Téma: Prometheus

3/10
olahmiki1959 2015 máj. 02. - 09:38:00 3/10
(1999/2139)
A sci-fi filmek történetének egyik legrosszabb darabja a Prometheus!
Egészen elképesztõ volt!

Logikai hibákkal teli, szétesõ, erõtlen, izgalom nélküli, zavaros történettel, és az elõzõ Alien filmekbõl innen-onnan lenyúlt epizódok gyengébb változatával rendelkezõ, majdhogynem "B" kategóriás alkotás.
Nem is akarom elhinni, hogy ezt a filmet Ridley Scott rendezte, annyira méltatlan az õ eddigi életmûvéhez!
Az Alien egy klasszikus remekmûvé nemesedett alkotás, nem is beszélve A szárnyas fejvadászról, ami ma már egy filmtörténeti jelentõséggel bíró kultuszfilm, - a többi, más mûfajú mûvérõl most nem beszélek Scottnak - erre kihozza ezt a vacakot???
Minek?
Nem volt a közelében egy normális forgatókönyvíró, aki épkézláb történetet tudott volna összehozni az elõzõ filmek alapján?

Annyi baromság volt a filmben 5 percenként, hogy sírni lett volna kedvem, pedig igazi rajongója vagyok az Alien filmeknek, betéve tudom valamennyit, annak idején még hivatalos kritikát is írtam egyikrõl-másikról.
De nem ez a lényeg.

Az operatõri munka volt egyedül méltó a film elvárható színvonalának, aztán ennyi.

Úgy kezdõdik az egész, hogy az ûrhajó fedélzetén felébred a személyzet a hibernálásból, és nem sokkal késõbb összegyûlnek egy teremben.
Az öltözék! - egy ûrhajó fedélzetén, a világegyetem mélységeiben száguldva - STRANDPAPUCS, - ne röhögjél, én sem akartam elhinni! - A NYAK KÖRÉ TEKERT SÁL, KITÉRDESEDETT, BOKÁIG ÉRÕ VÁSZONNADRÁG, már csak a vállra vett szütyõt hiányoltam, és akkor egy-az egyben úgy néztek volna ki, mint romkocsmákba betévedt, szakadt egyetemisták társasága.
A VILÁGÛRBEN!

Szemüveg!
Kérem tisztelettel, aki elolvasott már két sci-fi történetet, vagy tud valamit a vadászpilóták kiképzésérõl, az tudhatja, hogy ott olyan magas szintû fizikai és pszichés követelményeknek kell megfelelni, ami kizárja például a szemüveg viselését.
És, ha már 2090 körül játszódik a történet, akkor az akkori technológiával biztosan meg lehet mûteni bárkinek a szemét, hogy alkalmas legyen csillagközi utazásra, vagy, végsõ esetben viseljen kontaktlencsét!

A barlangba szkafanderben mennek be az ûrhajósok, de, mert ott belégzésre alkalmasnak találják a levegõt, egymás után mindenki leveszi a védõfelszerelést.
Nóóóómális???
És mi van, ha a levegõ tele van baktériumokkal parazitákkal, fertõzõ mikrobákkal? - ahogy késõbb ki is derül, hogy ez történt.
Ilyen szarvashibát hivatásos ûrhajósok biztosan nem követnének el a valóságban, mert mindenki kiröhögné õket.
A két idióta, aki ott marad a barlangban, olyan gyerekes hisztit vág le, amikor a kígyószerû lényekkel találkoznak, hogy elképesztõ!
Az ilyenek biztosan elbuknának bármilyen pszichológiai teszten...

Charlize Theron az egyik kedvenc színésznõm, viszont ezt a szerepet bármelyik színmûvészeti fõiskolás csaj a kisujjából rázta volna ki, õt ezer százalék, hogy a neve miatt tették bele a filmbe.

Idris Elba nagyon jó fej, csípem is a különbözõ akciófilmekben, de mint egy csillagközi ûrhajó kapitánya, nagyjából a közröhej kategóriába tartozik.

Michael Fassbender jól alakította a kissé nácisztikus megjelenésû, szõke, kék szemû, jóképû androidot, - gondolom, a rendezõ külön kérése volt ez a külsõ...

A film igazi fõszereplõje Noomi Rapace, talán õ volt az egyetlen, aki értékelhetõ színészi teljesítményt nyújtott, - nem, mintha ebben a filmben olyan marha nagy alakításokra lett volna szükség, - viszont õnála meg azt nem hittem el, hogy miután kivágták belõle az idegen lény tojását, (amikor a lény szétrobban, a belõle kiömlõ trutyi elárasztja a lány még frissen felvágott, nyitott hasát, ennek késõbb még következménye kellett volna, hogy legyen, - utána úgy-ahogy összekapcsolt hassal, elkezd rohanni, menekülni, létrákon mászik, hasbavágják, hátbaverik, magasból esik le, túlél egy kisebb jármûkatasztrófát, kõ alá teszik, onnan is kiveszik, és semmi baja!
Én mindent elhiszek, tényleg, tudom hogy Superman fél kézzel képes még egy robogó expresszvonatot is megállítani, de ez azért kissé mégiscsak túlzás!

Emlékszem, annak idején "A Nyolcadik utas a Halál", meg "A bolygó neve Halál" nézése közben valódi izgalmat, mindkét filmen töretlenül végighúzódó feszültséget éreztem, nem volt bennük egyetlen percnyi üresjárat sem, ezzel szemben a Prometheust igen nagy erõfeszítésembe került egyhuzamban végignézni, - a 20 percenkénti reklámblokkokról nem is beszélve, - az utolsó félóra volt egyedül értékelhetõ benne, a többit úgy ahogy van, a kukába lehet dobni.

Nem tudom, mi történhetett Ridley Scottal - kezd szenilissé válni szegény, elfáradt, vagy csak megöregedett, - de
hogy néhány évtizeddel ezelõtt nem adott volna ki a kezébõl egy ilyen fércmûvet, abban biztos vagyok!

Nagyon kár érte...
offtopic
tombenko 2015 máj. 02. - 01:13:59
(1998/2139)
Hm. Az elsõ ST mozi? 2001. Ûrodüsszeia?
9/10
moti77 2015 máj. 01. - 23:40:57 9/10
(1997/2139)
Elvileg 2016-ban lesz a mozikban a folytatása.
csonakos 2015 máj. 01. - 22:43:01
(1996/2139)
Igazi mozifilm. Az ûrhajó leszállása és a többi hasonló jelenetet a tv nem adja vissza.
Gipsz__Jakab 2015 máj. 01. - 20:58:54
(1995/2139)
Felveszem és megnézem, kiváncsi vagyok rá.
abisztriczky 2015 máj. 01. - 20:22:46
(1994/2139)
Közel sem annyira jó mint az eredeti trilógia, melyet idõvel egy negyedikkel bõvítettek. De azért nem annyira rossz.
Ez az eredeti széria elõzményeit dolgozza fel, s ha jól tudom trilógiának tervezik. Kiváncsi vagyok az újabb részekre is, ha végre elkészülnek.
szevia 2015 máj. 01. - 18:12:40
(1993/2139)
Miért van az, hogy a sci-fi filmekben az idegen lények, mindig rútak, gonoszak, ellenségesek, élet-halálharcot kell vívni velük, stb. stb. Én úgy szeretnék látni már egy olyan filmet amiben a más csillagbeli lényekkel való találkozás másról szól, ahol az az izgalmas, hogy miben miért és hogyan mások, hogyan értjük meg egymást, mi a jelentõsége és következménye a velük való találkozásnak az emberiségre nézve, stb. stb.
8/10
BBali06 2015 máj. 01. - 17:58:26 8/10
(1992/2139)
A film 113 perces, a mûsoridõ 155, az cirka 40 perc, tehát ötször 8 perc kb....
9/10
moti77 2015 máj. 01. - 10:21:39 9/10
(1991/2139)
Kiváncsian várom, hogy a k@csög2 tv, mennyire fogják szétszabdalni a filmet.
8/10
BBali06 2015 máj. 01. - 07:39:51 8/10
(1990/2139)
Ma látom ezt a filmet elõször, remélem felnõ elõdjeihez. Vagy utódaihoz? :D

Olvastam a kritikákat, eléggé lehúzzák, de jobban hiszek a két szememnek mint bármelyik ,,tudósnak".
3/10
Kolókapitány 2015 márc. 12. - 10:08:00 3/10
(1989/2139)
Mozi után hármast adtam rá,tegnap viszont újra néztem és változott a véleményem..
Most már azt mondom 6/10. Kihagyott lehetõségnek érzem én is a dolgot. Olyan mintha egy A és egy B kategóriás filmbõl rakták volna össze.

Negatívumok:
-zene
-casting (Fassbander remek volt!)
-gyenge párbeszédek

A fõszereplõ csaj és a barátja katasztrófális volt. A zene szintén. Egyszerûen amikor bejött valami fõ téma alig vártam, hogy legyen vége pedig ezek azok a részek egy filmben, amelyek megteremtik az atmoszférát az egésznek.

Ez egy közepes sci-fi, pedig lehetne jó is.

Amilyen filmeket Bloomkamp mostanában csinál félek, hogy a folytatás is gyenge lesz.
velemjössz 2015 márc. 11. - 20:29:17
(1988/2139)
Egyetertek.
10/10
bastet_001 2015 márc. 11. - 17:43:04 10/10
(1987/2139)
Mondhat bárki bármit, szerintem ez egy jó sci fi.
6/10
WASKER 2015 márc. 10. - 10:29:55 6/10 Előzmény TitusLivius
(1986/2139)
Pontosan errõl van szó!!!
Kár ezért a filmért - jó is lehetett volna!
Néha úgy viselkednek a producerek, mintha nem is járnának moziba...
5/10
TitusLivius 2015 febr. 25. - 13:09:30 5/10
(1985/2139)
Ebben a történetben én sokkal nagyobb potenciált éreztem. Talán, ha nem Alien elõzményfilmként akarták volna tálalni, és más elképzelések is szóba jöhettek volna, nagyobbat üthetett volna az alapötlet, mert a látvány remek, a kaland csábító, egyes részek egészen lenyûgözõek. Aztán jön pár parazita kobraebihalgiliszta, és agyonvágja az egészet...az amatõr mellékszereplõkkel együtt. Az emberiség legnagyobb felfedezése elõtt állunk, erre a filmben be kell érjük azzal, hogy mindenkibõl próbál kibújni egy élõsködõ pocaklakó. Lehangoló.
Sirius111 2015 febr. 17. - 16:51:18 Előzmény InteriorLulu
(1984/2139)
Igen ez sok mindenre magyarázatot ad, de a lényeg nem kerül szóba....

Mit beszél David az engineer-el? Miért dühödik fel hirtelen?

SPOILER
Lehet, hogy bele akar "látni" David fejébe amikor ráteszi a kezét és rájön, hogy nem is ember???
8/10
InteriorLulu 2015 febr. 10. - 00:09:11 8/10
(1983/2139)
Valaki itt valamikor korábban belinkelte ezt: http://index.hu/kultur/cinematrix/2012/12/27/baromsag_a_prometheust_cikizo_40_kinzo_kerdes/
A szerzõje jó sok érvényes és jogos (és pár vicceskedõ-idióta) kérdésre megpróbál választ adni a vágatlan változat, extrák és interjúk alapján. Ezekkel együtt már valóban sokkal kerekebb a sztori, érdemes tehát átrágnia rajta magát annak, akiben a végsõ, hivatalos, és ugye finoman szólva is elég foghíjas változat alapján ezek a kérdések okkal-joggal felmerültek, és persze érdeklik is az amúgy jópár esetben csupán valószínû (!) válaszok. (Nyilván nincs válasz a talán legfõbb kérdésre, hogy miért is akarják elpusztítani az emberiséget; erre talán még e pillanatban sincs válasz sem Scott, sem az írók fejében).

Mondjuk én személy szerint teljesen egyetértek azokkal - tehát konkrétan szinte mindenkivel -, akik azt mondják, az már rég rossz, ha egy mozi kapcsán feltörõ sok-sok kérdésre, megmagyarázatlan dolgok seregére csak a DVD-kiadás extrái és az alkotókkal való interjúk alapján kapunk választ, hisz az a film akkor egyszerûen nem jó. Ez igaz, ám az is igaz, hogy ha az ember mondjuk "csupán" kétszer figyelmesen végignézi a Prometheus hivatalos, normál verzióját, és hajlandó is töprengeni kicsit a látottakon, a kérdések többségére maga is megtalálja a - minimum valószínûsíthetõ - választ.
De mindezzel együtt akit érdekel, szerintem érdemes elolvasnia, nem hülyeség. (Nem, nem én írtam, közöm nincs hozzá. :)
offtopic
Sz Peter 2015 febr. 07. - 18:17:36
(1982/2139)
Számtalanszor elmondtuk már. A szereplõk logikátlan/ostoba lépései/döntései mint pl Kane és a tojás esete vagy Dallas (a kapitány!) és a biztonsági protokoll megszegése, stb.
rickoo18 2015 febr. 07. - 16:47:23 Előzmény Sz Peter
(1981/2139)
ezt kifejtenéd?
Redfield 2015 jan. 05. - 15:45:12
(1980/2139)
Van különbség aközött, ha egy film elgondolkodtató, mert mélységekben gazdag, meg aközött, ha elgondolkodtató, mert kidolgozatlan, következetlen és tele van hézagokkal. Ez a film a második kategória.