drabál 2011 jan. 15. - 10:17:11
(4547/239047)
Inkább a mítosz köti a kezüket.
drabál 2011 jan. 15. - 10:15:52
(4546/239047)
Ez azért van így ,mert a keleti szinház az ilyen fehér-fekete,mint egy bábszinházban.
maggi99 2011 jan. 15. - 10:15:46
(4545/239047)
Igazad van (bár én inkább Yusin-rajongó vagyok). Valahol nagyon messze az éjszakában már válaszoltam erre valakinek, de most ideírom néhány sorban, ne kelljen visszakeresned.
Yusin nem lehet másmilyen, mert nekik õ olyan, mint nekünk pl. Hunyadi János. Nagyon tisztelik. A valóságban is nagyon tiszteletre méltó volt, nem tudunk semmi rosszat róla. Így nemigen lehet "viccelni" a személyével. Nyilván másként is alakulhatna a jelleme és talán a story is, de köti kezüket a valóság.
maggi99 2011 jan. 15. - 10:09:27
(4544/239047)
Ezen én is elgondolkodtam, de ma reggeli készítése közben eszembe jutott valami. A tegnap esti rész után de javu érzésem lett. Én már láttam valahol ezt a kombinációt. Amikor Tokmán végleg eldöntötte, hogy királynõ lesz, már Yusin is megkapta egyszer a "nem érhetsz hozzám - elsõ a feladat" visszautasítást. El is kapta rögtön a kezét, mint a tûztõl. És megtette õ is a maga kis lázadását. Utánakapott és amúgy rendesen férfiasan magához rántotta és megölelte. Ugyanaz a jelenet: Ijedt pillantás, rebbenõ kéz.... de ott végül visszaölelték.
Azután még emlékeztetõként a puccs alatt megmondta neki a hercegnõ: sem harcostársként, sem szeretõként nem kell neki, ha nem a feladat az elsõ számára.
Yusinnak volt tíz éve, hogy belenyugodjon. Õ már tudja, nem érdemes forszírozni a dolgot az álom beteljesüléséig. Szegény Bidám még csak most indult el ezen a rögös úton. Õ még reménykedik.
Tényleg, mi lenne, ha megvalósulna az álom. Akkor kit választana? Vagy onnan kezdõthetne az "Alkonyat-sorozat"?
10/10
Miranda666 2011 jan. 15. - 10:04:37 10/10
(4543/239047)
Jusin rajongók figyelem, provokáció!
Jusin, mióta táborNAGGYÁ nõtte ki magát, egyszerûen maga a TÖKÉLY! (Még a haja is jó:))Õ aztán mindig a helyes utat választja, csakis vegytiszta (tehát a természetben nem létezõ) kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.
Nem azok az igazi emberek, nem azokkal tudunk azonosulni, akikben – hozzánk, földi halandókhoz hasonlóan - van egy kis tökéletlenség, gyarlóság, szerethetõ hiba?
Úgy várom, hogy legalább egyszer mondjon valami hülyeséget, sértõdjön meg, legyen kicsit igazságtalan vagy önzõ, vihogjon, böffentsen, vagy bármi - de nem, õ a Bezzeg-A-Jusin!
Annyira irritál, hogy na!
Különösen, hogy amíg az alkotók õt makulátlanná tették, addig Bidam arcára csak sanda-sunyi pillantásokat ragasztottak, megfosztották minden szerethetõ tulajdonságától (vagy legalábbis elfedték azokat). Ne már!
10/10
Mara60 2011 jan. 15. - 09:41:13 10/10
(4542/239047)
Ezzel a párhuzammal voltaképpen meg is válaszoltad a kérdésedet.
Mert ugye a közös királyt Habsburg Ferenc Józsefnek hívták, és nem Eszterházynak, vagy Andrássynak.
10/10
Márton Lászlóné 2011 jan. 15. - 08:56:02 10/10
(4541/239047)
Egyetértek veled, hogy Misil igazi királynõként kormányozta Shillát, de mivel Shilla nem ismerte el, nem is mert Koreáról álmodni, csak Shilláról. És Shillát csak úgy tudta kormányozni, ha markában tartja a királyt és híveit, ezt pedig csakis úgy tudta kivitelezni, hogy maga mögé állította a fõnemeseket, akik a népet kordában tartották.
10/10
Márton Lászlóné 2011 jan. 15. - 08:50:20 10/10
(4540/239047)
Nagyon elgondolkodtam az érveiteken, és még mindig nem hagy nyugodni Yusin trónra kerülésének "lehetetlensége". Egyszer Orosz rávilágított arra, hogy Shillának nem lehet gáyai származású királya, mert az olyasmi, mintha pl. Magyarországon román származású király uralkodna. Viszont a mi történelmünkben is elõfordult már az 1867-es kiegyezés után Ferenc Józsefet királlyá koronázták, ezáltal a birodalom dualista szerkezetûvé vált, Magyarország megkapta az alkotmányos és önkormányzati önállóságát, de például Ferenc József maradt a hadsereg vezetõje.( hatalmas országban élhettünk, három tenger mosta a határainkat ) Most itt nem hasonló a helyzet?
10/10
Márton Lászlóné 2011 jan. 15. - 08:36:43 10/10
(4539/239047)
Én azért nem ütköztem meg hirtelen, mert "bajtárs"t értettem, nem "pajtás"-t.(biztos romlik a hallásom) Így már én is lázadozok...
10/10
Mara60 2011 jan. 15. - 07:52:35 10/10
(4538/239047)
"Elnézõek"? Nem hiszem, hogy elnézõek volnánk. Éppenséggel pont arról van szó, hogy a szereplõket a történelmi hátterükkel együtt vesszük figyelembe.

Ha egy huszadik századi romantikus regényhõsrõl lenne szó, akkor nyilván más elvárásaink lennének.

Csakhogy régen a való életben nem létezett olyan, hogy szerelmi házasság. A házasságkötésnek minden szinten ugyanaz volt a célja. A család gyarapítása, mind anyagi, mind utódlás téren. Ezért a házasságok jórésze szinte már a bölcsõben eldöntetett. Márpedig a Kim házaspárnak Yusin az egyetlen fia, rajta kívül csak két lányuk van. Tehát neki kutya kötelessége volt megnõsülni, és utódokat produkálni.

Márpedig, ha meg kéne határoznom Yusin legfõbb jellemvonását, akkor az éppenséggel a kötelességtudat lenne. (a második számú tulajdonsága meg a konokság) Az egyetlen alkalom, amikor Yusin félretolta a kötelességtudatát az volt, amikor elszökött Dokmannal. Azért is volt akkora pofon számára, mikor a lány a saját kötelességtudatára hivatkozva elutasította.

Ugyanez a kötelességtudat vezérli õt a gayaiak szempontjából is. Egyáltalán nem fordított nekik hátat. Itt a probléma az, hogy hárman háromféleképpen képzelik a megoldást.
Szoldzsin az autonóm megoldás híve, Wolya gayai királyt akar, Yusin viszont a beolvadást nyomatja. Ezen vesztek most össze.
És bár én is szívem szerint az elsõ két megoldás híve volnék, de az eszemmel tudom, hogy ebben Yusinnak és Dokmannak van igaza.
Etelka12 2011 jan. 15. - 04:38:33 Előzmény Mara60
(4537/239047)
Nem hagyom:-)De Te se hagyd, hogy egy mozdulat félrevezessen.Letérdelt elõtte=felajánlotta magát, hûségét, szolgálatait...meg ilyenek.

Ez a mostani húzása is jó:-). Elfordul attól a néptõl, akik miatt elfordult Tokmán hercegnõtõl Misil felé, hogyaztán...stb.

Lenyûgözõ, hogy milyen elnézõek vagytok, pedig a régi korok elsõ és többi feleségei és ágyasok között mindig nagy volt a féltékenység és rivalizálás, Ti meg csak ilyen simán elfogadjátok, hogy a feleségét kuttyogatja az utódokért Tokmánt meg szereti.Az akkori nõk sem fogadták el , csak más választásuk nem volt, de azért néha befigyelt egy kis mérgecske egy-két pohárkába.

Tokmán kezdi kinõni magát, de már nincs sok rész hátra, lehet, hogy nem lesz elég idõ a királynõivé válásához.

Most számomra még Misil Silla igazi királynõje, Misil az én királynõm. Az utolsó rész amiben szerepelt, az volt a legjobb rész. Amikor a fehér zászlós falak alatt a fáklyák mentén ráközelit a kamera a kapura és megjelenik a fehér ruhás Szolvon...wow

A nyerõ nálam Szolvon, igaz most már kissé öregecskének tûnik a beõszitett, megnövesztett szõrzettel, dehát... (sóhaj).. a korosodó férfiaknak is megvan a maguk vonzereje:-)
10/10
vondermonarchia 2011 jan. 15. - 03:21:09 10/10
(4536/239047)
A pajtás engem is szíven ütött. Ilyet a magyar szlengben sem igen mondanak, mert igen közeli és nem biztos hogy jó emlékeket idéz fel(tiszta Csillebérc). Nem is tudom mit gondolt ekkor az aki fordította.

A Korea említését még csak megértem, hiszen ha vaki nem néz minden részt, furcsa lenne neki a három királyság egyesítése és ezt sokszor említik döntõ pillanatokban. Azt tartották koreai sorozat, akkor legyen egységes Korea.
9/10
esztokam 2011 jan. 15. - 02:44:20 9/10
(4535/239047)
Hiába lenne úgy szebb, de nem fér bele az idõtartamba. Pedig mennyivel jobb lenne...

1-2 jelenetet most megnéztem koreaiul is és a helyükben biztos, hogy a Bidam-Deokman jelenetet magázásra fordítottam volna, mert Bidam végig hivatalos távolságtartó formát használ (jondaemal a neve azt hiszem, de õ a leghivatalosabbat használja, amit szinte csak történelmi filmekben hallottam eddig). Ebben a jelenetben még Korea emlegetése zavart. Én úgy emlékszem, hogy ebben az idõben még a fogalom sem létezett. Deokman is 3 királyságot mond (Silla, Beakje és Goguryeo). A királyságok gyûjtõneve még nem született meg, mert az egyesítés csak Chunchu uralkodása után történt meg és akkor is inkább volt egyesített Silla.

És most, hogy vágatlanul is megnéztem nyert értelmet Yushin mondata, mikor arról beszélt, hogy 2 postagalambot látott Silla felé repülni... Így én sem maradtam le a madarakról

Ami fájt, hogy képesek voltak lefordítani pajtásra a hyungot, Deokman és Jook Bang beszélgetésénél. Lehet, hogy eleinte zavaró lett volna, ha a fordításban megmaradnak a jellegzetes koreai megszólítások, de hamar hozzászoktunk volna. Hyung, Dongsaeng, Pejah is sokat segít, hogy megértsük milyenek a kapcsolatok... A hyung például itt a régi szép idõkre utalt, mikor még mindenki férfinak hitte Deokmant, mert ezt a fiatalabb ffi használja az idõsebbre... Nõk soha nem használják
maggi99 2011 jan. 15. - 02:03:56
(4534/239047)
Sok volt ez nekem egyszerre. Jó éjszakát mindenkinek.
maggi99 2011 jan. 15. - 01:58:18
(4533/239047)
Ez igaz, mégis nagyon szomorú lettem tõle. Úgy segítenék nekik, ha lehetne.
Az 50. részig ez egy kedves, szerethetõ kalandfilm volt, szép hûséges jellemekkel, bajtársiassággal, hõsiességgel és egy kis szerelemmel. Egy másik földrész csodálatos képi világával, a miénktõl eltérõ kultúrájával.
De ez itt már a való világ. A politika foglyul ejt mindenkit. Játszódhatna akár a mában is. Van ebbõl kiút?
10/10
vondermonarchia 2011 jan. 15. - 01:49:58 10/10
(4532/239047)
Örülök hogy meg tudtad nézni,ez volt az egyik legjobb rész.
maggi99 2011 jan. 15. - 01:45:05
(4531/239047)
Hát elértem a filmet, de akartam én ezt?
Ki nem érdemel itt szánalmat? Mindenki szereti a királynõt jelleme és helyzete szerint. Bidám szenvedélyesen, Yusin visszafogottan, Alcson hûségesen és az öreg katona (bocs de nem tudom leírni a nevét) szinte atyaian. És a királynõ is szereti õket. Mindenkit másképpen, de õszintén. És vágyik a szeretetre és megértésre. És mindenkinek van egy kis igaza. Woljának is Yusinnak is. És amíg azok akik jóra vágynak küzdenek a kötelesség, hûség, törvény és szükségszerûség útvesztõjében, keresve a legkevésbbé rossz megoldást, addig a maguk érdekét keresõk akadály nélkül törnek elõre. Legyen átkozott a politika. Amíg csak katonák voltak, minden egyszerû volt. Addig volt valami bajtársiasság közöttük. Csak elõre kellett menni, védeni a társamat és magamat. Mára minden összekuszálódott.
Nagyon könnyû rossz és jó között választani. Az a népmesék területe. (A két jó közti választás meg a Paradicsom) A valóságban és itt a filmben is a legtöbbször két rossz közül kell választani.
Tényleg ettõl ilyen jó ez a sorozat. Szép és õszinte. Persze, hogy nem ilyen a világunk. De ezek a dolgok idõtlenek. És igazatok van torokszorítóbb egy érintés itt, mint a nyugati filmek felturbózott érzelemviharai sok felesleges jelzõvel.
10/10
vondermonarchia 2011 jan. 15. - 01:39:38 10/10
(4530/239047)
Írtam pü-t.
kaktuszvirág 2011 jan. 15. - 01:27:24
(4529/239047)
Priviben el tudom küldeni az angol feliratos Bad Guy elérhetõséget. De ez nem egy szappanopera ám!!! Sajnos éjszakánként nem tudtam abbahagyni, így mosórongy formám van az irodában.......És KNG rajongótáborát remélem sokan fogják gyarapítani Európában is:-)
10/10
vondermonarchia 2011 jan. 15. - 01:22:10 10/10
(4528/239047)
n=m