Törolt Felhasznaló 2016 ápr. 03. - 13:37:40
(310/390)
"nem volt, hogy anyuci egy szál kisfiának megmentésére csapatot küldtek"

De volt, és van is. Egyrészt morálnövelõ hatás, másrészt propaganda fogás a "senkit nem hagyunk hátra" elv.
sola70 2015 nov. 14. - 18:30:58 Előzmény Amorbela
(309/390)
Tudod...most bele mehetnénk politikai, vagy akár - mert bocs, a szavaidból ezt vettem ki - "gazdaságfaji" mélységekbe, de minek. Ez a film óriási. Általános hiba, hogy az "árokszéli" kritikusok rendszeresen elfelejtik, hogy nem kell egy filmben többet látni, mint amit mondani akar. Nyilván minden film szubjektív, hisz a forgatókönyvet megírta valaki, a kamerát szintén dirigálta egy másik, és még ott van nem mellékesen a rendezõ is. A mûvészet nem lehet objektív, hisz akkor nem is lehetne mûvészet. De most is azt mondom, amit az ilyen kommentek kapcsán mindig: Alkoss jobbat!
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 08. - 17:06:00 Előzmény Ljerk
(308/390)
Akkor különbözõ fogalmaink vannak a polgárháború definíciójáról.
Amorbela 2015 jún. 08. - 08:28:25
(307/390)
jaaaa
A híd
(Die Brücke) 1959
nem kerül mûsorra, mert alacsony lenne a nézettség?= kevesebb bevétel?
hahaha szánalom
Amorbela 2015 jún. 08. - 06:11:45
(306/390)
Hánynom kell, de nem a kifordult belek és az epilepsziás roham miatt...
Ott kezdõdnek a gondok hogy ti csak a film képkockáit látjátok! Köszönhetõen a rég jól mûködõ agymosásnak...
Én néztem a filmet és egyre tisztábban láttam, hogy ez az egész nem más csak egy jó alapos seggnyalás! Ostoba amerikaiak nem veszik észre, míg a hontalan patkány, beszari féreg -tudjuk kik- nyalják a seggüket, közben élõsködnek rajtuk....pedig örülhetnének, hogy a gójok befogadták õket, a kiválasztottakat
szánalom...
Tele erõltetett klisékkel, hazafias és keresztény ömlengéssel, míg a készítõk bankot robbantottak...cél a minnél nagyobb bevétel,agymosás, élõsködés, ami persze természetükbõl fakad HaHaHa
a hülyék kígyót melengetnek a mellükön... de már rácsesztek velük,
nem egyszer, és még fognak is szopni miattuk...rendesen csak úgy mint !mi!
Ljerk 2015 jún. 07. - 20:58:39
(305/390)
Sztálin adta az engedélyt, és Mao biztosította az utánpótlást. Ezek semmiképp sem a polgárháborúnak mint fogalomnak a kritériumai.
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 07. - 10:17:36
(304/390)
"nem polgárháború volt"?

1950. június 25-én Kim Ir Szen elvtárs hat hadosztállyal támadott, azzal a céllal, hogy "felszabadítsa" Dél-Koreát.
Vagyis koreai ölt koreait. Ezt hívják polgárháborúnak.
A szovjetek, kínaiak ekkor még sehol nem voltak.

Ajánlom még ezt a filmet a témában. A címe sem véletlen:
http://www.imdb.com/title/tt0386064/
Ljerk 2015 jún. 06. - 21:48:39
(303/390)
Nem tudom, hogy mit kifogásolsz, mert ugyanazt írtad mint én: a nagyhatalmak háborúja volt Korea területén.

Egyébként nem polgárháború volt, nem véletlenül hívják így: koreai háború. Ausztria, Németország és Korea megszállási zónákra lett osztva (Korea mint Japán gyarmati csatlósa került ebbe a helyzetbe) a második világháború után. Ez egy nagyszabású erõfelmérõ kisérletnek indult orosz-kínai részrõl.

Maga a film ritka jó forgatókönyvvel rendelkezik, ahogy halad az alaptörténet, úgy rajzolódnak fel a különbözõ történetszálak (levelek, elásott láda, Két Másodperc, a szakaszát keresõ ember, a századparancsnok halála), amik szervesen kapcsolódnak össze a drámai végkifejletig.

Kép: "annyian vannak mint az oroszok", akarom mondani: mint a kínaiak.
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 06. - 07:13:36
(302/390)
"mindkét oldalon nagy számban harcoltak koreaiak is"?

Konkrétan polgárháború volt és mindkét oldalon nagy számban harcoltak - egyrészrõl - kínaiak, szovjetek - másrészrõl - amerikaiak, britek, ausztrálok, kanadaiak, törökök, skótok, új-zélandiak, kolumbiaiak, görögök.
;)
Ljerk 2015 jún. 05. - 23:14:50
(301/390)
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Front_Line_%282011_film%29
https://www.youtube.com/watch?v=PGBAAKZiUk8

Nemrég láttam ezt a koreai a koreai háborúról szóló filmet, amely háborúnak az volt az úgymond specialitása, hogy nagyhatalmak vívták, de mindkét oldalon nagy számban harcoltak koreaiak is. Egyszerre háborús és anti-háborús film, elég kemény dolgok történnek a végén, úgyhogy csak erõs idegzetûeknek. Az említett filmekhez és a Gettysburghöz tudom hasonlítani minõségben.
Diablo72 2015 jún. 05. - 21:40:53 Előzmény Brew
(300/390)
Ki lehetne szerintem egészíteni az Angliai csata, A halál ötven órája, Sztálingrád, Jöjj és lásd, Vaskereszt címû filmekkel... Velük egyetemben említhetõ meg a "Nyugaton a helyzet változatlan", mégha a korábbi világháborúról szól is.
Mindamellett "A tengeralattjáró" zenéje talán a legjobb mind közül.
Ljerk 2014 nov. 17. - 19:18:16
(299/390)
hihi :)
Porker 2014 nov. 17. - 18:01:20 Előzmény Brew
(298/390)
Igen, errõl én is hallottam, hogy szó szerint abbahagyták a nézõk a popcornevést.
Brew 2014 nov. 16. - 22:31:19
(297/390)
Emlékszem, amikor 98-ban megnéztük moziban és a kezdõ jelenetek sokkolták a közönséget. A szétroncsolódó emberek, a mocsok, az értelmetlen pusztulás, vagyis mindaz amiért a háború gyûlöletes, addig egy filmben sem volt ilyen közeli. Ha másért nem is, de emiatt számomra a Das Boot-tal holt versenyben a legjobb II. világháborús alkotás.
Sz Peter 2014 okt. 06. - 18:28:12
(296/390)
SPOILER

Ezen kár rugózni. Miller hozott egy döntést (tudom, te mást tettél volna) és a végén Ryan meg is menekült. Vagyis parancs végrehajtva.
Azt tudtad, hogy egyébként az alapsztori megtörtént? Mármint a több fivér eleste és a legkisebb hazavezénylése.
A mentõakció és a film végi csata azok nem.
-_Roger_- 2014 okt. 06. - 18:20:06
(295/390)
SPOILER
-_Roger_- 2014 okt. 06. - 18:19:12
(294/390)
Valóban nem akart.Ezzel nincs is gond.Találtak volna rá megoldást,ha Miller úgy akarta volna.Ha úgy kellett volna maguk után húzni(5 katonának ez nem lehet probléma),rövid idõn belül meggondolta volna magát.Így-vagy máshogy megoldhatták volna a feladatot,ha akarták volna.Nem akarták.És nem volt semmi nyomósabb okuk,hogy ne akarják. :-/
Sz Peter 2014 okt. 06. - 17:48:03
(293/390)
Ha mondjuk össze kötözik a kezét, attól még tud menni.

Ha AKAR. De õ NEM AKART!
-_Roger_- 2014 okt. 06. - 17:46:19
(292/390)
"Miller parancsnoknak volt egy feladata.Hogy ezt hogyan oldja meg,az részlet kérdés.Nyilván ha haza kell juttatnia élve,akkor nem fogja lelõni.Van több rossz-és kevésbé rossz megoldás.Meg van egy jó.Szóval ennek az egésznek úgy kellett volna lennie,ahogy írtam.Ryan közlegény meg haza térve kapott volna egy fegyelmit ellenszegülésért vagy valami azt' kész."
Ez a lényeg.És pont az az abszurd az egészben,hogy az egy dolog,hogy a közlegény megtagadta a parancsot,de Miller parancsnoknak miért is kellett?!Most akkor õ a parancsnok vagy Ryan?Nem Miller találta ki,hogy Ryan-t haza kell vinni.Õ ezt a PARANCSOT kapta.És oldottak már meg nagyobb feladatokat is háborúban,mint egy ember A pontból B-be juttatása.Itt meg aztán nincs mirõl beszélni,mivel nem gyalogoltak napokat ha jól emlékszek.De kellett volna is.:Ha mondjuk össze kötözik a kezét,attól még tud menni.(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Sz Peter 2014 okt. 06. - 17:20:33
(291/390)
Elõször is: a harctéri parancsmegtagadásért ez jár. Minden hadseregben. (tuti nem voltál katona).
Vagyis nem baromság.
Az, hogy ez ütközött a százados kapott parancsával, abból adódott a gond. Ezért döntött úgy ahogy.

Ez a "megkötözi és elviszik" - aha, egy megkötözött, ellenkezõ embert gyalog hurcolni a frontvonal mögött hazáig.
Na ez a baromság.