Téma: Csernobil

Blindmouse 2019 máj. 30. - 22:59:40 Előzmény Kistupac
(52/272)
Amúgy "Történelmi dráma" a besorolása hivatalosan még mindig... csak mondom.

Az atmoszférája,meg a nyomasztó hangulata tényleg átjön, egyre inkább. A bakik ellenére is teljesen nézhető, és jó sorozat, különben az első kettő után hagytam volna a picsába...
Abban is igazad van hogy a mezei halandó, akit nemérdekelt a téma sose, nagyjából olyan képet kap a sztoriról mint amilyet mondjuk az általában az orruk elé tolt, főként pánikkeltésre vagy szenzációhajhászásra épülve dolgozó információforrásból (mint pl a 'csodás' Vhugyos Trutymó -tudod az a sapkás rémhírkeltő- riportfilmek, vagy egyik másik indexes blog bejegyzése) sosem fog megkapni..

Anno nem volt Bp.-n különösebb pánik a dologból. kb nem is foglalkoztam vele, kb a tudatalatti egyik hátsó sarokpolcán volt eltéve a téma, hogy oké volt, de ennyi. aztán úgy 10 éve kezdtem beleásni magam komolyabban. akkor lettek begyűjtve a dokufilmek is amik megvannak (Battle of Chernobyl, amibe amikor beleszaladtam véletlenül úgy lekötött hogy pisilogni se pislogtam a végéig kb.. a ZeroHour erről szóló epizódja ami ugye azt taglalja hogy mit és mennyire kellett elcseszni hogy kipukkadjon a cumó. vagy a Шевченко féle Хроника трудных недель) a környéken még nem jártam, de rajta van a bakancslistán mert marhára vonz a misztikuma..
10/10
Kistupac 2019 máj. 30. - 18:54:53 10/10 Előzmény Blindmouse
(51/272)
Korábban azt hiszem már beszélgettünk erről a filmről, a játékfilmes keretek között tökéletes az atmoszférája, mivel játékfilm (bármilyen tragédia is az alaptémája) a készítőknek szíve joga eldönteni mennyire mélyen mennek bele a részletek kidolgozásába. Nem egy gigaköltségvetésű Hollywood-i szuperprodukció, végtelen CGI kapacitással, aminek szívből örülök is (nézzük csak meg, mivé lett a Trónok harca is, miután elszabadult a két Hollywood-i álomgyáros) viszont a lényeget, az emberi tragédiát, az atmoszférát, magát az egész Szovjet szemléletet az első perctől elkapták, és a "szarvai között szoritva" a képernyőn is tartották. 9 éves voltam akkor, nincs sok emlékeim abból az időből, de Csernobil nekem mindig egyenlő volt a láthatatlan félelem forrásával, ami minket soha nem fog elérni (természetesen elért, egy későbbi haláleset kapcsán, amit az orvosok az erőmű katasztrófájához is kötötték) most közérthetően, fogyasztható formában tálalják. Történelmileg hiteles? Kétséges! A történet visszaadja a robbanás okozta feszültséget? Természetesen! Ha nagyon akarnék rugózni rajta, lennének mozzanatok amiket vitatnék, de a temérdek NatGeo, Discovery, vagy más science csatornák dokuihoz mérten is korszakalkotó, és sok a fentebb említett csatornákon látható, a témával foglalkozó "dokumentum filmhez" mérten is helytálló a film (épp ma néztem egy MVM PAKS által is szponzorált magyar filmet s témáról, abban beszélt az egyik újságíró arról, hogy ők még Kijevben is látták a reaktormag okozta "hegesztő pisztoly lángot"!!!! SZÁZHÚSZ KILOMÉTERRŐL!!!!! Kérdem (tenyleg oszinte érdeklődéssel) melyik hitelesebb a két történet közül?
ascii 2019 máj. 30. - 17:13:59
(50/272)
angol produkció, angol és svéd főszereplőkkel, értelemszerűen nemzetközi piacra gyártva.
elég furcsa lenne az angol ajkakra ráerőszakolni a középgyenge orosz akcentust, amely atmoszféra gyilkos lenne és borzasztóan zavaró. a játékuk pont így masterpiece, ha orosz színészekkel forgatják le, akkor megfosztanak minket a harris & skalsgard karaktereik fontosságától és színészi játékuk profizmusától.
az eredeti tűzoltófelvétel, meg a dalokkal pont kimerítik az orosz nyelv jelenlétét és szükségességét.

a sorozat első epizódja óta nem értem a negatív hozzáállást, mikor a készítők teljesen kimaxolták a tragédia előtti tisztelgést. minden szinten profi munkát tettek le az asztalra, realitásában is hozza a nyomasztó légkört, hogy szinte a bőrünkön érezhessük, ami akkoriban lezajlott az atomerőmű közelében.
kíváncsi lennék mik azok az elemek, amelyekkel a kritikusok fel bírnák kerekíteni a mini-seriest a 9,7es imdb-ről 10-esre. tomatométer is dettó majd kiakad.

szuperlatívuszokban tudok csak beszélni a sorozatról, amelynek minden képkockája briliáns, a feszültséget számomra mindvégig fenn tudták tartani, amit nem is tudok más képernyőre vitt történettel összehasonlítani, hogy példát említsek. talán csak könyv tud ekkora hatást kifejteni az emberre.

egyetlenegy dolgot tudok sajnálni, hogy nem tudom újra elsőnek megnézni.
10/10
Kistupac 2019 máj. 30. - 11:59:18 10/10
(49/272)
SPOILER!!! Negyedik rész, egy pillanatra (talán míg vissza nem kanyarodott a történet a reaktor közvetlen közelébe) azt hittem, hogy a kitelepített lakosság Csernobil utáni sorsa is megelevenedik, mert legyen bármekkora globális esemény is ez, azért a kárvallottak itt is csak a dolgozó emberek voltak, akik mindent hátrahagyva menekültek, egy pár perc erejéig érdemes lett volna őket is megtisztelni, róluk is illett volna megemlékezni. Más : a tábornok reakciója a robot "halálára " zseniális, a takarító katonák mozzanata szintén, a likvidátorok munkája, ahogy a kölykeit nevelő szuka kutyát megtalálták, és még sok minden más! Ljudmilla esetét szerintem kár volt kiemelni a valós közegéből, ezt sajnáltam, mert a kislány kevéske kis életét az édesapja emléke határozta meg, tőle kapta a nevét, az apja halálos ágya melett indult meg a szülés is, szóval kár volt szerintem elkanyarodni a valóságtól. Remélem az utolsó rész kitér a tárgyalásra, és a robbanás utáni újrakezdésről is kapunk némi képet, összességében egy zseniálisan megkomponált darab, tiszteletteljes képi főhajtás a tragédia áldozatai előtt, elismerést érdemel mind az alkotás, mind pedig az alkotók! Köszönet a HBO szakembereinek!
10/10
thegayhussar 2019 máj. 29. - 16:37:04 10/10
(48/272)
Brutális.....
Mindenkinek látnia kell....
Blindmouse 2019 máj. 29. - 15:47:18 Előzmény Drizari
(47/272)
Az elején hiányoltam a pukkantáshoz vezető okok taglalását, miket és hogyan csesztek el ahhoz hogy elfőzzék a cuccot, lehet a végéig fog ez is megvilágosodni a mezei halandó néző számára? (a 4. részt még nem láttam.. )
fizsuu 2019 máj. 28. - 23:26:34 Előzmény Blindmouse
(46/272)
"Viszont ahogy hallottam ebből is lesz szinkronos verzió, kap úgy is egy esélyt majd."
te, én most hihetetlenül megkönnyebbültem, belegondolni is iszony, hogy nem fikázod majd a 4. részt.

"meg tényleg vannak benne dolgok amik jók, és amik miatt meg tud győzni hogy végignézzem a többit is." - iszonyatosan drukkolok, képzeld, mi lenne ha kihagynád.

És jó lenne, ha oroszul kommentelnél, valahogy zavar ez a magyar nyelv és ellensúlyozná ezt a fránya angolt. Igazi élvezet lehet a környezetednek, hogy mindenben kutatod és megtalálod a rosszat. Képzeld, ha nem rontanád el mások örömét.

Pitymalik2 2019 máj. 28. - 20:18:29
(45/272)
Nagyon nagyon jó 10/10
10/10
Drizari 2019 máj. 28. - 07:51:22 10/10
(44/272)
Vaszilij Ignatyenko tűzoltó felesége Ludmilla valós személy, 1986-ban 23 évesen 8 hónapos terhes. A megszületett gyerek 4 órát élt. Ludmilla 37 évesen meghalt.
Borisz Cserbina miniszterelnök-helyettes valós személy, a helyszínen tartózkodott és végül ő rendelte el a robbanás után 36 órával Pripjaty evakuálását. Neki mondta Legaszov (való személy), hogy mindketten 5 éven belül halottak lesznek, Cserbina 4 év múlva meghalt.
Uljana Komjuk ukrán atomfizikus nő, kitalált személy, ő testesíti meg azokat az atomkutató tudósokat és mérnököket, akik segítettek feltárni a robbanás okait, és akiket a KGB szoros megfigyelés és megfélemlítés alatt tartott, nehogy világgá kürtöljék a valóságot.
Neki és Legaszovnak is mondja a már nézhető 4. részben Cserbina:

Rá fognak szállni a családjára, ahogy a barátaira is. Ismerek magánál bátrabbak is Komjuk. Amikor eljött a nagy pillanatuk, nem tettek semmit, mert amikor az ember saját életéről és a szerettei életéről van szó, akkor az erkölcsi meggyőződés nem ér semmit. Elillan. És abban a pillanatban csak azt akarja az ember, hogy ne lőjék főbe.

Egyre jobban kirajzolódik Csernobil háttere. Változatlanul 10/10
omjazmin 2019 máj. 27. - 01:37:47 Előzmény kmera
(43/272)
sok fafejű hogy kerül döntési pozícióba Itt a pont, ami ma is aktuális. Köszönöm.
10/10
Kistupac 2019 máj. 24. - 22:22:46 10/10
(42/272)
SPOILER!!!! Vasily Ignatenko valós személy volt, életét, és halálát egy az egyben emelte át a stáb egy korábbi riportból, amit az özvegyével készítettek ha jol emlékszem a Csernobili csata című filmhez, a hölgy még most is él, a készítők keresték is, de mivel nem volt új adat, amit megoszthatott volna velük (és az emléknek okozta sokkot sem szerette volna újra átélni) ezért nem allt velük szoba, bár engedélyezte, hogy feldolgozzák az életét a filmben. Glasznoszty: Nyíltság. Ami nagyon tetszett, a bányászok vezetőijének nyers modora, szókimondása, a sugárbetegség naturális ábrázolása, és a párt ábrázolása. Nem fogok elmerengni egy két részlet pontatlanságán, mert ez egy JÁTÉKFILM, nem érdekel, ha esetleg a valóságban a Vadimir Iljics Lenin sugárútról nem a harmadik, hanem a negyedik kereszteződés volt a Sztálin utcai iskola, és Ikarus helyett Latvia buszokat, használtak. A hangulat zseniális, ahogy közeledik a végéhez, egyre jobban érzem újra az akkori feszültséget, kellően feszült, érződik a heroikus küzdelem feszültsége, és a lelki tépelődés, a likvidátorok egészsége, és élete miatt. Zseniális film
Blindmouse 2019 máj. 23. - 22:11:37
(41/272)
Meg Legaszovék nyilván nem a nyitott és égő reaktor mellett 300 méterre táboroztak.
Amúgy megvolt a 3. rész is. egyre jobban összeáll ez a sorozat. fogynak a "bakik", az akut sugárbetegség végső stádiumára a hozzáértőbbek is azt mondták hogy háát az elég hiteles.

Amúgy valszeg az HBO-sok ezt tanulmányozták mint kronológiát.. http://www.chernobylgallery.com/chernobyl-disaster/timeline/
hevesiferi 2019 máj. 23. - 10:53:36 Előzmény Lámai Dala
(40/272)
A történelmi hűség - és tisztelgésül a végrehajtó személye - miatt: a reaktor közvetlen közelébe Pikalov vezérezredes hajtott be, de nem egy teherautóval, hanem egy átalakított T-54 essel. A jármű egész jól védte a személyzetet: Pikalov tábornok és stábja 13 rem-et kapott a mérés során (130 mSv). A tábornok 2003-ban halt meg.
10/10
UncleSam 2019 máj. 22. - 23:04:14 10/10
(39/272)
10/10.
Blindmouse 2019 máj. 22. - 11:12:20 Előzmény Drizari
(38/272)
Tulajdonképpen akkor miért nem lett mjuzikel? táncolnának a romok közt, és énekelne vidáman mindenki a sugárzó boldogságról. :D
Amúgy "történelmi dráma" a besorolás. Nyilván van amit kútfőből kell kitalálni, de van ami baki a laikusnak is feltűnik... az ukránoké az tényleg játékfilm, ott belefér, itt kifejezett hiba.. Az emberi oldala, a tudatlanság, fejetlenség, csúsztatás, a "letagadjuk", a "nem történt meg" az tényleg kitalálós a készítőknek, mert azokkal még azok sincsenek tisztában akik jelen voltak akkoriban az eseményen.
Mindenesetre a 3. részt majd holnap meglesem GO-n, az első rész összecsapottsága után azért a 2. részben javult a dolog. alapvetően nem rossz ez, van sok dolog benne amit tényleg brutáljól ábrázolnak.
10/10
Drizari 2019 máj. 22. - 06:22:29 10/10
(37/272)
Egy egy angol készítésű játékfilm, amiben huszadrangú a felrobbant blokk környezetének valósághű kinézete. A film mondandója a nagymértékű tudatlanság, ami jellemezte még az egészségügyi személyzetet is, ezt a tűzoltó férjet meglátogató ifjú feleség jelenete képviselte. Bemutatja a politikai hatalom mérhetetlen ostobaságát, ami meghatározta a robbanás következményeinek kezelését, a KGB egyeduralmát, a segítő ukrán atomtudós asszony letartóztatásán keresztül.

Ezért irreleváns a nem orosz színészek nem orosz beszéde, a daru léte v. nem léte. A filmben elhangzó párbeszédek se úgy hangozhattak el, de utal az akkori (1986-os) viszonyokra az a jelenet , amikor
a bányászokhoz szóló minisztert két képkarabélyos katona védi, akik a tömeg előtt csőre töltik fegyvereiket.

A "glasznoszty" (kritizálható legyen az ország vezetése) és a "peresztrojka" (gazdasági reform) bevezetése után egy évvel következett be az atomerőmű blokkjának felrobbanása, a Gorbacsov vezetésével összeülő válságstáb idős tagjai jelképezik és mutatják, hogy a változási folyamat még csak nagyon a kezdeti állapotánál tart. A filmsorozat az eddig bemutatott három részében mindezt tökéletesen megjelenítették az angol alkotók. Emiatt a film továbbra is 10/10
Blindmouse 2019 máj. 20. - 11:03:14 Előzmény Drizari
(36/272)
Nem tudom miért zavar, de zavar.. De ugyanígy fura hogy mondjuk a Zongoristában is angolul beszélnek a lengyelek. Mindazon által egy szinkronos verzióban ahol magyarul beszélnek nem zavar. Valami fura beidegződés. Viszont ahogy hallottam ebből is lesz szinkronos verzió, kap úgy is egy esélyt majd.

Nyilván játékfilm, de ez tényleg az a téma amihez kellő pontossággal nyúlunk, és most nem a nyelvre értem, hanem a történeti pontosságra, van az a szint ami egyszerűen ezt kéri. a Мотыльки, az tényleg játékfilm. ott valahogy nem zavarnak a marhaságok, de ez eléggé úgy indult hogy belemennek keményen a témába, akkor viszont legyen pontos, ergo ne legyen ott daru ha nem volt.
Amúgy az HBO-s sorozatoknak van egy olyan hibája legalábbis azoknak amiket láttam hogy az első epizód mindig össze van csapva némileg, bakikkal teli, a 2-3résztől áll össze rendesen az egész, mintha összeszokott volna a brigád.

Azért hozzáteszem a nyomasztó hangulat ebben az egyre inkább rendben van. meg tényleg vannak benne dolgok amik jók, és amik miatt meg tud győzni hogy végignézzem a többit is.
10/10
Drizari 2019 máj. 20. - 05:24:09 10/10
(35/272)
"... az angol nyelv valóban zavaró ..." - jelzem, a film eredeti címe Chernobyl, és a főbb szerepeket Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakítja. Egyikük se tud oroszul. Sőt! A filmsorozatot se az oroszok készítették! Ez egy játékfilm, és nem dokumentumfilm!
Blindmouse 2019 máj. 19. - 01:12:21 Előzmény Kistupac
(34/272)
Hát arrafelé, tényleg nagyobb lehetett a pánikhangulat.
Voltak ott még kavarások.. az utólagosan megnövelt dózis-határértékektől kezdve..

Amúgy teljességgel megsaccolhatatlan hogy mekkorát pukkant volna ha belemászik a vízbe az olvadék. függ attól is hogy berobban-e a hidrogén, satöbbi.

"A víz ugyanis ilyen hőmérsékleten nem simán felforr, hanem elkezd reakcióba lépni az olvadt fémmel. A reakció kiveszi a vízből (H2O) az oxigént (O). Ami megmarad, az tiszta H2, tehát a hidrogéngáz, amelynél viszont nem feltétlenül előnyös, ha egy atomreaktor belsejében van. "
10/10
Kistupac 2019 máj. 18. - 20:24:41 10/10 Előzmény Kistupac
(33/272)
Pontosítok, elírtam pár szót. Negyven ötven (négy ötvenszerese helyett) és 13 kilotonna (13 kilógóbbá helyett)