Az aktuális rész ismertetője: Szlavónia Horvátország keleti részén található, Magyarországgal és Szerbiával határos. Az ország éléskamrája, amelyet halban gazdag folyók kereszteznek. A legnépszerűbb a ponty, amelyből gazdag halászlé készül kis borral, házi metélttel. Szlavón specialitás a favillákon sült ponty. A bejgli helyi változata a gužvara. Kelt tésztából sütik, ugyancsak dió- és máktöltelékkel.
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások