boil54 2018 júl. 24. - 21:53:03 Előzmény lapishun
(233407/239047)
Örülök, hogy sikerült elcsábítani a Port.hu-ra a Mr. Sunshine vetítésére, kitárgyalására. Sajnos ez nem olyan pergő, mint a facebook és azt sem látjuk, ha itt van valaki. Remélem jönnek szép sorban majd a többiek és írják a véleményüket.
lapishun 2018 júl. 24. - 21:40:46
(233406/239047)
Mr Sunshine

Főleg facebookon, a csoportomban tomboltam dühömben, hogy mennyire karakteridegen és erőltetett a két főhős (a csoszo nemes kisasszony és az amerikai katona) minden közös jelenete számomra. Azt még lenyelném, hogy ha csak arról lenne szó, hogy a két színész között nem működik a kémia. De itt sokkal többről van szó. Hiába van romantikus köpenybe bújtatva az egész, számomra elképzelhetetlen, hogy a lány (30 évesen!) egyik pillanatban úgy viselkedik, mint egy csitri, a következőben mint egy fennhéjázó úrnő, miközben úgy lett bemutatva, hogy számára Csoszon az első és az országért mindent feláldoz. Már rég el kellett volna tennie láb alól az amerikai katonát, nem pedig rohangálnia a nyomában.
Továbbá annyira kényszeredett dialógusokat adnak a szájukba, hogy elfog a szekunder szégyenérzet amikor csak meglátom őket. Az ők alapvető konfliktusukra van felhúzva az egész sorozat, én ezt értem... (barát, vagy ellenség... illetve szerelem és ellenség) de egyszerűen nem működik. Öncélú az, ahogy a készítők állandó "véletlenekkel" mindig kereszteztetik az útjukat.
A katona motivációja is teljesen kusza számomra. Esze ágában sem segíteni a bajba jutott gyerekeken. Tőle aztán a japánok nyugodtan meg is erőszakolhattak volna egy tíz éves kislányt az utcán, különösebben nem hatotta volna meg... amiért mégis beavatkozott, az az, mert egyszer őt is megmentették... Egyszerűen képtelen vagyok rá a legkisebb mértékben is pozitív hősként gondolni.

Ellenben a szamuráj (jó, nem az, de japán és kardja van = szamuráj) barátunk, bár nem túl eredeti figura, de ezerszer szerethetőbb a maga kliséivel együtt. A kisasszonykánk bizalma is könnyebben felépülhetne felé, hisz ismeri gyerekkorából, ismeri a múltját, összerakhatja az indítékait és könnyebben bízhat akár a megváltoztatásában.

Lentebb említettétek, hogy a vőlegényt nem érdekli a lány. Én nagyon másképp látom. Akármennyire piperkőc, mégis ő a legegyenesebb. Meglátta, rögtön közölte, hogy tetszik neki és rögtön udvarolni kezdett neki. Attól még, hogy az üzleti érdeke is ezt kívánja, az érzései is meglehetnek a cselekedetei mögött. (Ha nem lennének érzései, akkor biztosan nem ilyen módszerrel udvarolna.)

Összességében jó véleménnyel vagyok a sorozatról, de néhol bántóan felületes. A forgatókönyv hullámzó. A karakterek bemutatásában és a hangulatfestében néha egyszerűen remekel, máskor meg közhelyeket puffogtat. Ami hibátlan, az a fényképezés. Az operatőr tényleg kitett magáért.
bori4 2018 júl. 24. - 20:25:10 Előzmény edimir
(233405/239047)
Újabb cikk - a nézők szerint japánbarát a sorozat.
" A nézők elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Joseon kultúrája civilizálatlan volt és a show túlzott igazolása azoknak, akik Joseont ellen fordították..." /guglis fordításban
Középkori feudális állam volt - ha tetszik ez a mai nézőknek, ha nem ....
Azt nem pontosan értem, hogy miért sérelmes, hogy a japán szervezet, amihez Dong Mae csatlakozott, jobboldali.... Mi más lehetett volna akkoriban Japánban?

http://www.koreatimes.co.kr/www/art/2018/07/688_252682.html
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 19:06:16 8/10 Előzmény edimir
(233404/239047)
Off

Cru
Hmm, elküldtem az 1. PÜ-met ebben az új rendszerben neked.!:))))) Bocs, csak ki akartam próbálni.
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 18:37:14 8/10
(233403/239047)
Cru

A könyv, amiről beszéltem a találkozón:

SHERI HOLMAN: SONDOK: PRINCESS OF THE MOON AND STARS
Ez egy 2002-es kiadású könyv
Link róla: https://www.amazon.com/Sondok-Princess-Stars-Royal-Diaries/dp/0439165865

Potom két dollárért megveheted!:)))))) A linken ott szerepel még a sorozat más tagja is

A sorozat, amiben megjelent: ROYAL DIARIES
A sorozatról az ismertető itt: https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/The_Royal_Diaries&prev=search

Jól emlékeztem, hogy kb. a mi pöttyös-csíkos könyveinknek felel meg, a célközönség 9-12 éves

Ötletes olyan szempontból, hogy a híres ember fiktív naplójaként a fiatalok közelebb érezhetik magukhoz az illetőt.

Amin meglepődtem, hogy úgy tűnik, van hozzá tananyag is. Seon Deok-hoz tartozó tananyag itt:
https://www.scholastic.com/teachers/lesson-plans/teaching-content/sondok-princess-moon-and-stars-discussion-guide/

Gondolom, általa a csillagászat dolgoztatható fel a gyerekekkel.
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 12:59:11 8/10 Előzmény edimir
(233402/239047)
OFF

Mad Dog

Jó hír, hogy elkészült a magyar felirat a 11. részhez is. Köszönet érte Binky-nek.

Mondjuk páthuzamosan fordítja a Life on Mars-sal.

Én az utolsó 6 részt már újra csak akkor nézem meg, ha mindegyikhez lesz magyar, akkor se biztos, hogy nem csak az utolsót, mert végül is követhető volt angollal is. Kíváncsi vagyok, hogy a végén ő hogy oldja meg azt a bizonyos megszólítást a telefonban. Remélem, nem követi el az angol fordító hibáját!:)))))))))))))))))

KÉP: hmm, nem vmi kezdetleges mosoly!:))))) ez egy rajz, ami közelebb visz a 801-es járattal történtek kiderítéséhez.....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 11:42:38 8/10 Előzmény edimir
(233401/239047)
off

Gonoszkodom, tehát vagyok!:)))))

Anno együtt néztük a Jang_Yeong-Sil sorozatot SIG-gel. Ott ugyebár a nagyszerű tudós-feltaláló életrajzi sorozata végén megkaptuk, hogy a "Tudományos és Technológiai Történelmi Enciklopédia" (a hangzatos címen kívül más beazonosítási adat nem szerepelt) szerint a 15. században a világ találmányainak sorában milyen lenyűgöző számban találhatunk koreait a többi nációhoz/régióhoz képest.

Hmm, most is jó lenne a Mr Sunshine kapcsán az adott korszakra felütnék ugyanezt a bizonyos enciklopédiát, és megnéznék a találmányokat ill. azok nyomán az ipar/gazdaság fejlődését. Persze, hogy nem esik jól a közvilágítás, vasút, villamos felemlegetése a mai nézőnek... de valahol megértem a sorozat készítőit is, hogy kicsit ugyan sarkítva, de jelezni próbálták a problémát....

KÉP: Jang_Yeong-Sil - amikor még a csúcson voltak a találmányok terén
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 10:49:01 8/10 Előzmény edimir
(233400/239047)
Off

Hadd legyek egy kicsit megint gonosz!:) Ugyebár 20 ezren írták alá a petíciót eddig,de azért látványosan nőtt a sorozat nézettsége az 1. részhez képest.... ez pedig jócskán több,mint 20 ezer néző...

Más. Nem tudom, hogy anno Silla vetítése során vajon hány egyetemi professzor tiltakozott a történelmi tényektől történő nyilvánvaló eltérés miatt? Erre is kíváncsi lennék! Persze az távoli múlt, kevésbé érzékeny szféra.....

Még gonoszabb.... Én nem voltam beájulva a forgatókönyvíró előbbi sikerétől, A Nap leszármazottaitól.... pont azért, amilyennek a fiktív Európát és a nyomorgó/éhező, koreai segítségre szoruló európaikat láttatta. Akkor az a sorozat hatalmas népszerűséggel ment Koreában és Ázsia szerte.... senkit se zavart az ottani nézők közül... persze nem is történelmi sorozatként lett nyilvántartva, de mégis.....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 10:21:16 8/10 Előzmény bori4
(233399/239047)
Mr Sunshine

Hmmm... ezt is találtam:
https://www.scmp.com/magazines/style/news-trends/article/2156587/k-drama-mr-sunshine-writer-accused-distorting-history

Mi pénzbe kerülhet újraforgatni mindazokat a jeleneteket, amikben Goo Dong-mae szerepel? Ráadásul a kész helyett most az újabb munkálatok azt is jelenthetik, hogy írni/forgatni/vágni kell újra, ami ugyebár idő... ráadásul a stábot (még ha ez nem is érint mindenkit) újra össze kell rántani erre. Mivel fontos szereplőről van szó, azért az egyes részekben bizony szerepelt pár percet a képernyőn.....

Okoz-e ez vajon fennakadást a heti 2 rész vetítésében?
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 10:04:20 8/10 Előzmény edimir
(233398/239047)
Mr Sunshine

3.kérdés: Mi lesz a sorozat "kultikus" tárgya, amit a sorozat alatt/végén a rajongóknak szánnak? Persze az Illiona által említett direkt reklámon túl?

KÉP: gondolom, nem ez lesz..... nem igazán tudom egy mai, hétköznapi öltözék kiegészítőjeként elképzelni.....

eddig még mindig volt, vmi ruhadarab/ékszer/tárgy, ami a sorozat révén hihetetlen népszerűségnek kezdett örvendeni... a rajongónak megvenni/birtokolni/hordani illett.....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:10:34 8/10 Előzmény bori4
(233397/239047)
Off

Terve vettük Illionával, ő meg is nézte, én nem tudtam leszedni arról az oldalról, ahonnan letölteni szoktam a régebbi sorozatokat, így elmaradt a megbeszélés... Pedig nagyon vonzó volt a téma, a kor egyaránt....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:06:46 8/10 Előzmény kimbin01
(233396/239047)
Szia!:)))

Pont olyan, amilyennek lennie kell, vidám, fesztelen és boldog!:))))))))) Élvezzétek az együtt töltött időt!:)))))))))))
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:04:46 8/10 Előzmény Cilia
(233395/239047)
OFF

Gyönyörű az orchideád!:)))) Jobbulást, fájdalom mentes napokat!
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 09:00:17 8/10 Előzmény edimir
(233394/239047)
Mr Sunshine

2. kérdés: kik lesznek a 2. számú páros?
Mert ugyebár ilyennek is lennie kéne a sorozatban, ellenpontként, vagy, hogy a szerelmi szál egy másik kontextusban is bemutatásra kerüljön.

Goo Dong-mae nem igazán jöhet szóba... már ennyiből érzékeljük, hogy ő a kisasszony lovagja lesz, hogy mennyire rejtve, mennyire nyilvánvalóan.... hmmm..... ő a tuti tragikus figura, ő az a tipikusan beáldozandó kedvenc, legalábbis az eredeti forgatókönyvben ez lett volna... ezért is kaptam fel a fejem arra, hogy átíratják a karaktert. Innentől pont a kettősségét, a rideg yakuza bőrbe bújt titkos szerelmes lovagot bukjuk.

Marad az Aranyifjú vőlegény. Túl gondtalan, túl élvhajhász... érezzük, hogy vmikor a valóságnak utol kell érnie. Bár nincs ellenére a menyasszony, de nagyon nem érinti még, ha kicsit hűvös a jövendőbeli.... A szíve érintetlen eddig a nagy, mindent elsöprő szenvedélytől....

Hmm, és ki lesz a szép Hoteltulajdonosnő párja? Azt látjuk, hogy a kapitány tetszik neki is, de egy ilyen tapasztalt nő ennyitől még nem válik rajongó bakfissá.....

KÉP: az Aranyifjú, akit egyelőre jobban izgat a kártya,mint a menyasszony
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 08:42:57 8/10 Előzmény bori4
(233393/239047)
Hát biztosan nehéz volt lenyelni Goo Dong-mae romantikus figuráját, a Fekete Sárkányokat még kevésbé. Épp a Saimdang jutott eszembe arról, hogy már a dobozban lévő, kész sorozathoz is hozzányúlnak a vetítéskor, ha muszáj....

"Persze érthető a koreaiak érzékenysége, hiszen polarizálta az országot és ezt mai szemmel, az utódoknak helyére kell fejben tenni... Mi is volt esetleg a dédpapa, nagypapa, miből lett vagyon, vagy hogy vesztette el a több százéves nemesi család mindenét esetleg, mert "rossz" oldalra állt, vagy sodródott...."

Erről meg a Chicago Typewriter, amiben konkrét utalás van arra a tényre, hogy a Japánnal kollaborálok milyen jól megszedték magukat és milyen sikeresen mentették át a vagyonukat a függetlenné váló Koreába, ugyanakkor az ellenállóknak csak az erkölcsi győzelem maradt a nyomorúságuk és veszteségeik mellett..

KÉP: - felirat - ebben a beszélgetésben utal erre a visszásságra az író a szellemnek....
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 08:28:49 8/10 Előzmény edimir
(233392/239047)
Mr Sunshine

Mindezek ellenére a kisördög nem hagy nyugodni. Miért? A forgatókönyvíró miatt.
Kim Eun-sook
Ismertető róla: https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Eun-sook

Jó pár sorozatát láttam, néhány a kedvencem lett.
Ami kétkedésre ad nálam okot, hogy (a koreai sorozatokban nem szokatlanul) előszeretettel hoz össze egymástól szinte áthághatatlan távolságra lévő párokat. És minden realizmust nélkülözve ezeknek a vezető pároknak ad esélyt, hogy együtt maradjanak.... Nem csöpögős hepiendet, a cukorszirupba cseppent mindig olyan tényezőt, ami a túl édes ízt közömbösíti. De egyik szerelem se (legalábbis amit én láttam tőle) sem zárul abszolút tragikusan a vezető párosok szintjén.

A Mr Sunshine lesz majd a kivétel?????
8/10
edimir 2018 júl. 24. - 08:17:37 8/10 Előzmény edimir
(233391/239047)
Mr Sunshine

Tudom, azt mondhatjátok, így a sorozat elején még felesleges találgatásokba bonyolódni, hiszen épp csak megismertük a fontosabb szereplőket, épp csak kezdjük vhogy elhelyezni magunkban a történéseket.

De miért hagynánk parlagon heverni a fantáziánk, a logikánk, az asszociációs képességünk?

Kaptunk néhány kulcsot... lássuk, mire megyünk velük?

1 kérdés: vezető páros

Ugyebár abban már nagyjából egyetérthetünk, hogy Ae-Shin kisasszony párjának a három aspiráns közül Choi kapitány tűnik befutónak

A kor, a helyzetük azt sugallja, hogy ez egy szép, tragikus szerelem lesz..... Már betáraztuk a pzs hegyeket, már készítjük magunkat, hogy lelkileg kibírjuk a hogy majd látnunk kell, ahogy elveszítjük őket......

Reálisan nézve nincs sok esélye a kapcsolatnak... a kisasszonynak vőlegénye van, emellett elkötelezett hazafi, a kapitányt pedig köti a katonai regula, választott hazája hadseregéhez tartozik....
Persze ettől a szerelem még virágba szökkenhet, DE

Távlatilag nézve se látunk megoldást, hiszen az amerikaiak kivonulnak Koreából, Japán annektálja. Hogyan lehetne vajon ennek a kapcsolatnak vmiféle hosszabb távlata? A kapitány válik ki a seregből és csatlakozik az ellenálláshoz? A kisasszony megy vele Amerikába?

Az előbbire van esély, hiszen bár a kapitány annyira hangsúlyozza az elején, hogy ő amerikai állampolgár, de látjuk, hogy nem hagyják hidegen a koreai gyökerei, sőt.....

Hogy a kisasszony Amerikába menne szerelmével, hmm, erre nem adnánk nagy esélyt, hiszen a szülei az ellenállás mártírjai, ő maga is erre készíti fel magát....

Úgy tűnik, nem tudjuk őket megmenteni. Ahogy micike zseniálisan megtalálta a könyvi utalást (Tristan és Izolda), itt bizony egy tragikus szerelmet kapunk....

KÉP: a vezető páros....
bori4 2018 júl. 24. - 08:01:48 Előzmény edimir
(233390/239047)
Valamelyik sorozatismertető oldalon olvastam, hogy ez egy előregyártott sorozat volt... Ehhez képest, érdekes, hogy újraformázzák Dong Mae karakterét és a jeleneteket ezért újraforgatják (??)....
Gondolom az írónő nem örül ennek. Durva beleszólás az alkotói szabadságba, nem? :))
Persze érthető a koreaiak érzékenysége, hiszen polarizálta az országot és ezt mai szemmel, az utódoknak helyére kell fejben tenni... Mi is volt esetleg a dédpapa, nagypapa, miből lett vagyon, vagy hogy vesztette el a több százéves nemesi család mindenét esetleg, mert "rossz" oldalra állt, vagy sodródott....
De a tények, tények maradnak.... sokan a haszonélvezői, kiszolgálói lettek az új japán uraknak és elég hosszú ideig is tartott ez a korszak ahhoz, hogy egy generáció ehhez szocializálódjon....
A nemzetnek túl kellett élnie mindent, akárcsak nálunk....
bori4 2018 júl. 24. - 07:53:10 Előzmény micike_MSc
(233389/239047)
Hogy mit köszönhet Korea az amerikaiaknak felsoroláshoz nyugodtan hozzá lehet tenni a korszerű, nyugati orvoslás bevezetését.
Van a Jejongwon c. sorozatuk, ami az első nyugati kórház alapításáról, működéséről és az orvosok képzéséről szól.... Ugyan ebben az időszakban játszódik és elég hosszú is a sorozat, hogy világos legyen, mi történt a politikában - hiszen mindent az határozott meg, csak hát ezek a sorozatok populárisak tudjuk.
Én úgy emlékszem Micike fel is vetted a sorozatot a majd megnézők közé, hiszen a szakmádba "vág"... :)
http://asianwiki.com/Jejungwon
10/10
kimbin01 2018 júl. 24. - 03:01:46 10/10 Előzmény micike_MSc
(233388/239047)
Szia, sziasztok!
Nekem is megfordult a fejemben, de akkor itt nem lett volna segítség Szegedre szállításban.
Ugye most ért véget a tanítás, és fél Hollandia útra kerekedett, így tányleg jogos lett volna a 3 órával előtte. Végül sikerült, és semmibe sem került, mert a repülotér is hibázott, így semmi felérral átírták a jegyet.Myrthe már megjárta a belvárost is, és minden érdekesség mellett pózolt.