10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 21:43:48 10/10
(1574/2154)
Nem. Pont azt mondom, hogy azért akadtam ki, mert egy rendõrségi felvilágosító filmben így gondolják. Ha nekik ez a hozzáállásuk, akkor mit várhatunk a köznéptõl.

https://www.youtube.com/watch?v=rkV8M_767NU
Megtaláltam.
A rendõrség szerint ez a felvilágosítás, hogy nemi erõszak áldozata lehetsz.
10/10
lizbell 2017 aug. 22. - 21:42:54 10/10
(1573/2154)
Érdekes lehet...és van magyar felirat hozzá, hurrá!
10/10
lizbell 2017 aug. 22. - 21:24:14 10/10
(1572/2154)
Tényleg így vagyok vele szó szerint. Néha ijesztõ, de igazából ez jó!
Vannak a környezetemben akik nem tudnak így érezni, nem ismerik a rajongást sem, nem tudják milyen az ha olyan hatással van rád valami, hogy belepusztulsz, ugyanakkor az égig emel, ami jó irányba terel, amibõl építkezhetsz, ami tényleg hatással van a gondolkodásmódodra, az egész életedre és ami által másoknak is adhatsz valami jót.... sajnálom õket!
na kicsit szentimentálisra sikeredtem ma :))
és mi az, ami remélhetõleg beszippant majd?? már ha nem titok :)
10/10
HZsuzsanna70 2017 aug. 22. - 21:08:04 10/10
(1571/2154)
Én is olvastam olyan cikkeket, ahol az erõszakot átélt nõk ruházatát vonultatták fel. És nem a miniszoknyás, feszülõ ruhás képek voltak többségben. De ha azok is lettek volna, annak már magyarázatnak kellet volna lenni az erõszakra?
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 20:49:29 10/10
(1570/2154)
Még egy utolsó gondolat. Azért írtam, hogy mindenki Fatmagült hibáztatja, mert a börtönben ugyan utálják az erõszaktevõket, és "tisztelik" Musztafát, amiért igazságot vett, de csak addig, amíg rá nem jönnek, hogy az áldozatnak ( Fatmagülnek) ír minden nap. És onnantól megváltozik a hozzáállásuk, mert mit akar egy olyan nõtõl, akin "négyen átmentek".
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 20:38:54 10/10
(1569/2154)
Úgy legyen!
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 20:35:40 10/10
(1568/2154)
Ergo, abban a társadalomban mindenki elítéli az erõszakon átesett nõket. A probléma az, hogy sajnos még nálunk is vannak ilyen vélemények. Emlékszem, pár éve a Baranya megyei rendõrkapitányság készített egy felvilágosító filmet, országos hír lett belõle. A lányok ne menjenek miniszoknyában, kivágott ruhában bulizni, mert okot adnak. Hááááát, kiakadtam. Lehet, hogy holnap rákeresek, hátha fent van még a neten, de most megyek Fatmagülözni. Imádom a csiklandozós jelenetet.
10/10
lizbell 2017 aug. 22. - 20:34:46 10/10
(1567/2154)
Igen, most lubickolok, aztán vége lesz és összezuhanok :) így van ez.
de újult erõvel nekivágunk a következõnek!!!!
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 20:17:08 10/10
(1566/2154)
Neked jó heted lesz, mert ahogy gondoltam, a héten meglesz a 80. is. Ki sem írták, mikorra várható, úgyhogy szerintem pár napon belül. Plusz neked még lesz a heti KPA.
10/10
HZsuzsanna70 2017 aug. 22. - 20:16:13 10/10
(1565/2154)
Nekem olyan kettõsség érzõdik ebben a sorozatban. Egyrészt a börtönben elítélik az erõszaktevõket, de ugyanakkor a kinti világban szintén elítélik az erõszakot átélt Fatmagült is. És nem csak a férfiak állnak így szegény lányhoz, hanem a nõk, akiknek tényleg szolidárisnak kellene lenniük Fatmagülhöz.
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 20:09:10 10/10
(1564/2154)
Az elfogadás és megbocsátás, a feltétel nélküli bizalom (ahogy Fatmagül mondja Kerimnek a 27.-ben), a szerelem. Igen errõl is szól a sorozat, fõleg errõl. Csak én ma elsõsorban a "felvilágosítást" akartam elõtérbe helyezni.
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 20:00:49 10/10
(1563/2154)
Csak titokban, de én vitatkoztam vele, nem mintha hatott volna rá. De psszt.
10/10
HZsuzsanna70 2017 aug. 22. - 19:50:52 10/10
(1562/2154)
Megint mindenben egyetértek veled :) Amirõl még nekem szól ez a sorozat, az a megbocsátás folyamat. Ha a nagyobb dolgokat nézzük, akkor ugye Fatmagül megbocsátása Kerimnek, illetve Kerim megbocsátása a szülei felé. (sajnos ez utóbbit számomra nem sikerült olyan jól kidolgozni, mint a Fatmagül-Keim vonalat)

Ma belefutottam a THHFC oldalon egy pár kommentbe, ahol megint azt írogatják, hogy Kerim az igazi bûnös, és õ semmit nem kap, éli világát, bezzeg szegény Vurál meghalt, a másik kettõ meg milyen sok idõre börtönbe megy. De ami még meghökkentõbb, hogy van olyan komment, ahol Fatmagült önzõ dögnek állítják be, mert csak az õ dolgaival törõdik, neki azonnal ház kell, meg iskola, jogosítvány, miközben Meryem és Kerim kidolgozza a belét is. Néha tényleg úgy gondolom,, én egy teljesen más sorozatot nézek.
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 19:48:13 10/10
(1561/2154)
Arról még nem írtam, hogy mi egyebet kaptam a sorozattól, de azt meg te írtad le. Soha nem hallgattam török zenét. Eddig. És a többi mind, amit leírtál.
10/10
lizbell 2017 aug. 22. - 19:41:59 10/10
(1560/2154)
épp akartam írni, elájulok!!! :)

bezsuzska nagyon szépet írtál, számomra is pont ezek miatt különleges a sorozat, és talán még reménykedhetünk abban is hogy áttörést vagy legalább változásokat fog hozni ebben a különlegesen gyönyörû világban, mert akárhogyan is de nagyon szeretem a kultúrájukat, a zenéjüket, az ételeiket, a hagyományaikat, szokásaikat, már amelyik nem kapcsolódik az erõszakos férfiuralomhoz. épp ezért nem is érdekelnek a továbbiakban ezek az apró bakik, következetlen dátumok, sokkal fontosabb dolgokat adott nekünk a történet, Hilal asszony, minthogy ezeken fennakadjak.
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 19:41:00 10/10
(1559/2154)
Fent van 79.!
10/10
baba24 2017 aug. 22. - 19:33:19 10/10
(1558/2154)
Fent van a 79 rész :)
10/10
bezsuzska 2017 aug. 22. - 14:44:08 10/10
(1557/2154)
Ahogy közeledünk a Fatmagül végéhez, úgy kezd veszteségérzésem lenni. Amit persze nem értek, mert ha vége is lesz a sorozatnak (amit törökül már kétszer végignéztem), az oldalnak hála bármikor újra nézhetem. De az elmúlt napokban egy csomó gondolat kavarog a fejemben. Nekem ez volt az elsõ sorozatom, és lehet, hogy túl mélyen ástam magam bele, de valószínûleg azért, mert volt mondanivalója. Már eleve az alapsztori nem mindennapos, hogy a megerõszakolt lány, milyen utat jár be a felépülésig. De ezen kívül is szerintem egy erõs társadalomkritika ez a sorozat Hilal asszony kamerájából. A történet kezdete sem a távoli elmaradott vidéken játszódik, hanem Ildirben, ami egy üdülõterület, Izmir közelében fekszik. És mégis, hiába van közel a túristák által behozott, felvilágosult nyugati kultúra, a vidéki elõítéletek még mindig élnek az ott lakók fejében. Fatmagülnek nem véletlenül kell költöznie, mert bár õ az áldozat, mégis õt kiálltják ki bûnösnek. De ezt a részét a sorozat kapcsán már megbeszéltük. Ami nekem érdekes volt, az egyfajta felvilágosító munka, amit a sorozat közvetített. Hova vezet a közösség által elvárt bosszú, hogy tesz tönkre egy életet, és hajszol halálba a lakóközösség által elvárt viselkedés, egy az eset elõtt még normális fiatal embert. Aki kifordul önmagából, gyilkossá válik, és romba dönti mások életét. Miután teljesíti a "kötelességét", vagy legalábbis megpróbálja, mégis mindenki által elfeledve temetik el. Persze vastagon van a karakterben jellemhiba is, ami köszönhetõ a neveltetésnek, vagy akár a környezetnek is.
Aztán Isztambul, a "felvilágosult" város. Ahol jelen van a vidéki elmaradott gondolkodás, és a nyugati szabatosság.
Egy prostituált, aki nem önszántából lett az, hanem a férje adta el. Mert a török hagyományok szerint a férj élet-halál ura. Minden vágya, hogy kitörjön abból az életbõl, és sikerül is neki. Bár azt az életformát nem õ választotta, nem süllyed el a mocsárban, van ereje és lehetõsége ( Yasaranok pénze) kitörni belõle. Megmarad embernek, képes másokon segíteni, és tisztességes nõvé, anyává válni.
Ezt a férfiuralmat látjuk késõbb Esma apjánál is. Amíg õ dolgozik, a felesége, lánya otthon kell legyen. Azt tesz a családjával amit akar. Mert a felnõtt lánya is a tulajdona, amíg férjhez nem megy. Csak azt teheti, amit õ enged. Sõt a bántalmazástól sem riad vissza. A családon belüli erõszakra hívja fel a figyelmet Hilal asszony, amit azért sokan már elítélnek. Lásd Sahli esete Mukaddessel az utcán. Ott már sokan leállították a férfit.
A másik oldal a nyugati viselkedésforma, ami mondjuk Meltemet jellemzi. Õk már nem a régi felfogás szerint élnek, akár még a házasságon kívüli kapcsolat is belefér.
Bár nekem úgy tûnik, ez még csak bizonyos körökben megengedett.
Interneten egy csomó török esküvõi videó látható, amin a menyasszony derekára kötik a piros szalagot, jelezve a lány szüzességét.
Szerintem ez a sorozat egyfajta felvilágosító kampány is volt, nem csak a törököknek. Mert azért tévedés lenne azt gondolni, hogy az erõszak, a családon belüli brutalitás csak Törökországban létezik. Ugyanúgy jelen van nálunk is, elég néha belenézni egy-egy hírmûsorba.
Meryem, Kadir, és fõleg Kerim tulajdonságait már úgy alkották meg, hogy megmutasson egyfajta középutat. Lehet úgy élni, hogy nem nyomjuk el a másikat, nem bántalmazzuk, lehetõséget adunk arra, hogy megvalósítsa önmagát, tiszteletben tartjuk az érzéseit, és partnernek tekintjük.
Nos, nekem errõl (is ) szólt a Fatmagül.
10/10
lizbell 2017 aug. 22. - 13:30:26 10/10
(1556/2154)
Vasárnap mentek, most beugrott, 26-án ...a pasi akkorra hívta Kerimet felmérni valamit a házban, és egy éjszakára mentek ez tuti. A sütögetés, vizsga az elõtte volt egy héttel, mielõtt Fahrettinék visszautaztak... utána ugrottak és mutatták a naptárt. a kifejezésekkel valóban gond van, bár lehet csak nekünk nem természetes, ha azt mondják hétvégére jöttek, miközben csak vasárnap. és olyat is hallottam már hogy múlt 5-én volt ez az (a nyírségben így mondták) az nem azt jelenti, hogy elõzõ hónap.....na mindegy, már agyonragoztuk azt hiszem :)))
10/10
lizbell 2017 aug. 22. - 13:13:04 10/10
(1555/2154)
Pedig Muki tényleg május 25. körül megy Perihanhoz, ott áll a buszmegállóban, mikor meglátják a kocsiból.
oké, hogy a szülinapja júni. 8. de az nem rögtön ezután van, azt már mind a visszaemlékezésükbõl tudjuk, amikor az újságírócsajnak mesélnek... összefolynak már a dolgok.