offtopic
Heathcliff 2008 nov. 16. - 21:53:21
(11/31)
Mert én kipróbáltam. Próbáld ki te is:) Szabadon lehet kísérletezni, mûködik-e a gyakorlatban is. Mûködik, de errõl gyõzõdj meg magad. "Tolle, lege"
offtopic
efes 2008 nov. 16. - 21:50:14
(10/31)
"Attól, hogy valami le van írva, miért gondolja róla mindenki, hogy igaz???" ... :) Idézett a Blöff címû filmbõl.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 16. - 21:41:59
(9/31)
:)Igen, igen, igen :)
Nos, ez a példázat már rögtön az elején nekem is szemet szúrt, meg az is, hogy a csillagok lehullanak az égbõl - de hát Istennek mi baj a fügefával és a csillagokkal?
Nos, a fügefáról: van a kertünkben egy fügefa. Most, hogy ilyen meleg volt a november, tele lett érett kis fügékkel. Állítólag Izraelben, ahol jóval melegebb az éghajlat (bár Jézus idején nem tudom, milyen volt, a mostaninál biztosan hûvösebb, tekintve, hogy árpát is termeltek) - nos, a meleg mediterrán éghajlaton évente 3x is termést hoz. Amikor épp nem érik, akkor is tele van kis fügékkel. Ha az sem, akkor legalább virággal. A példázatbeli fán nem volt semmi sem.

Elmondanám, Isten rengeteg alkalommal viselkedik furcsán a Bibliában. Pl., amikor kijelenti Dávidnak, hogy az ura feleségeit Õ adta Dávid kebelébe. (Ez persze tetszene:)
Amikor Izraelt kivezette Egyiptomból, megparancsolta Mózesnek, hogy hazudjon a fáraónak, hogy fosszák ki Egyiptomot, aztán mészárolják le a Kánaánban lakó népeket; Ábrahámnak beígért egy gyereket, aztán majdnem fel kellett áldozni... Hajmeresztõ, sokkal furább történetekkel van tele, mint egy fügefa kiszárítása. Ezékiel prófétáról még a teológusok egy része is azt állítja, nem volt komplett, legalábbis Isten totál hülyét csinált belõle. Vagy ott volt Jób, de inkább nem sorolom. Mire végigolvasnád, a sok botrányos dolog mellett a fügefa már föl se tûnne. Arról nem is beszélve, hogy olyan rémisztõ horrort senki sem tudna kitalálni, mint ami a Bibliában van.
BLM 2008 nov. 16. - 13:13:27
(8/31)
Látom, hogy nagyon értõje vagy a témának!
A Holt tengeri tekercsekrõl beszélsz, ugye? Hát persze, nyílván...
Bár én annyit tudnék, mint Te! :-)
Heathcliff 2008 nov. 16. - 12:46:27
(7/31)
Nos: a qumráni leletben megtalálták az egész Ószövetséget, Eszter könyve kivételével. Tökéletesen megegyezett a mai szöveggel. Mint ahogyan ismertek már az ókorban arámra és görögre fordított szövegek is, amelyek szintén megegyeznek a ma ismert héber eredetivel.
Az Úsz-bõl is ismertek eredeti papiruszok már a 2. sz-ból, sõt egy rövid töredék az 1. sz-ból is.
Sok, több százra rúgó ókori szöveget, szövegtöredéket találtak már, ami a többi ókori szerzõ esetében példátlan: Homérosz, Caesar és egyéb szerzõk mûveit csak több évszázaddal késõbbi másolatokból ismerjük, van olyan is, aminek csak az i. sz. 8. sz.-ból van az elsõ, legrégibb ismert változata! Mégsem kérdõjelezi meg senki ezeknek az eredetiségét. Hoppá! Ezekhez képest a Biblia szövegei atombiztosan hitelesek. Nem véletlenül nevezték a qumráni tekercseket a 20. sz. legnagyobb felfedezésének, pedig ugye a 20. sz-ban találták meg Tutenkhamen sírját is...De ezek a papiruszok kínzóbb kérdésekre adtak választ: pont arra, amit ti kérdeztek: mennyire hitelesek ezek a szövegek - hát teljesen.
Az más kérdés, hogy a kül. nyelvekre való fordításokba csúszik hiba. Pl. Károli a Szent Szellemet Szent Léleknek fordította, mert a 'szellem' az õ számára pejoratív fogalom volt.
BLM 2008 nov. 16. - 11:30:37
(6/31)
Igazad van! Ennek nagyon pici a valószínûsége!
Én nem tudok olyan dolgokról vitatkozni, amikhez nem értek. Én csak azt tudom, hogy érdekel, mint sokan másokat, de annyi ellentétes véleménnyel találkozom ez ügyben, hogy bennem csak a kérdések fogalmazódnak meg. Úgy gondolom, hogy a kérdéseimre talán nem is kapom meg soha a választ...
vajka 2008 nov. 15. - 23:44:23 Előzmény kornyezet
(5/31)
Tényleg azt hiszed, hogy egy ilyen jelentõségû írás érintetlen maradt évszázadokon át? Hogy az aktuális hatalmasság nem változtatott rajta saját érdeke szerint?
BLM 2008 nov. 15. - 17:35:39
(4/31)
Ha valakit érdekel: Ernest Renan: Jézus élete
Heathcliff 2008 nov. 15. - 17:27:13 Előzmény kornyezet
(3/31)
Nem láttam a filmet, de az biztos, hogy Jézusnak valóban voltak testvérei, a Biblia fel is sorolja a fivérei nevét: Máté 13:
55. Nem ez-é amaz ácsmesternek fia? Nem az õ anyját hívják-é Máriának, és az õ testvéreit Jakabnak, Józsénak, Simonnak és Júdásnak?
56. És az õ nõtestvérei is nem mind minálunk vannak-é? Honnét vannak tehát ennél mindezek?

A testvéreinek pedig lehetett (miért ne lett volna?) családja.
Ha a katolikusokat tekintjük, akik szerint itt Jézus unokatestvéreit sorolja fel az Írás - ilyen szempontból mindegy, a lényeg, hogy ezek Jézus rokonai voltak, és lehetett családjuk.

Jakab egészen konkrétan, név szerint is említve van, mint a kezdeti, jeruzsálemi egyház vezetõje; illetve Jakab és Júdás egy-egy apostoli levelet is írt, amik szintén az Újszövetség részét képezik.
Ebben aztán semmiféle titok nincs.
Mást kutatni elmebetegség.
BLM 2008 nov. 15. - 16:59:39 Előzmény kornyezet
(2/31)
Kinek a fordításában?
kornyezet 2008 nov. 07. - 07:18:43
(1/31)
Nahát! Micsoda dolog. Remélem az nem döl be ilyen filmeknek akik ismerik és olvassák ill. olvassák a Bibliát, Isten szavát.