9/10
kaboca12 2017 jún. 26. - 21:33:27 9/10 Előzmény napraforgó
(1195/1535)
Lehet, hogy megint rosszul emlékszem, de tudtommal úgy volt, hogy Kerim akart mindenáron valamit megbeszélni Fatmagüllel, mert még talán Nine mama bólintott rá, hogy igen, menjetek, mert Fatmagül éppen be volt sértõdve (joggal). Kerim az autóban kérdezte meg, hogy hová menjünk és erre mondta Fatma, hogy válasszon õ, hiszen most szabadult, neki lényegében mindegy, hogy hova mennek, így kerültek a kis vendéglõbe. A kaja éppen másodlagos volt. Sõt, mikor Fatma rákérdezett, hogy honnan ismeri a helyet még a szüleivel közös emlék jutott róla eszébe. Igen, biztos, hogy nem a kaja miatt mentek oda.
A másik, hogy szerintem Fatmagül pont felajánlotta Kerimnek, hogy menjen be a szobába aludni, hiszen még át is ment a másik épületbe és mondta neki, hogy ne legyen nevetséges. Szóval lehet, hogy nem egy sorozatot nézünk....
És nem akarom folyton ismételni magam és az agyatokra menni, de az, aki egyszer már meglõtt egy pisztollyal és csak a véletlen mûve, hogy nem talált szíven, jó fej lévén nem jelentem fel és még ezután is a mindennapi része az életemnek, hát joggal kapok idegbajt és fakadok ki önmagamból, jogosan kapok dührohamot.
Egyszerû halászból hogy lesz olyan ember, mint a mostani Musztafa? A realitás talaján maradva csak nézzünk tévét és megtaláljuk a választ. Azok, akik keményen tanulnak éveken át, ki vannak szorítva olyan munkahelyekrõl, ahol lenniük kellene és helyettük ott van olyan, akinek hosszú a nyelve. Hozzáteszem, hogy attól még lehet, hogy simán megtudja csinálni azt a fajta munkát, hiszen egy jól jövedelmezõ munkát sok élesben végzett gyakorlattal lehet elsajátítani és nem egy megszerzett bizonyítvánnyal. Ha most eltudnék helyezkedni egy bankszektorban az egyszerû szakmámmal, ugyanúgy megtudnám tanulni, mint az, aki évekig tanulta az iskolapadban. :)
Úgy nagyjából megint csak Erdogánnal kapcsolatban értünk egyet, de ez nem is baj! :)
5/10
napraforgó 2017 jún. 26. - 18:13:23 5/10
(1194/1535)
Kár, hogy félbevágták a bölümöt, így külön részbe került Erdogán "menekülése", Deníz felvilágosítása és Hacer megtalálása is.
Kerim megint elõadta a legrosszabb formáját, ahogy ordítozott a rendõrségen, amikor meglátta Erdogánt, a "megöllek, megöllek!" üvöltözése nemigen támasztotta alá a gyanúját, hogy Erdogán fenyegetné a családját. Még másnap reggel is folytatta az ordítozást, mikor távoztak a rendõrségrõl.
Denízt nagyon megrázta, ami Fatmagüllel történt és cseppet sem tetszett neki, hogy a bátyja is részese volt a történetnek. Pont az volt a véleménye, ami nekem is anno, hogy Kerim ott volt, részt vett Fatmagül megtámadásában, mégha konkrétan õ nem is erõszakolta meg, azért mégsem tekinthetõ vétlennek, bizony nem ártatlan õ sem. Nem is érti, hogyan képes Fatmagül ezek után egyáltalán ránézni is.
Perihán besokallt, most már képtelen tovább hazudozni, igaz nem a lelkiismerete támadt fel hirtelen, csak Resat hûtlensége tette föl az i-re a pontot.
reay 2017 jún. 23. - 16:50:29
(1193/1535)
Nagyon köszönöm! Erdogan kavar megint, ideje volt. :D Jól megfogalmaztad, és egyébként is szépen írsz. Még egyszer köszi. :)
5/10
napraforgó 2017 jún. 23. - 04:53:03 5/10
(1192/1535)
Oké.
Hacer véletlenül ugyanabban a szállodában szállt meg, miután elhagyta Musztafát, amelyben Fahrettin úrék is. KIjelentkezéskor a recepciónál elájul és Fahrettin veszi gondozásba. Hecer nem kér orvost, taxiba ül és távozik. Fahrettinnek egy névtelen levelet kézbesítenek, amelyben valaki figyelmezteti, hogy a Yasaranok és Musztafa valamire készülnek Fatmagül és Kerim ellen. Fahrettin nyomozni kezd, a biztonsági felvételek alapján rájönnek, hogy az a nõ lehetett, aki ott elájult. Értesíti Kadírt, aki Ömerrel és Kerimmel rögtön megy. Felismerik, hogy Musztafa felesége volt az, nyomozni kezdenek, hogy vajon nem valami csapda-e ez. Keresni kezdik Hacert.
Musztafa elmegy a Rózsa konyhába, de csak egy homályos célzást tesz, hogy Fatmagül legyen óvatos a Yasaranok miatt. Fatmagül elküldi, ne járjon ide, pláne ne elõzetes bejelentés nélkül.
Erdogán anyja felhívja Nil doktornõt, hogy adjon még egy esélyt a fiának, mert õ õszintén szereti. Perihán figyelmezteti, hogy ne csapja be azt a lányt, ahogy õ tette annak idején Meltemmel, mert nem érdemli meg, de Hilmiye elutasítja a tanácsot.
Erdogán Fatmagülék otthonánál leselkedik, közbena kocsijában leissza magát. Mivel a háznál nem lát mozgást, Erdogán valami hátsó ajtón (pince, vagy ilyesmi, amit nyitva talál) belopózik a házba. Fatmagül hazaindul egy szép tortával.
Közben Rahmi szól a családnak, hogy hazaviszi Muratot és a kis barátait, hogy a kertben játszanak.
Musztafa értesítést kap a Sercántól, hogy az apja infarktust kapott, kórházban van. Musztafa rögtön odautazik.
khajni87 2017 jún. 23. - 00:09:20 Előzmény bezsuzska
(1191/1535)
Nem is tudom, a hormonok megtudnak õrülni terhesség alatt de én olyan fáradt voltam meg különben is a szex minden formája tiltott volt kivéve az orális ( már abban a formában hogy beszélhetünk róla.....) én végig nem gondoltam rá, sõt még a szülés után 3 hónapig sem, örültem ha aludtunk 2-3 órát / nap........Amúgy Mukaddesnek mi máson járna az esze hiszen egész nap semmit nem csinál......mert mindenki mindent a se.....e alá rak, én megcsináltam amit kellett itthon , nem támaszkodtam sok mindenben senkire , kibírható volt, káromra mindenesetre nem vált a házimunka még terhesen sem.....Ha már semmit nem csinál otthon elvégezhetne ezt azt a folytonos zabálás és seggmeresztés helyett, mint a mosogatás stb esetleg ami nem fizikai munka........
reay 2017 jún. 22. - 22:06:20
(1190/1535)
Lemaradtam róla ma. :S Valaki nem írná le röviden, hogy mi volt benne? Sajnos a holnapi részig nem tudom megnézni neten a mait. Napraforgó, nincs kedved pár mondatban összefoglalni, hogy mi volt? :) Te már máskor is írtál a részekrõl. :) Persze, csak ha idõd engedi. Köszönöm elõre is, bárki is lesz az, aki megszán. :D
5/10
napraforgó 2017 jún. 22. - 08:59:35 5/10
(1189/1535)
Már megint eltûnt két nap teljes hozzászólás állománya. Valahogy nem értem én a port új koncepcióját. Mert vagy a moderátorok ügyködnek a különbözõ fórumokon, vagy megint a kedvenc trollunk törölte magát, a teljes fórummal együtt...
Még mindig nem értem, hogy mi volt a baj a port régebbi rendszerével, amelyben minden flottul mûködött.
10/10
baba24 2017 jún. 22. - 00:59:18 10/10
(1188/1535)
Én már azt hittem nem tudok meglepõdni a Tv2 de most sikerült!!!Akár ki vágja össze a részeket nem sok esze van az tuti simán bele fért volna a vége is a beszélgetésnek!!!Persze ebbõl is csak az jön le,hogy mennyire fontos a nézõ!!!!!
10/10
bezsuzska 2017 jún. 21. - 20:19:04 10/10
(1187/1535)
Telefonbeszélgetés közben befejezni a napi részt? Az milyen? Sikítani tudnék esküszöm!
10/10
bezsuzska 2017 jún. 21. - 18:45:21 10/10
(1186/1535)
Nagyjából átgondoltam, hogy mivel kell, hogy foglalkozzon Kerim.
1. El szeretné nyerni Fatmagül szerelmét. Jelen állás szerint (102. rész), Fatmagül most mondta ki, hogy szereti. De azért ezen a kapcsolaton még bõven dolgozni kell.
2. A tetû Musztafa bármi áron vissza akarja szerezni Fatmagült. Bárkin átgázol ( még a terhes feleségén is), azért, hogy ezt elérje. Számára a fõ ellenség Kerim.
3. A Yasaranok, akik Fatmagül megerõszakolását Kerimre akarják kenni. Ennek érdekében semmilyen eszköztõl nem riadnak vissza, hogy õk megússzák.
4. Vural megölésének vádját (mert ugyan szabadon van, de a gyilkos még nincs meg).
4. A saját múltjával. Fel kell dolgoznia az anyja tetteit, az apja távozását, és visszajövetelét, Meryem titkolózását (azért az sem ilyen egyszerû, hogy egy telefonon elmondott "sok puszi" elég lenne), és egy testvér felbukkanását.
5. Mukaddes folytonos kavarását, beszólását. (amúgy kivagyok ettõl a nõtõl, lehet, hogy a terhesség miatt, de egyfolytában a "kufircon" jár az esze). Mondjuk úgy tûnik ezt azzal próbálja megoldani, hogy átnéz rajta.
Kihagytam valamit?
Szóval én abszolút nem csodálkozom azon, hogyha bármi negatív történik, dühöng. Ember legyen a talpán aki ezt összeroppanás nélkül elviseli.Erre már õ is rájött, és hajlandó segítséget kérni, el akar menni Fatmagüllel terápiára.
Én sem csípem az erõszakot, de igenis meg tudom bocsátani Kerimnek ha a mûhelyben a falat rugdossa, és ne adj isten még kiabál is. A feszültségnek ki kell jönnie valahol. Persze Fatmagülnek is igaza van, hogy sokszor õt bántja, de õ is tudja, hogy nem szándékosan teszi. Különben nem bocsátana meg neki.
A vidéki kis étterembe történõ látogatás pedig szerintem pont nem az evésrõl szólt. Ahogy a vihar utáni reggelen Fatmagül elmondta az otthoniaknak, hogy milyen szép a környezet, egy vacsora utáni kettesben eltöltött séta ( akár szemerkélõ esõben is ), igenis romantikus lett volna. Hogy közben leszakadt az ég, arról aztán végképp nem tehetnek.
5/10
napraforgó 2017 jún. 21. - 15:33:30 5/10
(1185/1535)
Belátom, sok mindenben igazad van. De azért egy üdülés nem egészen olyan, mint egy vacsora egy étteremben. Vacsorázni jobbára azért mennek az emberek, hogy egyenek, jóllakjanak, esetleg megünnepeljenek valamit. De akárhogy is, ott a kaja a lényeg és a környezet másodlagos. Nálam legalábbis. Egy mégoly elegáns étterem sem érdekel, ha szar a kaja. Ettem én már a Mátyás pincében szar, hideg, szappanízû kaját és a Külvárosi Kávéházban, Újpesten kíváló rántott süllõt. Ez utóbbiban a kiszolgálás is sokkal jobb volt. Az üdülés meg olyan, hogy van, aki mindig máshová megy, hogy új helyeket, tájakat ismerjen meg, és van, aki évrõl évre mindig ugyanoda megy, mert ott érzi jól magát. Egyszóval itt is érvényes az ízlések és pofonok.... Én furcsállottam, hogy Kerimék többórányit autóznak, hogy egy ugyanolyan kisvendéglõben egyenek, mint a sajátjuk. Mert igazából nem beszélgetni, meg meghitten együttlenni indultak, csak kajálni. És még az esõ elõtt el akartak indulni haza, csak aztán a vihar miatt ottragadtak. És igen, értem én, hogy Kerim igyekszik távolságot tartani Fatmagültõl, hogy meg ne ijessze ismét, de azért mindennek van határa. A szükség törvényt bont és attól, hogy egy légtérben éjszakáznak, még biztos nem fog ráugrani a lányra. Ezt nyilván Fatmagül is tudja. Szerintem föl is kellett volna ajánlania, hogy menjen be a szobába, ne fagyoskodjon kinn az étteremben. De az, hogy Kerim a fotelban gubbasztott a kandalló elõtt, Fatmagül meg az ablak elõtti széken, hát... elég ostobák voltak.
Abban igazad van, hogy az anya levelét már régen oda kellett volna adni Kerimnek, mikor pl. nagykorúvá vált, és az nem tegnap volt. És az, hogy az apa éveken keresztül küldözgette a leveleit, próbálta felvenni a kapcsolatot, legalább ez arra indíthatta volna Meryemet, hogy akkor odaadja. Már a legelsõ levél után! Nem kellett volna hagynia, hogy ennyire elmérgesedjen a helyzet, hogy Kerim minden egyes levelet olvasás nélkül széttép. Ha már az elsõ apai levél után elolvashatta volna az anyja levelét, lehetõsége lett volna dönteni, hogy hogyan tovább, akarja-e a kapcsolatot felvenni az apjával.
Musztafa nekem sem a szívem csücske, de azért nem kéne idegrohamot kapni már a nevétõl is. Amúgy meg úgy eltûnõdtem, hogy Musztafa, egy egyszerû halász hogy hogy hirtelen olyan okos lett, hogy értékpapírokkal üzletel, árfolyamokat nézeget, befektetéseket eszközöl. Kíváncsi vagyok egyáltalán mennyi pénzt kapott a Yasaranoktól??? Hisz még Hacernek is annyit adtak, hogy a csaj egészen kikupálódott, a barátja, lakást, kocsit vett... Gondolom az ilyesmi még arrafelé sem két fillér.
Erdogánon meg röhögtem, hogy sírdogál, mert a doktornõ hallani sem akar róla. Pedig esküdözik, hogy azok a vádak mind hamisak. Na, mit fog szólni a nõ, ha kiderül, hogy minden igaz.
9/10
kaboca12 2017 jún. 21. - 14:42:32 9/10
(1184/1535)
Jó pár napig nem voltam errefelé, de máris jókat nevettem a hozzászólásokon. :D Legjobban azon Napraforgó, hogy ezek szerint, ha nekem van egy éttermem, akkor hülyeség egy másikba menni beszélgetni, kettesben lenni, mert az kisebb, mint a miénk és legfõképp messze van!? Lányom egyik osztálytársa szüleinek van egy üdülõjük, amit minden nyáron üzemeltetnek. Mégis eljárnak nyaralni máshová. Lehet legközelebb megkérdezem miért. :D Nem tudom, szerintem ez egy tök jó ötlet. Pont az, hogy kiszakadni a mindennapokból, a megszokott környezetbõl és belemerülni egy ismeretlen táj szépségébe. Valószínûleg nem én vagyok az egyetlen, aki irigykedik egy ilyen után.
A másik, hogy Kerim miért nem maradt Fatmagüllel a szobában. Talán azért, mert pont tiszteletben tartja a lányt, látja, hogy Fatmagül még nem áll készen arra, hogy fél méteres közelség legyen köztük egy közös ágyban. Pont tõled meglepõ ilyet olvasni, aki mindig azt szajkózod, hogy mennyire benne maradhatott Fatmában az erõszak estéje. Tisztán látszik, hogy egy együtt alvásra még nem áll készen, bármilyen nagy is az az ágy.
Kerim pedig igenis tomboljon, ha Musztafáról, arról a sunyi dögrõl van szó! Igenis rántsa le a leplet Fatmagül szemérõl, hogy azt a férfit évekig félreismerte. Ahhoz, hogy Fatmagülön jobban látszik a jellemfejlõdés nagyban kellett Kerim, aki a többiek háta mögött biztatta a lányt például Mukaddessel szemben, aki biztosította arról, hogy egyedül is ér valamit. Ezek lehet, hogy szó szerint így nem hangzottak el, de nem egyszer utalt rájuk. Nem csodálom, hogy megfordult a fejében a válás gondolata. Elég jól összecsaptak a feje fölött a hullámok és valóban, Fatmagül sem mondja ki, amire nagyon vár, bár már régen azt érzi. Teljesen megértem, hogy nem akar az apjának sem megbocsájtani, én sem könnyen tenném. Hiszen otthagyott egy "idegenre" és késõbb a fene nagy ígéretek ellenére elfelejtett érte menni. Érdekes, hogy az emberek öreg korukra úgy megbánnak mindent. Aztán azt hiszik, hogy egy csettintéssel és egy bocsánatkéréssel mindent jóvá lehet tenni és el lehet felejteni. Hát nem, nagyon nem! Ez viszont saját tapasztalat!! Meryem pedig szégyellje magát, hogy eltitkolta az anya levelét! Igen, nyilvánvaló, hogy nem egy kisgyermeknek kellett volna odaadni a levelet, de azért a "fatmagülös" eset elõtt is jóval már felnõtt ember volt Kerim, már akkor rég oda kellett volna adnia. Aztán mennek a nagy sóhajtások, a sírás-rívás. Persze kifogás mindig van, hogy most ezért nem, most azért nem. De igen! Ilyenre kell, hogy legyen megfelelõ alkalom! Senki nem tud meggyõzni az ellenkezõjérõl. Együtt éltek kettesben évekig, nem igaz, hogy nem volt egy este, egy nyugodt délután vagy bármi, ami megfelelõ lett volna. Inkább könnyebb volt nem odaadni.
5/10
napraforgó 2017 jún. 20. - 16:26:40 5/10
(1183/1535)
Köszi, én azt hittem, hogy a Vural megölése miatti tárgyalást tûzték ki.
De most, hogy elgondolkodom, ott még nem zárulhatott le a nyomozás, hisz nem találták meg a tettest. Egyelõre csak úgy néz ki, hogy nem Kerim volt az, de Musztafát még nem találta meg a rendõrség (csak a Yasaranok).
10/10
bezsuzska 2017 jún. 20. - 14:44:40 10/10
(1182/1535)
Most 2011. õszén járunk. Amikor a Yasaran fiúkat és Vuralt kiengedték (2011. 06.16.), és még aznap Vural meghalt, elnapolták a tárgyalást 2011.11.17.-re. Úgyhogy most az erõszak miatti tárgyalás jön.
5/10
napraforgó 2017 jún. 20. - 11:32:50 5/10
(1181/1535)
Ha jól értem, most Kerim emberölési ügyének tárgyalása következik és nem Fatmagül és a Yasaran fiúk erõszakolós ügye. Mit akarnak a Yasaranok most Musztafától? (Meg pláne Hajertõl? Meltemnek meg végképp semmi köze ehhez az ügyhöz, õ legfeljebb csak a másik ügyben tudna tanuvallomást tenni.) Hogy mondjon olyanokat, hogy Kerim bosszúból megölte Vuralt? Miért lesz ez jó nekik? A lány megerõszakolásának ügyét ez mennyiben mozdítja elõ? Attól hogy Kerimet lecsukatják, Szelim és Erdogán még ugyanúgy erõszaktevõ és ezt nagy valószínûséggel rájuk is lehet bizonyítani.
5/10
napraforgó 2017 jún. 20. - 11:25:20 5/10
(1180/1535)
Fatmagülnek nagyon nehéz elhinnie és pláne elfogadnia, hogy Musztafa nem olyan, amilyennek õ képzelte sok éven keresztül. De bárkinek nehéz azt elfogadni, hogy akár egy barát, akár a szerelmese olyan csúnyán cserbenhagyta. Valószínûleg Musztafa jellemére, illetõleg a jellemhibáira nem is derült volna fény, ha nem történik az az eset Fatmagüllel. Maga a lány is rájött, amikor Musztafa szüleivel beszélt annál a benzinkútnál. Azt mondta, hogy lehullt az álarc, mindenki megmutatta a valódi énjét. Az addig barátságos, szeretõ szülõk kígyót-békát kiabáltak a lányra, bújtogatták a fiukat, hogy hagyja el azt a "rosszéletû" lányt, meg se hallgatták, mi történt, csak visszakérték a jegyajándékokat. Úgy gondolom, hogy Fatmagül akkor már tisztában volt azzal, hogy Musztafa szerelme sem volt olyan nagy, és semmiképp nem feltétel nélküli. Bizalom nélkül nincs szerelem és õ nem bízott meg a lányban, azt hitte, kijátszotta a háta mögött. Ha ennyire nem ismerték egymást, olyan túl jól nem sikerült volna a házasságuk. Persze ott vidéken, az elmaradott gondolkodású faluban pont elég lett volna, ha az asszony mos, fõz, takarít, gyereket nevel, éjjel meg melegíti az ágyat, ennél több igénye a férfinak nem volt.

Az igaz, hogy otthon, a házban Kerimék nem tudtak volna olyan bizalmasan beszélgetni (Mukaddes ott fülelt volna), de azért nem kellett volna a világ végére menni. Ha leülnek a tengerparton egy padra, vagy a saját éttermükben zárás után, ugyanígy lehetett volna beszélgetni. Na de mindegy, így volt megírva. És talán ez az amúgy teljesen ésszerûtlen gesztus, hogy semmiképp nem aludt egy szobában Fatmagüllel, hogy tartja a távolságot, meghatja valamelyest a lányt és majd valóban õ fog közeledni hozzá.

Úgy nézem, ez a Deníz egy nagyon közvetlen, szinte hebrencs kamaszlány, aki már alig várja, hogy megismerje a sosem látott bátyját. Remélem, hogy jó kapcsolatot tudnak kiépíteni egymással.
10/10
bezsuzska 2017 jún. 20. - 10:19:32 10/10
(1179/1535)
Kerim rendkívül dühös. A kezdetek óta õ a célpontja Musztafának és persze Fatmagül. Attól, hogy kibékültek, benne még mindig ott lehet a bizonytalanság Fatmagül érzéseit illetõen (rá is kérdez a szobában, de megint nem kap választ). Amit nem ért meg, az az, hogy Fatmagül miért védi még mindig Musztafát. Pedig, ha valaki sok éven át szeretett valakit, akkor nagyon nehéz elfogadnia, hogy félreismerte az illetõt. Igaz ez, nem csak szerelemre, de barátságra, is. Fatmagül ugyan tudja, hogy õt cserben hagyta, de talán számára még mindig hihetetlen, hogy valójában milyen ember Musztafa. Az, hogy Kerim olyan helyre viszi Fatmagült, ami távol van a várostól, nekem kimondottan tetszik. Egy elegáns étteremben nem tudnának ennyire személyes dolgokról beszélgetni. És azért lássuk be, van is eredménye a beszélgetésüknek. Hiszen Kerim elfogadja, hogy a Yasaranok lehetnek a telefonhívás mögött, és Nine mamának is megbocsát. Az pedig, hogy Kerim nem akar egy szobában aludni Fatmagüllel, érthetõ, hiszen alig pár nap telt el azóta, hogy letámadta és megijesztette a lányt. Ahhoz, hogy rendezõdjön a kapcsolatuk és továbblépjenek mindenképpen Fatmagülnek kell nyitnia.
5/10
napraforgó 2017 jún. 20. - 04:31:57 5/10
(1178/1535)
Musztafát jól behúzták a csõbe. Elvitte két férfi, azt hitte rendõrök (én is azt hittem), akik addig faggatták, míg bevallotta, hogy õ ölte meg Vuralt véletlenül, akkor elõjött Resat Yasaran és Münír és kiderült, hogy õk álltak az akció mögött. Rákényszerítik, hogy álljon (vissza) melléjük. Hajer viszont megszökött Sami segítségével, mert nem akar részt venni ebben.
Fatmagül és Kerim viszont szánalmas volt. Attól, mert egy szobában alszanak, vagy akár egy ágyban, még nem kell egymásnak esniük. Elfértek volna azon a nagy ágyon úgy, hogy egymáshoz sem érnek. Így meg egyikük sem aludt, Kerim ráadásul jól meg is fázott. Fatmagül is volt olyan hülye, hogy inkább a széken gubbasztott az ablak elõtt, ahelyett, hogy legalább õ jól kialudta volna magát. Kár volt nekik a szoba a nagy ággyal, akkor már inkább aludt volna ott az a sok turista, õk így négyen voltak egy kétszemélyes ágyra.
Na, mondjuk, már az is elég furcsa volt, hogy õk, akiknek van egy éttermük, órákig utaznak, átmennek a város, esetleg az öböl másik felére egy ugyanolyan parányi étterembe, mint az övék, hogy ott vacsorázzanak, na ez nekem magas. Mert ha Kerim egy elegáns belvárosi étterembe viszi Fatmagült, még megértettem volna, de ha lehet, ez a vendéglõ még a Rózsa Konyhánál is kisebb. Hja, tudom erre azért volt csak szükség, hogy aztán ottragadjanak az esõ miatt. A forgatókönyv szerint nyilván így közelebb kerülnek egymáshoz. Hát... nem túl ötletes.
5/10
napraforgó 2017 jún. 16. - 07:23:36 5/10 Előzmény napraforgó
(1177/1535)
Mukaddes megint túlzásba viszi a kotnyeleskedést. De azért kibukik a szög a zsákból, nagyon jó nekik ott a házban (õ már befészkelte magát a nagyházba is), nem akar elmenni lakást keresni terhesen. tetszik, hogy Meryem már nem is titkolja az ellenszenvét iránta, nem válaszol neki, átnéz rajta, néha figyelmeztetõen rászól, hogy nem kell tudnia mindenrõl.
Fatmagül milyen kedvesen próbálja Kerimet lenyugtatni, de a fiú megint meghülyül, amikor ismét meghallja Musztafa nevét. Mikor elmondja Fatmagülnek, hogy Musztafa ölte meg Vuralt és a lány hitetlenkedik, hogy az nem lehet, akkor megint hisztizni és tombolni kezd. Ordít, rugdalja a mûhelyben a falat, stb. Na szóval ez az a viselkedés, ami miatt én nem tudom igazán megszeretni. Az én számomra mindenféle erõszak és üvöltözés félelmetes, akkor is, ha nem ellenem irányul.
5/10
napraforgó 2017 jún. 15. - 05:00:00 5/10
(1176/1535)
Igazad van, ami Kerim negatív emlékeire való utalást jelenti. Most annyira el van keseredve (erre mondtam,hogy "sok az önsajnálat"), hogy nem jutnak eszébe a pozitívabb emlékek, a kicsi közeledések, a bíztató jelek Fatmagül részérõl. De Kerim mindig elég szemellenzõsen gondolkodik, vagyis nem mérlegel, nem nézi meg a dolgokat minden oldalról, neki csak szöget üt a fejáben egy gondolat és akkor meg mániákusan ragaszkodik ahhoz. Most is elég neki megemlíteni Musztafa nevét és már is tajtékot fúj, mint a felbõszült bika.
De az anyja öngyilkossága még most is érthetetlen számomra. Ha annyira nem szerette a férjét, inkább örült volna, hogy megszabadult tõle. Ha már a válást valamilyen okból nem merte, vagy nem akarta fölvállalni, most legalább élhetett volna békében, nélküle.
És miért is vetette volna meg a falu, amikor a férje kivándorolt Ausztráliába? Millióan vágnak neki az ismeretlennek, szerencsét próbálni és nagyon sokan nem viszik magukkal a családjukat a bizonytalanságba. Sokan hazaküldik a pénzt, mások elõbb egzisztenciát teremtenek és csak aztán vitetik maguk után a családjukat. Miért kellett volna azt tudni a falunak, hogy õ elhagyott feleség? Hisz Fahrettin végig azon küzdött, hogy magával vigye, nem neki volt szándéka a különválás. (amúgy meg, ha mégis ragaszkodott a férjéhez még szerelem nélkül is, miért nem ment vele? Kiszakadt volna a török falu középkori szokásaiból és egy szabadabb világban õ is élhetett volna szavbadabban, önállóbban)
Nem, én nem hiszem,hogy valamiféle kitaszított asszony lett volna, úgyhogy egyáltalán nem érthetõ, hogy ha a fia 6 éves koráig elviselte a házasságát, a további éveket a férje nélkül (szinte, mint egy özvegy) miért volt képtelen elviselni.

Kerim azon síránkozik, hogy az anyja nem szerette õt (képes volt otthagyni). Lehet, hogy egy asszony nem tudja úgy szeretni a gyerekét, aki egy nemszeretem férfitól született, de lehet, hogy méginkább ragaszkodik hozzá, mert ha már a házastársát nem szereti, akkor minden szeretetét a gyerekre zúdítja, sokszor "túlszereti", majomszeretettel csüng rajta. Nem igazán ismerjük az anya történetét, mai szóval élve lehet, hogy depressziós volt, vagy valami más lelki baja volt, megzakkant, amit a környezete nem is igen értett meg. Kicsit furcsa, hogy már láthattuk Kerim visszaemlékezését is abból a korból, az apjáét is, de a szemtanú, Meryem emlékeit nem. Igazából nem is nyilatkozott, hogy õ hogy látta a házasságukat, az öngyilkosságot, stb. Egy-két emlékkép a késõbbi idõkbõl, amikor már õ nevelte Kerimet, kisgyerekként, kamaszként, no de a kritikus pontot nem. Pl. nem volt soha korábban valamiféle beszélgetése Kerim anyjával akkoriban? Miért õrá bízta a gyerekét? Nyilván nem egy ismeretlenre bízta, hanem vagy egy barátnõre, rokonra, stb. Azt, hogy nincs vérségi kötelék Meryem és Kerim között már hallhattuk a bírósági tárgyalásos részben. De én biztos nem hagynám vadidegenekre a gyerekem, még akkor sem, ha nem vagyok annyira gyerekcentrikus. Két napra sem, nemhogy a további életére.