Téma: 12 majom

10/10
greghouse 2011 dec. 12. - 20:21:42 10/10
(315/415)
Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen jó. Annyira kár, hogy nem szabad ismerni... Egyébként még Brad Pitt is jó, bár mint már írtam, talán nem ez a legjobbja, de a legjobb film, amiben eddig játszott... A film erõssége a forgatókönyv és a rendezés, Terry (ex Monty Python) Gilliam, tökéletes szinészvezetés, feszültség, még akkor is izgalmas, ha már ötször láttad, és BW is jó, és az egész film, az alapötlete is, egyszerûen tökéletes. Nincs mit mondani rá, akinek nem tetszik... õ dolga.
offtopic
zottyo534 2011 dec. 12. - 20:13:36
(314/415)
Érdemes figyelni BW arcát az 50. percben, mikor a kocsiban Fats Domino-t hallgat. Olyan arcot egyik filmjében sem látni.
10/10
Ford Mustang 2011 dec. 12. - 18:28:48 10/10
(313/415)
Pontosan. Jó, hogy a (szinte) mindenki által istenített tini-horror baromság mellett egy jó film is lesz ma.
10/10
DrAnthony 2011 dec. 12. - 17:57:35 10/10 Előzmény Mermaid.
(312/415)
Nem egy egyszerû film, ez tény... Arra ott van Lundgren és társai... Ezen a filmen gondolkodni KELL!
Épp ezért fenomenális. Kötelezõ darab!
10/10
poclain 2011 dec. 12. - 15:00:25 10/10
(311/415)
Összesen 11 dvd.-m van. Ez az egyik!

Király!
Jim-X 2011 dec. 06. - 02:05:03
(310/415)
Tom Taylor-nak ment a hsz-em!
Jim-X 2011 dec. 06. - 02:04:09 Előzmény Mr.Malac
(309/415)
SPOILER!

Teljesen egyetértek veled! Az idõparadoxonos dolog is amit írtál nagyon tetszett (épp ezért nem lehetne szerintem sosem megváltoztatni úgy dolgokat, hogy ne tudjunk visszamenni a múltba, mert akkor sosemm mennénk vissza... ;) )
A kérdésre pedig, hogy miért kellett megölnie a Kathrynt, szerintem egyszerû a válasz : Nem mondta, hogy õt kell megölnie, csak, hogy a nõt... amikor elfutnak Cole meg is kérdezi mégegyszer "De kit kell megölnöm?" - természetesen senkit sem...a lényeg, hogy pisztoly legyen nála, hogy a biztonságiõrök lelõjék és ezzel bezáruljon a kör!

Üdv:Jim
Mr.Malac 2011 nov. 01. - 18:12:30
(308/415)
Érdemes mert nagyon-nagyon jó film!
offtopic
Mermaid. 2011 nov. 01. - 10:24:27
(307/415)
El kezdtem nézni a filmet, de még az egyharmada elõtt abba hagytam mert elég nyomasztónak találtam a hangulatát és kószának az egészet. Most a hozzászólásokat olvasva talán neki rugaszkodok megint.
10/10
Tom Taylor 2011 aug. 31. - 22:47:50 10/10 Előzmény savernake
(306/415)
-- SPOILER --
Ha a cél a vírus elterjedésének megakadályozása lett volna, akkor idõparadoxon állt volna elõ! Azaz, ha a múltban nincs katasztrófa, akkor a jelenben nem kell visszaküldeni Col-t. Mivel azonban James idõutazást hajt végre, jelzi, hogy a múlt megváltoztathatatlan. A katasztrófa elkerülhettetlen.
A múlt, jelen, jövõ, s az idõ viszonyairól érdekes gondolatokat lehetne megosztani.
10/10
savernake 2011 aug. 29. - 10:49:23 10/10 Előzmény Tom Taylor
(305/415)
"Azt viszont én sem értem miért kellett volna James-nek megölnie Kathrynt a néger kérésére"
Szerintem azért, mert a nõ hiúsítja meg, hogy Bruce Willis le tudja lõni az asszisztenst - amikor ráfogja a pisztolyt, és meghúzná a ravaszt, akkor ér oda a nõ, felkiált és ez a tizedmásodpesrcnyi )nem szándékos) figyelemelterelés elég az aszisztensnek, hogy felmeneküljön a gépre. Vagyis mégiscsak a vírus elterjedését akarták megakadályozni az idõutazással.
10/10
Tom Taylor 2011 aug. 25. - 14:44:53 10/10
(304/415)
Hát, nem volt jó neki. Nem is nagyon akarta az a fiolát kinyitni!
Bár, azt nem tudom, hogy akarta "elpotyogtatni" a fiolákta a Föld körül. Legyen ez a nézõre bízva!
(Imádom ezt a filmet!!!)
10/10
Tom Taylor 2011 aug. 25. - 13:44:11 10/10
(303/415)
Nem tudlak rávezetni az 1-2 másodperces történésre, muszáj leírnom. Egy kicsit azonban vissza kell ehhez menni a filmben. „Természetesen” a végétõl visszafelé.
-- SPOILER- SPOILER- SPOILER—
Cole és Kathryn utaznak a repülõtérre, látják az elszabadult állatokat. A taxisofõr nõ meséli el nekik, hogy a rádió bemondta, a 12 majom hadserege engedte szabadon az állatokat. Cole és Kathryn megkönnyebbül. A reptéren Cole telefonál. A telefonálások egyébként azért szükségesek, mert olyanok, mint a világítótorony a tér-idõben. Ezek segítségével tudják megállapítani az utazás pontosságát. A telefonálás után azonnal megjelenik egy újabb idõutazó, a néger srác. Cole ledöbben, hogy máris itt van, pedig csak most telefonált. A néger, és itt szerintem mindenki teljesen félreérti Cole reakcióját!
Szegény Jamest össze-vissza küldték az idõben; még az elsõ világháborút is megjárta, míg a néger azonnal a megfelelõ helyre és idõre érkezik! Ez döbbenti le Cole-t, s jelzi a nézõnek, hogy az idõgép tökéletesen mûködik. (Azt viszont én sem értem miért kellett volna James-nek megölnie Kathrynt a néger kérésére. A filmben nagyszerû az, hogy meg sem próbálják megváltoztatni a történelem menetét, csupán a következményeit akarják rendbetenni.)
A lényeg azonban most jön! Az asszisztens felül a gépre és elfoglalja a helyét az ülésben. Mellette ott ül a tudósnõ. Itt következik a kulcsmomentum!!! Mindenképpen kezet akar fogni az asszisztenssel. Vajon miért akar valaki mindenáron kezet fogni egy ismeretlennel??? KÉREM, EKKOR TESSÉK FIGYELNI!
10/10
Tom Taylor 2011 aug. 24. - 20:19:50 10/10
(302/415)
-- SPOILER --
Annak ellenére, hogy a film idõsíkjai ide-oda "ugrálnak" meglepõen lineális a film története.
A film végén két James létezik: Az egyik az idõutazó, aki visszatér fiatalkori idejébe. A kis Cole természetesen elhagyja a repülõteret; túléli a katasztrófát, elmenekül a földalatti világba, felnõ, majd a tudósok kiválasztják az idõutazásra. Visszautazik a múltba, ahol meghal. Halálát látja egy kisfiú, akit James Colenak hívnak. A kis James elhagyja a repülõteret...
10/10
Tom Taylor 2011 aug. 24. - 20:12:00 10/10 Előzmény savernake
(301/415)
--SPOILER--
A film sok dolgot nem mond ki, csak sejeti, hogy mi is történhetett. Az író és a rendezõ a nézõre bízza a cselekmények értelmezését, vagy folytatását. Olyan ez, mint Rodin szobrászata: nem fejti ki a kõbõl a teljes szobrot, hanem annak "befejezését" a személõre bízza. Így millióféle alkotás születhet egyetlen szoborból. A jó film is lehet ilyen.
A film végén Catherine életben marad, elképzelhetõ, hogy rajta keresztül föl lehetett térképezni a vírus elterjedésének pontos mozzanatait. Az emberek nagyrésze ugyan meghal, de az épületek és információk nem pusztulnak el, szinte "belefagynak az idõbe". Én úgy gondolom, hogy a jövõben élõk pontosan tudhatták e fontos esemény pontos történetét.
10/10
savernake 2011 aug. 24. - 09:59:09 10/10
(300/415)
--SPOILER--
A tudós nõ honnan tudta, hogy Brad Pitt apjának az asszisztense terjeszti el a vírust?
Ez Bruce Willis számára is csak a reptéren derül ki, amikor meglátja az újságban a képet.
10/10
Tom Taylor 2011 aug. 23. - 20:43:05 10/10
(299/415)
Protozoli! Severnake! szempilla!

Ez a film attól zseniális, hogy ennyiféle képpen lehet értelmezni. Mert lehet értelmezni, ugyanis teljesen logikus a film. Többször meg kell nézni, hogy összeálljon a kép.
-SPOILER- SPOILER- SPOILER!!!!!!!
A film nemmásról szól, mint egy kisérletsorozatról. Az egész film alatt csupán az idõgépet tesztelik, pontosítják a beállításait. A cél egy adott, "halálpontos" idõpontra történõ idõutazás. Meg kell szerezni az eredeti vírustörzset, hogy a hatékony ellenszérumot ki lehessen fejleszteni a Föld alatt élõk számára és ismét birtokba vehessék a felszínt. Cole precíz megfigyelõ, jó a memóriája; tökéletes alany a kisérletekhez. Vele állítják be az idõgépet. A 12 majom hadseregének szerepe lényegtelen, s ezt már az idõgépet kezelõk is tudják. Azért kapja a feladatot a nyomozásra, hogy lássák, hogy az idõutazás nem bomlasztja meg az elméjét. Ezért kapja az a sok furcsa kérdést is. A lényeg, hogy a film végén a tudósnõ számára olyan tökéletes legyen az idõgép, hogy könnyû szerrel megszerezhesse a vírust. Nézzétek újra a filmet és döntsétek el, hogy sikerült-e neki. Figyelem!!! A film kulcsmomentuma mindössze 1-2 másodperc!!!!!
-SPOILER- SPOILER- SPOILER
1/10
Protozoli 2011 aug. 22. - 20:22:48 1/10
(298/415)
Hmmm, igen érdekes dolgokat olvasok errõl a filmrõl... lehet, hogy túl reálisan próbáltam nézni, és összekapcsolni az eseményeket... Na majd megnézem megint.
10/10
savernake 2011 aug. 22. - 10:12:02 10/10
(297/415)
Most láttam negyedszer a filmet és azt hiszem most értettem meg, hogy mirõl is szól.
--SPOILER--
Egy paranoid skizofréniában szenvedõ ember elméjében játszódik az egész történet. 12 énje van, akik különbözõ személyiségekben jelennek meg (Bruce Willis, Bruce Willis gyerekként, a pszichiáternõ, a pszichiáter fõnöke, Brad Pitt, Brad Pitt tudós apja, a tudós,aki a vírusokat elengedi, a strici, a rendõrnyomozó, a fogatlan csavargó, a féfi aki a reptéren a fegyvert adja és a tudós nõ (biztosítási ügynök). A 12 majom hdserege tulajdonképpen egyetlen ember 12 énje, akik az elme-tudat szinterén találkoznak egymással, segítik vagy hátráltatják egymást. Az "idõutazás" természetesen nem valós - a saját tudatában utazgat (ahol ugye nincs tér-idõ korlát)és próbálja megfejteni az élete titkát. Mindannyian paranoiásan beszélnek és viselkednek - ez volt a kulcs számomra. Valamint a film elején a mottó.
1/10
Protozoli 2011 aug. 21. - 23:31:49 1/10
(296/415)
Ekkora fail filmet...
Nem elég, hogy hangulatilag sötét és néhol olyan részeket hagynak ki, amik értelmetlenné tesznek egész részeket (1. vh-s dolog), a ráadás az egészben, hogy egy hatalmas logikai hibára épít...
Nem hiszem el, hogy senkinek nem tûnt fel az üzenet küldés dolog a rendezõk közül. Õt azért küldik vissza, hogy a 12 majom után nyomozzon, amit üzenetben küld el a nõ, de utána õ javítja az üzenetet, de ezt érdekes módon csak akkor kapják meg, amikor õt már 6x (vagy mittomén hányszor küldték vissza)...
Az egész film arra épít, hogy a múlt megváltoztathatatlan, és hogy a fõszereplõknek komoly beleszólásuk lesz a történetbe. De istenem...õ elküldte az üzenetet, azt miért nem vették észre a jövõben??? Ne akarja nekem bemesélni senki se, hogy a 30 éves üzenetet csak akkor sikerült észrevenniük, amikor õt már annyiszor külték vissza, hogy kiszedje a fogát, és ne akarjon visszajönni... Az sem lehetséges, hogy megváltoztatja a jövõt, mivel épp az a film lényege, hogy minden úgy történik, ahogy kell. (ahogy a jövõ be fog következni)
Ez számomra az egész filmet hazavágta.... Egy átgondolatlan szar...