Hálásak lesznek a családtagjaid és a vendégeid, ha megsütöd szilveszterre ezeket a kekszeket. Ráadásul nemcsak finomak, hanem sokkal olcsóbbak, mintha cukrászdában vennéd meg bármelyiket.
Mivel karácsony előtt igen népszerű volt a 4 keksz+1 torta receptje, szilveszterre hoztunk 3 egyáltalán nem bonyolult sósat a 100 keksz, amit szeretsz című könyvből. Ezt a kötetet együtt írtuk Segal Viktor séffel, és a HVG Kiadó adta ki két éve.
Zöldleveles keksz
Ez a keksz egyszerű és finom. A zöldfűszereket nyugodtan variáljuk benne. Aki szereti a koriandert, nyomkodhat bele azt is. Állítólag a gasztronómia nagyasszonya, Julia Child is utálta, és a csodálatosan főző Dragomán György író sem rajong érte.
HOZZÁVALÓK 50-55 DARABHOZ
• 225 g finomliszt
• 150 g reszelt parmezán
• 180 g szobahőmérsékletű vaj
• 2 ek. finomra vágott friss petrezselyemlevél
• 1⁄2 ek. só
• 1⁄2 ek. frissen őrölt fekete bors
• 1-2 ek. jéghideg víz
A DÍSZÍTÉSHEZ
• friss zöldfűszerek: zsálya, rozmaring, kakukkfű
ELKÉSZÍTÉS
1. Konyhai robotgéppel minden hozzávalót összekeverünk, a díszítő fűszerek kivételével. (A 2 evőkanál petrezselymet viszont hozzáadjuk.) Ahányféle fűszert használunk, annyi részre osszuk el a tésztát. A teljes mennyiségű tésztához összesen 3 evőkanál fűszernövényt számoljunk.
2. A tésztákat legalább egy órát pihentetjük a hűtőben.
3. Tizenöt perccel sütés előtt előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra.
4. A hűtőből kivéve a tésztát frissen tartó fóliával lefedve fél centi vastagságúra nyújtjuk.
5. 5 centinként rárakjuk a fűszernövény szép leveleit (rozmaring esetében 3 db tűformájú levélkét), és újra lefedjük frissentartó fóliával. Sodrófával finoman belenyomkodjuk a leveleket a tésztába, majd 5 cm-s karikával kiszaggatjuk.
6. Átrakjuk sütőpapírral bélelt tepsikre, és 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázunk, ne barnuljon meg.
7. Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mediterrán ropogós
A sós kekszek közül talán a sajtos változatok a legnépszerűbbek. Bár ebben a variációban is van parmezán, ezenkívül számos mediterrán kincset használtunk hozzá az aszalt paradicsomtól az olajbogyón és oregánón át egészen a kapribogyóig. Utóbbi bimbófűszer (ugye, milyen gyönyörű szó?) néven is ismert. Nem túl gyakran használjuk mi, magyarok, pedig érdemes megismerkedni vele. Akinek macskája van, vigyázzon ezzel a keksszel, mert a cicák valamiért nagyon szeretik ezt a ropogóst.
HOZZÁVALÓK 24 DARABHOZ
• 250 g finomliszt
• 50 g kukoricaliszt
• 50 g finomra reszelt parmezán
• 25 g fekete olajbogyó, apróra vágva
• 50 g aszalt paradicsom, apróra vágva
• 1 tk. kapribogyó, apróra vágva
• 2 tk. oregánó
• 1 ek. őrölt, szárított fokhagyma
• 1,5 tk. só
• 200 g hideg vaj
• 30 ml jéghideg víz
ELKÉSZÍTÉS
1. Késes robotgép táljába mérjük a liszteket, a parmezánt, az olajbogyót, az aszalt paradicsomot, a kapribogyót, a fűszereket és a sót, majd összekeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat. Morzsásra keverjük, közben hozzáadjuk a vizet, majd addig folytatjuk a keverést, amíg gombóccá áll össze.
2. Kézzel 6 cm átmérőjű hengert formázunk belőle, és frissentartó fóliába csomagolva 1-2 órát pihentetjük a hűtőben.
3. Tizenöt perccel sütés előtt előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra.
4. Éles késsel 1 cm vastag szeleteket vágunk a keksztésztából, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk, majd 8-9 percig sütjük.
5. Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Pestós goudakeksz
Pestót otthon is lehet készíteni. A kekszbe kevés kell belőle, a maradékkal pedig felturbózható az ebéd vagy a vacsora, csak tésztát kell kifőzni hozzá, kevés extra parmezánt lehet hozzáreszelni. A legklasszikusabb pesto a genovai: bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag, olívaolaj, só és bors az alapanyaga. De használhatunk bazsalikom helyett rukkolát vagy petrezselymet, a fenyőmag helyett bármilyen olajos magot. A piros szicíliai pestót aszalt paradicsomból, a calabriait kaliforniai paprikából készítik. Bátran kísérletezzünk zöldfűszerekkel, magokkal és sajtokkal.
HOZZÁVALÓK 24 DARABHOZ
• 150 g finomliszt
• 80 g vaj
• 2 ek. pesto (lehetőleg olaj nélkül)
• 50 g gouda sajt
• 1 tk. só
• 1⁄2 tk. frissen őrölt színes bors
• 1-2 ek. jéghideg víz
ELKÉSZÍTÉS
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
2. Konyhai robotgép táljában összekeverjük a lisztet, a vajat, a pestót, a sajtot, amíg morzsás állagú lesz. Hozzáadjuk a sót, a borsot és a vizet, majd addig keverjük, amíg a tészta összeáll.
3. Két frissen tartó fólia között fél centi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formára kivágjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk a tepsiket.
5. Ha kivettük a kekszeket a sütőből, a tepsikben pihentetjük 5-10 percig, majd áthelyezzük őket a rácsra, és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.