bori4 2017 nov. 09. - 08:48:32
(231887/239047)
Ljerk! - engem érdekelne ez a film, és általában minden japán cucc, amihez van felirat, ezért én kérném szépen ha lehet.... :))
Kérdeznélek, hogy a Gunsihoz hasonló sorozathoz készült-e azóta tudomásod szerint felirat??? Amikor néztem, említetted a Gu (vagy Go?) c. általad legjobbra tartott sorozatukat, de akkoriban még nem fordították le....
10/10
Ljerk 2017 nov. 09. - 02:52:08 10/10
(231886/239047)
Ez a japán film meg nem idõutazásos, hanem idõsíkokkal dolgozik. Mondjam azt, hogy fényévekkel jobb dramaturgiailag? Igen, az egyik legjobb filmélményem. Itt nincsenek más világok, csak egy világ más arcai. Az emberi érzések, és a talmi hatalmi harcok végzetes találkozásai.

https://avistaz.to/torrent/500-when-the-last-sword-is-drawn-2004 (ha érdekel, tudok magyar feliratot küldeni)
10/10
Ljerk 2017 nov. 09. - 01:01:40 10/10
(231885/239047)
Találkoztam, nem biztos, hogy ugyanaz volt a vezetõ neve - egy egész hadoszlop átállt (vagy 3000 ember) - pedig akkor még egyértelmûen a japánok voltak fölényben. Az 1960-as nagy japán szamuráj "kult" filmjek közel felének hasonló a témaköre - a szamuráj hatalom és elv mögött megbúvó becstelenség vs. emberség.

Visszatérve a Deserving-re:
Nagyon szeretem a fantasztikus és fantasy könyveket, filmeket - de ilyen formában nem kérem, köszönöm szépen. Szép volt a film kerete a kislánnyal, akit arra kért a fõhõs, hogy várjon rá - mert feltétlenül meggyógyítja. A szívbeteg lány története is megrázó volt. Ezekhez képest felesleges volt az idõutazás, a "gonosz" emberek szerepeltetése - mindkettõ eltúlzott volt, és nekem semmit nem adott hozzá a filmélményhez.

https://avistaz.to/torrent/8926-hara-kiri-death-of-a-samurai-2011 (egy 1960-as évekbeli szamuráj film feldolgozása magyar felirattal, szintén a humanizmus és becstelenség viszonyát láttatja)
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 08. - 21:54:35 8/10
(231884/239047)
KÉRDÉS

Találkoztál a Jinbirok-ban (te már végignézted, én leragadtam a 12. résznél) a Deserving of the Name-ben szereplõ japán parancsnokkal, aki a háború végén Csoszonban maradt? Szerintem õ is létezõ személy lehetett.

KÉP: Jinbirok - Vé támadás megindulása
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 08. - 21:23:25 8/10
(231883/239047)
"Megint - a sorozat eleje vicces, a második fele drámai, a vége meg hollywoodi. Ez az új trendi?"

Ez nem új trend, hanem a koreai vígjáték sorozatokra is jellemzõ séma, mármint a vicces az eleje, aztán beleszõnek egy kis drámát a vége felé. Hogy a vége hollywoodi lenne? Szerintem nem, inkább ötletes és játékos.

SPOILER
Heo Im megtette a kötelességét Csoszonban, megjárta a háború harcmezejét és gyógyított, akit csak lehetett, királyi orvos lett, megírta a könyvét az akupunktúráról, innentõl a rendezõ engedélyezett neki egy kis személyes boldogságot a jelenben, ha úgy tetszik, "elnyerte jutalmát"!:))))))))))))

Hmmm, egyébként a két különbözõ idõsíkban való várakozás egymásra, egymástól távol, ott volt a Faith-ben is, itt is szerepelt és milyen remekül, néhány párhuzamos képsorral megoldották... Nekem jól esett, hogy nem vmi komor vége lett a sorozatnak.... így szirup nélkül egy könnyed feloldással zárult.

SPOILER VÉGE
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 08. - 21:07:03 8/10
(231882/239047)
Miért kell a két idõsík, az idõutazás? Egyrészt, hogy az orvoslás etikáját „idõtlenné” tegyék, mindegy, hogy mely korban vagy orvos, a mindenkori beteg gyógyulását kell elõsegítened a legjobb tudásod szerint, függetlenül a beteged társadalmi helyzetétõl, pénztárcája vastagságától, hogy mit gondolsz az erkölcseirõl privátim…. Sõt, még úgyis megmented az ellenséghez tartozó sebesült katonát, hogy gyógyulásával lehetõvé teszed, hogy tovább gyilkolássza a honfitársaid, vagy akár téged megöljön. Nos, ez lenne a lózung, hogy mégsem az, arról tesznek a film készítõi és a szereplõk.

Másrészt bemutatja mindkét orvoslás (keleti és nyugati) lehetõségeit és korlátait. Az akupunktúrával a rákos beteget nem tudja meggyógyítani, de a fájdalmát tudja enyhíteni. Ugyanakkor a szívsebész hiába mûti meg sikeresen kedves betegét, az mégis meghal a mûtõasztalon, hiába a legkorszerûbb mûszerezettség, technika, modern mûtéti eljárás stb.

Harmadrészt az idõutazás lehetõvé teszi, hogy mindketten a másik korában is kipróbálják a maguk tudását a gyakorlatban. Sõt, azt is, hogy „egyesítsék” a tudásukat egy beteg megmentése érdekében. Lásd a meglõtt kisfiú. A sebésznõ egy szál szikével kioperálja a golyót, míg a másik orvos akupunktúrával érzéstelenít, gyógynövénnyel kivédi a szepszist.

Sorolhatnám a negyedszert és a sokadszort, de ha ti nem érzitek a két idõsíkkal való játék az összhang érdekében történik, akkor hiába pötyögök a klaviatúrán, mert ezt érezni és érteni kell…. A vége felé már néha nem is látjuk az idõutazás mikéntjét (a halált) csak hirtelen ott van a másik idõben a fõhõs. A film készítõi miután rávezettek bennünket a mikéntjére, már nem pocsékolnak rá egy képkockányit se, minek, hiszen nyilvánvaló.
Mindkét idõsík jól felépített a maga nemében és mindkettõben ott vannak a kor problémái mellett az örök emberi gyarlóságok és erények. Ráadásul, ezek kihatnak a másik idõsíkra. A nem csak a törtnet gazdagodik, de a szereplõk is egyre bölcsebbek, megértõbbek és belátóbbak lesznek. No, ezt is ragozhatnám, de senkit nem szeretnék fárasztani vele…..

KÉP: Deserving of the Name - ketten Csoszonban!:)
10/10
Ljerk 2017 nov. 08. - 18:03:48 10/10 Előzmény edimir
(231881/239047)
Jó sorozat volt, annak ellenére, hogy a következõ sorokban úgy lehúzom, hogy a lába nem éri a földet. :)

Megint - a sorozat eleje vicces, a második fele drámai, a vége meg hollywoodi. Ez az új trendi? Minek kell ezt idõutazásba csomagolni? Nyilván aki akarja megérti ugyanezt. ha történelmi filmként vagy akár modernként látja végig. Ez már a Jinnél és a Faithnél is így volt - nyilván az az oka, hogy azt gondolják, a mai fiatalokat nem érdeklik már a kosztümös filmek, mert azok biztos ódivatúak vagy nem bírnak egyenes következtetésre jutni a régi kor kérdései és a mai világ problémái között.

Ha nem lett volna a két fõszerephez két jó színész társítva (és még néhány jó színésszel kiegészítve), ez a film maga lenne a katasztrófa. Számomra érthetetlen módon, így meg jó lett. :)
bori4 2017 nov. 08. - 13:04:15 Előzmény edimir
(231880/239047)
Köszönöm - most már teljesen képben és sínen vagyok.... :)))
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 08. - 12:21:30 10/10
(231879/239047)
Idézet a filmbõl, nem szó szerint.

A Tudományos és Technológiai Történelmi Enciklopédia szerint, mely a világ tudományos és technikai történelmét tanulmányozza, a
XV. században 80 tudományos és technikai vívmányt készítettek. Közülük 34-et (!) Csoszonban. Kínának 5, és Japánnak is 5 vívmánya volt. A fennmaradó
36 vívmányt a világ többi országa adta.
A XV. században a tudományos és technikai szemponból a legfejlettebb ország Csoszon volt.
10/10
offtopic
kimbin01 2017 nov. 08. - 11:59:36 10/10
(231878/239047)
Sziasztok!

Ma nagybevásárlást tartottam, innen már csak pótolni kell.
Salátává olvasott könyveket ragasztottam, többek között a Tüskevárat, és egyúttal elkezdtem újra olvasni, immár
23543. alkalommal. Imádom Fekete István humorát!

Nagyon jó volt ez az ismertetõ a két orvosról, köszi! A Jang Yeong Sil címû sorozatban is említik, hogy a koreai tudományos élet nagyon magas
színvonalon állt a csoszon korban, és hát az orvostudomány is közéjük tartozik. Szám szerint is említik, hány újítás, felfedezés köszönhetõ nekik.
R.mara 2017 nov. 07. - 22:48:01 Előzmény edimir
(231877/239047)
Köszönet az ismertetõért. Nagyon érdekes volt.
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 07. - 21:35:15 8/10
(231876/239047)
Szerintem a vége felé egyre jobb lesz a sorozat, ahogy minden a helyére kerül....

Hmmm, Faith, mindenkinek megvan a maga liblingje!:)))))))))))))))))))))))) és igen, nálam ez elég kiszámítható reakció volt!:)))))))))))))))))))))))
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 07. - 20:37:03 8/10
(231875/239047)
Ez pedig Heo Jun

KÉP: Korea 319. nemzeti kincse a Dongui Bogam - majd látod a sorozatban a hatalmas munkát, ahogy készül...
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 07. - 20:29:18 8/10
(231874/239047)
Heo Im és Heo Jun mindketten létezõ orvosok voltak a 16-17. században, kortársak, kb. 20 év korkülönbség volt közöttük. Heo Jun az idõsebb, róla nézed a 135 részes sorozatot most. Mindketten királyi orvosok lettek. Heo Jun nevéhez fûzõdik a Keleti Orvoslás c. nagy összegzõ mû összeállítása. Heo Im egy sajátos akupunktúrás eljárás dolgozott ki, õ írt könyvet.

Ezt találtam róluk, guglis fordítás, elnézést, de a lényeg kihámozható, Heo Im egy öntudatos zseni
"Volt egy különc királyi orvos, aki gyakran a gonosz fõnöke, Gwanghae király (광해군 光 海 君, 1575 ~ 1641) a Joseon-dinasztia ellen.
Az orvos neve Heo Im (허임 許 任, 1570 ~ 1647), akit a koreai történelemben a legjobb tûgyógyász / akupunkturista (침 의 鍼 醫) ismer.
Még az akkori legmagasabb királyi orvos Heo Jun (허준 許 浚 1539-1615) azt mondta, hogy az akupunktúra szempontjából nem tud versenyezni a fiatal orvossal. Abban az idõben Heo Jun 58 éves volt, Heo Im pedig csak 34 éves volt.
A Joseon-dinasztia jegyzõkönyve szerint a Heo Im gyakran visszautasította a királyi parancsokat. Egy napon a király elrendelte, hogy gyorsan visszatérjen a palotába, amikor Naju-ban, a Jeolla tartományban tartózkodott. De nem hallgatta a királyt. A miniszterek fellebbezést nyújtottak a királynak, hogy büntesse az arrogáns orvost a hûtlenség elkövetésére, de a király figyelmen kívül hagyta a fellebbezésüket.
Még egy epizód. Egy napon a király elrendelte, hogy minden tû orvos a következõ reggelen szokásos módon jöjjön el dolgozni. Más orvosok sietve léptek be a palotába, mihelyt a kapu reggel nyitott, de Heo Im lassan sétálgatott, miután nyomást gyakorolt, hogy sokszor gyorsan bejusson. Minden tisztviselõt megdöbbentette a könyörtelen magatartása, és a miniszterek ismét felhívták a büntetését, de a király figyelmen kívül hagyta, és még Heo Im-nek is jutalmazta a jó bánásmódért.
Heo Im apja alacsony rangú bírósági zenész volt, anyja pedig rabszolga volt. Õsei voltak Heo Jo (1369 ~ 1439), aki híres nemes osztály politikus volt Sejong király uralkodása alatt. De Heo Jo leszármazottai rabszolgákká váltak, miután részt vettek Sejo király (세조 世祖) királyságával szemben, aki bátortalanította a királyi trónját az unokaöccse királyának Danjong (단종 端 宗) királyával és megölte.
Noha õ születése alatti volt, kiemelkedõ tehetségének és a király teljes szívességének köszönhetõen magas rangú tisztviselõvé vált.
Heo Im két orvosi könyvet írt - a japán és kínai japán könyvek közül az 침 經험 方 (鍼灸 經驗 方) és a 동의 문견 방 (東 醫 聞 见方) -, amely az akupunktúra legjobb gyakorlati könyve.
A japán orvos, aki 1725-ben lefordította könyveit, azt mondta: "Joseon orvosai az akupunktúra legjobbiként ismertek és hírnevük Kínában is nagyon ismert. Amikor Joseont tanulmányoztam, láttam, hogy tanulmányozzák ezt a könyvet, hogy felkészítsék az akupunktúrájukat. "
A könyv elõszavának megfelelõen Heo Im egyedülálló akupunkturális készsége jött létre, miközben fiatalon fiatalul próbálta leginkább gyógyítani szülei betegségét.
Heo Im felbukkant, amikor a király felkavarta, hogy egészségi állapotai folyamatosan kiszivárogtak a minisztereihez. Ebben az évben Gwanghae király letétbe helyezte a miniszter puccsát, így Heo Im nem tudott visszatérni a palotába, mint királyi orvos. "
Forrás]
http://shindonga.donga.com/3/all/13/108290/1
https://ko.wikipedia.org/wiki/%ED%97%88%EC%9E%84
Illiona 2017 nov. 07. - 15:54:21
(231873/239047)
The fortress

http://asianwiki.com/The_Fortress

"1636-ban a Qing-dinasztia támadja Joseont. Injo király (Park Hae-Il) és alattvalói, köztük Choi Myung-Kil (Lee Byung-Hun) és Kim Sang-Hun (Kim Yun-Seok), a Namhansanseong hegyi erõd városában rejtõznek. A külvilágtól el vannak szigetelve. Közben Choi Myung-Kil ragaszkodik ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjenek a Qing dinasztia, de Kim Sang-Hun azt javasolja, hogy folytassák a harcot."

izgalmasnak hangzik!
Kép: a filmbõl
Illiona 2017 nov. 07. - 14:55:33
(231872/239047)
a The Fortress cimû mozifilm az Avistáról letölthetõ!

https://avistaz.to/movie/17852-the-fortress

természetesen felirat még nincs angol sem...
bori4 2017 nov. 07. - 09:56:04
(231871/239047)
Nem, nem értettél félre... Én valóban úgy kezdtem nézni a Heo Jun-t, hogy az a Deservingben fõszereplõ Ho Imrõl szól... Vagyis úgy gondoltam, hogy a két személy egy és ugyanaz....
Megtévesztett Ho Im története, vagyis õ csak kitalált személy ezek szerint? Heo Junból csináltak itt "két személyt"???? Ezért is tudták a modern világba "hagyni" ....
Bár itt a Gu Am-ban is felmerül egy hasonló nevû orvos neve.... Nagyon meg vagyok kavarodva ezekkel a nevekkel és hogy ki-kicsoda is bevallom ...
Remélem, most megvilágosodtam, tehát Gu Am Heo Jun, nem Ho Im a Deservingbõl... :)
10/10
Ljerk 2017 nov. 07. - 00:23:45 10/10
(231870/239047)
A 8. részen is túl vagyok - jó sorozat. Egy KNG-hez illõ szerep, ahol megmutathatta a különbözõ arcait. A nõi fõszereplõnõ is nagyon jól passzol hozzá.

Egyébként ma épp írni akartam, hogyhogy nem hozod fel a Faith-et a sorozattal kapcsolatban, de megtetted. :) Érdemes belenézni az összes ilyen erkölcsi/morális kérdéseket boncolgató idõutazós/orvosos sorozatok õsébe ( õs - :) 2009-ben készült) - a japán Jin -be. Sajnos az a sorozat nem eteti magát, ezért nehezebben nézhetõ, de 3-4 epizódot mindenképp meg lehet nézni (van magyar fordítása is).
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 06. - 23:45:46 8/10
(231869/239047)
Azt hiszem egyébként, hogy tévedésben vagy, vagy én értettelek félre.

SPOILER
Heo Im, akit KNG játszik a Deserving of the Name c. filmben, egy csoszon kori sajátos akupunktúrás eljárásáról neves orvos volt, de nem azonos Heo Jun-nal, õ is felbukkan ebben a sorozatban, mint a királyi orvos. Még viccelõdnek is a sorozat vége felé egy jelenetben, hogy melyiküket tartja nagyobbnak az utókor.

Az általad említett 135 részes sorozat Hur Jun, The Original Story és a Gu Am Heo Joon címváltozattal Heo Jun életét mutatja be. Igen, többször is feldolgozták. Ha jól emlékszem, akkor egy korábbi verzióban épp a most elhunyt színész édesapja. Milyen érdekes, hogy apa és fia egyaránt eljátszotta ezt a remek karaktert, hálás szerep.

KÉP: - felirat - Deserving of the Name - Heo Im és Heo Jun kis vitája, hogy ki a nagyobb orvos az utókor szemében... itt épp Heo Jun bizonygatja az igazát e téren....
8/10
offtopic
edimir 2017 nov. 06. - 23:22:07 8/10
(231868/239047)
Köszi, de már én is láttam a Hur Jun-t, sõt, itt is írtam róla anno többször is, mivel nagyon szerettem.

KÉP: - felirat - Heo Jun gyógyítás közben....talán épp ezért szerettem annyira, mert tényleg a legnemesebb hivatásként mutatta be az orvoslást, Heo Jun elkötelezettségét, hihetetlen kitartását, a vízhordástól kezdve a gyógynövénygyûjtésen át a csillapíthatatlan tudásszomjig, ami minden körülmény közepette arra ösztönzi, hogy betegei gyógyításához megtalálja a hatékony gyógymódot.