Thonuzaba okt. 12. 22:15:32
(31/31)
Ez a film nyolc évvel a II. világháború befejezése után készült. A veszélyes útnak nekivágó négy sofőr közül Mario és Jo francia, Bimba német és Luigi pedig olasz nemzetiségű, a háború után pedig - kissé leegyszerűsítve - az USA diktálta a tempót Európa nyugati részén.

Nekem pedig erről az jutott eszembe, hogy a szereplők sorsa talán tűkrözi a saját nemzetük háborús szereplését. Luigi és Bimba

bukásában

benne lehet, hogy ez a két nemzet elveszítette a háborút, Mario és Jo viszonyában pedig talán a megszállt Farciaország és a Vichy-féle Farnciaország kettősége is tetten érhető. De lehet, hogy nincs igazam...
10/10
DUNAWÖLD okt. 12. 15:57:49 10/10
(30/31)
Emlékszem, egy nyàron felfaltam ezt a könyvet Jóapàm polcàról.
Remekmű lett a film is.
vino-et-veritas okt. 12. 12:58:02
(29/31)
Általában nem vagyok a szinkron "ellensége", de ez a 3. változat a manapság szokásos "iparosmunka", nem egyéb....
(Akkor inkább eredetiben nézem.)
Izma-el Farad okt. 05. 17:30:17
(28/31)
sziklához innen "meríthették" az ötletet by goodspeed
10/10
capt.nemo máj. 13. 22:00:50 10/10 Előzmény Ocsisonka
(27/31)
van egy 77-es változat is (A félelem ára), de az se olyan jó mint az eredeti.
9/10
Ocsisonka máj. 13. 16:11:13 9/10
(26/31)
Már régen egyszer láttam ezt a filmet, de miután sajnos megnéztem a 2024-es feldolgozását, elhatároztam, hogy megnézem ismét. Nem is bántam meg! Míg az új feldolgozás egy gyenge akció filmet próbált csinálni, ebben az izgalmas filmben megjelent maga az ember is a maga bátorságával, elszántságával, gyengeségével. Feltétlenül érdemes megnézni.
4/10
deadscott 2022 jún. 14. - 20:31:43 4/10
(25/31)
Montand figurája egy vadparaszt, Vanelé pedig egy piti bűnöző. Nem tudtam velük se azonosulni, se sajnálni őket. A fényképezés szép, de a film nagyon hosszú, és a szereplők irritálóak.
5/10
Révész István 2021 márc. 03. - 23:49:54 5/10
(24/31)
Bennem nem hagyott mély nyomokat, alig bírtam ki ezt a több mint két órát... Nem rezonál a lelkem az ilyen dolgokra :(
vino-et-veritas 2017 aug. 14. - 21:18:02
(23/31)
Az elsõ változat azért nem lehetett semmi (sajnos soha nem láttam): Gábor Miklós mellett Mányai, Greguss, Latabár Árpád (!), Kiss Ferenc (55-ben!), Pethes, Szabó Sándor és Kálmán György is!

Érdekes, hogy 2 évvel a forgatás után, már itthon is megjelent. Igaz, lehetett az "ideológiai" vonalra is hivatkozni: imperialista kizsákmányolás a harmadik világban, meg Montand akkoriban még erõsen balos volt...

A második változat (mondjuk abban is van pár nagy név) valahol meg is van.

A harmadikat hagyjuk...

Amúgy eddig nem is néztem, hogy Véra Clouzot viszonylag fiatalon halt meg, nem volt még 47 sem...
Igaz, legalább maradt utána pár - nem sok - nagy film.
10/10
berto49 2017 aug. 14. - 18:52:50 10/10 Előzmény csabaga
(22/31)
Sokakkal ellentétben nekem tetszett a színezett változat, mert teljesen új filmnek tûnt ez a sokszor látott darab.
10/10
berto49 2017 aug. 14. - 18:49:48 10/10 Előzmény Lyanos
(21/31)
Egy kis kiigazítás: Három szinkront ismer az ISzDb! Az elsõ szinkron 1955-ben készült, Montand=Gábor Miklós, a második idõpontja 1970, Montand=Kálmán György, a harmadik dátuma 2007, Montand=Kamarás Iván.
csabaga 2015 okt. 08. - 16:19:04
(20/31)
Megnéztem vágatlanul,persze más szinkronnal és sajnos kiszínezve.
Mi a csodának vágtuk meg?
Fõképpen arra a 12 perces összefüggõ részre gondolok,a kocsik indulása után nem sokkal.Az elsõ akadályt vágtuk ki...
10/10
breeder 2014 máj. 09. - 21:48:56 10/10
(19/31)
Nagyon izgalmas film!
***SPOILER*** Azért az nem semmi, hogy régen is mennyire kitudták használni az embereket, hogy
pusztán pénzért vállaljanak el egy olyan munkát, amit ha jobb körülmények között lennének eszükbe nem jutna elvállalni!!! :(

10/10
Lyanos 2013 júl. 27. - 14:57:59
(18/31)
A könyvben van egy mondat, ami a film lényegét is kifejezi. Sajnos nem tudom szó szerint idézni, de valahogy így hangzik: Ha a sz@rban van a dohány és az orroddal kell kiszedni onnan, akkor mész és kiszeded.

Más: két szinkronja létezik. Az egyikben Kálmán György, a másikban Gábor Miklós a fõszereplõ hangja.
8/10
SandroVM 2013 febr. 24. - 23:50:46 8/10
(17/31)
Megint megnéztem és még mindig óriási film. Fõleg a képi világ nekem nagyon tetszik és egy ilyen olajos filmet pont fekete-fehérben nagy élvezet látni, bár nekem úgy rémlik, hogy kiszínezetten láttam anno a tévében, de lehet, hogy tévedek. Így másodjára kicsit "csalódás" volt, sokkal nagyobb feszültségre számítottam, vagyis arra emlékszem, hogy elsõre nagyon oda voltam a filmért. Most sem volt ugyan teljesen más a helyzet, de maximum pontszámot nem tudtam neki adni, noha egyetlen hibát vagy negatívumot sem tudok elmondani róla, sõt mint filmmûvészeti darab kiemelkedik nem csak saját korában, hanem a teljes történelemben. A fotografikus élmény olyan zseniálisan kivitelezett, hogy a beállítások nagy részénél, nem csak a közeli objektumoknak van jelentõsége, illetve szépsége, de éppannyira a háttér is hozzájárul az egészhez. A legtöbb képkocka gyakorlatilag egy festményként is szépen megállná a helyét. Ebbõl aztán, az elsõ egy óra után kevesebb van, hiszen ekkor kezdõdik egy "új" film mintegy másfél órában (én valószínûleg a rendezõi változatot láttam most, ami nagyjából 148') és itt kap nagyobb jelentõséget a feszültség. Mindezt nulla filmzenével éri el, ami szavakban nem kifejezhetõ teljesítmény véleményem szerint, hiszen a legtöbbször - olykor a tudtunk nélkül is - nagyban hozzájárul az élményhez a filmzene. Sajnos az alkotóktól és a szereplõktõl nem láttam másik filmet, de majd pár éven belül talán pótolni tudom ezt a hiányosságot, mert biztosan megéri.
vino-et-veritas 2013 febr. 23. - 21:13:33
(16/31)
Ehhez a történethez valahogy nem illett volna egy banális, "hepiendes" befejezés - ünneplik a hõst, mindenki egymás nyakába borul, a szerelmesek egymáséi lesznek és "szép zenével véget ér a film"...

Mint ahogyan korábban is írtam, a fõhõs eleve kudarcra ítéltetett a pillanatnyi siker (a szállítmány célbajuttatása) ellenére is, hiszen elõtte is az volt, magában hordozza a sikertelenséget. Ez a sorszerûség a regényben talán jobban érezhetõ, mint a filmben.
6/10
convar 2013 febr. 23. - 20:04:54 6/10
(15/31)
Ismét egy némiképpen rendhagyó kritika következik. U.is a lényege az lesz hogy összehasonlítom az azonos novellából készült két filmet: az 1952-es Le salaire de la Peur-t és az 1977-es Sorcerer-t.

A Le salaire de la Peur erõssége:

- a feszültségteremtés. Ebben a filmben remekül átjött, hogy milyen veszélyt is vállaltak magukra ezzel a megbízatással (bár pár dolog, egy-egy jelenet nekem már "túlkapásként" hatott).
- plusz Vera Clouzot cicivillantása :D (Bocs, de ezt sem hagyhattam ki :D)

Negatívum:

- borzasztó, sõt számomra nevetséges befejezés.

A Sorcerer erõssége:

- ebben a filmben sokkal jobban megismerhetjük a szereplõk elõéletét, ezzel is jobban megértve döntésük mozgatórugóit, azt, hogy miért vállaltak el egy ennyire veszélyes megbízást.
- a vége is sokkal jobb ennek, remekül keretbe foglalja a filmet ill. mintha még üzennivalója is volna, miszerint minden amit elkövetünk annak következményei végigkísérhetnek életünkön. (?)

Negatívum:

- úgy ált.ban a küldetés folyamán viszont itt alig érzékelünk abból a feszültségbõl ami a másik filmre jellemzõ. Ez viszont alapjaiban rontja le a film élvezeti értékét.

Am ehhez a filmhez érdekesség, hogy az olajtavas jelenetnél a két fõszereplõ valódi olajban "mártózik meg". Állítólag hetekig kezelték õket a forgatás után vérzéses kötõhártya-gyulladással.

Ja és tényleg, mi lett Smerloff-fal?

6/10
10/10
barcamarsa 2013 febr. 15. - 09:12:19 10/10
(14/31)
Jó kis film.Nem is tudtam,hogy színes verziója is van.Élvezhetöbb.9pont.
8/10
Sadenal 2012 nov. 17. - 17:12:14 8/10
(13/31)
Jó király film volt, a feszültség pedig nagyon áramlott belõle. Az elején elég lett volna 50 perc helyett egy fél óra, mert tényleg behunytam rajta a szemem párszor. A végkifejlet is szomorú lett, de így kellett végzõdnie.

8/10
vino-et-veritas 2012 szept. 24. - 16:05:33
(12/31)
Ez a történet nem érhetett véget máshogyan csak tragikusan. Nekem úgy tûnt, hogy a fõhõs figurája eleve magában hordozta a bukást, õ nem lehetett gyõztes...