10/10
szürke bagoly 2007 okt. 26. - 10:45:57 10/10
(3081/9721)
Továbbítom Jancsinak a köszönetet .
..és ne felejtsétek 2-án nézni a "Baglyot" :

16:10, Péntek (november 2.), TV2
Szürke bagoly
(Grey Owl)

Szürke bagoly
angol-kanadai filmdráma, 114 perc, 1999

rendezõ: Richard Attenborough
forgatókönyvíró: William Nicholson
zeneszerzõ: George Fenton
operatõr: Roger Pratt
díszlettervezõ: Anthony Pratt
jelmeztervezõ: Renée April
producer: Richard Attenborough, Jake Eberts, Claude Léger
executive producer: Barr B. Potter, Lenny Young
vágó: Lesley Walker

szereplõ(k):
Pierce Brosnan (Archibald Belaney/Szürke Bagoly)
Annie Galipeau (Anahareo/Pony)
Nathaniel Arcand (Ned Whiet Bear)
Vlasta Vrana (Harry Champlin)
David Fox (Jim Wood)
Charles Powell (Walter Perry)
Graham Greene (Jim Bernard)
A film értékelése: 10 (1 szavazat)

Az 1930-as években Archie, a Szürke Bagoly nevû indián(?) szembesül azzal, hogy otthonát, az érintetlen kanadai vadonban kegyetlen szõrme vadászok fosztogatják. Bár õ maga is vadász volt, de idõvel megtanulta, hogyan szerezheti meg azt, amire szüksége van a túléléshez anélkül, hogy nagy sebet ejtsen a természeten. Az új vadászok azonban fegyvereket, dinamitot és pusztulást hoztak az erdõbe. Minél többet látott Archie a kapzsi módszerekbõl, annál inkább forrt benne az elhatározás, hogy megállítsa õket. Közben felkérik arra, hogy írjon könyvet élményeirõl és tapasztalatairól, valamint tartson a fehér emberek számára népszerûsítõ elõadásokat a vadon védelmérõl. Arechie elhatározza, újra visszatér Kanada fenséges erdõibe, mert itt érzi igazán otthon magát. Kísérõje is akad, a gyönyörû indián lány, Ana Hareobe személyében, akit Pony-nak becéznek. A lány nagy hatással van rá és kezdi megváltoztatni Archie felfogását az élet dolgairól. Amikor visszatérnek a vadonból, felkínálnak Szürke Bagoly számára egy állást, az egyik természetvédelmi terület vezetését. Pony rábeszélésére elfogadja az ajánlatot, ám a turisták jelenléte zavarja a férfit. Õ a magányt kedveli. Hamarosan újabb munkát kínálnak neki. Elõadásokat tarthatna Angliában az indiánok életérõl, a természet és az állatok védelmérõl. Elõször habozik, majd igent mond. Jó oka van rá, hogy Angliába menjen. Itt végre újra szembe nézhet múltjával. Archie ugyanis származása szerint nem indián. Angol apától és anyától származik. 17 éves kora óta és Kanadában, és itt indiánként fogadtatta el magát. Errõl azonban eddig senki sem tudott környezetében. Most Archie ünnepelt szónok, korának leghíresebb "Rézbõrû Indiánja". Azzal a komoly lelkiismereti kérdéssel kell szembenéznie, hogy felfedje-e titkát az õt tisztelõ emberek elõtt, vagy éltesse tovább azt a mítoszt, amely személye körül kialakult.
10/10
csiperke 2007 okt. 26. - 10:37:19 10/10
(3080/9721)
Szerintem Danielre gondoltál:-)
10/10
henett 2007 okt. 26. - 10:31:30 10/10
(3079/9721)
Tiszta szerencse, hogy ilyen jó emberünk van!:D És hogy ilyen jó barátaid vannak! És hogy ilyen figyelmesek és rendíthetetlenek! És mondd meg neki, hogy ismeretlenül is nagyon köszönjük!
10/10
szürke bagoly 2007 okt. 26. - 10:30:38 10/10
(3078/9721)
Folyamatosan keresgélek a neten Szürke Bagolyról ,(sajnos csak magyarul)és elég ellentmondásosak a Róla szóló cikkek.
Hol angolnak , hol indián és skót szülõk gyermekének írják.
Jó volna egy hiteles életrajz , a film szerint "csaló" volt ,
nem csörgedezet indián vér az ereiben.(gondolom ez a leghitelessebb)
Most ezt találtam :

"Lovacska

Sok szó esik mostanában a gombáról. Azért indítom én is ezzel, bár nem tartozik szorosan a témámhoz. Úgy bukkantam rá, hogy az odzsibve indiánokról akartam megtudni egyet s mást, ugyanis mai „hõsnõm" – Lovacska – az észak-amerikai odzsibve törzsbõl származott. A gombáról csak annyit, hogy az odzsibve mitológia szerint „a holtak eledele" és „a Mennydörgés széklete", amiben sok igazság van, ha a varázslók általi használatára gondolunk és arra, hogy a gombák mennydörgés és esõ után úgy nõnek, mint… a gomba. Az odzsibve hagyományokban több szó esik az emberevésrõl, mint a gombáról: azt mondják, hogy mindenki, aki egyszer megkóstolta az emberhúst, óriássá változik, de nem sikerült megtudnom, hogy ezt negatív vagy pozitív változásnak tekintik-e. Mint a világ minden táján, õk is felruházták a természet összes jelenségét mágikus erõvel. A felfogásban jelentõs szerep jut az állatoknak. Az odzsibve mítosz szerint az emberek õsanyja egy állatokkal benépesített, felsõbb világból hullott a világtengerre, ahol teknõsök, pézsmapockok, vidrák, hódok tartották õt fenn, míg egyikük a tengerfenékrõl maroknyi földet hozott fel, ez növekedett aztán s lett belõle szárazföld… Lovacska tehát olyan környezetben nõtt fel, amely az állatokat különösen nagy becsben tartotta, s ezek közül is kivételes helyen a hódot, amelyet Lovacska – Anahareo – népe „kis beszélõ testvéreknek, hódemberkéknek" nevezett.

Lovacska a kanadai õserdõkben ismerkedett meg a férjével, Szürke Bagollyal, aki indián és skót szülõktõl származott. Szürke Bagoly 1888-ban született, indiánok között gyermekeskedett, csak tizenkét éves korában kezdett angolul tanulni. Mint annyi más kanadai indián és félvér, õ is trapper, vagyis prémvadász lett, aki a télen szerzett prémeket tavasszal beviszi a vadonból a legközelebbi településre és eladja, azaz becseréli élelmiszerre. Szürke Bagoly beáll a kanadai brit hadseregbe és közlegényként végigharcolja a világháborút, Angliában megnõsül, de hamarosan visszatér Kanadába, a vadonba eredeti mesterségéhez, és élettársául választja Lovacskát. Lovacska készségesen követte Szürke Bagolyt a vadonba, de fellázadt az állatok – különösen a hódok – pusztítása ellen, és emlékeztette férjét az õsi indián felfogásra. Egy alkalommal az erdõben árva hódkölyköket találtak, amelyeket nem pusztítottak el a prémjükért, hanem vízparti otthonukba vittek. És ezzel elkezdõdött a hódok igaz története: egyre több „árva" hódot neveltek; csakhogy immár nem volt mibõl megélniük. Lovacska öreg indián barátjukkal elment északra aranyat ásni, hogy az ebbõl remélt pénz felmenthesse férjét a vadászat és a megélhetés gondjai alól. Szürke Bagoly egyedül maradt gerendakunyhójában, s ekkor a téli órák hosszú magányában kezdett el írni. Csomagolópapírra, régi újságok szélére írta meséjét a hódokról, Lovacskáról, önmagáról, majd postára tette az irományt és elküldte egy kanadai folyóiratnak. „Az egész világ gyermekeinek" ajánlott Két kicsi hód címû történet nemsokára könyv alakban bejárta az egész világot (magyar nyelven elõször 1935-ben jelent meg Baktay Ervin fordításában). 1929-tõl Szürke Bagoly számtalan ismeretterjesztõ elõadókörúton vett részt, érdekes, színes elõadásokat tartott az állatvédelemrõl, egy angliai kiadó felkérte, hogy írja meg vadászélményeit, életét. A kanadai kormány is fölfigyelt az „árva hódokra": Szürke Bagoly „hódtava" védett területté vált, s a hamarosan megalakuló Kanadai Nemzeti Park központjává. Szürke Bagoly – vagyis hát indián nevét angolra fordítva, írói álnevén Grey Owl – pedig híres és népszerû íróvá, és – polgári nevén George Stansfeld Belaney – a Kanadai Nemzeti Park felügyelõjévé lett. 1938-ban halt meg.

Lovacskáról – Anahareoról – keveset tudunk. Róla nem nagyon emlékeznek meg a lexikonok, név szerint sem említik, többnyire csak annyit írnak vele kapcsolatosan, hogy az író feleségül vett „egy odzsibve indián nõt".

Nemrég láttam egy ismeretterjesztõ filmet a Kanadai Nemzeti Parkról és a hódokról. Bemutattak egy tavi hódvárat, vastag faágakból összerótt hóderõdítményt, amely – mint mondták – a természet csodája. Száz év körülire tették a hatalmas hódvár korát. Lovacskáról Szürke Bagolyról persze nem esett szó. De hát a hódok biztosan számon tartják õket, hódnyelven megmentõiknek „beszélõ testvéreknek" nevezik, amikor ember által mind a mai napig kiismerhetetlen váraikban önmagukról mesélnek… "
10/10
szürke bagoly 2007 okt. 26. - 10:12:16 10/10
(3077/9721)
Ne aggódjatok - "a mi emberünk" - szerencsére "résen" volt és vette az adást.Tóth Jánosnak hívják , lehet Õt dicsérni.
Az Illés klub rendezvényeirõl is Õ készíti a filmet.
10/10
hutizs 2007 okt. 26. - 10:01:43 10/10
(3076/9721)
Én is szavaztam, 30 szavazatnál tartunk.
10/10
hutizs 2007 okt. 26. - 09:53:57 10/10 Előzmény Panni:)
(3075/9721)
Panni! Igazad van, a RoberE-t elõször alakító színész valóban "kovácsosabb", de elég hihetetlen lenne, hogy Grace beleszeret. A boxolós résznél pedig benne van RobertE lelki állapotából adódó elfolytott düh is. Persze ez csak magánvélemény, meg sokat jelent az is, hogy vele szoktam meg RobertE alakját.
Pussz. Böbe
10/10
epercs 2007 okt. 26. - 09:51:37 10/10
(3074/9721)
nekem 10 óráig van beállítva a videó, úgyhogy ez a rész nem lesz meg.
remélem valaki otthon van és élõben veszi fel, mert akik beállítva veszik fel, azok nem szoktak ráhagyni 1 órát, csak 5-10 percet
10/10
hutizs 2007 okt. 26. - 09:47:10 10/10 Előzmény szürke bagoly
(3073/9721)
Érdekes amit írtál Szürke Bagolyról. Én láttam egy életrajzi filmet róla, és valószínûleg az én memóriámmal van gond, de abban úgy ábrázolták, hogy angliában született és onnan ment ki Kanadába, nem pedig fordítva. (Mivel 1000 %, hogy Te ezt jobban tudod, az én memóriám a szita.) Látod, milyen jó, hogy ilyen sok mindenrõl szó esik? Mindig tanulok valamit.
10/10
Wild Flower 2007 okt. 26. - 09:42:39 10/10
(3072/9721)
ezzel a betegcsével jól megjártad! azért ügyeskedj-lassan õszi szünet meg minden....szóval jobbulást!!!
na elkezdték 9:40-kor. nagyon remélem, hogy legalább egyikõtöknek összejön a felvétel. drukkolok!!!!
10/10
hutizs 2007 okt. 26. - 09:41:12 10/10
(3071/9721)
Ez nagyon sok csúszás. Egye meg a fene.
Most meg jön a hét vége, ami nekem általában semmi néznivalót nem tartogat, bár nem néztem meg a mûsorújságot.
Akkor inkább olvasni fogok.
Legutoljára Konsalik: Orvos a dzsungelben c. könyvét olvastam kb. negyedszer. Nekem nagyon tetszik. Olvasta még valaki? Most Slaughter Frontsebészét kezdtem el. (Ilyen szériám van, elõtte Danielle Steel könyveket olvastam, egymás után ötöt.)
10/10
pottyos86 2007 okt. 26. - 09:38:59 10/10
(3070/9721)
Voltam itt már korábban is, csak mostanában a suli miatt hanyagoltam a fórumot, meg ott nem is tudok mindennap netközelbe kerülni.
10/10
hutizs 2007 okt. 26. - 09:37:10 10/10
(3069/9721)
Caster és Preston ugyanaz a színész??? Már megint valami, amit nem vettem észre. Azt is tõletek tudom, hogy David megformálója is játszik a sorozat elején. A fórumon visszakerestem, hogy milyen szerepet, azt találtam, hogy valami félvér baba lesz abban a részben. Most már legalább tudom, hogy mire kell sasolni.
10/10
pottyos86 2007 okt. 26. - 09:36:57 10/10
(3068/9721)
Most lett vége a híreknek, remélhetõleg hamarosan elindul a film.
10/10
hutizs 2007 okt. 26. - 09:33:19 10/10
(3067/9721)
Hali mindenkinek!
Lassan gyógyulgatok, három napja dolgozom, estére belázasodom, szóval még adok magamnak két napot, aztán ha semmi javulás, továbblépek.
Azt mondod, nem indult a film 9 órakor?? Megõrülök! Nekem is a video van beállítva, kb 5 perc elõtte és utána. Ezek szerint ebbe nem fog beleférni. Dühítõ.
Rég ültem a gép elõtt, alig gyõztem visszaolvasni.
Üdv az új tagoknak!
10/10
Wild Flower 2007 okt. 26. - 09:10:11 10/10
(3066/9721)
jaaaaaaj gyerekek! nincs film:( azok a "nemnormális" emberek már megint unatkoznak! (tudom szólásszbadság meg minden-de nekem ez a véleményem-ezért nem bántani! ellenérveket elfogadok-de nem akartam annyira bepemerülni a politikába)
nagyon remélem, hogy aki felvételt készít +_ hozáadott-na ahogy nézem pár órát-szerintem ma nem is lesz film!
10/10
epercs 2007 okt. 26. - 08:46:56 10/10
(3065/9721)
A magyar címe: Forrongó világ
asszem már ment is valamelyik adón
10/10
Wild Flower 2007 okt. 26. - 08:38:38 10/10
(3064/9721)
akkor feltétlenül nézd meg ( mondjuk kell hozzá lenni szabadidõnek, az tény- nekünk a díszdobozos, bõvített extra változat van meg-kb. 12 óra a 3 rész -és az extrák még nincsenek is benne)
A babó-val kezdtem az ikreknek-mondjuk az elsõ rész után kissé "átírtam", mivel nem Göncz Árpi bácsi fordította. ugyanis ami A babóban babó, az a Gyûrûk urában hobbit. ott Bilbó Baggins van- Zsákos Bilbo helyett; manó=ork; tündér=tünde; törpék=törpök;A domb=megye etc. tisztelettel adózom, mert amúgy nagyon tetszik a történet, viszont a késõbbi keveredések miatt ennyit jobbnak láttam változtatni.

megyek reggelizni,mert mindjárt kezdõdik a mi nagy kedvencünk:)
10/10
csiperke 2007 okt. 26. - 07:12:21 10/10
(3063/9721)
Valamikor évekkel ezelõtt olvastam, és nagyon tetszett:-) Filmben még nem láttam...

S ha már Tolkiennél tartunk, ki olvasta A Babó címû könyvét?
10/10
szürke bagoly 2007 okt. 26. - 00:39:07 10/10
(3062/9721)
Térjünk vissza a mi kedves Jane-ünkhez.
A Herman Wouk regényébõl készült sorozatról beteszek egy linket:

http://www.imdb.com/title/tt0096725/