Az aktuális rész ismertetője: Az utazás utolsó állomása Szicília. Floyd először a nyugati parton fekvő Marsalába tart, ahol annak idején Garibaldi partra szállt, hogy megkezdje Olaszország egyesítését. Itt a híres olasz borral, a Marsalával készíti el az egyik legfinomabb desszertet, a zabaglionét, vagyis a borhabot. Majd sorra kerül - életében először - egy klasszikus pizza, hagymával, gombával, szalámival és sok-sok mozarellával. Trapanitól délre csodálatos sólepárlókat találni, így itt sóban sült halat állít elő, citromos mártással. Favignana, a legnagyobb sziget ételein meglátszik az észak-afrikai hatás. Egyik kedvencük a halas kuszkusz, ezt is bemutatja a mester, Marettimón pedig az első tavaszi borsóból készült pisellit főzi meg csirke, sonka, répa és tej hozzáadásával.
A műsor ismertetése: "Köztudott, hogy a 19. században egyetlen író vagy tudós sem hagyhatta ki a nagy európai körutat. Az igazi szakács számára pedig legalább ugyanilyen fontos, hogy ellátogasson Olaszországba" - indítja sorozatát Keith Floyd, aki útját az "Öt föld" vidékén, északnyugaton kezdi. Menet közben aztán főz pestós halat, Piemonte szívében, Barolóban pedig, amely az olaszok egyik legnagyobb bortermelő vidéke, egy igazi, munkásoknak való pikáns előételt, a szardellából, fokhagymából, vajból és olívaolajból álló mártogatós bagna caudát. A Lago Maggiore tónál frissen fogott sügért tálal mandulás mártással, majd sort kerít egy klasszikus ételre, a bollitóra, ami egy többféle húsból (kakas, marhaoldalas és -lábszár, ökörnyelv, disznófejhús, házikolbász) álló, pörköltszerű étel. Végül bemutatóját egy helyi fogással, a fehér szarvasgomba-forgácsokkal ízesített fondutával koronázza meg.
Hozzászólások