Az aktuális rész ismertetője: Umbriát gyakran Olaszország "zöld szíveként" emlegetik, és álomszép tájai sok festőt ihlettek meg. Umbria nem olyan híres, mint Toszkána, nem is ez az ország legnagyobb tartománya, de Floyd szerint az egyik legszebb. Orvieto az első állomás, ez a gyönyörű, ősi város Umbria sziklás szakadékai felett. Sokan a jó fehérbor és a gótikus katedrális miatt jönnek ide. Azt mondják, akinek mindkettő kijut naplementekor, az boldogan hal meg. "Mi lehetne nagyszerűbb, mint egy könnyű ebéd borjúval, szarvasgombával, marsalával, tejszínnel és vajjal?" - sóhajtja Floyd, akinek ez lesz az első elkészített étele itt. Ezt követi az umbriai tavaknál egy rozmaringos sült sügér, majd Castellóban egy édes-savanyú kacsa, ami ezek szerint nemcsak a kínai konyha jellemzője. Végül Torgianónál, a Rubesco bor hazájában marhát főz gombával és a helyi borral a szüretelőknek.
A műsor ismertetése: "Köztudott, hogy a 19. században egyetlen író vagy tudós sem hagyhatta ki a nagy európai körutat. Az igazi szakács számára pedig legalább ugyanilyen fontos, hogy ellátogasson Olaszországba" - indítja sorozatát Keith Floyd, aki útját az "Öt föld" vidékén, északnyugaton kezdi. Menet közben aztán főz pestós halat, Piemonte szívében, Barolóban pedig, amely az olaszok egyik legnagyobb bortermelő vidéke, egy igazi, munkásoknak való pikáns előételt, a szardellából, fokhagymából, vajból és olívaolajból álló mártogatós bagna caudát. A Lago Maggiore tónál frissen fogott sügért tálal mandulás mártással, majd sort kerít egy klasszikus ételre, a bollitóra, ami egy többféle húsból (kakas, marhaoldalas és -lábszár, ökörnyelv, disznófejhús, házikolbász) álló, pörköltszerű étel. Végül bemutatóját egy helyi fogással, a fehér szarvasgomba-forgácsokkal ízesített fondutával koronázza meg.
Hozzászólások