A nyári szünetben a legtöbben lazábban éltek, több édességet ettek, kevesebb aktív sportot iktattak be, és ez kihatott a gyerekekre is. A nemrég indult új tanév jó apropó arra, hogy változtassunk.
Az iskolakezdés első izgalmai után érdemes megállni egy pillanatra, és átgondolni, hogy a nyári lazaság után a tanulás mellett hogyan alakítjuk ki gyermekünk egészséges étkezését és aktív sportolását. Bár ez a szülőktől még több figyelmet igényel, hosszú távon nagyon is megtérül.
„Hatalmas a család felelőssége; muszáj nagyobb hangsúlyt fektetni az iskolások sportolására és étkezésére.
Sajnos a legtöbb gyerek rengeteg édességet, chipset eszik, és mozgásszegény életet él. A példamutatás a legcélravezetőbb, ugyanis ha a gyerek azt látja, hogy a szülők aktívak és figyelnek az étkezésükre, akkor ez lesz számára a minta, amit később is követni fog. Persze köztudott, hogy a legtöbb szülő végtelenül leterhelt a napi hajtás miatt, de az egész család érdekében át kell gondolni és változtatni az eddigi szokásokon, hiszen az mindenkire pozitív hatással lesz” – mondja Czanik Balázs fitneszedző.
Sajnos minden felmérésből kiderül, hogy hazánkban
az elhízás népbetegség, és ez nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti,
ugyanis a fiatalok egynegyede túlsúlyos. A gyerekkorban kialakított étkezési és sportolási szokások kulcsfontosságúak, hiszen ha a gyerekek iskolásként hozzászoknak az egészséges, aktív életmódhoz, nagy valószínűséggel felnőttként is követni fogják. Ezzel szemben a 8–14 éves túlsúlyosok nagy százaléka később sem tud megküzdeni a plusz kilókkal.
„Hatalmas előrelépést jelent, ha sok zöldség és gyümölcs kerül az asztalra, a finomított szénhidrátokat pedig mellőzik. Édesítőként lehet például steviát vagy eritritet használni cukor helyett, a fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet. (…) Ráadásul a jól felépített étkezés a gyerekek iskolai teljesítményére is kedvező hatással lesz” – tette hozzá Czanik Balázs, aki saját receptkönyvekkel is jelentkezett már, és most egy receptet is megoszt az olvasókkal:
Túrós-kakaós csiga
Hozzávalók a tésztához: 225 g csökkentett szénhidráttartalmú sütőkeverék, 1/2 cs sütőpor, 250 g túró, 1/2 dl kókusztej, 5 ek kókuszolaj, 40 g eritrit, 1 csipet himalájasó, 1 tk citromlé, 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez: 10 g puha vaj, 50 g eritrit, 15 g holland kakaópor
Elkészítés: a sütőt előmelegítjük 175°C-ra légkeveréses módban. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A csökkentett szénhidráttartalmú sütőkeveréket tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, és egy villával elkeverjük. Ha darabos túrónk van, egy botmixerrel vagy villával alaposan összetörjük. Elkeverjük a tejjel, olajjal, édesítőszerrel, sóval, citromlével és -héjjal. A lisztet hozzáadjuk a túrós keverékhez, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Egy enyhén lisztezett deszkán kb. 24×35 cm-esre nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a puha vajjal, és megszórjuk az eritrit és kakaópor keverékével. A tölteléket kicsit rányomkodjuk a tésztára. 24 egyenlő csíkra vágjuk (a rövidebb oldalát osztjuk fel 1 cm-enként, és ennek mentén vágunk hosszában csíkokat), és feltekerjük őket, majd az előkészített tepsire sorakoztatjuk a mini kakaós csigákat. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük őket.
(via Kék-Ezüst Kommunikáció)