egy olyan helyet ahol kerekes székkel is lehet közlekedni - és az áraik nagyon kedvezõek!
A találkozás helyszínét privát üziben kapja meg mindenki aki jelentkezik.
10/10
SWENN 2007 aug. 16. - 07:55:15 10/10
(1824/9721)
Kedves Szürke Bagoly!
Szeretettel kívánok jó utat és kellemes napokat Erdélyben az Illés klub vmennnyi tagjának.
Visszavárunk!
10/10
szürke bagoly 2007 aug. 16. - 00:33:19 10/10
(1823/9721)
Lemondok a kép feltöltésrõl , mert hol sikerül , hol nem.
10/10
szürke bagoly 2007 aug. 16. - 00:32:07 10/10
(1822/9721)
talán most :