Európai kóstoló / Németország

Bakancslistához adom
angol ismeretterjesztő filmsorozat, 26 perc

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A Németország középső vidékén fekvő Frankónia viszonylag holt vidék. Hiába a folyóvölgy, a dombok és sűrű erdők, a gazdagon termő föld, mégis gyakoriak errefelé az elhagyott gazdaságok és falvak. Példa erre, hogy a régi tizenöt vízimalom helyén már csak egy működik, és ez az életmód és mesterség végleg eltűnőben van. Az apró falvakban azonban még él a közösségi érzés, a kenyérsütéstől a cserekereskedelemig szinte minden téren hat még a közösségi szellem. Kenyér, vaj, húspástétom, kolbász, almaborral leöblítve - fenséges helyi lakoma. A vidék után a régió városi gasztronómiájába vezet a film. A középkori Bamberg városka egyik sörfőzdéje ezeréves szabályok és modern bioeljárások alapján állítja elő a nedűt. Egy hagyományos frankóniai ételekre specializálódó étterem a bambergi sörös csülök elkészítését mutatja be. Itt régi ételeket kínálnak megújított formában, laza mártásokkal, több zöldséggel, kevesebb fűszerrel. Coburg városát szintén jólét és kellemes élet jellemzi. A városi piacon fenyőtobozok tüzén sütött kolbászkülönlegesség várja az éhes járókelőket.

A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 júl. 21. - 02:09:28
Igen, és kóstolni is. ;)

Köszönjük a leírást, nagyon jól hangzik. :))
offtopic
kata3 2011 júl. 20. - 23:46:13 Előzmény Ford Mustang
És meg is kóstolni, mert a pastához az olaszok értenek csak igazán.

Július 22-én a litván ízeket ismerhetjük meg.
Az erdõnek köszönhetõ a méz és a lekvár, a fûszerek és illatos teafüvek. Egy helyi asszony illatos levelekkel bélelt tálban rozskenyeret süt. A tavak, folyók bõséges halellátást biztosítanak, és olyan ínycsiklandó finomságok alapját adják, mint az aludttejes halleves. A sajtot például sûrû házi mézzel eszik. Megismerjük a tejfölös hajdinatorta receptjét... a kis falu lakói mind egy-egy hagyományos tevékenységet végeznek, ki mézet, ki tejterméket, ki lisztet, ki pálinkát készít, és mint egy nagy család, megosztják, amilyük van. Néhány asszony együtt krumplis lepényt süt, aztán együtt el is fogyasztják tejszínnel, sajttal és mézzel. Szent Iván-éj van: a litván ételek és zene az õsi hagyományokkal együtt éled újjá.
offtopic
kata3 2011 júl. 14. - 09:37:45
Tegnap belenéztem. :-)
A dél-Olaszországi hagyományokat mutatták. A tésztakészítés a vérükben van az olaszoknak...pasta minden mennyiségben, fõként zöldségekkel és tengergyümölcseivel. :-)
"...Az itteniek még tudják, milyen jó is kora reggel a frissen szedett zöldség házisajttal, és a zellerlevélen keresztül ivott bor...Megismerkedünk a limoncellóval, és a tipikus húsvéti kalács elkészítésével..."
Ford Mustang 2011 júl. 13. - 14:46:00 Előzmény feketevipera
Igen, jó kis sorozat. Érdemes egyszer-kétszer belenézni.
feketevipera 2011 jún. 10. - 23:08:45
Különleges ételeket láthatunk a sorozatban, s egyúttal megismerkedhetünk egy-egy ország lakóival, az emberek gondolataival, életével. Érdemes nézni, sok érdekességgel találkozhatunk benne.