10/10
henett 2007 jún. 21. - 12:59:07 10/10
(1341/9721)
Kedves Veva! orvos ugyan nem vagyok, így pontosabb választ, csak késõbb ígérhetek, de a legtöbb kérdésedben ott a lehetséges válasz is: Igen.
10/10
Veva 2007 jún. 21. - 11:32:19 10/10
(1340/9721)
Arról, ahogy a fehérek megvetették az indiánokat, nekem is sokszor jutottak eszembe a cigányok, de azért itt van egy lényeges különbség!!! Az indiánok õslakosok voltak Amerikában, és a betolakodó fehérek elvették a földjeiket. A cigányok viszont nem õslakosok, hanem bevándorlók, és csak nyomulnak, és elveszik a mi területeinket!! A magyarok inkább beadják a gyerekeiket a városi iskolákba, és elköltöznek, de nálunk nincs cigányírtás, õk üldöznek el bennünket a sorozatos lopásokkal és erõszakoskodással.
10/10
Veva 2007 jún. 21. - 11:27:38 10/10
(1339/9721)
De az nem jó, ha a baba úgy védi az anyát, hogy közben õ meghal!!! :((( Az anyaméh hogyan védi a babát? Kiszûr káros anyagokat esetleg? Termel például immunanyagot vagy ilyesmi? Hogyan tudja a baba az anya allergiáját vagy migrénjét megszüntetni? Milyen kémiai változások zajlanak a terhesség alatt? Képzõdnek olyan kémiai anyagok az anya szervezetében, amelyek egyébként nem?
csokoladefalo 2007 jún. 21. - 10:00:20
(1338/9721)
Valaki említette, hogy nézet ilyen kisfilmeket a különbözõ évadokoból. Nekem van egy ilyen filmem, ami a 2. évadból van. Érdekes dolgokat mondtak benne, pl. Jane Seymour is a gyerekkorát orvosok közt élte. Az apukája által került az orvosláls közelében és 10 éves volt mikor életében elõször látott egy mûtétet. Arról is szó volt, hogy a Jake-et játszó szinész és a Lorent játszó színész folyton piszkálták egymást. Persze csak viccbõl:). Egyszer Orson Bean (Loren) elaludt a székében és Jim Knobeloch (Jake) lócitromot tett az ölébe.:). Viszont õk ketten is sok rosszaságot csináltak együtt. A többi színész táskájába is tettek néha néha ló ürüléket. A sorozat készítõi elõször nem gondolták, hogy ekkora sikere lesz a sorozatnak. Már többféle nyelvre is le van fordítva többek közt Kínában is láthatták már ezt a sorozatot. Jane azt is mondta, hogy egyszer mikor az UNICEF-fel voltak Salvadorban (Nem tudom biztosra... nem értettem a helynek a nevét teljesen, de szerintem ez az), ahol eléggé nehéz körülmények közt élnek az emberek, többen szaladtak oda Janehez, kiabálva, hogy Dr. Quinn.:) Joe pedig nagyon szerette a verekedõs jelenteket annak ellenére, hogy sokszor megsérült.:) Jane pedig felsorolta , hogy mit csinált akkor egy nap. Hát követni nem tudtam mert olyan gyorsan mondta, de egy nap volt vagy 9 ruhacseréje. A forgatás helyszíne is teljesen igazi volt, kint a semmi közepén... nem pedig a zöld fal elõtt, ami olyan sok film által közkedvelt. Itt minden igazi volt.
10/10
madlen 2007 jún. 21. - 08:48:19 10/10 Előzmény Veva
(1337/9721)
Olvastam, hogy ma is vannak rezervátumok Amerikában, és ott már faházak vannak, és ki is jöhetnek a rezervátumból, csak nem sok értelme van, mert az "úri fehér amerikaiak" kiutálják õket, vagy nem mehetnek be akárhová, nem vásárolhatnak házat akárhol (nincs is mibõl!) - és ezért csak úgy "illeszkedtek be", hogy nincs se múltjuk, sem jövõjük, így jobb híján isznak, züllenek - amire pedig már "jogosan" mutogatnak a fehérek, hogy "Na ugye, ezek ilyenek, ezek aljanépség, züllött, alacsonyabbrendû stb."

Kicsit olyan ez, mint nálunk a cigányság ügye, mégsem hasonlítható össze egyértelmûen, mivel az indiánoknak volt földje, a maguk módján dolgoztak: vadásztak pl., és volt értékes kultúrájuk, benne sok bölcsességgel, emberséggel stb.

Azt is olvastam, hogy az újkorra megmaradt indiánok asszonyait az amcsik igyekeztek meggátolni a szaporodásban, pl. ha kellett, ha nem, ráfogták, hogy szükséges és kiszedték az indián asszonyok méhét meg ilyesmi....!!!!

A nemrég meghalt író-újságíró riportkönyvet adott ki Sánta Õz indiánfõnökrõl, ahol fõleg az utóbbi beszél, abból is sokminden kiderül.
Most pedig vett a férjem egy másik könyvet, aminek címe: Sánta Õz. Azt hiszem, ez viszont regény, és nem tudom, ki írta, mennyire dokumentumértékû.

Végül még valami: ahogy nálunk a cigányok is sokféle "törzs"höz tartoznak, és eszerint különbözõek, úgy az indiánok is különbözõ törzsek voltak, abszolút más-más tulajdonságokkal.

Ha jól tudom, az inkák is egyféle indiánok voltak, és emberáldozatokat ajánlottak föl az Istenüknek, meg sok más kegyetlenséget követtek el (ha jól tudom, ma Peru területe) - ugyanakkor mekkora gazdagságot hoztak létre!

A Doktor Quinnben Cheyenekrõl van szó elsõsorban, és sokszor elhangzik, hogy õk a "rendesebb" indiántörzs. Mégis bedarálták õket az amcsik, ahogyan az inkákat is a spanyolok.

Szó, ami szó: a tömeggyilkosság, a népirtás akkor is barbár dolog, akár cigányról van szó, akár indiánról!

Ugyanakkor mi is elvárjuk pl. a cigányoktól, hogy illeszkedjenek be a mi társadalmunkba, csak az a baj, hogy sem nem hagyják igazából, sem õk nem akarnak dolgozni és tanulni, helyette lopnak, ölnek, félelmet keltenek.
Azt nem tudni, hogy milyenek lennének, hogyan élnének, ha abszolút szabad útjuk volna a fölemelkedéshez, a tanuláshoz, a munkához, a felsõfokú végzettséghez, a kikupálódáshoz.
10/10
henett 2007 jún. 21. - 08:38:20 10/10
(1336/9721)
Na jó! a vértestvérség csak egy vicces kapcsolat lehetett volna:DDD
A baba kérdés: a "legújabb kuatások szerint" :) a babát vádi az anyaméh. Pl:a Lyme-kór sem fertõzi meg attól függetlenül, hogy az az anya vérében már jelen van és úgye a véráram útján táplálkotik a baby.Az elsõ 3 hónap a kritikus, akkor még spontán vetélés is lehet, ha a "természet" úgy látja, hogy a baba életképtelen, vagy súlyosan károsodott. De miután az elsõ 3 hónap alatt teljesen kifejlõdik, már kész ember és csak az érési folyamatok vannak hátra. És ekkor a baba a saját érdekében védi az anya egészségét, hogy sikeres legyen a terhesség és ki tudja õt hordani. Ezért van az, hogy amíg bizonyos kemikéliák hatnak a babára (mert szûri õket) az anyára nem. Vagy az anya allergiája, visszatérõ migrénje elmúlik a terhesség idejére. Szóval ezek érdekes dolgok. A nagynéném feltette az életét a szülésznõségre és vele szoktam ezekrõl a csodákról beszélni. Õ úgy tartja mindennek oka van, nincsenek véletlenek.Úgy az egészséges, mint a beteg babák születését illetõen! Nekünk már szerencsénk van, mert a nagy misztérium egyre világosabb, a magzatdiagnosztika egyre fejlettebb, és az anyák is egyre tudatosabbak. És térnek vissza pl. az indián hordozókendõhöz!:DDD
10/10
madlen 2007 jún. 21. - 08:04:19 10/10
(1335/9721)
Engem az nyugtalanított, hogy bár a leprás nõ angolosan lelépett, hogy mégse okozzon gondot, és ne másoknak kelljen õt kitoloncolni, - na de nem leparakórházba vitt az útja, hanem egy következõ városkába, gondolom onnan megont tovább, és így akár végigfertõzhette fél Amerikát!
10/10
Veva 2007 jún. 21. - 07:20:56 10/10
(1334/9721)
Nekem is nagyon tetszik, hogy mások elõtt Sully akkor is kiáll Mike mellett, ha egyébként kétségei vannak. Például az evolúciós vitánál Sully mindaddig kívül maradt, amíg nem provokálták, hogy foglaljon állást. S akkor is valami remek kitérõ választ adott. Vagy "Az év asszonyában", amikor az a nõegyletes hölgy érdeklõdött nála, milyen érzés dolgozó nõvel élni együtt, csak annyit kérdezett: Ön most riportot akar készíteni?
10/10
Veva 2007 jún. 21. - 07:14:38 10/10
(1333/9721)
Dr. Mike mondta is, hogy kockázatos dolog vért adniuk Táncoló Felhõnek, de nem volt más választásuk. Ilyen kisvárosi körülmények között végsõ esetben nyilván megpróbálnak mindent, ami szóba jöhet a gyógyuláshoz. Egyébként ismerték már ekkor a különféle vércsoportokat?
10/10
Veva 2007 jún. 21. - 07:12:14 10/10
(1332/9721)
Szia, Henett! Légszi, fejtsd ki jobban ezt a mondatodat: "a terhes nõt védi a baba (így ezáltal magát is)". Ezt honnan tudod? Nemrég olvastam egy önéletrajzi regényt, amelyben az alig megfogant baba meghalt az anyja méhében, s a szülõk azt gyanították, hogy azért, mert pont akkor lett bolhás a kutyájuk, és õk mindent, de mindent bõségesen lemostak és bepermeteztek erõs bolhaírtó vegyszerrel. Utána leszoktak a kemikáliák használatáról, és a többi gyerek rendesen megszületett.
Ahhoz, hogy egy fehér ember egy indián vértestvére legyen, gondolom, bizonyos szertartás szükséges, nem elég, hogy vért ad neki. :)))
10/10
csiperke 2007 jún. 21. - 06:33:35 10/10
(1331/9721)
Szia Henett,

Ha innen nyitod meg: <a target="_blank" href="http://www.drquinnmd.com/library/episodes.html" title="http://www.drquinnmd.com/library/episodes.html">www.drquinnmd.com</a> ,akkor látod hogy episode guide és alatta a szériák számát. Rákattintasz arra amelyikre kíváncsi vagy, s máris láthatod a tartalmakat.
Ha pedig a kezdõoldalról indulsz el: Library ----&gt; Episode guide

Remélem sikerül:-)

Szép napot!
csiperke
10/10
Nannyfan 2007 jún. 20. - 23:00:30 10/10
(1330/9721)
Sully-nak univerzális vére van. :D Eléggé merészen adogatja másoknak. Biztos 0-ás. ;) Mindenkihez passzol a vére. :)

Dr. Mike megint nagyon merész volt. Szerintem néha kicsit elgondolkozhatna. Az egy dolog, hogy mit írnak a legújabb tanulmányok, de mi van ha tévednek? Sully-nak igaza volt, amikor azt mondta, hogy a babára is gondolni kell.
Nagyon szép gondolat volt, hogy Coloradoban maradhatott volna Izabell. Dr. Mike kezelte volna, talán még el is fogadták volna. Viszont ha az ember továbbgondolja a dolgot, rájön, hogy ez lehetetlen. Mi lett volna ha végstádiumba ér? Eltorzul a teste és akkor már fertõz is. Akkor ki vigyázott volna rá? Ki kezelte volna?
10/10
tündér1 2007 jún. 20. - 22:51:45 10/10
(1329/9721)
Sziasztok Quinn rajongók!
Naponta olvasom a fórumot, tetszenek a hozzászólásaitok. Régebben olvastam, nem tudom melyikõtöktõl, hogy videón megvan a sorozat 1-22-ig részei. Szeretném felvenni a kapcsolatot azzal a személlyel. Köszönöm.
10/10
henett 2007 jún. 20. - 21:34:32 10/10
(1328/9721)
Képzeljétek! Egy nagyon kedves fórumos ismerõsömtõl kaptam egy kis Dr. Quinn válogatást, és a lelkes nagy nézegetésben, most vettem észre két rövid kis részt, ami leginkább werkfilmhez hasonlít. Ismeri ezt valamelyikõtök?Egy-egy évadról szólnak.Megpróbálom hazavinni a tesómnak, mert egyáltalán nem értem mit mondanak.Milyen fura, mert a résszekkel semmi baj, ha nem is pontosan, de tudom követni mirõl szól, de ez a filmen kívüli, mindennapos angol kiejtés durva! Szó nem sok, annyit nem értek, pedig biztos izgi "pletykák" vannak benne!:))
10/10
henett 2007 jún. 20. - 21:08:32 10/10 Előzmény csiperke
(1327/9721)
Kedves Csiperke! Nem tudok eligazodni ezen a honlapon! Milyen címszó alatt futnak a tartalomismertetõk? És a drquinninsight-ról nem tudsz véletlenül vmit, mintha megváltozott volna a lap?!
10/10
henett 2007 jún. 20. - 21:00:27 10/10 Előzmény Veva
(1326/9721)
Kérdés: És, ha már (megint) Sally adott vért Táncoló Felhõnek, akkor most testvérek lettek? Mint Ols S. és Winnetou?
10/10
henett 2007 jún. 20. - 20:58:04 10/10
(1325/9721)
Szia! Dr.Mike nem kezelni akarta, csak a tüneteket enyhíteni Isabellnél, ami alatt gondolom a viszketést, a gennyesedést, a sebek elfertõzõdésének megelõzését értette. A babát én is féltettem, nem volt sem gumikesztyû, sem maszk, sem semmi, ami cseppfertõzés ellen védene, viszont az is igaz, hogy a terhes nõt védi a baba (így ezáltal magát is), és a legtöbb betegség csak az elsõ három hónapban veszélyes.Persze annak idején ezt sem tudhatták:) Nekem jobban tetszett Sally válasza, amit Lorennek adott, nem tudom hogyan volt pontosan, de olyasmit mondott, hogy "úgy érted nem kapta volna meg a legjobb kezelést". Azaz, tudja, hogy Dr.Mike a legjobb, ami a nõvel történhetett volna, belenyugodott és elfogadta Mikéla döntését, és lehet, hogy nem tetszett neki, de kiállt mellette. És ez nagyon jó dolog!!
10/10
Veva 2007 jún. 20. - 20:27:23 10/10
(1324/9721)
Én erõsen kétlem, hogy az orvosok kezelték a leprásokat. Szerintem ahogy kiderült, mi a baja, rögtön toloncolták az illetõt a lepratelepre, ahova tudomásom szerint egy orvos sem tette be a lábát. Teljesen sorsukra hagyták õket, pedig a betegség csak lassan emészti fel a testet. Indiában Teréz anyáék több mint 80 leprakórházat hoztak létre, és bizony haltak meg nõvérek leprában.
10/10
SWENN 2007 jún. 20. - 20:09:51 10/10
(1323/9721)
dr Mike is azt mondta, amit te: gyógyíthatatlan, de Isabell még korai stádiumban van, a sebek még csak kezdõdtek, a keze néha megmerevedett... szóval õ is azt mondta, hogy lehet vele együtt élni, ha vigyáznak, nem fog megfertõzni senkit...
az nekem is elég furcsa volt, hogy miért akarta bevinni a kórházba, hiszen külön lepratelepek voltak, akirõl kiderült oda kellett mennie...
azt mondta Sullynak, hogy még egy orvos sem fertõzõdött meg, mire Sully azt mondta, hogy de egy sem volt terhes, és lehet, hogy a baba megfertõzõdhet.... gondolhatjuk mit élt át....
végül mégis azt mondta, hogy nem voltunk jók hozzá...
dehát mindenki kerülte õket is (okkal)
10/10
Veva 2007 jún. 20. - 20:05:13 10/10
(1322/9721)
Gondolkodtam ezen a záró mondaton: "Nem voltunk jók hozzá". Ez nagyon nehéz kérdés. A lepra veszélyes betegség, nem csoda, ha mindenki fél tõle. Dr. Mike-nak nem voltak aggályai, hogy elkaphatja? Persze ha azt hitte, hogy nem fertõzõ... De ilyen esetben nagyon nehéz helyesen dönteni. Neki, mint orvosnak kötelessége törõdni a beteggel, hiszen erre tette le az orvosi esküt, viszont felelõs a kisbabájáért is, az õ életét nem teheti kockára. Lehet valaki hõs, odaadhatja az életét, hogy valakit megmentsen, de a másik életét nem kockáztathatja.