offtopic
blacknet 2015 máj. 14. - 16:24:20
(53/353)
Neked válaszoltam, mert bár nem rám kattintva, de te is nekem válaszoltál, rám utaltál.
Ismerem a korai munkásságát, olvastam a könyvet. Véleményem szakmai alapokon áll, nem indulatvezérelt, a súlyos szavak egyrészt a valóságot tükrüzik, másrészt a nosztalgikus, hamis ideákra épített szerelembõl történõ felébredést segítik.

Politikai beszélgetéseinek hangvétele, elfogultsága különösen azért volt szembetûnõ, mert épp a kormányon lévõknek dolgozott alá, és az megbocsáthatatlan, mégha - ahogy említettem is - nálunk ez médiahagyomány. Ellenzéki pozícióban ez nem annyira gáz, mivel az újságírás genetikusan ellenzéki mûfaj, de felfelé nyalni önmagában botrányos, és ha a maiak már egy új, egészen elképesztõ szintet is képviselnek ebben a játékban, nem menti a korábbi elkövetõket.
Hogy ez megtörtént, és te nem vetted észre, nem emlékszel rá, tudjuk be a bálványimádatnak.
Csak pár név, akiknek a politikai világnézete közismert, és mégis megvolt bennük az a karakánság, hogy ne egyszerûsödjenek mikrofonállvánnyá: Havas, Fiala, Baló.

Friderikusszal kapcsolatban nem emlegettem a sznob szót, Frei esetében meg maximálisan fennáll. Mégcsak nem is értékminõsítõ jelzõként, hanem gyakorlati paraméterként. Az más kérdés, hogy jól érezhetõen mozogsz ebben a negatív-pozitív skálarendszerben, illetve nagyon vigyázol, hogy a negatív tartományában ne legyél határsértõ, ezzel párhuzamosan engem ennek taksálsz. Pedig sarkos és õszinte vélemény megfogalmazása még önmagában nem tesz azzá, semmilyen negatív érzelmem nincs Friderikusszal szemben, a róla kialakított hamis képpel kapcsolatban annál inkább. Most itt arra szerzõdtem, hogy ezt a képet leértékeljem, a valós kvalitásait meghatározzam.
Nem használtam a húsosfazék szót, ezt már te toltad túl az elõbb említett "határsértõ-felvigyázó" mentalitásod miatt. Tányérról írtam, és hangsúlyozva, hogy javára írandó, nála professzionálisabban egészestés showmûsort eddig senki sem készített itthon. Ami nem jelenti azt, hogy minõségben ne lehetne megugrani, sõt, csak az elmúlt két évtizedben ezt senki sem tudta megtenni, keveseknek is volt lehetõsége rá.

Nem akarom túlmagyarázni, de még egyszer az alapképlet: túlértékeltsége az ország elsõ igazi showman szerepébõl következett, ehhez automatikusan járult hozzá a sztárolása. Így lett belõle sztárriporter, ami már egy másik szakma, miközben a képességei erre alkalmatlanná teszik, közepesek. Nem a riporteri szakma haladt túl rajta, nem az elvárások lettek mások, ezek nem is voltak olyan drasztikus változások valójában, hanem sosem volt neki egy jó megkülönböztethetõ, egyéni színe, riporteri stílusa. Amivel több, amivel eladhatóbb másoknál, az a hypeot kapott személyisége, a körülötte kialakult sztárkultusz, ami a showmannak szólt, és semmi köze a riporteri szakmához.
Nem írtam, hogy rossz riporter, nem írtam, hogy karrierista talpnyaló. Közepes riporter, és nem volt elég éleslátás, merészség benne, hogy a nálunk ki tudja milyen fertõzésbõl eredõ, hatalomhû lojalitás kereteibõl kilépjen, bekérdezzen, vagy legalább hangvételében kritikus legyen a világnézetéhez közel álló politikai hatalommal szemben (mint ahogy a fent sorolt nevek legalább eddig eljutottak). Nem azért, mert ettõl elõnyöket, elõrejutást remélt volna, hanem mert valószínûleg a felismerésig sem jutott el, hogy ezt kellene tennie. Nos, hát persze ez is a középszerûség átka.
perry 2015 máj. 13. - 22:01:11 Előzmény blacknet
(52/353)
Kedves blacknet !

Volt néhány "pengeváltásunk" :) így tényleg csak arra szorítkozva, hogy hozzám intézed mondanivalódra reagálok.
Leírtad a véleményedet társadalmi korrajzzal együtt. Ebben szerepel Friderikusz és te pedig némi "gõggel" -remélem nem veszed minõsítésnek- állást foglalsz róla.
Eddig csak szimpla tényeket rögzítem.
A sztároláshoz és a futtatáshoz annyit, hogy már gyermekriporterként is tevékenykedett. Pályája kezdetén riportsorozatot készített példának okáért a Baranya megyei Görcsöny vezetõinek pénzügyi visszaélésrõl a Magyar Rádió oknyomozójaként.
A pécsi bányászlakások ingatlanpanamáját göngyölítette fel, és 15 év rádiós szolgálat után politikai nyomásra megszüntették munkaviszonyát.
Ezek után az országot járta két személyes beszélgetõ mûsoraival. Olyan emberek megszólaltatásával akik az adott korban lehetõséget vagy semmilyen nyilvános fórumon nem kaptak.
Azt , hogy "ki kit nyalt ki" és ennek boncolgatását szerintem jobb az utókorra hagyni mivel álláspontom szerint kicsinyes megnyilvánulás.
A sznobságához nem igazán tudok hozzá szólni, bizonyára mélyebb tudásanyaggal és Friderikusz képpel rendelkezel mint én.
Azzal a kijelentéssel, hogy Frei vagy Friderikusz sznobsága milyen értéket képvisel, vagy ki milyen húsosfazékhoz került közel a magam részérõl újra nem alacsonyodnék le.
Szórakoztató mûsor révén mindkettõ azt a közönségigényt elégítette ki amely a széles néptömegek szórakoztatására irányult.
Természetesen a te véleményalkotásod is egy érv a sok közül , az hogy hová nyergelt és "non plus ultra" státuszba helyezte volna magát errõl tapasztalati "érkezésem" nincs. Számomra teleavizós személyiség a sok közül aki igazán lehetõséget a rendszerváltozás után kapott.
Nekem az Én mozim kifejezetten, néhol a mélyinterjúk részletességével megrajzolt riportok.
Az, hogy az idõ meghaladta ezt a riporteri stílust és ki kivel saját személyiség abba szintén nem foglalnék állást.
Erre a megállapításra pedig, hogy "Na persze ez nálunk ugye televíziós hagyomány, de bármilyen kormánynak is besegíteni, alákérdezni valójában nem dicsõség." csak annyit tudok válaszolni, hogy lehet háborogni azon, hogy emberek kiszolgálnak kurzusokat, addig a pontig míg tényekkel és nem általánosítások ködös felületén történik az értékítélet.
"Ha legalább ezen a ponton megvillant volna a karakánsága, ha itt kitört volna a rossz keretekbõl.." Igen nagy kár , hogy nem szamizdat riporter lett és Becstelen brigantik stílusban készítette volna a te értékrendednek megfelelõ riportokat.
Tényleg semmi bajom azzal , ha így látod a személyiségét és munkásságát. Bármelyik fórumozónak joga van letenni a
véleményét Friderikusz sem szorul rá arra, hogy megvédjem. Nekem csak azokkal a lózugokkal van bajom amiket olvasva az a kép rajzolódik ki , hogy van létezik vélemény aminek alapján az illetõ a "szürkék hegedõse" rossz riporter, karrierista talpnyaló és így tovább folytathatnám a megállapításaid értelmezését.
Lehet kívül állni a társadalmi lehetõségeken és úgy ítélni, hogy lenézek egy magaslatról ahol a vegytiszta értékeimet õrzöm, helyzettel és kompromisszummal való megavulás nélkül. Az élet tényleg felkínál lehetõségeket amit vagy elfogadunk vagy nem. Tényleg örülök annak, hogy ezek szerint neked soha sem kellett.
blacknet 2015 máj. 12. - 19:28:38 Előzmény perry
(51/353)
Valójában a realitás.
Meglehetõsen túlértékelt figura, miután a honi televíziózásba elõször hozott be egy addig hiányzó mûfajt, amihez hozzátartozott saját magának futtatása, sztárolása is. Azután ez átragadt a komolyabb hangvételû dolgaira is, mintha azon a területen is õ lenne a non plus ultra, miközben showmanként is csak úttörõ jellege adta meg neki ezt a privilégiumot. Igaz, javára írandó, hogy hasonlóan professzionális szinten azóta sem fért senki sem a tányérhoz, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lehetne ezt nála jobban összehozni. Érthetõ a mai 30-40-es korosztály nosztalgiája iránta, de visszanézve minõségében nem, csak menedzsmentjében volt akkora nagy durranás a korabeli Friderikusz-show.
Riporterként pedig sohasem volt olyan egyéni íze, ami elengedhetetlen ehhez a pályához. Jellegtelen, karakter nélküli beszélgetések, amelyeknél még Frei sznob témamegközelítései is magasabban jegyezhetõek, pedig az még nem is az a kifejezett magasléc. Pár évvel ezelõtti politikai mûsora, ha bár nem is a mai közszolgálati televízió infantilis szintjén, de vállalhatatlanul nyalta az akkori aktuális kormány fenekét. Na persze ez nálunk ugye televíziós hagyomány, de bármilyen kormánynak is besegíteni, alákérdezni valójában nem dicsõség. Ha legalább ezen a ponton megvillant volna a karakánsága, ha itt kitört volna a rossz keretekbõl...de mindegy is, azóta a televíziózás már túllépett Friderikusz sztárkultuszán, elkezdte használni, kihasználni, elinflálni õt, igénytelen és egyre súlytalanabb mûsorokban kap szerepet, szinte már lassan szót sem érdekel ez a bohóckodás. Egy húsz évvel ezelõtti Friderikuszban, ha hatalmas tálentum nem is, akkora szakmai tartás azért lett volna, hogy az ehhez a mûsorhoz hasonló felkéréseket élbõl utasította volna el.
wowow 2015 máj. 12. - 11:01:00
(50/353)
Meglepõdtem Ilona kikerekedt arcán. És meglepõdtem, hogy milyen õszintén beszélt olyan dolgokról, amire szerintem az emberek többsége nem válaszolt volna, vagy kitérõ választ adott volna. Szép volt.
tortura 2015 máj. 12. - 09:42:23 Előzmény Laveline Thieven
(49/353)
Igazatok van, de azért hiú ábránd lenne azt gondolni, hogy a TV2 meghívhat RTL Klubos kollégát, nem? Az M1-tõl meg megint csak nem fognak hívni, mert sokan eleve a ker. tévéktõl menekültek oda. Biztos sok olyan kiszemelt zsákmány is van (volt), akik nem vállalták, érthetõ módon. Aztán a fordítottja is igaz, hogy - állítólag - Fridi maga húzott ki jó pár nevet a listáról, akikkel õ maga nem hajlandó összezárva lenni (Nem hallgattam az a Bocsi-adást, ahol nyilatkozott, hogy pl Claudia volt az egyik ilyen jelölt).
10/10
Laveline Thieven 2015 máj. 11. - 17:26:10 10/10 Előzmény pneklara
(48/353)
pontosan ez az én aggályom is - gyakorlatilag az egyedüli a formátum tekintetében, mert engem a mesterkélt épített díszlet nem zavar, sõt, tetszik, ki tudja, miért? talán más korosztályt reprezentálok a korábbi hozzászólókhoz képest - én BB-ken és VV-ken szocializálódtam, a reality-ket pedig jellemzõen épített, mesterkélt közegben forgatják, szal... nekem ez nem idegen egyáltalán.

de bevallom, eleinte azt gondoltam, hogy Fridi a saját otthonába invitálja majd meg az alanyokat - mintegy a Pimasz Úr inverzeként -, ettõl viszont kicsit olyan fílingem van, mintha egy szállodai szobában rekedtek volna egy szobában egy napra Fridivel az alanyok, mert moindjuk, nincs több sabad szoba... a sztorira rá lehetett volna játszani, poénos lehetett volna, de mondom, nekem így is bejön, ahogyan van, csak egyetlen aggodalmam van, hogy tényleg megint csak és kizárólag a Tv2 házicelebjei lesznek majd terítéken, akiket már régen agyon untunk a különbözõ celebshow-kban, úgymint a vacsorás mûsor különféle kiadásai, Kasza, Aktív, Mokka, Fem3 Café, Frizbi, satöbbi...

ezeket én már gondolkodás nélkül elkapcsolom, mert nem vagyok kíváncsi se Fási Ádám, se Hajdú Pí és családjára, pláne nem a Korda házaspárra, és további Tv2-es veteránokra se, akik újat már nem tudnak mondani, hiszen minden létezõ Tv2-es celebmûsort többszörösen megjártak már. Pimasszal is az volt a bajom, hogy pár üdítõ kivételtõl eltekintve ugyanazokat az arcokat rotálta õ is (gondolom, a csatorna elvárásának megfelelõen), pedig az a formátum is érdekes volt addig, amíg újat tudott mutatni a többi vacak mûsorhoz képest.
offtopic
perry 2015 máj. 11. - 16:29:03
(47/353)
Haragod zord,
Mint gyári villám.
atticusworld 2015 máj. 11. - 15:53:20
(46/353)
A tv2.hu oldalon visszanézhetõ.
blacknet 2015 máj. 11. - 15:49:23
(45/353)
Friderikusz ugyanolyan riporter, mint showman: középszerû.
Ehhez jön még a kalácsképû tehetségtelen producernek, egy felületes kereskedelmi tévé megrendelõnek, és egy jó ötletet tökéletesen el is rontanak.
10/10
Laveline Thieven 2015 máj. 11. - 14:29:29 10/10
(44/353)
kedvenc mûsor lett ez most - ami kertévé esetében ritka holló nálam, grat Fridinek, ismét hozza a tõle elvárható profizmust és maximalizmust, alig várom a következõ adást (apropó, ismétlés nincs, nem tudjátok? mármint televíziós, mert nagyikám nem mondható expert netezõnek, ám a tegnapi adásról lemaradt, és megnézné...)
tortura 2015 máj. 11. - 11:00:03
(43/353)
Annyira a szívembõl szóltál. Én is valami ilyesmit éreztem, gondoltam, de nem tudtam volna ilyen frappánsan megfogalmazni. Nem hiába no, Te szebben zenélsz a szavakkal!
perry 2015 máj. 11. - 08:49:41
(42/353)
Bár sem rajongója sem pedig zsigeri "tagadója" nem vagyok a mûvésznõnek, viszont tény , hogy valami olyat sugároz magából ami tiszteletet parancsol. Azzal a vagy örökölt vagy szerzett "tehetséggel bír" amit a közéletben etikettnek nevezünk, és igen lehet, hogy az idõ és a kor meghaladta már ezt a formát. Persze közben volt egy rendszer ami osztályidegennek tekintette és úri lózugnak bélyegezte az egyenes derékkal ülést az evõeszközök helyes használatát és a viselkedés szabályait.
Az igazsághoz hozzá tartozik a kép mára sem változott, nyugodt szívvel betuszkolnak emberek hölgyeket maguk elõtt egy vendéglátó intézmény ajtaján, vagy csak azt említsem meg, hogy -ha már itt tartunk- szívfájdalom nélkül rendelnek maguknak és a hölgynek anélkül, miszerint megkérdeznék: mit fogyasztana?
Akkor pedig itt van egy Ilona, korát meghazudtoló kondícióban, mikor kicsiny hazánk 54 % elhízott, tesz annak érdekében, hogy
vele ne történjék meg és ráadásul megteremtette saját világát ami ugye keveseknek adatott meg. Okosan sáfárkodva pénzzel, hatalommal és kapcsolatokkal. Mert "királynõnek" lenni csak kívülrõl csillogó, ugyanis tévedések elkerülése végett azért is meg kell dolgozni.Arról nem is beszélve, hogy megtartani a "trónt" sem egy pancsoló kislány feladat.
Számomra az esendõség és az erõ kettõs játéka volt szimpatikus. A sebezhetõség és az idõs kor egyedülléte és az a bátorság amivel viseli ezt a helyzetet. Azt nem mondom , hogy ön-azonos de el tudja hitetni az emberrel -legalább is velem-, hogy Medveczky Ilona ilyen virág ültetés közben és egy báli megjelenés közben is.
Szóval és tettel az eddigi programokra vissza tekintve most láttam Friderikuszt legközelebb "önmaghoz" és "keringeni" a riportalanya körül. Ehhez talán az õ csodálata is hozzá játszott a mûvésznõ iránt.
Írhatnám azt így közel 64 évesen, hogy szeretnék így ... és villám sincs... vagy... de ezek nem is lényegesek. Egyre vagyok igazán irigy arra méltóságra ahogy Medveczky Ilona viseli önmagát és létezik ebben a múló idõben.
pneklara 2015 máj. 11. - 06:35:47
(41/353)
Mivel a Majka ott alvóst kihagytam, ez a 2. rész volt nekem, s végig érdeklõdéssel figyeltem. Nem is tudom, hogy Ilona asszonyt sajnálni kellene, irigyelni, vagy kis gonoszsággal szemlélni.Úgy tûnt, hogy boldogtalan, bár igyekszik mindenféle bölcselettel leplezni. De a természetének köszönheti, hogy csak 3 kutyával kénytelen megosztani a napjait. Szerintem önzõ ember volt világéletében. Nem is tudom, lehetne-e e vele természetes, emberi kapcsolatot kiépíteni?Fridi gáláns volt, a helyzet kihozta belõle a férfit:)
Ilona elítélte a botoxot, ha õ nem élt ezzel a szépészeti beavatkozással, akkor két fagyasztott szilvát szorongatott a szájában, mert nagyon torz volt az arcvonása. Minden elismerésem Fridié, hogy merte pedzegetni, miszerint ebben a korban már nem kellene bizonyos dolgokat meglépni, mert nevetségessé válik az ember, de végig megadta a kikövetelt tiszteletet a mûvésznõnek.
A magánéletben vájkáló mûsorok közül azért kiemelkedik a Fridié: nem harsány, nem közönséges.
Eszembe jut egy rádiómûsor: valamelyik prominens ember nyugaton járt, s Ilona megkérte, hogy hozzon haza neki 2 bõröndöt. A vámos kinyittatta a csomagokat, s emberünknek égett a képe: tele volt csupa elhasznált, néhol szakadt, lyukas tütükkel, dresszekkel. Valahogy ez jellemzõ a ragyogó Ilonára. Rá is igaz részemrõl, hogy tán csodállak ámde nem szeretlek.
Nyakiglábkampó 2015 máj. 10. - 21:34:33
(40/353)
rég nem láttam a mûvésznõt,most döbbenettel nézem. kérdésem:
mióta ennyire hatalmas-kerek nem Medveczky-s a régi szép arca, és valahogy nem mosolyog most,amikor Fridivel olyanról beszélnek amire KELLENE mosolyogni. ennyire ki van ábrándulva a világból vagy mi?
legalább ne mutatnák közelrõl szegénykémet.Fridi kibabrált vele.
atticusworld 2015 máj. 10. - 17:05:48
(39/353)
Én speciel szeretem Medveczky Ilonát. Kiváltképpen gyakori körmondatait, amelyekbõl többnyire nem tud jól kijönni. A sablonjain is remekül elszórakozom. Most is várom azokat a jól (mégsem kellõképpen elégszer) begyakorolt fõúriasszonyi allûrökkel megspékelt megnyilvánulásait, amelyektõl falra is lehetne mászni.
Még melõtt bárki is elmarasztalna: nagy táncos, nagy mûvész - kétségtelen. De az idõ akkor is múlik, ha nem akarunk az elmúlással lépést tartani. Ezt tudomásul kell venni, mert ha nem tesszük, nevetségesekké válunk. Ezért, ebben a korban mindent csak módjával és ne erõltessük azt, ami már nem megy...
1/10
szingh 2015 máj. 10. - 09:34:52 1/10
(38/353)
Celebtévé vírusfertõzött anyagcseréjének salakanyaga.
wowow 2015 máj. 07. - 21:41:06 Előzmény tortura
(37/353)
Igen, õ lesz a most vasárnaoi adásban, ezt olvastam.
offtopic
tortura 2015 máj. 06. - 17:14:16
(36/353)
Most valahol Medveczky Ilonáról jött elõ egy kép - ahogy beírtam a keresõbe. Szerintem õ lesz a köv. vendég. Mondjuk mást is el tudtam volna képzelni, de mindegy.
tortura 2015 máj. 06. - 17:13:20 Előzmény wowow
(35/353)
Nagyon a szívembõl szóltál, teljesen egyetértünk.
Kiváltképp a következõ soraiddal: " Én speciel utálom, mégha nem is direkt sértésnek szánják, hanem tényelg már-már kötõszó-utószó szerûség. "
Én is gyûlölöm. Dacára annak, hogy napi szinten ezt vagyok kénytelen hallgatni kollégáimtól. Pedig - állítólag - értelmes emberek.... Én a falra mászok ettõl.
olahmiki1959 2015 máj. 05. - 20:43:04 Előzmény wowow
(34/353)
Az, hogy a következõ vendég nõ legyen, zseniális ötlet!
Remélem, a szerkesztõknek is eszébe jutott.:D